1831. 2023 Kempen In memoriam Manfred Krikke, oud-manager PDM ploeg

Manager Manfred Krikke van de PDM-profploeg met ploegleider Jan Gisbers in 1987

Woensdag 4 januari overleed Manfred Krikke op 90-jarige leeftijd. Hij was jarenlang teammanager van de succesvolle PDM-profploeg. Naast zijn zakelijke bezigheden richtte hij ook het American Eagle mountainbiketeam met onder meer Bart Brentjens, Adrie van der Poel en Richard Groenendaal op.

Manfred Krikke is zowel sportief als zakelijk een leven lang bij de wielersport betrokken geweest. Op jonge leeftijd beoefende de Eindhovenaar van geboorte de wielersport maar zag al gauw dat die hem sportief weinig perspectief bood. Studie en werk kregen voorrang. Hij investeerde in een aantal snackbars en bouwbedrijven. Na de verkoop daarvan richtte hij de holding-maatschappij Krikke Beheer in Valkenswaard op. In 1980 nam hij de groothandel en het importeurschap van wielersportartikelen over van de Zeeuwse oud-beroepsrenner Piet Rentmeester. Hij ontwikkelde met zijn mensen Concorde racefietsen, Ultima wielerkleding en American Eagle ATB-fietsen. Later werd hij de drijvende kracht achter het internationale bedrijf Veltec Sports. In de periode 1986-1992 oogstte Krikke als manager in samenwerking met ploegleider Jan Gisbers en PR-man Harrie Jansen grote internationale successen met de PDM profploeg. Renners als Sean Kelly en Greg Lemond waren in die tijd in zijn woonboerderij aan de Zandoerleseweg in Knegsel kind aan huis. Maar ook met Pedro Delgado, Raoul Alcala, Erik Breukink en Gert-Jan Theunisse had de manager een goede band. Er kwam een kink in de kabel bij de PDM ploeg toen op 16 juli 1991 de complete ploeg noodgedwongen de Tour de France moest verlaten. Het verkeerd gebruik van een fles Intralipid, een voedings- en herstellingsmiddel, met als gevolg een bacteriële infectie bij de renners wordt nog altijd als oorzaak beschouwd. Met de coureurs Breukink, Alcala en Kelly in de top tien van het klassement moest de hele ploeg naar huis. Het leverde een breuk op tussen manager Krikke en ploegleider Gisbers. De zakenman uit Knegsel ging in 1993 een ATB-team sponsoren. De ploeg American Eagle zorgde voor successen met Bart Brentjens (Haelen), winnaar van de World Cup, Europees- en wereldkampioen en als hoogtepunt de Olympische titel in Atlanta 1996.

Manfred Krikke met renners van zijn American Eagle MTB team in 1995. Van links naar rechts Richard Groenendaal, Manfred Krikke, Adrie van der Poel, Gerben de Knegt en Marc van Orsouw

In 1994 vertelde Krikke me hoe hij de moed op kon brengen om na de Intralipid-catastrofe toch weer door te gaan in de wielersport: “Het is natuurlijk het slechtste wat je kan doen, als je op zo’n moment helemaal stopt met de sport. Dan zit je, denk ik, als je 65 bent op een bankske te treuren over wat er allemaal gebeurd is. Dat kan niet. Dat is echt een slechte zaak! Ook al is dat nog zo’n mooi bankske, in Knegsel of waar dan ook, dan is dat het enige wat op latere leeftijd in je gedachten steekt. Daarom ben ik door gegaan. Natuurlijk speelt in zo’n situatie ook je eigen karakter een rol. En de mensen die wat verstand van wielrennen hebben, zijn altijd vierkant achter me blijven staan.” Hij haalde toen een gezegde aan dat in Amerika welbekend is: “Het gaat er niet om hoeveel keer iemand valt, maar het gaat er om dat hij één keer meer op staat.” Manfred Krikke zal niet meer op staan, maar zijn naam zal altijd aan de Nederlandse wielersport verbonden blijven.

Voor condoleance en livestream: http://www.memori.nl/j-manfred-krikke

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.