1334. 2021 Duizel Gele trui weer inzet van felle strijd

Coen Vermeltfoort, hier met klassementsponsor Dirk Bellemakers, werd twee jaar geleden in Duizel de nieuwe leider in het Belisol Eindhoven Kempenklassement (Foto Frank van Vliet)

“Geen kermis, geen koers!”, meldde de Duizelse wielerstichting ‘Om de Gele Trui’ vorig jaar in mei. De zoveelste organisatie die voor een voldongen feit kwam te staan vanwege het coronavirus dat ook nu nog altijd rondwaart. Vanwege de corona crisis werden alle evenementen in ons land afgelast. Dit betekende dat ook het aloude wielerevenement in Duizel niet door kon gaan. Op kermismaandag 26 juli wordt de draad weer opgepakt en gaat voor de 63e keer de wielerronde van Duizel van start.

In Duizel wordt al vanaf 1958 de jaarlijkse wedstrijd ‘Om de Gele Trui’ georganiseerd. Destijds begonnen op gewone fietsen met krom stuur groeide de kermisronde uit tot een van de drukst bezochte wielerevenementen in de regio. Toen in 1962 de ‘echte’ renners voor het eerst hun opwachting maakten, ging de zege naar Werner Swaneveld (Dordrecht). Na de Vlaardingers Adrie Drop en Rudie (schaatser-wielrenner) Liebrechts won Harrie Steevens, de ‘witte raaf’ uit Elsloo, de Gele Trui van Duizel. In 1969 bewees Joop Zoetemelk in zijn laatste seizoen bij de amateurs in het Kempendorp dat hij dat jaar niet voor niets in de Tour de l’Avenir, de amateuruitgave van de Tour de France, als eindwinnaar was gehuldigd. In een prachtige tweestrijd met Amstel-ploeggenoot Fedor den Hertog besliste Zoetemelk ook de strijd om de Duizelse gele trui in zijn voordeel. Leo van Vliet was in 1977 de sterkste van de dag. Thuisrijder Hein Senders doorbrak als eerste streekrenner de hegemonie van de grote namen, twee keer op rij zelfs, in 1978 en 1979. Dolle Dries van Wijhe werd de lieveling van het publiek in Duizel met een zege in 1980. De Gelderlander van de Veluwerand zette op vijfendertigjarige leeftijd het complete rennersveld op een volle ronde achterstand. Mieke Havik zegevierde bij de vrouwen na vijf etappezeges in de Tour Féminin. De streekrenners Jan Burgmans, Frank Kersten, Dave Das, Anthony Theus, Jurgen van Pelt en Twan Castelijns grepen de volle winst. Frank van Veenendaal won evenals Marcel Alma tweemaal de gele Duizelse trui. Wilco Zuijderwijk en Gert-Jan Bosman waren ieder zelfs driemaal de sterkste van de dag. En Johnny Hoogerland uit Yerseke, in 2011jaar door zijn spectaculaire buiteling in het prikkeldraad Nederlands Tourheld, reed eerder als amateur eveneens de ereronde in de gele trui van Duizel. Alles bijeen een rijkelijk gevulde erelijst.

Aan het deelnemersveld is dit jaar te merken dat renners en rensters weer naar koers hunkeren. Al weken vooraf werd de organisatie in Duizel overstelpt met aanvragen om deel te mogen nemen. Meer dan honderd elite en beloften en een groot vrouwenpeloton gaan aan de slag om geel in Duizel te veroveren. Coen Vermeltfoort, Tijmen Eising, Hans Dekkers, Nina Kessler en de eerste twee rensters van de Omloop der Kempen Ladies Maike van der Duin en Marjolein van ’t Geloof behoren dit jaar bij de favorieten.

Het programma op maandag 26 juli 2021:

11.30 uur: Stratenloop Duizel

12.45 uur: Decathlon DikkeBandenRace

13.45 uur: Ploegenkoers

15.00 uur: Kempencup Duizel (niet licentiehouders)

16.30 uur: Elite/Belofte Dames

18.30 uur: Elite/Belofte Heren

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.