1030. 2020 Bergeijk Pim Ligthart bereidt zich voor op het NK in Wijster

Zo veroverde Pim Ligthart in 2011 als neo-prof de nationale titel in Ootmarsum. In het shirt van Vacansoleil-DCM verwees hij Bram Tankink (Rabobank) en Reinier Honig (Landbouwkrediet) naar plaats 2 en 3.

Op zondag 23 augustus bekampen de Nederlandse wielerprofs elkaar in de nationale titelstrijd. Die vindt dit jaar in het Drentse Wijster plaats waar de VAM berg als scherprechter moet fungeren. Lang niet iedereen kan zich vinden in het idee van KNWU directeur Thorwald Veneberg om het NK in de toekomst in Zwitserland te organiseren. In samenwerking met de organisatie van de Tour de Suisse zou dat een reden voor de Tour-vedetten zijn zeker aan de titelstrijd deel te nemen. Alsof het publiek die verplaatsing ook volmondig ziet zitten. Normaal gesproken zou het deelnemersveld op het NK ook dit jaar voltallig zijn. De coronacrisis heeft het wielerseizoen echter danig overhoop gegooid. Zodanig zelfs dat een vedette als Tom Dumoulin nu heeft afgezegd voor het NK, omdat hij in de periode tussen de Dauphiné Libéré en de Tour de France liever in Frankrijk wil blijven. Hij vindt zijn programma al meer dan overvol met hoogtestages en wedstrijden in een kort tijdsbestek. De deelname van renners uit de grote teams Jumbo-Visma en Sunweb aan de nationale titelstrijd staat in deze bizarre tijd onder druk, als we een artikel vandaag in de dagbladpers mogen geloven. De corona tests spelen een grote rol bij het al of niet deelnemen van de Nederlandse Tourteams aan de titelstrijd op 23 augustus. Niemand wil het gevaar lopen al voor de Tour de France op een zijspoor te belanden, omdat andere coureurs een gevaar voor besmetting zouden kunnen zijn. De kleinere ploegen hebben lang niet altijd voldoende budget voor de nodige tests, zo wordt gesteld. Zo lijkt het wielrennen, dat hunkert naar wedstrijdritme, alsnog een gevaarlijke bezigheid te worden!

Een renner die zich weinig aantrekt van de perikelen over wel of niet starten op het NK is Pim Ligthart uit Bergeijk. De ex-nationaal kampioen bij de profs heeft het prima naar de zin in de outfit van het Franse team Total Direct Energie. Voor hem is het wel nog altijd de vraag hoe zijn rechterbeen het houdt na een operatieve ingreep in november. Pas in de laatste week van februari kon hij, na een aantal weken training, zijn conditie in de Ronde van Rwanda testen. Als beste dagprestatie behaalde hij daar in Afrika een 5e plek. Terug in Nederland kreeg Ligthart amper de kans zijn in Afrika opgebouwde conditie verder aan te scherpen. Al snel werd duidelijk dat vanwege het coronavirus geen wedstrijden meer zouden doorgaan, zodat Rwanda zijn laatste koers was. “Nu heb ik wel het idee dat het goed gaat na maandenlange training. Maar de wedstrijd hardheid ontbreekt nog, dus blijft het afwachten. Het overgrote deel van het peloton heeft ook nog geen wedstrijdkilometers gemaakt, dus ben ik geen uitzondering.” Als voorbereiding op de eerstkomende wedstrijden gaat de 32-jarige Bergeijkse coureur van 22 tot 29 juli met de ploeg op trainingskamp op Super Besse in het Franse Centraal Massief waar de Portugees Rui Costa in 2011 de laatste etappewinnaar in de Tour de France was. In datzelfde jaar veroverde Pim Ligthart in ons land de nationale titel.

Op 26 juni 2011 boekte Pim Ligthart zijn grootste succes door het NK op de weg te winnen

Voordat hij rond de Col du VAM in Drenthe van start hoopt te gaan rijdt Pim Ligthart op zaterdag 15 augustus Dwars door het Hageland, een Belgische klassieker waarin zijn ploeggenoot Niki Terpstra in 2016 en Mathieu van der Poel een jaar later zegevierde. Tussen start in Aarschot en finish in Diest krijgen de renners diverse hellingen, kassei- en onverharde stroken voor de wielen. Meteen daaropvolgend rijdt Ligthart met Total Direct Energie de vierdaagse Ronde van Wallonië. “Met die vijf eerste koersdagen hoop ik klaar te zijn voor het NK. Mochten de ploegen Jumbo-Visma en Sunweb zich terug trekken, zoals vandaag in de dagbladpers gesuggereerd wordt, dan staat het doorgaan van de titelstrijd alsnog op losse schroeven.” Voorlopig gaat de oud Nederlands kampioen ervan uit dat er voldoende tests kunnen plaatsvinden om het peloton in Wijster veilig de weg op te kunnen sturen.

 

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.