382. 2017 Giro d’Italia op tv

Twan Castelijns voert het veld aan in de Giro 2016

De eerste drie etappes van de Ronde van Italië zijn achter de rug. Voor degenen die de Giro d’Italia (met van Nederlandse zijde onder meer Twan Castelijns uit Hapert in het omvangrijke peloton van 195 renners) willen volgen hier een bericht dat LottoNL-Jumbo man Richard Plugge vorige week op LinkedIn plaatste.

De media aandacht is enorm. En dat terwijl er enige tijd geleden vragen rezen over de coverage van de Giro d’Italia in Nederland. RCS (de organisator van de Giro d’Italia, Milaan-San Remo en andere Italiaanse wedstrijden) heeft immers de rechten voor live-beelden aan Eurosport (Discovery) verkocht. De Nederlandse wielerliefhebber leek de boot op TV te gaan missen, omdat zowel de NOS als Sporza geen live verslag brengt.

Inmiddels is duidelijk dat er iets geweldigs gebeurt in het medialandschap en is dit jaar wellicht de grote doorbraak van online verslaggeving voor wat betreft het wielrennen. Daarover hieronder meer.

Allereerst nog enige duiding; de ploegen kunnen niet beslissen over waar de live rechten van wielerkoersen terechtkomen. Dat bepaalt de organisatie van de wedstrijd. Die denkt vooral aan het eigen belang en in veel gevallen niet veel verder.

Juist hierom is het belang van het bedrijf Velon (velon.cc, waarvan elf wielerploegen aandeelhouder zijn) groot. Door deze hechte samenwerking en het krachtiger neerzetten van de vakbond AIGCP vormen wielerploegen een sterker blok, dat in dit soort discussies meer en meer een vuist kan maken. Er wordt beter geluisterd naar de teams (AIGCP en Velon) dan ooit tevoren.

De ploegen hebben het punt van live-verslaggeving en uitzending van de sport, hoog op de agenda staan en doen er wat aan. Zoals bijvoorbeeld de samenwerking met RCS voor de Giro voor het live brengen van data: http://www.wielerflits.nl/nieuws/240844/data-velon-te-zien-tijdens-italiaanse-koersen.html

De ophef over het niet live uitzenden van de Giro op de NOS is bovendien een beetje raar: We moeten niet vergeten dat de Giro al lang niet live bij de NOS is. Zelf heb ik in 2011 de Giro nog becommentarieerd bij Eurosport. Ook toen al liet de NOS (tot grote vreugde van Eurosport) de Ronde van Italië links liggen. De Giro is een wedstrijd die vooral door de echte liefhebber wordt gevolgd. De Giro wordt buiten vakantietijd verreden en in een periode dat iedereen op z’n werk zit. Qua kijkcijfers dien je derhalve met een kleiner potentieel (dan de totale groep ‘echte’ liefhebbers) rekening te houden.

Een groot deel van die ‘echte’ liefhebbers kijkt en luistert overigens al jaren bij voorkeur naar Sporza, de Belgische TV-zender, die daar wel bij vaart. Dat betekent dat het potentieel aan Nederlandse kijkers voor de NOS nog kleiner is. Het is een vicieuze cirkel waarmee andersom geredeneerd de NOS kijkcijfers laat liggen.

Waar wielrennen een grote sport is, heeft de NOS desondanks (noodgedwongen?) andere prioriteiten gesteld. Sporza bijvoorbeeld heeft een belangrijke positie verworven door een gedragen sportbeleid, daar waar de NOS steeds meer van zijn sportpositie verliest bij de NPO. Waardoor sport (niet alleen wielersport) minder op het publieke net te zien is en nog minder zal zijn. De tekenen zijn duidelijk: enige tijd geleden was er in de avond nog een los Sportjournaal van een klein half uur, nu is sport ingebed in Nieuwsuur waarin circa 5 minuten ruimte is voor sport. Datzelfde zien we op de radio, waar het zelfstandige sportprogramma Langs de Lijn sinds kort is samengevoegd met de EO. Het lijkt er op dat de NPO niks met sport heeft. De sport zit er in het verdomhoekje.

Dit geeft bedreigingen voor de vindbaarheid van de sport (op TV), maar kansen voor commerciële zenders/initiatieven.

En daar is de doorbraak dan ook te vinden. Er verandert nogal wat. Ook dankzij de tijdgeest waarin technisch meer mogelijk is voor minder geld en steeds meer mensen gewend zijn om bewegend (sport) beeld niet alleen op TV maar ook online te kijken. In 2008 maakten wij bij Sportweek (https://www.youtube.com/watch?v=nRKFRk0Ufk4) een online programma rond het EK voetbal. We waren pioniers en veel te vroeg. Inmiddels is online een belangrijke factor. Dat moeten we niet uit het oog verliezen en de recente initiatieven hieronder maken dat extra duidelijk.

Sport is op velerlei manieren te vinden en te volgen. Het vindt z’n weg wel naar de consument. De NOS maakte deze week bekend dat het dagelijks een ruime samenvatting brengt van de etappe van die dag (http://nos.nl/artikel/2171107-giro-in-ruime-samenvatting-bij-de-nos.html) en hun online kanalen massaal inzet om de Giro te kunnen volgen en analyseren. Zonder live TV-coverage is de Giro zo toch breeduit te vinden.

Maar er zijn meer initiatieven. Niet alleen zullen wij zelf als ploeg voor ‘achter-de-schermen’ coverage (https://www.teamlottojumbo.nl/wielrennen/team-lottonljumbo-gunt-wielerfan-unieke-blik-achter-schermen & https://www.youtube.com/channel/UCYzPindMiPA7J1OuyX3pCdg)  zorgen via onze online kanalen. Diverse andere media komen met initiatieven. Zoals wielerflits.nl. En het TMG-kanaal VNDG dat deze week startte zal volop aandacht aan de Giro besteden, naast de toch al uitgebreide online coverage van telesport.nl. Het AD/De Persgroep zet een heel grote stap en volgt de Giro d’Italia via hun website http://www.ad.nl/giro/samenvattingen-en-live-interviews-giro-op-ad-nl~a1282ef9/ op een tot nog toe voor ‘kranten’ ongekende wijze. En dan zijn er nog de tegenwoordig makkelijk te vinden online live-beelden. 

De NOS heeft niet meer het alleenrecht op bewegend beeld, het gat dat de publiek omroep laat vallen in het medialandschap wordt door een keur aan onlinekanalen dichtgereden. Die kanalen leveren misschien wel waardevollere, want gemotiveerde kijkers op.

Wie wil, kan de Giro van de eerste tot de laatste minuut volgen.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 382. 2017 Giro d’Italia op tv

  1. je weet van gekkigheid niet op welke vreemde websites je moet klikken ( levensgevaarlijk tegenwoordig) om uit te vinden waar je een live BEELDVERSLAG van dit moment kunt vinden,

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.