731. 1956-2019 Moergestel Niet gestèl maar Gèstel (deel 2)

Moergestelse Jasper de Laat is momenteerl leider in de tussenstand van het Belisol Eindhoven Kempenklassement (Foto Theo van Sambeek)

Bram Welten uit Moergestel, hier als junior in volle actie tijdens de Acht van Bladel 2014 in de witte trui van het jongerenklassement, ontpopt zich bij de professionals tot een sprinter van formaat (Foto Theo van Sambeek)

Opvallend in Brabant zijn de vier dorpen waar de naam Gestel in voor komt. Niet uitgesproken als gestèl, daarmee doelend op de lichamelijke fysieke gesteldheid van de mens, maar met de nadruk op de eerste lettergreep van het woord. De dorpen Gestel hebben alle vier een kloppend wielerhart. Drie van de vier zijn in de Kempen gelegen: Luyksgestel, Moergestel en het Eindhovense stadsdeel Gestel dat als apart dorp op de kaart stond voordat Eindhoven uit een samenvoeging met dorpen rondom als een stad is ontstaan. Sint Michielsgestel doet als nummer vier niet onder als plaats waar de wielersport altijd hoog in het vaandel wordt gevoerd. In een vierdelige serie een kort overzicht van de wielerhistorie in de dorpen Gestel met als tweede Moergestel.

Moergestel draait al jarenlang mee in de wielerorganisatie. In 1956 wordt de eerste amateurronde in het Noord-Kempendorp gewonnen door Leo van de Brand uit Schijndel die Ab Geldermans (Beverwijk) op de eindstreep voor blijft. Ab van Egmond (Beverwijk) wint dan bij de nieuwelingen vóór Henk Plantaz (Eindhoven) en Ad Biemans (Ulvenhout). Dan duurt het meer dan 25 jaar voordat er in Moergestel weer in officiële wedstrijden gekoerst wordt. In 1982 wordt door enkele enthousiastelingen de Stichting Wielerronde Moergestel in het leven geroepen die de toepasselijke naam Komtoer van Moergestel aan het nieuwe evenement geeft. Sterke mannen als Geert Schipper, Erik Breukink, Jean-Paul van Poppel, Nico Verhoeven, Peter Hofland, Gerrit Solleveld en Maarten Ducrot komen in die wedstrijd aan het vertrek. Naast de wegwedstrijden wordt door de organisatie ook het veldrijden in Moergestel gepropageerd. Jarenlang organiseert de Stichting Wielerronde Moergestel/Oisterwijk in december een veldrit met deelnemers van allure.

Het Moergestels veldritweekend met zaterdags wedstrijden voor de jeugd en zondags voor de hogere wedstrijdcategorieën wordt een aantal jaren een begrip in Nederland. Zoals dat ook het Moergestels Fietsfeest in heel Nederland en Vlaanderen is. Naast de organisatie van de jaarlijkse wielerronde en de veldrit, met zelfs een paar keer nationale kampioenschappen, begint dat fietsfeest in 2005 kleinschalig met spraakmakende evenementen in de vorm van nieuwe bijzondere fietstochten met onderweg voor de fietsers bijvoorbeeld lekker eten of leuk vermaak. Ultra fietser Guus Moonen rijdt drie jaren achtereen in de zomer tienduizend kilometer non-stop rond zijn woonplaats in een lijvig programma met dagelijks diverse evenementen op fietsgebied. Renners als Jasper de Laat en Bram Welten timmeren momenteel aan de weg in de internationale pelotons.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.