1634. 2022 Valkenswaard Willem II-Gazelle Expo in voorbereiding

In Valkenswaard wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van een expositie ter herinnering aan de Willem II-Gazelle profwielerploeg van zowat 50 jaar geleden. Nadat de officiële opening van de expo met veel oud-coureurs heeft plaats gevonden, kan het publiek vanaf woensdag 17 augustus terecht in het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard. In samenwerking met fotograaf en wielerverzamelaar Theo van Sambeek worden op de tentoonstelling in het museum in de Oranje Nassaustraat foto’s, wielerkleding en krantenknipsels geëxposeerd, alsook alles wat op een of andere manier met de destijds befaamde profploeg uit de jaren 60 van de vorige eeuw te maken heeft. Zoals hier te zien zijn flyers en posters klaar, met veel dank aan Henk Wouters. Er is zelfs een eigen postzegel gemaakt om de oud-coureurs en genodigden voor de opening van de expo te benaderen.

De Willem II – Gazelle profploeg maakte destijds furore met sterke profcoureurs. In 1966 wordt onder leiding van Ton Vissers met een bescheiden Nederlandse formatie gestart. Vervolgens worden befaamde renners als Rik van Looy, Peter Post, Jo de Roo, Huub Zilverberg, Harrie Steevens en de toen nog jonge professional Rini Wagtmans gecontracteerd. Daarmee krijgt de ploeg groter internationaal aanzien. Ook Harm Ottenbros komt bij de Valkenswaardse profploeg onder contract en die zorgt in 1969 voor een stunt door zich in Zolder in de regenboogtrui van de wereldkampioen te rijden. Datzelfde jaar maakt Jan van Katwijk zijn debuut in de sigarenploeg en is daarmee naast Jo van Seggelen de tweede regionale renner. Ook onder meer Cees Haast en Eef Dolman worden aan de ploeg toegevoegd.

In 1966 gaat ook de Willem II profronde voor het eerst in Valkenswaard van start met Televizier-Batavus coureur Henk Nijdam als winnaar. Willem II – Gazelle coureur Harrie Steevens gaat tweemaal achtereen, in 1967 en 1968, voor heel veel publiek met de volle winst strijken. De profronde krijgt nog enkele jaren een vervolg met Herman Hoogzaad en de Belgen Eric de Vlaminck en George Claes als winnaars. Het zijn prachtige jaren voor de Valkenswaardse en Kempische wielersport.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.