1011. 2011 Steven Kruiswijk voor nieuw avontuur in Ronde van Spanje

 Steven Kruijswijks training is na de Giro en de Ronde van Zwiterserland in 2011 helemaal gericht op zijn deelname aan de Ronde van Spanje (foto Theo van Sambeek)

Op zaterdag 20 augustus 2011 gaat in Benidorm de Vuelta a Espana van start met een ploegentijdrit. Het Rabobank team heeft in Steven Kruiswijk een veelbelovend ronderenner voor de toekomst in de gelederen. Eerder dit jaar maakte de 24-jarige Nuenenaar al furore in de Giro d’Italia die hij met een schitterende 9de plaats in het eindklassement afsloot. Na dat uitstekende optreden gedurende drie weken in Italië toonde de jonge professional in de Ronde van Zwitserland andermaal zijn kwaliteiten. In de bergetappe naar het kleine vorstendom Liechtenstein kon niemand hem volgen. Ook de top twee van het eindklassement Levi Leipheimer en Damiano Cunego moesten passen toen Kruijswijk in de finale in de aanval ging. Het leverde hem naast de ritzege een prachtige derde plaats achter de twee genoemde routiniers in de eindstand van de Zwitserse etappekoers op. De Nuenenaar heeft met zijn prestaties veel bij de wielervolgers losgemaakt.

(door Piet Gijsbers)

Nog maar zes jaar is het in 2011 geleden dat de jonge renner uit Nuenen op de vierde dag van de klassieke Acht van Bladel de slotetappe op zijn naam schreef. Steven Kruijswijk diende zich in 2005 aan als een talentvol junior, al wist de toen pas 18-jarige coureur op dat moment van zichzelf nog niet dat vooral het klimwerk goed aan hem besteed zou zijn. In de wedstrijd op de Kempense wegen was dat ook nog niet nodig. Op 15-jarige leeftijd met wielrennen begonnen bij Trap Met Lust uit Geldrop, de vereniging die niet lang daarna met een paar Eindhovense wielerclubs fuseerde tot TML Dommelstreek, was Kruijswijk nog als junior over gestapt naar het team Westland Wil Vooruit. De rossige coureur wilde een stap vooruit zetten op de wielerladder. In de Acht van Bladel kreeg hij daarvoor volop gelegenheid. Van start af aan ging hij in de openingsrit met enkele jonge Belgen onverschrokken in de aanval. Zuiderbuur Frederiek Nolf won de etappe en zou een dag later ook in de individuele tijdrit de sterkste blijken. Steven Kruijswijk moest nog leren hoe zo’n rit tegen het uurwerk aan te pakken. In de slotetappe bleek Steven Kruijswijk de snelste op de eindstreep. De totaalzege bleef in handen van de twee jaar geleden in de Ronde van Quatar plotseling overleden Frederiek Nolf. Kruijswijk en de Belg Vanhie vergezelden de coureur uit Kuurne op het slotpodium. De Nuenenaar kon in de leiderstricots van het sprint- en het combinatieklassement alsnog tevreden terug kijken op de vierdaagse klassieker in en rond Bladel. In het beloftenteam Van Vliet-EBH kreeg hij vervolgens de kans om te ruiken aan het grotere werk. Hij ontwikkelde zich tot een renner met wie rekening moet worden gehouden. Zijn sterke rijden bergop bleef niet onopgemerkt, zodat hij in 2007 de opstap maakte naar de opleidingsploeg van Rabobank. Even leek een vernauwing van een liesslagader hem af te remmen. Na een geslaagde operatie vocht hij zich met ereplaatsen in buitenlandse etappekoersen terug en werd nationaal kampioen bij de beloften. Vorig jaar maakte hij zijn debuut bij de professionals. Pas op het allerlaatst opgeroepen voor de Giro d’Italia als invaller voor oud-meervoudig wereldkampioen Oscar Freire verbaasde Kruijswijk op het Apennijnse schiereiland alle volgers. Vooral in het klimwerk bleek hij een openbaring met zelfs bijna ritwinst in Peio Terme. Na zijn 18de eindpositie van vorig jaar toonde hij dit seizoen in Italië opnieuw zijn klimmerskwaliteiten op de hoge toppen van de Apennijnen en de Dolomieten. Zij aan zij met eindwinnaar Alberto Contador baarde hij opzien in de derde Giroweek om als 9de in het totaalklassement te finishen. In de Ronde van Zwitserland op de Alpencols gaf hij een nieuw vervolg aan zijn sterke rijden. Met zijn prima prestaties is Kruijswijk een voorbeeld voor jonge coureurs die een paar stappen hogerop willen maken.

Geen criteriums

Met zijn schitterende optredens in Italië en Zwitserland is Kruijswijk dè Nederlandse wielerrevelatie van 2011. Zelf kijkt hij met genoegen terug op zijn prachtige resultaten. “In de Giro was het een beleving om met de besten mee omhoog te gaan. Maar toch geeft de Ronde van Zwitserland nog meer voldoening. Ik ben in die ronde ontspannen van start gegaan. Zonder er vooraf een uitslag op te plakken. Dat eiste de ploeg ook niet. We mochten ‘lekker gaan koersen’. Dat is er helemaal uitgekomen. Ik merkte al snel dat de vorm van de Giro er nog steeds was. Ook mentaal heb ik door kunnen trekken. De etappezege maakte in de Zwitserse ronde veel bij me los. Een keer winnen, is wel heel bijzonder. Als je dan ook nog het podium in het eindklassement bereikt, heb je wel iets neergezet.” Door zijn derde plaats in het eindklassement van de Ronde van Zwitserland maakte hij een flinke sprong op de UCI-wereldranglijst. Hij rukte van de 56ste positie op naar de 21ste plek. Zelfs na de Tour de France staat hij nog 27ste op de door Cadel Evans vóór Philip Gilbert aangevoerde lijst als tweede Nederlander achter Robert Gesink. Kruijswijks werkgever Rabobank brak zijn contract open en verlengde het tot en met 2013. “We waren er heel snel uit”, aldus de Nuenenaar. “Ik vind het een logisch gevolg. Ik heb dit jaar laten zien, dat ik weer een stap heb gemaakt.” Dat Kruijswijk ook het volle vertrouwen van de Rabobank ploegleiding heeft mag blijken uit de woorden van technisch directeur Erik Breukink: “Er zit genoeg progressie in hem.” Zoveel vooruitgang dat Breukink hardop heeft nagedacht over een wat zwaarder programma voor de rest van het seizoen. De Tour de France ging nog aan de jonge Nuenenaar voorbij. Maar Breukink ziet hem wel volgend jaar debuteren in de Tour. “We brengen hem bewust rustig. Daarom reed hij dit jaar ook geen voorjaarsklassiekers. De Giro was zijn doel. Het had geen zin om hem dan al uit te mergelen in de klassiekers.” De deelname aan de Vuelta is een logisch gevolg van zijn eerdere presteren. “Ik concentreer me volledig op de drie weken in Spanje en heb met opzet het Nederlandse criteriumcircuit gelaten voor wat dat was,” zegt ‘Stevo’ desgevraagd. Nu is het zowel voor hemzelf als voor ploeggenoot Bauke Mollema een uitdaging om te laten zien wat de jonge Nederlanders kunnen in hun tweede grote ronde van het jaar.

Zie ook: http://www.wielerspiegel.nl/portfolio/eindhoven

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.