730. 1952-2019 Luyksgestel Niet gestèl maar Gèstel (deel 1)

Dirk Bellemakers wint in 2004 de kermisronde in eigen dorp en is later een verdienstelijk profwielrenner (Foto Theo van Sambeek)

Luyksgestelse Rudi van Houts is herhaaldelijk nationaal mountainbikekampioen en vertegenwoordigt ons land driemaal op rij op de Olympische Spelen: in Peking (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016)

Opvallend in Brabant zijn de vier dorpen waar de naam Gestel in voor komt. Niet uitgesproken als gestèl, daarmee doelend op de lichamelijke fysieke gesteldheid van de mens, maar met de nadruk op de eerste lettergreep van het woord. De dorpen Gestel hebben alle vier een kloppend wielerhart. Drie van de vier zijn in de Kempen gelegen: Luyksgestel, Moergestel en het Eindhovense stadsdeel Gestel dat als apart dorp op de kaart stond voordat Eindhoven uit een samenvoeging met dorpen rondom als een stad is ontstaan. Sint Michielsgestel doet als nummer vier niet onder als plaats waar de wielersport altijd hoog in het vaandel wordt gevoerd. In een vierdelige serie een kort overzicht van de wielerhistorie in de dorpen Gestel met als eerste Luyksgestel.

Het grensdorp Luyksgestel heeft al een oude wielertraditie. Wie Luyksgestel zegt, zegt ook de kermisronde. Al in 1952 begint deze traditie met de koers ‘In ’t hemd’ op gewone fietsen die later uitgroeit tot de ‘Stormloop van het Zuiden’. In de beginjaren wordt die wedstrijd in augustus verreden, omdat de kermis in die tijd op de vierde zondag van die maand in het grensdorp nog jaarlijks wordt gevierd. Jan van Eijndhoven, de plaatselijke smid die in het dorp Jan de Rijks wordt genoemd, is koersdirecteur. Als de wedstrijd in het Brabantse en Vlaamse land steeds meer bekendheid krijgt, heet smid Van Eijndhoven voortaan ‘de Jacques Goddet van Nederland’, daarmee refererend aan de naam van de baas van de Tour de France. Het is in de beginfase nog een zogenaamde ‘wilde’ koers die later wordt omgezet in een KNWU wedstrijd, eerst met hulp van Het Snelle Wiel Bladel, later in eigen beheer met medewerking van de plaatselijke TWC De Grensrijders.

Op de laatste maandag van juni 1992 durven ze het in Luyksgestel aan om voor het eerst in de toch al lange histo­rie van de wielersport een topamateur gekoppeld aan een topwiel­renster de weg op te sturen. Een primeur in het grensdorp. Het idee voor de koppeltijdrit is op het NK veldrijden in Valkenswaard ontstaan. Als Natasja den Ouden daar als kampioene bij de vrouwen wordt gehuldigd, raakt de Gestelse organisator Wil Bellemakers in gesprek met haar verloofde Servais Knaven, een talent­rijke jonge amateur. Het idee om het koppel Knaven-Den Ouden in Luyksgestel aan de start te brengen valt in goede aarde. Vervolgens leveren telefoontjes met vrouwenbondscoach Piet Hoekstra en met de Jamin-ploeg van Olympisch kampioene Monique Knol voldoende inspiratie op om het idee verder uit te wer­ken. De beste amateurs, later elite zonder contract, komen in Luyksgestel aan de start. Haast traditiegetrouw is daar de nationale kampioen bij, omdat de kermiskoers gewoonlijk vlak na de nationale titelstrijd wordt verreden. In de vrouwenwedstrijd triomferen onder meer Leontien van Moorsel, Marianne Vos en Anna van der Breggen als grootste blikvangers. Belgische deelnemers, bij wie vaak de titelhouder bij onze zuiderburen, komen aan het vertrek. Bij winst van de ‘eigen’ coureur Dirk Bellemakers is het jaarlijkse wielerfeest in het grensdorp groter dan ooit. De kermisronde is een van de meest bezochte wedstrijden in de Brabantse Kempen.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.