932. 2020 Bladel Wielerman Nico Roijmans overleden

Jurylid Nico Roijmans (midden) bij de start van Marc Manders in de tijdrit van Olympia’s Tour 1983 in Bladel (Foto Henk van Dorenmalen)

Dinsdag 11 februari overleed in Bladel wielerman Nico Roijmans op 72-jarige leeftijd. Veel jaren lang was hij een van de drijvende krachten bij Tour- en Wielerclub Het Snelle Wiel. Van 1970 tot 1987 was hij bestuurslid van de Bladelse vereniging die in die periode wijd en zijd bekendheid verwierf met de organisatie van grote wielerwedstrijden. Vanaf 1975 verzorgde hij het secretariaat van Het Snelle Wiel. In 1989 werd hij voor de verdiensten voor de vereniging onderscheiden met de Theo Kraayvanger bokaal. Ter herinnering aan de man die de aanzet gaf tot de heropleving van de wielersport in Bladel en omgeving wordt die bokaal ook nu nog jaarlijks toegekend aan verdienstelijke leden van de Bladelse vereniging of aan mensen die veel voor de regionale wielersport betekenen. Die erkenning had Nico Roijmans niet enkel en alleen te danken aan het werk voor de Bladelse vereniging. Zijn verdiensten zijn in grotere kringen van de nationale wielerbond KNWU bekend. Want Roijmans was ook jarenlang internationaal jurylid en leidde in de functie van wedstrijdleider en secretaris van de jury vrijwel alle grote Nederlandse klassiekers in goede banen. Daarnaast was hij een aantal jaren secretaris van het wielerdistrict Brabant Zuid-Oost. In 2002 werd hij op uitnodiging van het hoofdbestuur van de nationale wielerbond lid van de commissie reglementen. In die functie hield hij zich bezig met de samenstelling en de beoordeling van het jurykorps in de 130 klassiekers die toen jaarlijks op de wielerkalender stonden voor renners in de jongerenrangen tot en met de professionals. Na 24 jaar jurylidmaatschap en onder meer 19 keer jurylid in Olympia’s Tour te zijn geweest was de Bladelnaar dat werk wel toevertrouwd.

Olympia’s Tour liep als een rode draad door het leven van Nico Roijmans die zijn wielerwerk combineerde met een baan bij de Rabobank. Jarenlange ritaankomsten in Bladel resulteerden in 1979 in de vererende opdracht van de Amsterdamse organisatie om in Bladel de proloog van Nederlands grootste etappekoers te organiseren. Nico Roijmans was toen met collega bestuurslid Frans van Rooij een van de grote animators achter dit evenement dat duizenden toeschouwers op de been bracht. Na een dik half jaar lang om de veertien dagen druk vergaderd te hebben met het bestuur van Het Snelle Wiel, met de gemeente, met Rijkspolitie en met sponsors werd de proloog met koppeltijdrit een groot succes. Dat het wel eens anders was geweest wist Roijmans zich toen nog goed te herinneren. “Bij de eerste aankomst van Olympia’s Tour in Bladel hadden we alles op eigen houtje georganiseerd. Met daarbij ook nog een profronde gingen we financieel flink de boot in. Onze toenmalige voorzitter Theo Kraayvanger is het jaar daarop naar de burgemeester gestapt om gemeentegarantie. Dit is ons toen toegezegd en in de negen daaropvolgende jaren heeft de gemeente ons maar één keer hoeven bijspringen. En toen ging het ook nog maar om een bedrag van tweeduizend gulden.”

In 1986 is Nico Roijmans wedstrijdleider in zijn eigen Ster van Brabant (Foto Henk van Dorenmalen)

De organisatie van Roijmans en consorten was ook bij andere wedstrijden van grote kwaliteit. De aloude Acht van Bladel die al voor de oorlog zijn oorsprong vond werd nieuw leven ingeblazen en daarnaast werd vanaf 1967 de amateurklassieker Ster van Bladel georganiseerd die vanaf 1983 uitmondde in de driedaagse Ster van Brabant. Tussendoor maakte de Ster vier jaar achtereen deel uit van het Nederlandse Merkenkampioenschap voor amateurrenners. Zomaar een greep uit een aantal welbekende renners die in Bladel op het hoogste trapje van het podium stonden: Pieter de Jongh, Henk Cornelisse, Leo van Vliet, Max van Heeswijk, Erik Breukink, Jelle Nijdam, Piet van Katwijk, Bert Oosterbosch, Adrie van der Poel, Hennie Kuiper, Jean-Paul van Poppel, Gert Jakobs, Piet Hoekstra, Klaas Balk, Jan Aling, Aad van den Hoek, de Belgen Frans Staes en Frans Mintjens. Voor Nico Roijmans en de mensen van het Snelle Wiel was het een grote eer zowat alle renners van naam en faam in hun amateurtijd in Bladel te hebben kunnen ontvangen.

Bijna zeven jaar geleden werd Nico Roijmans tijdens het hardlopen waarmee hij zijn conditie op peil hield getroffen door een herseninfarct met rechtszijdige verlamming tot gevolg. Zijn spraakvermogen werd bovendien zodanig aangetast dat het voor zijn omgeving moeilijk was hem nog goed te begrijpen. Zelf begreep hij nog alles, maar kon zich maar moeilijk uiten. Geleidelijk aan wist men met de afasie van hun familielid beter om te gaan. Eind vorig jaar werd bij hem ook nog non-hodgkin vast gesteld, een ziekte die hem noodlottig werd.

Dat Nico Roijmans in vrede mag rusten.

Maandag 17 februari om 10.30 uur is de afscheidsdienst in de aula van het Rouwcentrum Van den Berk & Loonen , Rondweg 26, 5531 AJ Bladel. Daar is zondagavond van 18.00 uur tot 18.45 uur gelegenheid om persoonlijk afscheid te nemen.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.