1708. 2022 Bladel 75 Jaar Tour- en Wielerclub Het Snelle Wiel

Tour- en Wielervereniging Snelle Wiel Bestronics bestaat dit weekeinde 75 jaar. Morgen, vrijdag 9 september, is er ter gelegenheid daarvan van 19.00 tot 21.00 uur een jubileumreceptie in zaal De Tipmast in Bladel. Op deze avond zijn zusterverenigingen, KNWU, NTFU, gemeente en andere belangstellende wielerrelaties welkom. Ook wordt op deze avond een jubileumboek gepresenteerd, waarin vele bekende wielrenners de revue passeren.

Op zaterdag 10 september is er een tocht langs de sponsoren voor de leden om zo een ode te brengen aan de bedrijven die Snelle Wiel Bestronics al jaren steunen. Aansluitend aan de fietstocht is er een feestavond voor alle leden.

Snelle Wiel leden in shirts van de vereniging in de loop der jaren (Foto Theo van Sambeek)

De Bladelse wielervereniging is een zeer actieve club met een groot aantal trouwe leden, vrijwilligers en sponsoren. In 2012 werd Het Snelle Wiel uitgeroepen tot wielervereniging van het jaar in Nederland. Een jaar eerder opende de vereniging een paviljoen met een omheind en verlicht wielerparcours op sportpark De Lemelvelden in Hapert. Ter ere van dit jubileum werd dit jaar een retro wielershirt uitgebracht en geschonken aan alle actieve clubleden.

Het feestprogramma:

  • 9 september  
    19.00 – 21.00 uur: Receptie met presentatie jubileumboek en een aparte jeugddisco voor de jeugdleden.
  • 10 september
    10.00-10.30: Start Jubileumtocht (ca 100 km) voor alle renners en overige geïnteresseerden waarbij via een prachtige route door de omgeving een ode wordt gebracht aan alle hoofdsponsoren van Snelle Wiel Bestronics.
  • 12.00-12.30 uur: Jubileumtocht (32 km) voor de jeugdleden en overige geïnteresseerden waarbij een verkorte versie van de lange tocht wordt gereden.
  • 20.00 – 01.00 uur: Een goed verzorgde feestavond voor leden, sponsoren en vrijwilligers met muziek en een hapje, waarbij ook introducées welkom zijn.
  • Voor de jongeren (vanaf categorie nwl) aparte jongerendisco in Zaal De Tipmast.
In 1932 reikt Burgemeester Goossens de zegebloemen uit aan de winnaars van een baanwedstrijd in Bladel

Verre terugblik

Al voor de Tweede Wereldoorlog was er jarenlang onofficieel gekoerst in en vanuit Bladel. Toen al trokken vooral de wedstrijden op Dijkmans’ baantje veel publieke belangstelling. Van rennerszijde was men ook uit België in Bladel present voor officieuze wedstrijden voordat Het Snelle Wiel werd opgericht. Na de oprichting van de club in 1947 werd Bladel en de Kempen langzaam maar zeker steeds duidelijker op de wielerkaart gezet.

In de beginjaren telde Het Snelle Wiel een aanzienlijk aantal jonge renners. Om hen een test af te laten leggen voordat ze bij de amateurs gingen rijden, kregen ze de gelegenheid om zich te bewijzen in een grote wedstrijd. De ‘Acht van Bladel’ werd officieel in KNWU-verband georganiseerd. De wedstrijd werd gereden op het traject Bladel-Netersel-Casteren-Hoogeloon-Hapert-terug naar Bladel, dat vier keer over de keiwegen moest worden afgelegd. Marius Romeijnsen, lid van de organiserende club, was in die eerste editie van de Acht de beste van 93 deelnemers. Piet Smolders uit Bladel, ook een jonge renner uit eigen gelederen, won de wedstrijd een jaar later. Toen al bleek er veel animo voor deze nieuwe wedstrijd die van overal uit het land jonge deelnemers trok. In totaal gingen er in het tweede jaar 257 renners van start.

Een clubteam van Het Snelle Wiel in 1955 aan de start van de nationale clubkampioenschappen in Wijk bij Duurstede: van links naar rechts Piet Schoofs Bladel, René van Bommel Bladel, Piet Docters van Leeuwen Hapert, Jan Hageman Eersel, Piet Kennis Hoogeloon en Jan Huijbers Eersel

Marius Romeijnsen, destijds woonachtig in Eersel, maar al op vrij jonge leeftijd naar de provincie Zeeland verhuisd, hield in zijn actieve rennersperiode nauwkeurig een plakboek bij. Als beginnend amateur reed de renner van Het Snelle Wiel zijn wedstrijden in een geel tricot. Dat wit of geel ook in de jaren vijftig en zelfs even in de jaren zestig nog de verenigingskleuren zijn geweest, is te zien op foto’s die in Wijk bij Duurstede werden gemaakt tijdens de clubkampioenschappen van Nederland. In die jaren waren onder meer uit Netersel de gebroeders Jan en Sjef van der Heijden in een Snelle Wiel-shirt actief.

Jarenlang was de Acht van Bladel de wedstrijd waarnaar het meeste werk van het bestuur van de vereniging uitging. In een periode dat Het Snelle Wiel bijna zonder renners zat, zowat 60 jaar geleden, bleef men toch de ‘Acht’ in stand houden. Dat vooral dankzij de bestuurders uit die tijd Jan van Gorp, Harrie Groenen, Sjef (de Smed) Jansen, Gerrit Soontiëns en de gebroeders Schoofs. Renners van wijd en zijd kregen daardoor op jonge leeftijd (16 en 17 jaar) minstens een keer per jaar de gelegenheid zich in eigen land uit te testen in een grote wedstrijd over lange afstand. Soms arriveerden zij al daags tevoren in Bladel om toch maar goed fit aan de ‘Acht’ te kunnen beginnen. Na de thuiswinnaars Romeijnsen en Smolders ging de zege naar Wolfs (Vlijmen), De Jong (Made), Plasmeyer (Voorhout), Manders (Eindhoven), Duinmeijer (Beverwijk), Koger (Haarlem), Cuvelier (Nieuw-Vennep), Wesseling (Halfweg), Schüling (Den Haag), Nooteboom (Rotterdam), Cornelisse (Amsterdam), Meijer (Zaandam), Van Boheemen (Amsterdam), Buijs (Zwanenburg), Van Kessel (Deurne), Vonck (Sint Janssteen), Klayssen (Biervliet) en Engel (Amsterdam). De ‘Acht’ is in 2000 omgezet in een meerdaagse wedstrijd met winnaars als Koen de Kort, Martijn Maaskant, Rob Ruijgh de Belg Frederik Nolf RIP, Wesley Kreder, Danny van Poppel, Mathieu van der Poel en Daan Hoole. Ook nu nog behoort de Acht daarom nog altijd als oudste nationale klassieker bij de grootste wedstrijden voor junioren in Nederland.  

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.