1811. 2022 Bladel Dennis Kroonen presenteerde De Kracht van de Acht

Dennis Kroonen signeert een exemplaar van zijn nieuwe boek De Kracht van de Acht (Foto Theo van Sambeek)

Gisteren werd in Hotel-restaurant De Tipmast in Bladel het unieke boek De Kracht van de Acht gepresenteerd. Auteur Dennis Kroonen reikte het eerste exemplaar uit aan directeur Hans van Limpt van Bestronics, hoofdsponsor van de Acht. In dit unieke boek worden 21 renners geportretteerd die vanaf 2000 op het podium stonden in de meerdaagse internationale Acht van Bladel voor junioren en vervolgens als professional gingen deelnemen aan de Tour de France. Drie coureurs droegen het geel, eentje de bolletjestrui, vier renners slaagden erin een etappe te winnen en een van hen, Geraint Thomas werd zelfs in Parijs als eindwinnaar gehuldigd. Hoe werd auteur Dennis Kroonen zelf al vanaf jonge leeftijd met de wielermicrobe besmet?

Het was in de jaren dat de Acht van Bladel nog als eendagsklassieker de sterkste junioren uit het hele land aan het vertrek bracht. Dennis Kroonen werd geboren in het jaar dat Leo van Vliet in Bladel als winnaar van de Acht werd gehuldigd. Johan Lammerts en Gert Jakobs zouden die winnaar onder meer opvolgen voordat Kroonen op heel jonge leeftijd door zijn vader Piet, later een aantal jaren voorzitter van Het Snelle Wiel en inmiddels overleden, in aanraking werd gebracht met de wielersport. “Onze pa was administrateur bij de LTS in Bladel en opende op de dag van de Acht gewoonlijk het schoolgebouw aan de Beatrixlaan als de renners zich daar kwamen omkleden. Als kleine jongen liep ik dan door de gangen van het gebouw en zag de renners komen en gaan.” Toen Het Snelle Wiel de jeugdafdeling in de jaren tachtig van nieuw leven voorzag was Dennis een van de eerste rennertjes die zich aanmeldde. Hij zou tot in de amateurcategorie zijn wedstrijden blijven rijden. Ook in de Acht van Bladel was hij tweemaal (in 1991 en 1992) deelnemer. “Al was dat niet met bijzonder veel succes. In totaal bracht ik het door diverse omstandigheden maar tot 40 kilometer koers.” Het nam niet weg dat hij toch een regelmatige prijsrijder werd en zelfs de nationale titelstrijd in Zuid-Limburg eenmaal tot een goed einde bracht.

In 1996 reed Dennis Kroonen achter winnaar Anthony Theus naar een verrassende vierde plaats in het avondcriterium van Bladel door in de laatste ronde weg te rijden bij een groep achtervolgers (Foto Alois Tenbult)

De geboren en getogen Bladelnaar, die nu alweer een aantal jaren als Nederbelg tussen de meren in Mol-Sluis woont, ging als redacteur aan de slag bij KempenPers in Hapert waar hij met zijn collega’s in de Nederlandse Kempen iedere week het lokale en regionale nieuws in de diverse weekbladen verzorgde. Het Kempense wielernieuws, onder meer in de vorm van de verslaggeving van het Baby-Dump Kempenklassement was jarenlang in zijn vertrouwde handen. In die tijd verzorgde hij in de KempenPers bladen ook een vaste column over groot en klein geluk, vol humor, herkenbaar en altijd goed voor een lach en soms een traan. Bij gelegenheid van zijn 40e verjaardag bundelde hij die columns waarin uiteraard ook aandacht voor zijn geliefde wielersport, gelardeerd met mooie foto’s in het boek ‘Kroontjespen’. “Ik was niet van plan ooit nog een tweede boek uit te geven, maar na de Acht van Bladel in het nu bijna afgelopen jaar ging het schrijversbloed weer kriebelen.” Verliefd op uitslagen, statistieken en archieven kwam hij op het idee om tijdens de Tour de France op zijn Facebookpagina dagelijks een Tourdeelnemer voor het voetlicht te zetten. En dan met name een renner die op het podium heeft gestaan in de Acht van Bladel die de afgelopen 21 jaren als meerdaagse etappekoers is verreden. “Het getal 21 sprak me aan, ook 21 etappes in de Tour de France en bovendien de 21 bochten in de etappe naar Alpe d’Huez die in een zege voor Tom Pidcock eindigde.

In Bladel kon Tom Pidcock tijdens de meerdaagse internationale Acht herhaaldelijk met de bloemen zwaaien (Foto Theo van Sambeek)

Aan de zege van Tom Pidcock op Alpe d’Huez heeft Kroonen een speciale herinnering. “Die dag was ik met mijn familie bij een concert in Amsterdam. Toen ik er achter kwam dat Pidcock op Alpe d’Huez had gewonnen. Heb ik tijdens dat concert snel op mijn gsm een terugblik op zijn mooie prestaties in de Acht van Bladel gemaakt. ’s Avonds bij thuiskomst snel het verhaal uitgewerkt en ’s morgens voor dag en dauw nog wat aangevuld en op Facebook geplaatst.” Het verhaal van Pidcock is nu dus een van de mooie portretten in het boek ‘De Kracht van de Acht’ geworden. Het boek opent met een portret van Mike Teunissen, in 2019 na dertig jaar de eerste Nederlandse gele truidrager in de Tour de France na Erik Breukink. Portretten van renners als Wilco Kelderman, Danny van Poppel, rode lantaarn drager Kenny van Hummel in de Tour, Sep Vanmarcke, Mathieu van der Poel, Ide Schelling, Steven Kruiswijk, Stef Clement en Geraint Thomas, maar ook Martijn Tusveld, Rob Ruijgh, Jens Debusschere, Martijn Maaskant, Maxime Montfort, Albert Timmer, Stan Dewulf, Florian Vermeersch, Koen de Kort en Tomas Vaitkus maken het boek tot een gewild item voor wielersportliefhebbers. Het beschrijft de lotgevallen van dertien Nederlanders, twee Britten, vijf Belgen en een Litouwer die op de wegen van het Kempenland uitblonken en later mooie resultaten boekten in de Tour. Het boek is voorzien van harde kaft en kwalitatief stevig glanzend papier. De prachtige plaatjes van wielerfotograaf Theo van Sambeek maken het tot een geheel dat op geen enkele boekenplank misstaat. Het boek is in een beperkte oplage gedrukt en vooral bestemd voor (toekomstige) sponsors en zakenrelaties. Bij voldoende interesse wordt een herdruk overwogen. Het boek kost 17,50 euro (exclusief verzendkosten). Interesse? Stuur een mailtje naar achtvanbladel@gmail.com

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.