Foto’s

Foto 186. 2010 Riethoven Roy de Waal met winnaar Geert van der Weijst en Ruud Kooijmans op het podium in de individuele tijdrit

Jarenlang is de tijdrit tijdens de kermisronde van Riethoven medebepalend in de stand van het Kempenklassement. Met zowel het jaarlijkse criterium als de daaraan voorafgaande tijdrit kan er volop worden gescoord in het klassement. In 2010 gaat de zege in de rit tegen de klok naar Reuselnaar Geert van der Weijst. Roy de Waal, dan nog Westerhovenaar, mag in zijn buurdorp mee op het podium waarop Ruud Kooijmans, van geboorte uit Beek en Donk maar dan woonachtig in Eindhoven, de tweede plek inneemt (foto Theo van Sambeek). Geert van der Weijst woont nu, in 2023, al een aantal jaren aan de Spaanse Costa Blanca waar hij samen met zijn vrouw in hun advocaten kantoor werkt. Zij houden zich vooral bezig met begeleiding van immigratie van Nederlanders en Belgen. Ruud Kooijmans is nog werkzaam in de fietsenbranche met het wielenmerk Scope. Dat is een Nederlands merk dat zich richt op de ontwikkeling en productie van high-end carbon fietswielen ontwikkeld in Eindhoven. Nummer drie Roy de Waal heeft zich met zijn speciaalzaak @bikefashion.nl in Eersel gevestigd, gericht op fietskleding en accessoires. Jarenlang investeerde De Waal in een wielercarrière. Trainingsweken van 30 uur waren geen uitzondering. Jaar in, jaar uit reed hij meer dan 20.000 kilometer per jaar. Hij vertelt: “Veel kleding kregen we gesponsord daar moesten we het dan mee doen. Maar tijdens de talloze trainingskilometers kozen we regelmatig voor het comfort en trokken we dus niet altijd de gesponsorde kleding aan. Dagelijks komen er klanten bij ons in de speciaalzaak @bikefashion.nl die we mogen adviseren omtrent fietskleding en accessoires. Het doet me goed om nu onze klanten met mijn kennis te adviseren.” Ook tijdens de social rides die hij organiseert deelt hij zijn ervaringen met de deelnemers. Voeding en training komen regelmatig aan bod. Waardoor zij meer plezier gaan beleven in het fietsen en daarnaast progressie boeken tijdens zij met hun geliefde sport bezig zijn. “Door de uren die ik in het verleden maakte namen we een volle rugzak aan ervaring mee,” aldus de oud-coureur die in 2010 het Kempenklassement criterium in Bladel op zijn naam schreef.

Foto 185. Veldhoven Leontien van Moorsel bij haar eerste van vier zeges in de Vrouwenomloop

Leontien van Moorsel is al 28 jaar als zij in de Grote Prijs Groenen Groep, de vrouwelijke tegenhanger van de Omloop der Kempen, haar eerste van vier overwinningen boekt. De renster uit Boekel heeft dan al een aantal jaren grote successen geboekt, zowel op de weg als op de wielerbaan. In 1989 is ze voor het eerst nationaal wegkampioene bij de elite vrouwen geworden. Een jaar later op de wereldkampioenschappen in Japan verovert ze de wereldtitel op de baanachtervolging en wint ze met de Nederlandse vrouwenploeg goud in de ploegentijdrit op de weg. In 1991 kroont ze zich in Stuttgart tot de beste van de wereld in de wegrace. Jaar in jaar uit blijft ze de successen aaneen rijgen. Met een flinke dip tussendoor verovert ze achttien (18!!) wereldtitels en viermaal olympisch goud. Om nog maar te zwijgen van de nationale titels die ze bemachtigt: na veelvoudig succes in de jeugd- en jongerenrangen draagt ze 24 keer een nationale kampioenstrui bij de elitevrouwen. De GP Groenen Groep in Veldhoven zal ze na haar zege in 1998 nog driemaal (1999, 2000 en 2004) in winst omzetten. Haar erelijst overziend duizelt het voor je ogen. Tussen de eindzeges in etappekoersen bevindt zich ook tweemaal die in de Tour Féminin. En het werelduurrecord zou ze na 2003 maar liefst twaalf jaar in haar bezit houden. Op deze foto van Alois Tenbult staat ze tussen twee andere rensters in Veldhoven op de dag dat ze haar eerste van vier zeges in de Veldhovense klassieker behaalt.

Foto 184. 1993 Valkenswaard Jeugd Olympische Dagen

Op een julizondag in 1993 opende prins Willem Alexander de tweede editie van de Europese Jeugd Olympische Dagen. In Valkenswaard streden 2200 jeugdige talenten uit 42 Europese landen om medailles en records, waar een Olympisch waasje over lag. ‘Vrede in Europa, jong beginnen.’ Zo luidde het motto, waaronder duizenden jongeren van 12 tot 18 jaar een week lang bijeen kwamen. De Olympische gedachte zat hem vooral in uiterlijkheden. Een vlag met vijf ringen, een hymne, een brandende vlam in een gouden tulp, heuse dopingcontroles en een bungalowpark, dat tot Olympisch dorp was omgedoopt. Arnold Vanderleijde, Ron Boudrie en Avital Selinger liepen rond om het evenement een vleugje top te geven. Ex-top was er ook, in de vorm van chef de mission Ada Kok en Anton Geesink, de promotor van alles wat olympisch is. En natuurlijk waren er veel officals in hun blazers. De jeugdige deelnemers waren eerlijk gezegd wel erg jeugdig. Natuurlijk hoopten ze allemaal dat ‘Valkenswaard’ het voorportaal werd naar een grootse toekomst en natuurlijk zat er vast wel eentje tussen, die het over enkele jaren helemaal zou gaan maken. De vraag was alleen: wie waren dat dan? Was het de 15-jarige Pieter van den Hoogenband, die een zilveren en twee gouden medailles uit het zwembad viste? Waren het de Nederlandse hockeyvrouwen, die in vier wedstrijden 47 ballen in het doel van hun tegenstanders mepten, terwijl hun eigen doelvrouw met de armen over elkaar toekeek? Of zaten de toekomstige kampioenen tussen de turnsters uit de Oostbloklanden? Zij kwamen naar Valkenswaard omdat ze iedere kans op een goedkoop uitstapje met beide handen aangrepen. Maar ondertussen gingen ze er wel met alle hoofdprijzen vandoor.

Ook wielrenners uit veel landen waren in Valkenswaard van de partij. De wegwedstrijd werd geleid door Harrie Strik, KNWU-jurylid uit Best. Op de foto van Theo van Sambeek torent hij boven de wagen van de wedstrijdleiding uit achter een kopgroep met buitenlandse jonge coureurs.

Foto 183. 2014 Reusel Start vrouwen in Kerstveldrit

De Reuselse kerstveldrit was dit jaar een dag te vroeg om in een echt winters sneeuwlandschap te worden verreden. Op 27 december lag er een pak sneeuw op het parcours. Nu, op tweede kerstdag,  ploeterden de renners en rensters op een aantal gedeelten van het parcours bij D’n Ouwe Brandtoren door de modder na de regenval van enkele dagen eerder. Bij de elitecoureurs en beloften toonde Koen Weijers uit Ede zich de beste van de dag door Milan Vader (Sittard) en Maurits Lammertink (Kaatsheuvel) in de slotmeters te kloppen. Eerder op de dag won Jordi Luisman (Lemele) bij de amateurs/sportklasse, was Anna van der Breggen superieur bij de vrouwen. De renster uit Zwolle bleek geheel hersteld van haar blessure door een val in de ploegentijdrit op het weg WK in het Spaanse Ponferrada. De winnares in Reusel van een jaar eerder Lucinda Brand (Rotterdam) werd tweede en Linda ter Beek (Bad Bentheim) finishte als derde. Bij de masters ging de zege naar Edwin Raats (Geldrop) vóór oud-prof Erik Dekker (Hedel) en Johan Dussel (Eelde). In de jongerencategorieën kwamen de zeges terecht bij nieuweling Luca Vreeswijk (Someren) en junior Roel van der Stegen (Sittard). Op de foto van Theo van Sambeek vertrekken de vrouwen voor hun moddercross. Op de voorste rij in Rabobank-Liv shirt de latere winnares Anna van der Breggen.

Foto 182. 1978 Bladel Thuisrenners in strijd om de Nederlandse Merkentitel

Voor de tweede opeenvolgende keer wordt in Bladel de strijd om het Merkenkampioenschap bij de Nederlandse amateurs in 1978 beslist onder organisatie van TWC Het Snelle Wiel. Na een aanloop in de Zuid-Limburgse Hel van het Mergelland op zaterdag wordt zondags in Bladel een driedelig programma afgewerkt. Achtereenvolgens rijden de coureurs een ploegentijdrit, een wegwedstrijd en een individuele tijdrit. De zeges gaan achtereenvolgens naar Gazelle-rijder Toine van den Bunder vóór Bert Oosterbosch van het Jan van Erp team dat vervolgens de ploegentijdrit op zondagmorgen in Bladel wint. West-Branbander Domien Evers (Markthof) wint de wegwedstrijd en Bert Oosterbosch is oppermachtig in de individuele tijdrit vóór Jan van Houwelingen (Bossche Staalbouw) en Toine van de Bunder. De ploeg Jan van Erp tegels uit Schijndel wordt voor de vierde keer kampioen van Nederland merkenteams.

Thuisrijders in Bladel zijn de renners op bijgaande foto, allen lid van de organiserende vereniging Het Snelle Wiel. Van links naar rechts staand Peter Roijmans, Ton Jansen (beiden Bladel), Ad Hoezen (Sint Michielsgestel), Rinus Seuntiëns (Bladel); zittend Ton Spooren (Hapert) en Tonnie Arts (Volkel). Roymans en Seuntiëns maken deel uit van het team Puro Hondenbrokken waarover Gerrit Schulte de scepter zwaait. Jansen rijdt voor R&B Glas uit Middelbeers, Hoezen in de ploeg Bossche Staalbouw onder leiding van Nico Walravens, Spooren in het Limburgse Louis Motké team en Arts bij het Geffense team Van der Heijden’s Meubelen. De foto wordt door fotograaf Waarma in zijn Bladelse fotozaak gemaakt. De renners van de Bladelse vereniging komen, deels door pech, niet tot grote resultaten in de Merkenstrijd. Jansen wordt in het Mergelland door een valpartij in de eindfase uitgeschakeld, Spooren, Hoezen en Arts zien hun kansen al in de beginfase van de wegwedstrijd voor eigen publiek door een massale valpartij in rook vervliegen. In de individuele tijdrit met Jansen, Seuntiëns en Roymans laat laatstgenoemde de beste indruk achter. Drie van hen zijn ook nu nog regelmatig in de wielerkaravaan te vinden. Ton Jansen als mecanicien in binnen- en buitenland in de neutrale materiaalwagen met Belgische oud-coureurs aan het stuur, Ad Hoezen is evenals Ton Jansen onder meer bij de organisatie van de Acht van Bladel betrokken, en Tonnie Arts vervult zijn plichten als mecanicien in het profteam Jumbo-Visma.

Foto 181. 1980 Kempen Leon Kersten en Jean-Paul van Poppel als junior

Het is alweer meer dan 50 jaar geleden dat Leon Kersten de wielerpelotons vanaf zijn jeugdjaren teisterde. Op 7-jarige leeftijd via zijn opa en oud-wielrenner Jo van Hugten in de wielersport beland rijdt de Geldroppenaar in 1970 bij Trap Met Lust zijn eerste interclubwedstrijdjes waarin hij zegevierend over de eindstreep komt. Meteen al vanaf zijn eerste officiële KNWU-wedstrijd op 8-jarige leeftijd blijkt de jonge Kersten een veelwinnaar te zijn. Totdat hij op 22-jarige leeftijd met de wedstrijdsport kapt maakt hij meer dan 350 keer het overwinningsgebaar. Vooral in de jeugdcategorieën maakt hij furore. Elke week brengt hij een bloementuil of beker mee naar huis. De meest zeges boekt hij bij de nieuwelingen: 40 in één seizoen. Geen wonder dat hij als junior een plekje in de nationale selectie krijgt. Kersten is leeftijdgenoot van renners als Jean-Paul van Poppel, Gert-Jan Theunisse, Teun van Vliet, Jelle Nijdam en Gert Jakobs. Op de foto rijdt hij ergens voorop met Jean-Paul van Poppel die ook als junior al zijn mannetje stond, maar pas bij de amateurs en later bij de profs tot grote bloei kwam als rassprinter. In alle grote rondes won Popeye etappes in massasprints. In de Tour de France behaalde hij in totaal negen ritzeges. Zijn aantal van 22 etappezeges in de 3 grote rondes is een Nederlands record. Van Poppel was meerdere keren groene truidrager in de Tour en behaalde in totaal 95 overwinningen in zijn profcarrière. Later werd hij jarenlang ploegleider en is nu onder meer koersdirecteur van de ZLM Tour.

Foto 180. 2000 Kempen Rik Elfrink, de man van het grote mes

Rik Elfrink, de renner die een immens grote versnelling wist rond te krijgen in de jaren rond de eeuwwisseling, werd in 1998 kampioen van Nederland bij de Liefhebbers, de wedstrijd categorie die ook wel als die van de B-amateurs werd bestempeld. Ook bij de A-amateurs was hij een gevreesde tegenstander van veel renners. Zo won hij in de kermisronde van Duizel in 2000 de leidersprijs (zie foto) door rondenlang alleen voorop te buffelen. In Bladel won de Twentenaar die zijn geboortestreek al zowat twintig jaar geleden verruilde voor het Brabantse land de afwachtingswedstrijd van de welbekende Acht toen die nog in de Sniederslaan finishte. Ook in Hapert reed Elfrink in 2000 op een totaal verregende avond in Hapert lang voorop met Theo Eltink. Malheur aan een van zijn remmen weerhield de lange Twentse coureur van succes, omdat de toen nog jonge renner uit Westelbeers daar in de allerlaatste bocht van profiteerde en daarmee zijn medekoploper verraste. Rik Elfrink koos niet lang daarna voor het avontuur. De meester in de rechten verwisselde zijn baan als jurist bij Rabobank voor die van journalist bij het Eindhovens Dagblad. Als clubwatcher volgt hij inmiddels al meer dan tien jaar PSV voor het ED.

Foto 179. 1980 Middelbeers Twee Britten in de R&B Glas amateurploeg

Na een seizoen als clubsponsor van wielerclub Het Zuiden in Eindhoven besluit directeur Hennie Raes van R&B Glas uit Middelbeers zich in het grotere wielerwerk te begeven. Met diverse co-sponsoren wordt deel genomen aan een groter klassiek programma in binnen- en buitenland. Rien van Lieshout, Tiny van de Berk, Jan Peeters en Jan van Katwijk zijn achtereenvolgens in negen seizoenen de ploegleiders van het Middelbeerse amateurteam. Regionale renners uit de Kempen die deel uit maken van de ploeg: Toon van Hintum (Eindhoven), Jos Swinnen en Broer Geldens (Valkenswaard), Jos Coppelmans (Oostelbeers), Stan Strijbosch (Best), Hein Senders (Duizel), de broers Jos en Tonnie Weber (Best), Geert Oosterbosch en Henri van de Nieuwenhof (beiden Eindhoven), Rinus Seuntiëns (Bladel) en Henri Kox (Veldhoven). Ook een paar Britse renners rijden in de R&B Glas kleuren. Neil Martin, de vader van de huidige professional Daniel Martin, is bij Rien van Lienhout in de kost. John Wainwright is kostganger bij de familie Seuntiëns in Bladel. Op de foto van links naar rechts Rien van Lieshout, Neil Martin en John Wainwright.

Foto 178. 1994 Riethoven Nationaal jeugdkampioene Linda Dirkx uit Reusel winnares

Twee jeugdige renstertjes en een rennertje staan in Riethoven op het huldigingspodium bij een jeugdwedstrijd op 18 juni 1994. Niet alle drie met een even vrolijk gezicht, wel alle drie met de wielermicrobe van vaders zijde besmet. Winnares Linda Dirkx is evenals haar twee oudere broers Jan en Bart via vader Jan Dirkx in de wielersport beland. Pa Jan stond 25 jaar eerder al geregeld bij de jeugd en bij de nieuwelingen op het podium. Broer Bart was 4x Nederlands kampioen veldrijden bij de jeugd, werd later geselecteerd voor de nationale selectie veldrijden en  was eenmaal deelnemer aan het WK veldrijden voor junioren in Tabor. Oudste broer Jan legde in diezelfde periode als jeugdrenner twee keer beslag op het zilver bij het NK veldrijden. Nu staat 9-jarige Linda in Riethoven op het podium nadat ze eerder de nationale titel bij de wegkampioen­schappen in Helmond heeft veroverd. Nathalie van Katwijk is in de jeugdwedstrijdjes steeds weer haar grootste rivale. De dochter van profwielrenner Fons van Katwijk heeft het duidelijk ook niet van vreemden. Zij treedt samen met haar broer Ferdi in de voetsporen van vader Fons die als jongste van de drie Van Katwijks met zijn broers Jan en Piet jarenlang mooie resultaten in het profpeloton heeft behaald. Er is zelfs een boek aan dat trio gewijd door John van Ierland en Henk Baltussen: ‘De Jongens van Van Katwijk, Jan, Piet en Fons uit Oploo’. In Riethoven staat Tijs Senders uit Hapert enigszins beteuterd als nummer twee op het podium. Hij heeft het moeten afleggen tegen een meisje. Ook Tijs is een telg uit een bekend wielergeslacht. Pa Lambert Senders, neef van Duizelse Hein Senders R.I.P., reed als jong coureur verdienstelijk zijn wedstrijden en is in de jaren negentig trainer van de jeugdrennertjes van TWC Het Snelle Wiel in Bladel, dus ook van zijn drie zonen Tijs, Rik en Bart. Tijs en Rik worden onder meer in 1994 Nederlands jeugdkampioen veldrijden. Bart wint bij de nieuwelingen veldritten en is ook bij de junioren een regelmatige podiumklant wat hem onder meer uitverkiezing voor de oranje selectie op het EK in 2004 oplevert. Tijs van de foto van Theo van Sambeek in Riethoven streefde naar meer: ‘wereldkampioen worden’ was zijn droom. Die duurde niet heel lang, want hij ging zich toeleggen op de motocross. Op de achtergrond ook op de foto Thijs Antonis R.I.P. (Riethoven), de initiator van het Kempenklassement, de wielercompetitie die nu al meer dan 25 jaar het wielrennen in de Brabantse Kempen extra kleur geeft.

Foto 177. 1963 Veldhoven Nederlandse amateurploeg na winst in Oostenrijk gehuldigd

De Nederlandse ploeg die in 1963 succesvol was in de Ronde van Oostenrijk wordt in Veldhoven voor de start van de Omloop der Kempen gehuldigd. Van links naar rechts op de foto: Jan Pieterse (Oude Tonge) die de etappekoers in Oostenrijk op zijn naam schreef, Henk Cornelisse (Amsterdam), Gerben Karstens (Leiden), Arie den Hartog (Zuidland) die in Oostenrijk uiteindelijk als 3e op het podium stond, en ploegleider Frits van Grinsven uit Eindhoven. Naast de individuele eindzege van Jan Pieterse behaalde de Nederlandse ploeg ook de eindoverwinning in het ploegenklassement. Gerben Karstens eindigde als 6e, vlak achter de Belg Jos Dries die dat jaar Olympia’s Tour op zijn naam had geschreven. Henk Cornelisse die op de Grossglockner wat terrein had verloren eindigde als 28e. Alles bijeen groot feest voor de Nederlandse ploeg bij de eindhuldiging voor het imposante raadhuis in Wenen. De Nederlandse ploeg werd in Veldhoven nogmaals in de bloemetjes gezet.

Foto 176. 1970 Jan van Erp amateurploeg merkenkampioen van Nederland

In 1970 wordt voor het eerst het nationaal Merkenkampioenschap georganiseerd. Onder overweldigende publieke belangstelling (30.000 toeschouwers) rijdt de Jan van Erp ploeg zich in de finale op de Rotterdamse Coolsingel naar de titel. De ploeg heeft in de eerste seizoenshelft al tal van ereplaatsen in klassiekers weten te bemachtigen. De op voorhand niet kansrijk geachte paarse tegelploeg is op de propvolle Coolsingel niet uit de voorste rangen weg te slaan. In een veld met kleppers als Hennie Kuiper, Tino Tabak en Fedor den Hertog rijden Martien van Hoogstraten (3e), Klaas Koot (6e) en Henk van de Laar (7e) in een kopgroep van zeven renners naar de finish en leggen met Henk Botterhuis en Harrie Lunenburg verrassend beslag op de nationale merkentitel door de teams Mars-Flandria, Trico Noble-Acifit, Ketting Didam, Batavus-Vredestein en Amstel in de puntenstand achter zich te houden.

Op de foto de voltallige ploeg van de Schijndelse tegelhandelaar met daarin enkele coureurs uit het Kempenland. Vooraan zitten Henk Botterhuis (Sambeek), Ad Russens (Den Bosch) en Harrie Lunenburg (Loosbroek); op de tweede rij van links naar rechts ploegleider Jan Gisbers (Eindhoven), Gerrie van Gerven (Mierlo), Mari van Hoogstraten (Sint Anthonis), Klaas Koot (Valkenswaard), Henk van de Laar (Son) en ploegleider Cas Vulders (Sint Oedenrode); achter Jos Swinnen (Valkenswaard), Rini van Lieshout (Son-Breugel) en Michel van der Heijden (Eindhoven)

Foto 175. 1978 Bladel Gazelleteam in Merkenkampioenschap ploegentijdrit

In het eerste weekend van april 1978 wordt door de Nederlandse sponsorteams bij de amateurs gestreden om de merkentitel. Zaterdags in de Hel van het Mergelland boekte Toine van de Bunder zijn zoveelste fraaie zege. De Zeeuwse coureur stond met Bert Oosterbosch en Herman Snoeyink in Eijsden op het podium. Voor Van de Bunder zijn derde zege in het Mergelland na 1974 en 1977. Daags na de Hel kregen de amateurs in Bladel de volgende drie schuifjes van de titelstrijd voor de wielen. Het was die zondag al vroeg dag vanwege de invoering van de zomertijd. Een ploegentijdrit van 34,5 kilometer stond om te beginnen op het programma. Daarin was het team van Jan van Erp (Bert Oosterbosch, Guus Bierings, Bart van Est en Henk Mutsaars)weer eens onklopbaar. Batavus (Egbert Koersen, Gerard Schipper, Gerrit Pronk en Bert Wekema) gaf 19 seconden toe, Gazelle (Theo de Rooy, Toine van de Bunder, Pluimers en Bert Scheuneman, in die volgorde van links naar rechts van start op de foto) moest ruim een minuut op de winnende ploeg prijsgeven. De rit in lijn eindigde vervolgens in een zege voor Domien Evers (Markthof) die met een ultieme uitval Theo Gevers (Bossche Staalbouw) en Peter Tijssen (Louis Motké) voor bleef nadat Peter Hofland (De Uitkomst) en Jos Weber (Driessen Stoffen) in de finale werden ingelopen. In het laatste onderdeel, de individuele tijdrit, reed Bert Oosterbosch als een trein naar de winnende tijd voor Jan van Houwelingen (Bossche Staalbouw) en Toine van de Bunder. De Jan van Erp ploeg kon gaan feesten. De ploeg was opnieuw merkenkampioen van Nederland, nu vóór Gazelle en Bossche Staalbouw.

Foto 174. 2017 Bergeijk Winst voor Fabio Jakobsen

Fabio Jakobsen uit Heukelum, in 2017 weer herhaaldelijk bijzonder snel aan de eindstreep en al voor het tweede jaar op rij nationaal kampioen bij de beloften, toonde in Bergeijk andermaal zijn snelle benen en won afgetekend.  Koos Jeroen Kers uit Amstelveen finishte als tweede en bleef daarmee in het bezit van de groene leiderstrui in het Baby-Dump Kempenklassement. Nummer drie op het podium werd Tim Kerkhof uit Nistelrode, eerder dat jaar in Veldhoven winnaar van de Omloop der Kempen. De wedstrijd van de mannen elite en beloften leek in een beslissende fase te komen toen door een valpartij vanwege een regenbuitje op het bochtige klinkerparcours een onoverzichtelijke situatie ontstond. Een groep renners bij wie een aantal zegefavorieten raakte op achterstand, maar kreeg een ronde vergoeding. Plotseling werd iedereen opgeschrikt door schelle fluitsignalen van de jury die de wedstrijd stil legde. Benjamin Sydlik, in 2012 en in 2015 winnaar in Bergeijk, was in botsing gekomen met een paaltje bij een wegversmalling. Lang bleven de honderden toeschouwers in het ongewisse, lang duurde het ook voordat een ambulance de gewonde coureur met twee gebroken sleutelbeenderen, een gebroken schouder en verwondingen aan het gezicht naar het ziekenhuis afvoerde. In de schemering werd alsnog besloten de wedstrijd met vijf ronden te hervatten. Waarna Fabio Jakobsen ver uit de snelste was (Foto Theo van Sambeek).

Foto 173. 1977 Veldhoven Tempo clubteam in Dronten

Jarenlang is Dronten de plaats geweest waar de nationale clubkampioenschappen start en finish vonden, nadat eerder Wijk bij Duurstede heel lang start- en finishplaats was. In de Flevopolder stonden in die jaren ook de Kempische clubs met een afvaardiging aan het vertrek. In 1977 nam er onder meer een team van TWC Tempo Veldhoven deel aan de clubtitelstrijd die toen in vier categorieën werd verreden. In de A-categorie (beroepsrenners en amateurs) ging de titel naar de ploeg van Wielerclub ’t Luchtschip uit Kerkdriel met Jan Aling, Gerrie van Gerwen en de broers Adri en Jan van Houwelingen. Wielerclub De Zwaluw uit Vlijmen greep de titel in de B-categorie (amateurs)  met Frans Francissen, Bas van Lamoen, Giel van de Sterren en Ben Liebregts. Hun clubgenoot Piet Kuijs was tijdens de trainingen gewaagd geweest aan dat kwartet, maar offerde zich op en besloot als coach in de volgwagen zijn ploegmakkers bij te staan. Met succes dus. TWC Tempo met op de foto van links naar rechts Henny Donkers, René Donkers, Gerrie van Helmont en Wil van Doren eindigde dat jaar als 76e. In de C-categorie (junioren) ging de titel naar AWV De Zwaluwen Almelo met Hans Boom, Peter Steyn, Herman Lammertink en Jan Hekman. De nieuwelingen van Willebrord Wil Vooruit (Rini van de Steen, Tom van Oorschot, Corné Heeren en Jacq Hanegraaf) reden de snelste tijd in de D-klasse.

Foto 172. 1975 Bergeijk Theo Theus

Vandaag kreeg ik een foto toegestuurd vanuit het verre Thailand. Daar woont Bergeijkenaar Theo Theus al een aantal jaren. In zijn jonge jaren was hij lid van TWC Bergeijk die toen wekelijks op zondag naar Limburg en het Oost-Brabantse land afreisde om met een aantal renners deel te nemen aan de wedstrijden van de zuidelijke wielerbond NWB. Die kwam voort uit de Rooms Katholieke Nederlandse Wielren Federatie (RKNWF) die rond de kolenmijnen van Zuid-Limburg het levenslicht zag. De zuidelijke wielerbond trok de belangstelling van sportieve knapen uit het Peelgebied en later ook uit de Kempen. Clubs als TWC Brabantia (Zeelst) en TWC Bergeijk werden opgericht. De renners bekampten elkaar in wedstrijden die gewoonlijk maximaal 50 kilometer lang waren en hen daardoor meer aanspraken dan de langere koersen in KNWU verband. Zo konden ze buiten hun werk- of schooltijd toch nog voldoende trainingsuren maken om met vertrouwen de competitie met hun sportmakkers aan te gaan. Een van hen was Theo Theus uit Bergeijk, de renner op bijgaande foto die in 1975 werd gemaakt tijdens de Brabantse kampioenschappen die tegelijk met de Limburgse titelstrijd van de NWB in Beegden plaats vonden. Op hoge leeftijd beklimt de oud-Bergeijkenaar nog geregeld de racefiets. “Ik rijd nog driemaal per week 40 kilometer. Dat is genoeg voor een oudere man van 80 jaar,” laat hij weten.

Foto 171. 1987 Best Jeugd Kolonel Cole tijdens Jeugdtoer in Assen

In de jaren dat Jan van de Biggelaar met zijn firma in Eiken Meubelen wielervereniging Kolonel Cole in Best van materiaal en kleding voorzag, nam de jeugd van de club uit Best regelmatig deel aan de Jeugdtoer in Assen. Op de foto van links naar rechts vooraan Björn van der Schoot, Rosalie van der Schoot, Michiel Weber en Patrick van de Ven. Op de tweede rij Bas van de Oetelaar, Marina van Hest die later enkele keren Nederlands kampioene zou worden, Andy van de Ven en Freddy van de Oetelaar.

Foto 170. 1961-1962-1963 Best Driemaal winst voor Jan Pieterse

In 1961 wordt de eerste Ronde van Best door de pas opgerichte wielervereniging Kolonel Cole georganiseerd op een parcours van 800 meter dat 100 keer moet worden afgelegd. In een gezamenlijke wedstrijd waarin zowel nieuwelingen als amateurs met een vast verzet, dus zonder derailleur, van start gaan wint Jan Pieterse (Oude Tonge) met kleine voorsprong op de twee plaatselijke coureurs Toon Vlassak en Wim (Sam) van der Made die met Cor Vriens (Helmond) en Piet Buuts (Keldonk) de kopgroep vormen. Jan Pieterse zal zijn prestatie van 1961 ook de volgende twee jaren in Best herhalen. De coureur uit Oude Tonge zet in 1963 de kroon op het werk door voor de derde opeenvolgende keer de Ronde van Best in zijn voordeel te beslissen. In de amateurkoers ten bate van bouwpastoor De Jonge rijdt de donkerharige Zeeuwse coureur, die dat seizoen ook al de Ronde van Oostenrijk heeft gewonnen, een voorsprong van 2 minuten en 20 seconden op Hennie Schouten (Badhoevedorp) bijeen. Alle andere renners zet hij op een ronde achterstand.

Foto 169. 1982 Bladel Gert Jakobs winnaar van 34e Acht van Bladel

De finale van de Acht van Bladel is in 1982 een duel Noord- tegen Zuid-Nederland. Liefst 42 juniorenteams waarbij vier buitenlandse nemen dat jaar de start. Vijf kilometer voor het einde maken Gert Jakobs (Emmen) en Gerard Dekker (Hoogeveen) zich los uit de kopgroep van veertien renners. Rob Verbaandert (Steensel) en John Bogers (Budel-Schoot) reageren maar slagen er niet meer in bij de twee noorderlingen aan te pikken. Vooral door toedoen van Nederlands kampioen Jan Siemons (Zundert) worden de twee Oostbrabanders ingelopen. De eindsprint tussen Jakobs en Dekker is snel beslist. Honderd meter voor de eindstreep gaat Dekker al rechtop zitten. Hij weet zich, uitgaande van de vele duels die het duo met elkaar geleverd heeft, tegen Jakobs volkomen kansloos. Haarlemmer Erwin Martens wint de sprint van de achtervolgers en mag ook mee op het podium. Voor Gert Jakobs is het dat jaar zijn vijfde klassieke zege. In de 34e Acht van Bladel is weer eens duidelijk komen vast te staan dat de winnaarsbloemen bij een van de sterkste junioren van het land terecht zijn gekomen.

Foto 168. 1976 Schijndel Jan van Erp wint ploegentijdrit in Olympia’s Tour

In 1976 wint de Jan van Erp ploeg in eigen huis (Schijndel) de ploegentijdrit in Olympia’s Tour met na 22,5 kilometer 23 tellen voorsprong op de Amstel ploeg en nog zes seconden meer op de Russische ploeg. Het winnende Jan van Erp team bestaat uit (van links naar rechts) Henk Lubberding, Piet van der Kruijs, Gerry van Gerwen, Henk Mutsaars, Piet van Leeuwen en Hans Koot, Achter de renners tussen Van der Kruijs en Van Gerwen staat een lachende ploegleider Cas Vulders (Foto Cor Vos) De Jan van Erp ploeg wordt dat jaar ook winnaar van het algemeen ploegenklassement. De individuele eindzege gaat naat Amstel coureur Leo van Vliet vóór zijn teamgenoot Arie Hassink en Soka-Gazelle man Fons van Katwijk. Gerrie van Gerwen eindigt als beste Jan van Erp coureur op plaats vier.

Foto 167. 1967 Hapert Adspirantenwinnaar Rien van Lieshout

Op 11 juni 1967 wint Rien van Lieshout (Son-Breugel) de wielerronde van Hapert bij de adspiranten. Op de foto is speaker Jaap Amels (Valkenswaard) in gesprek met de jonge coureur die Ger Glas (Eindhoven) en Ton Jansen (Bladel) voor de zege achter zich heeft weten te houden. Het is de eerste keer dat de Hapertse Supporters Vereniging de wedstrijd in samenwerking met wielerclub Het Zuiden uit Eindhoven organiseert sinds Engel van de Sanden (Veghel) in 1956 bij de amateurs Ab Geldermans (Beverwijk) heeft geklopt. In 1967 gaat de amateurzege naar Henk van Rooij (Zeelst) vóór Hennie Gramser (Geldrop) en Freddie Beckers (Eindhoven). Bij de nieuwelingen wint Frits Verhees vóór Michel van der Heijden en Ben Hulskens.

Foto 166. 1953 Hilvarenbeek Cees Paijmans nationaal amateurkampioen

Cees Paijmans poseert in 1953 als winnaar in Vorselaar met een kleindochter van de bekende Belg Karel Kaers die als profcoureur tussen 1933 en 1948 zowel op de wielerbaan als in wegwedstrijden (onder meer tweemaal winnaar van de Acht van Chaam) veel successen boekte.

Cees Paijmans woont al meer dan een halve eeuw aan de noordrand van de Kempen in de Hilvarenbeekse Westrik. De Tilburger van geboorte boekt zijn successen als wielrenner in de periode dat hij nog in de wolstad woont. Inmiddels heeft hij bijna de leeftijd van 91 jaar bereikt. Op 19 augustus hoopt hij zijn verjaardag weer te kunnen vieren.

De interesse voor de wielersport stamt uit zijn jeugdjaren, waarin zijn ooms Louis en Jo actief zijn op de racefiets. En vader Wim Paijmans kampt als professional in de jaren twintig van de vorige eeuw op wielerbaan T.W.E.M. in Goirle om de zege met bekende coureurs als Cees Slaats uit Waalwijk en Tilburgse ‘kanonbal’ Jan Pijnenburg. Als de jonge Cees Paijmans het eind 1946 bij zijn ouders gedaan krijgt om een nieuwelingenlicentie aan te schaffen wint hij in 1947 al twaalf wedstrijden. Het hoogtepunt voor hem is dat jaar het behalen van de nationale titel in Hoogerheide. Daar blijft het niet bij. Na zijn debuut bij de amateurs in 1949 blijven talrijke overwinningen volgen onder meer in het Dijkciterium van Eersel. In 1951 wint hij achttien keer en behaalt achter Piet van Roon zilver op de nationale titelstrijd in Zandvoort. Twee seizoenen later, in 1953, Paijmans is nauwelijks hersteld van een auto-ongeval, neemt hij op hetzelfde autocircuit van Zandvoort revanche. In een stormachtige wind blijven tijdens de strijd om het rood-wit-blauwe tricot maar 21 van de 330 gestarte

Foto 165. 1981 Bladel Clubteam Het Snelle Wiel op nationale clubtitelstrijd in Dronten

De nationale clubkampioenschappen hebben na eerder heel lang in Wijk bij Duurstede vaste prik te zijn gehouden, heel veel jaren Dronten als plaats van handeling gehad. In gemeenschapscentrum De Meerpaal was de vaste startlocatie van de renners. In 1981 werd in twee categorieën strijd geleverd. De A-categorie bestond uit verenigingen die zowel profs als amateurs aan het vertrek konden brengen. In de B-categorie mengden uitsluitend nieuwelingen zich in de clubtitelstrijd met als winnende team dat van ASC Olympia Amsterdam met Michel Cornelisse, Jos Mooy, Raymond Ales en Dennis van Wettum. De nieuwelingenploeg van het Helmondse Buitenlust werd, zonder de een week eerder zwaar gevallen sterkste man Ronnie van Ooijen, met Patrick van Hoof, Roland Versteegden, Jos Scheepers en Heinz van de Schouw alsnog tweede. De titel in de A-klasse werd geprolongeerd door het team Westland Wil Vooruit met de prof Gerrit Solleveld, met René Koppert die een seizoen later als prof bij TI Raleigh zou debuteren, maar met ook de pas 17-jarige Leo van Beusichem als waardig vervanger van profcoureur Leo van Vliet. Zij hielden het team van Wielerclub Het Zuiden uit Eindhoven met motoraanjager Bert Oosterbosch, zijn stad- en streekgenoten Henk Hoppenbrouwers, Hans Plugers en Joop Kauffman alsmede de in de regio ingekwartierde Britten Dave Akam en Steven Jones op kleine achterstand. De ploeg van TWC De Kempen Valkenswaard met prof Peter Winnen en de toen nog jonge beloften Hans Baudoin, Hans Daams, John van Asten, Jan Peels en Theo Tuit eindigde zeker niet slecht als 11e van de 109 gestarte clubteams. De renners van TWC Het Snelle Wiel zetten de 52e tijd op de klokken. Op de foto staan de coureurs van de Bladelse vereniging in De Meerpaal klaar voor vertrek: van links naar rechts Harold Penson (Bladel), Jos Roymans (Bladel), Hans Nijhof (Casteren), Tonnie Arts (Bladel), Albert Vosters (Eersel) en Ernest Kox (Eersel).

Foto 164. 1981 Veldhoven Sixtet TWC Tempo op de nationale clubkampioenschappen in Dronten

Op de clubkampioenschappen 1981 in Dronten prolongeert het team van Westland Wil Vooruit (Gijs den Besten, Theo Hogervorst, Ton Koop, René Koppert, Gerrit Solleveld en Leo van Beusichem) de kampioenstitel van Nederland. Met een kleine achterstand van 13 seconden gaat de tweede plaats naar WC Het Zuiden uit Eindhoven (met Bert Oosterbosch, Henk Hoppenbrouwers, Hans Plugers, Joop Kauffman en de Britten Dave Akam en Steve Jones). Weer vijf seconden langer doet de ploeg van WC ’t Luchtschip uit Kerkdriel over de afstand van circa 50 kilometer met Gerrie van Gerwen, de broers Adri en Jan van Houwelingen, Jan Ackermans, Jan Aling en Theo Gevers. Tegen dat geweld is de ploeg van TWC Tempo Veldhoven niet opgewassen. Die arriveert met bijna zeven minuten achterstand aan de finish als 63e van de 109 gestarte clubteams. Op de foto staat het team van Tempo in De Meerpaal aan de start. Van links naar rechts: Gerard Tabak (Veldhoven), Henk Jansen (Duizel), Gerrit van Helmont (Veldhoven), Peer van Dam (Veldhoven), Wil van Doren (Oerle) en Hans Willekens (Zeelst).

Foto 163. 1987 Bladel Corné van Rijen oppermachtig in Ster van Brabant

Letterlijk en figuurlijks stak Corné van Rijen uit het West-Brabantse Hoeven in de driedaagse Internationale Ster van Brabant boven al zijn tegenstrevers uit. In drie van de vier etappes stond hij op een van drie podiumtrapjes. In de allereerste rit bezette de stevige coureur uit de Amstel ploeg al de derde plaats achter Kees Evers (Goirle) en Eindhovenaar Tini Borgers. Met een zege in de tweede etappeop eerste paasdag tooide Van Rijen zich in de Brabants geblokte leiderstrui. Al na de individuele tijdrit in de ochtenduren van tweede paasdag, gewonnen door Eddy Schürer (Bakkeveen) vóór Frank Kersten (Geldrop), voelde Van Rijen zich met de 5e plek de morele winnaar van de Ster van Brabant. ‘Mijn concurrenten zullen me er eerst nog af moeten rijden om me de zege te ontfutselen,” was toen zijn commentaar. Dat bleek achteraf geen grootspraak te zijn geweest. Zonder steun van ploegmakkers in de kopgroep hield hij met verve stand in de slotetappe op de wegen rond Bladel. In de finale van de wedstrijd ging hij zelfs nog in de aanval. Alleen Frank Kersten slaagde er toen nog in hem te volgen en tenslotte achter zich te laten. De suprematie van Corné van Rijen kwam bij de slotceremonie nog eens overduidelijk tot uiting. Zowel de leiderstrui als de groene en de witte trui van het punten- en sprintklassement werden door rondemiss Margit Groenen om de schouders van de West-Brabander gehesen. In het individuele eindklassement ging Van Rijen respectievelijk Eddy Schürer, Frank Kersten, Johannes Draaijer (Sondel) en John van den Akker (Veldhoven) vooraf. Op de foto het zegevierende gebaartje van Corné van Rijen, als tweede geëindigd in de slotetappe van de Ster van Brabant 1987 vóór Eddy Schürer, maar zeker van de individuele eindwinst (Foto Henk van Dorenmalen)

Foto 162. 1993 Veldhoven Junioren en nieuwelingenploeg TWC Tempo

In 1993 bracht TWC Tempo in Veldhoven een stevige groep nieuwelingen en junioren op de weg. De mogelijkheden die de renners dankzij sponsoring van Arbeidsbureau-Start werd aangeboden gaven de renners vleugels. In de eerste twee maanden van het wegseizoen reden de Tempo coureurs al vijfenveertig prijzen bijeen. Frans Houbraken was niet uit de voorste linies weg te houden. De 16-jarige VWO-scholier uit Bergeijk nam twee zeges voor zijn rekening. In het Duitse Kamp-Lintfort ontsnapte hij al na 5 kilometer uit het peloton. Zijn concurrenten zagen hem pas na 60 kilometer wedstrijd op het podium terug. In Neerpelt reed Houbraken met vijf vluchtmakkers bijna de gehele koers van 85 kilometer voor het peloton uit en spurtte vervolgens naar de overwinning. Een bemoedigende start voor de renners van de Veldhovense vereniging. Op de foto staand van links naar rechts: Tom Deiling, Patrick van de Ven, Björn van de Schoot, Franco Rombouts, Andy van de Ven, Frans Houbraken, Theo Timmers, Martin van de Linden, Christian Timmers (R.I.P.),Robert Regeling, Ard Bierens, Johan van Grootel en trainer Wil Jacobs; zittend Ronald van de Boomen en Frans Willems.

Zie ook: http://www.wielerspiegel.nl/historie/1990-2000

Foto 161. 1985 Best De jeugdrenners van wielervereniging Kolonel Cole

Een foto uit de oude doos. De jeugd van wielervereniging Kolonel Cole in Best, de vereniging die later is opgegaan in de samensmelting met de Eindhovense clubs Het Zuiden en Wilhelmina, en vervolgens met TML Geldrop, nu TML Dommelstreek.

Bovenste rij van links naar rechts Jeroen Hermes, jeugdleider Theo Appeldoorn, Arnold Schoon, Bas van de Oetelaar, Martin Weber,  Johnny van Nunen, Marina van Hest, Marion van Nunen en Jozelien Saris.

Onderste rij van links naar rechts Andy van de Ven, Remco Bax R.I.P., Raymond Schepens, Björn van der Schoot, Patrick van de Ven, Freddy van de Oetelaar, Mark van Kuik en jeugdleider Bart van de Oetelaar.

Foto 160. 2000 Luyksgestel Nationaal beloftenkampioen Bram Tankink in de jaarlijkse kermisronde

Jaarlijks komen de beste elite- en neo-amateurs in Luyksgestel aan de startlijn van de kermisronde. In 2000 is dat niet anders. Het is op de laatste maandag van juni lekker droog weer, een mild zonnetje schijnt over de ruggen van het rennersveld van hoge kwaliteit en er is veel publiek op de been. In ‘een gezellige ambiance’, zoals speaker Jan Peeters het uitdrukt, worden vooraf aan de avondkoers nationaal neo-kampioen Bram Tankink (Haaksbergen) en jeugdkampioen Ralf Verhoeven (Bergeijk) in het zonnetje gezet (zie foto Theo van Sambeek). Tankink is dan al zeker van een profcontract bij Farm Frites en laat in Luyksgestel waar voor zijn reisvergoeding zien. Hij maakt deel uit van een vluchtgroep van 21 renners die de finale van de wedstrijd kleurt. Als het trio Herold Dat (Lierop), Rik Elfrink (Haaksbergen) en Coen Loos (Bergeijk) in de slotfase de inspanningen niet beloond ziet, neemt Peter Schep (Lopik) het initiatief van Rabobank ploeggenoot Coen Loos over en bekroont dat met een solozege. Achter hem sprinten Pascal Hermes (Liempde) en Sandro Bijnen (Budel) naar de ereplaatsen op het podium.

Foto 159. 1953 Valkenswaard Jan van Hoof en Jules Verpoorten clubkampioenen TWC De Kempen

In 1953 werd in Valkenswaard door de renners van TWC De Kempen al strijd geleverd om te bepalen wie de clubkampioenen werden. Jan van Hoof, de renner links op de foto, won bij de amateurs en Jules Verpoorten bij de nieuwelingen). Jan van Hoof emigreerde later naar Australië waar hij zijn leven in het oostelijk deel van dat werelddeel aan de GoldCoast doorbracht. Een paar jaar geleden is hij daar overleden. Verder op de foto van links naar rechts Jan Dubach, Simon van den Burg, Jan van Hoof senior, Thomas van den Dungen, Waterschoot en Willy Rijnders. De foto werd me toegespeeld door Marjo Smith-van Hoof uit Adelaide (Australië), een dochter van de oud-clubkampioen.

Foto 158. 1977 Diessen René Koppert klopt Nico Verhoeven

In 1977 wordt de Ronde van Diessen in twee wedstrijdcategorieën verreden. Bij de amateurs zegeviert Harrie van Piere uit Uithoorn die Jos Nederlof (Maarssen) en Hennie van Lent (Zwanenburg) aan de finish voor blijft. In de wedstrijd van de nieuwelingen (foto) is het uiteindelijk René Koppert (Poeldijk) die Nico Verhoeven (Berkel-Enschot) te snel af is. Beide jonge renners zullen later in hun wielercarrière, de een wat langer dan de ander, bij de profs hun woordje meespreken. Koppert zal, nadat hij een van de topamateurs in de Jan van Erp ploeg is geweest, als neo-prof in 1982 enkele zeges boeken in het shirt van TI-Raleigh. Hij rijdt nog een paar seizoenen in Italiaanse dienst, gaat dan economie studeren en wordt daarna financieel directeur bij Kingspan Unidek in Den Bosch. Iedere wielersportliefhebber zal wel op de hoogte zijn van de handel en wandel van Nico Verhoeven. De nationale nieuwelingenkampioen van 1978 wordt na een redelijk succesvolle elfjarige profcarrière ploegleider bij Rabobank en zit vervolgens bij Lotto/Jumbo achter het stuur van de ploegleiderswagen.

In Diessen zijn Koppert en Verhoeven op jonge leeftijd elkaars belangrijkste rivalen. De Westlander trekt zoals op de foto van Leo Knops, afkomstig van Facebookgroep Jeugdwielrennen 1970 – 1980, blijkt duidelijk aan het langste eind. Terwijl Koppert zijn beide armen triomferend in de hoogte kan steken, is van Verhoeven alleen de linkerarm in het shirt van de Tilburgse vereniging Pijnenburg zichtbaar. Met daarnaast zijn clubgenoot en veel te vroeg overleden Kees Evers. En is daar weer naast Henk Baars de thuisrijder die aan zijn gelaatsuitdrukking te zien zijn laatste krachten geeft? De uitslag: 1. René Koppert, 2. Nico Verhoeven, 3. Hans Zuiderwijk, 4. P. v. Gessel, 5. Kees Evers, 6. H. Bierman, 7. R. v. d. Laan, 8. Henk Baars, 9. H. Blom, 10. Jan van Diepen.

Foto 157. 1973 Luyksgestel-Amsterdam Nederlandse militaire ploeg in Olympia’s Tour

In 1973 vult Fedor den Hertog (Ermelo) zijn dan al indrukwekkende erelijst met veel buitenlandse eindzeges in etappekoersen in eigen land aan met eindwinst in de 22e Olympia’s Ronde van Nederland. In het eindklassement is Aad van den Hoek (Dirksland) de enige die hem enigszins kan benaderen, al is dat op ruim zeven minuten. Wim de Waal (Axel) moet ruim tien minuten toegeven op Nederlands allerbeste coureur. Er neemt dat jaar ook een militaire ploeg onder leiding van sergeant majoor Jaap Amels (Valkenswaard) deel aan Nederlands grootste etappekoers voor amateurs. Drie militairen beëindigen de Ronde: Wim Albersen als 45e, Wil Bellemakers als 55e en Tonny Huijzen op de 67e plaats. Van de 120 gestarte amateurs bereiken er 73 de finish in Amsterdam. De wedstrijd is in de hoofdstad ook begonnen.

Bij het opruimen van zijn zolder in Luyksgestel in deze coronatijd kwam Wil Bellemakers een foto van de militaire ploeg tegen, genomen bij de start in Amsterdam. Van links naar rechts Wim Albersen (Wierden), Leo Boose (Brielle), Gerard van ’t Geloof (Lage Zwaluwe), ploegleider Jaap Amels (Valkenswaard), Tonny Huijzen (Kloetinge), Wil Bellemakers (Neerkant) en Adrie Deusing (Halsteren).

Foto 156. 1970 Oostelbeers-Eindhoven-’s Hertogenbosch Koppel Van der Heijden-Van Lieshout op het podium in baanwedstrijd

Rien van Lieshout, in zijn jonge jaren Rini genoemd en in eindsprints een geducht tegenstander, woont al jarenlang in Oostelbeers. Als jonge renner uit Son en Breugel won hij geregeld wegwedstrijden bij de adspiranten en nieuwelingen. Pas even als amateur aan de slag in 1970 eindigde hij met Het Zuiden clubgenoot Michel van der Heijden uit Eindhoven als tweede in een baanwedstrijd op de sintelbaan van stadion De Vliert in ’s Hertogenbosch, waar Gerrit Schulte toen nog het dagelijks beheer van het café-restaurant in handen had. Van Lieshout was later actief in de organisatie van de Ronde van de Drie Beerzen en de clubklassieker Omloop van Het Zuiden die de eindstreep in zijn woonplaats hadden liggen. Nu, in 2020 en al een paar jaar met pensioen, heeft hij van houtbewerking zijn hobby gemaakt met fraaie houtdraaiwerkproducten als resultaat op zijn Facebook pagina.

Michel van der Heijden was in de jongerenrangen destijds eveneens te vrezen in de eindsprint, zodat het koppel Van der Heijden-Van Lieshout goed bij elkaar paste. In De Vliert moesten zij het onderspit delven tegen de Ossenaars Frans Janssen en good-old Nol van Uden. Van der Heijden is nog altijd actief in de wielersport. Hij was een aantal jaren begeleider van vrouwenteams op districtsniveau en bekleedt nu die functie bij de junioren en –U23 mannen.

Op de foto bij de huldiging van de renners in Den Bosch 1970 in het eindklassement van links naar rechts Louis van Wely (Vught) en Henk Schuurmans (Geffen), de eindwinnaars Nol van Uden en Frans Janssen (Oss) en het koppel Rini van Lieshout en Michel van der Heijden

Foto 155. 1993 Bladel-Luyksgestel  Servais Knaven winnaar Ster van Brabant en Ronde van Luyksgestel

Dat Servais Knaven kon uitgroeien tot een begenadigd beroeps­renner, stond voor veel wielerkenners al in 1993 vrijwel vast. De 22-jarige topamateur uit Zevenaar won een jaar eerder Olympia’s Ronde door Nederland na het jaar daar weer voor in onze nationale rond­rit als derde te zijn geëindigd. In het paasweekeinde 1993 toonde hij in de ‘Ster van Brabant’ weer eens overduidelijk zijn talent. In de individuele tijdrit – gewonnen door de schaat­sen­de wielrenner Arnold Stam – streefde Knaven de winnaar van de eerste etappe Harm Jansen voorbij. Even leek het er zelfs op dat de nieuwe klassementsleider de derde etappe over de Kempi­sche wegen zou gaan winnen. Maar uiteinde­lijk kon streekrenner Anthony Theus in een sprint met zes man aan het eind van de slotrit in Bladel het zege­vierende gebaar maken.Een paar maanden later liet Knaven zich in Luyksgestel opnieuw opmerken met winst in de kermisronde (Foto Harrie van Woerkum).

Foto 154. 1980 Bladel Jan van Erp ploeg merkenkampioen

De ploeg van Jan van Erp is in 1980 oppermachtig in de strijd om het Nederlandse Merkenkampioenschap. Met de renners Gerrit Solleveld (De Lier), Guus Bierings (Uden), Peter Koppert (Poeldijk), Adrie van der Poel (Hoogerheide), Jannes Slendebroek (Beilen), René Koppert (Poeldijk), Frank Moons (Helmond) en Johnny Broers (Maartensdijk) is de ploeg na de zaterdagrit door het Zuid-Limburgse Mergelland zondags in Bladel in de individuele tijdrit (Van der Poel) en de ploegentijdrit (Bierings, Broers, René Koppert en Van der Poel) duidelijk de sterkste formatie (foto Jos Moeskops) 

Foto 153. 1979 Best Jeugd WV Kolonel Cole

In de bloeitijd van wielervereniging Kolonel Cole beschikte de club uit Best over een aanzienlijke groep jeugdrenners. Op de foto van links naar rechts vooraan: Monique Artz, Marco Leenderts, Peter Artz, Frank Gloudemans en Hans van Nuenen; staand van links naar rechts Anja van d Biggelaar, Frits Leenderts, Tom Willems, Erik Leenderts, Hans Willems, jeugdleider Theo Appeldoorn en Peter van Nunen. De foto is gemaakt op een Landelijk Jeugdtoernooi in het Zuid-Limburgse Klimmen.

Foto 152. 1983 Duizel Ron Mackay, Jan Peels en Gert Jakobs op het podium

(Foto Slaats)

Het podium in Duizel met winnaar Ron Mackay (De Meern), nummer twee Jan Peels (Bergeijk) en derde Gert Jakobs (Emmen) in 1983 na de strijd ‘Om de Gele Trui’. Ron Mackay was in het begin van de jaren tachtig een van de betere amateurs van Nederland. Toen een hele serie amateurs rond 1984 de overstap maakte naar de beroepsrenners was er lang niet genoeg werkgelegenheid om al die talenten aan een ploeg te helpen. In 1983 won Mackay een etappe in Olympia’s Tour voordat hij de gele trui in Duizel bemachtigde. In de volgende seizoenen reed hij bij de profs voor Skala-Gazelle en Skala-Skil. Jan Peels heeft dan in het voorjaar van 1983 de klassieke Hel van het Mergelland voor amateurs al gewonnen. De Bergeijkenaar uit de paarse Jan van Erp ploeg wint dat seizoen ook onder meer in Valkenswaard en in zijn eigen Bergeijk. Gert Jakobs komt na winst in de Ronde van Limburg in het shirt van Batavus-Gonso naar Duizel. In 1983 wint hij onder meer ook een etappe in de Ronde van Zweden. In volgende jaren zal hij viermaal de Tour de France tot een goed einde brengen als sterke knecht in de PDM ploeg (1988, 1989, 1990 en 1993).

Foto 151. 1986 Diessen Mieke Havik e.a. in ploegentijdrit ’t Molenheike

(Foto Fred van Laarhoven)

In 1983 besluit de Wielervereniging Diessen om dames op een wat groter parcours dan de gebruikelijke rondjes om de kerktoren startgelegenheid te geven. Een jaar eerder hebben nieuwelingen en junioren op dat parcours al een wedstrijd gereden. De omloop van ruim 8 kilometer valt ook bij de rensters bijzonder goed in de smaak. Thea van Rijnsoever, in die jaren de Nederlandse kampioene, behaalt de zege in de eerste editie waarin dames van start gaan. De rensters komen maar al te graag terug naar Diessen voor de volgende uitgave van de Omloop van ’t Molenheike. Temeer omdat een individuele tijdrit in 1984 meer cachet aan de wedstrijd geeft. Datzelfde jaar zorgt de eerste Tour Féminin in Frankrijk voor een doorbraak van het vrouwenwielrennen. Niemand minder dan onze landgenote Mieke Havik rijdt zich in de eerste gele trui die een dame om de schouders krijgt. Hier staat de vaandeldraagster van het vrouwenwielrennen in Nederland aan de start van de ploegentijdrit in 1986 in de Diessense Omloop ’t Molenheike met onder meer Heleen Hage en Monique Knol. Rechts wielerspeaker John Kooij.

Foto 150. 1996 Bergeijk Martijn Lust wint de kermisronde bij de amateurs

(Foto Harrie van Woerkum)

In het amateurcriterium van Bergeijk ontstaat in 1996 na een premiesprint in de derde ronde een kopgroep van vijf man: Rudie Kemna (Deurningen), Mathé Pronk (Warmenhuizen), Martijn Lust (Lutjehorn), Bart Weierink (Ootmarsum) en Tom Hoedemakers (Eerde). Enkele ronden later sluiten hierbij nog vier renners aan. Bij die vier ook plaatselijk favoriet Anthony Theus, de leider in de tussenstand van het Rabobank Kempenklassement. Na al enkele eerdere pogingen rijdt hij in gezelschap van Sandro Bijnen (Budel), Johan Bruinsma (Westerbork) en Wilfried Bastiaanse (Hoogerheide) naar de koplopers. Pronk heeft de pech in de laatste ronde lek te rijden, waarmee hij zijn zegekansen in rook ziet opgaan. Martijn Lust verovert de leidersprijs. Hij wil zich laten zien in een wegwedstrijd nu hij zich op de wielerbaan net niet heeft weten te plaatsen voor de Olympische Spelen van Atlanta. De Noord-Hollander wint de eindsprint met overmacht vóór Bijnen, Bastiaanse en Theus die als voor eigen publiek net buiten het podium eindigt. In de voorwedstrijd van de nieuwelingen is Jelle van Groezen (Waspik) de winnaar vóór Hans Dekkers (Eindhoven), Ferdi van Katwijk (Oploo), Coen Loos (Bergeijk) en Frank van Kuik (Best).

Foto 149. 1983 Eersel Jack van der Toorn wint amateurcriterium

Jack van der Toorn komt in 1983 solo over de eindstreep in de amateurronde van Eersel (Foto Henk van Dorenmalen)

Hemelvaartsdag 1983. In Eersel wordt de jaarlijkse amateurronde verreden met voorwedstrijden voor nieuwelingen en junioren. De zege bij de nieuwelingen gaat naar Bas de Wit vóór Jonh Zopfi (Eindhoven) en Peter Geven (Valkenswaard). Bij de junioren triomfeert Patrick Nijboer (Emst) vóór John van der Vleuten (Veldhoven) en Tini Borgers (Eindhoven). Op het 1600 meter lange parcours met start en finish in de Kerkstraat komen vervolgens de amateurs in actie in de door TWC De Contente georganiseerde wedstrijd. Zij krijgen 80 kilometer voor de wielen met in hun midden tal van bekende namen uit die jaren. Uit Valkenswaard Hans Baudoin, Ad van Kuijk en Hans Plugers. Pim Bosch (Gorinchem), uiterst rap aan de meet, is erbij, en John Kaufman (Waalre) die in de aanvang van het seizoen al naam heeft gemaakt in de criteriums. Jelle Nijdam, de zoon van oud-wereldkampioen Henk Nijdam uit Zundert, Harold Penson (Bladel), een week eerder etappewinnaar in de Ronde van Israël, en Frans Plantaz (Son). Bij de streekrenners de broers Peter en Jos Roijmans met hun Bladelse dorpsgenoot Rinus Seuntiëns, Hein Senders (Duizel), en de Bergeijkenaren Hein de wit en Jan Peels. Als thuisrijders komen Ernest Kox, Albert Vosters en Gerrit van Helmont aan de start. De zege gaat naar Jack van der Toorn (Zevenbergen) die na een solo in de finale het overwinningsgebaar kan maken. Hij krijgt zijn ploeggenoot van Van de Biggelaar Massief Eiken Meubelen Henk Hoppenbrouwers (Best) en Bart van Horik (Lierop) naast zich op het podium.

Foto 148. 1984 Bergeijk Frans Plantaz winnaar amateurcriterium

Dat een renner uit een van de toonaangevende amateur sponsorteams de tot nieuw leven gebrachte Ronde van Bergeijk op zijn naam zou schrijven, stond haast bij voorbaat vast. Dat Frans Plantaz na afloop van de honderd kilometer wedstrijd bloemen en kussen van de rondemiss in ontvangst zou nemen had zeker niet iedereen verwacht. De 21-jarige amateur uit de wielerstal Jo van Aarle/Ecco brak na een ongelukkige seizoenstart een duim bij een valpartij. Hij bleek aan het eind van het wegseizoen 1984 nog over meer ambitie te beschikken dan menig ander. Vaak was hij, zoals speaker Jan Peeters het uitdrukte bij de huldiging van de winnaar, net niet in staat wedstrijden winnend af te sluiten. Maar deze keer bracht Plantaz het er, weliswaar in de laatste honderden meters gesteund door ploegmaat Chris Koppert uit het Westland, beter van af. De renner uit Son greep de volle winst in het criterium. Met ook Jean-Paul van Poppel, Ron Mackay, Jos Alberts, John Bogers, Piet Kleine, Geert Schipper, Marc Manders, Gert Jakobs, Henk Boeve en thuisrenner Jan Burgmans aan de start, bejubelde hij zijn overwinning op de eindstreep. Met naast zich Chris Koppert en Ron Mackay staat hij op de foto klaar voor de huldiging (Foto Henk van Dorenmalen)

Foto 147. 2017 Eindhoven Reünie Jan van Erp ploeg

Een aantal oud-renners uit de jaren 70-80 bijeen tijdens de reünie in 2017 van de paarse Schijndelse tegelploeg van Jan van Erp op het zonnige terras van wielercafé De Velosoof in Eindhoven. Van links naar rechts manager Jan Gisbers, renner/ploegleider Piet van der Kruijs, oud-wereldkampioen André Gevers, Henk Botterhuis, nog een oud-wereldkampioen )ploegentijdrijden) Guus Bierings, de Brit Dave Akam die de microfoon van Jan Peeters heeft overgenomen om de bijeen gekomen oud-collega’s te vermaken, en eveneens uit Engeland Steven Jones (Foto Theo van Sambeek)

Foto 146. 2018-2019 Hapert-Duizel Doorbraak van Lorena Wiebes

Lorena Wiebes is bezig aan een uitstekend seizoen 2019. Al zeven keer kraaide haar haan victorie. Ze won al Nokere Koerse, de EPZ Omloop van Borsele en de openingsetappe van de Tour de Yorkshire. En nu voegde ze daar de afgelopen dagen ook nog drie etappes en de eindzege in de Tour van Chongming Island in China aan toe. De 20-jarige renster van Parkhotel Valkenburg is een van de snelste sprintsters in het vrouwenpeloton. In een internationaal veld met zeker geen zwakke deelname was zij bij de monding van de Yangze rivier in China drie dagen achtereen de snelste renster. Het leverde haar naast de gele trui van de eindzege ook de groene trui van het puntenklassement en het tricot van de beste jongere op. In het WorldTour klassement van de jongeren neemt zij nu ook de leiding. Dat er veel talent schuilt in de renster uit Mijdrecht bewees zij vorig jaar al in Kempische wedstrijden. In de kermisronde van Hapert bleek zij in de eindsprint over de snelste benen te beschikken. Daar klopte zij Nina Kessler (Velperbroek), de winnares van de twee voorgaande edities in Hapert, en Monique van de Ree (Zundert). Later deed Wiebes het in de kermisronde Om de Gele Trui van Duizel nog eens dunnetjes over door Evy Kuijpers (Lierop) en Claudia Koster (Amsterdam) achter zich te houden. Op de foto steekt Wiebes juichend haar hand op als winnares van de vrouwenkoers in Hapert (Foto Theo van Sambeek).

Foto 145. 2019 Kempen Nieuwelingen selectie Zuid-Oost Nederland in Tsjechië

In de Course de la Paix in Tsjechië reden 6 nieuwelingen uit het District Zuid-Oost Nederland. Vik Smulders (TWC Pijnenburg), Max Mosmuller en Tijn Louwerensen (WV Schijndel) en Mat van Gorp (Bergeijk), Jesse Kramer (Borkel en Schaft) en Jelle Sengers (Valkenswaard), alle drie van TWC De Kempen, hebben een geweldige trip achter de rug, samen met de begeleiders Eddy Gevers, Eric Sengers en Stijn Kramer. 3 koersdagen in en om Jevicko, Tsjechië, met een proloog, ‘short track’ criterium, tijdrit en 2 klimetappes. Met 191 deelnemers met 13 verschillende nationaliteiten hebben de jongens een berg ervaring opgeleverd. Vooral de ‘iconische’ klimetappe van 88 km, waarbij de weersomstandigheden bij de start goed waren, maar halverwege de koers omsloegen naar regen en kou, zal in ieders geheugen gegrift staan. Beste prestaties waren onder meer de 2e plek van Max Mosmuller in de proloog en de respectabele 7e plek in het eindklassement van Jesse Kramer. En natuurlijk het verleggen van de persoonlijke grenzen van alle renners, die dieper en verder zijn gegaan dan ooit. Bovenmenselijk was echter de prestatie van ‘verzorger’ Eric, die met de pijnklachten veroorzaakt door een niersteen meer dan 1000 km in een van de auto’s terug moest rijden…. Na terugkomst werd hij direct door de huisarts naar het ziekenhuis gestuurd, onder narcose gebracht en geholpen.

Foto 144. 1968 Reusel Piet Buuts terug op de wedstrijdfiets

Achter Arie Nooteboom uit Rotterdam wordt Piet Buuts (16 juni 1940) in 1960 tweede in de Acht van Bladel. De boomlange boerenzoon uit Keldonk bij Erp is voor geen kleintje vervaard. Ook bij de amateurs staat hij zijn mannetje, vooral in de Oost-Brabantse criteriums. Daar is hij de evenknie van mannen als Jos van der Vleuten, Ad van Kemenade en Theo Rutten. Ook renners van boven de rivieren als Cor Schuuring en Henk Cornelisse hebben aan Buuts een sterke tegenstander.Hij rijdt in de Polynorm ploeg met Piet Deenen uit Oploo en Cor Vriens uit Helmond. De drie Brabantse renners zijn door Jan Gerritse, de ploegleider van dat team helemaal naar Bunschoten gehaald. Er is daar gebrek aan personeel in de stalen kozijnen fabriek. Gerritse weet wel wat hij doet. Het mes snijdt voor hem aan twee kanten. Meer personeel in de fabriek en tegelijk een stel goeie coureurs waarmee hij de klassiekers in gaat. De Brabantse worden door de week in Baarn ingekwartierd. Piet Buuts voelt zich sterk genoeg om prof te worden. Op 24-jarige leeftijd begint hij in 1964 aan zijn profavontuur. In Goirle wordt hij derde nadat de Televizier alle zeilen heeft moeten bijzetten om hem van de zege af te houden. In het Zeeuws-Vlaamse Eede en in het Gelderse Ede is hij dichtbij de overwinning: tweemaal tweede. Diezelfde eindpositie bezet hij in een Engelse wedstrijd. Het levert hem in 1965 een contract op in de Caballero profploeg. Maar Piet Buuts blijkt te veel amateur te zijn in dat wereldje. Hij kapt met de wedstrijdsport en komt samen met zijn voormalige ploegleider Jan Gerritse in Reusel terecht. Nu met een baantje in de metaalfabriek VDS. Hij gaat voetballen bij Reusel Sport. Maar de wielersport blijft hem trekken. Hij vraagt bij Het Snelle Wiel in Bladel weer een wedstrijdlicentie als amateur aan (foto). Later brengt de liefde hem naar Ghana waar hij op mysterieuze wijze op 9 januari 1988 op 47-jarige leeftijd het leven laat. Bron: Theo Buiting in Helden).

Foto 143. 1990 Budel-Schoot De wielercarrière van Robèr van de Vin

(Foto Hans van Hout)

In de jaren 80 was Robèr van de Vin (30-10-1969) een getalenteerd wielrenner. De inwoner van Budel-Schoot was vanaf jonge leeftijd lid van TWC De Kempen in Valkenswaard. Met 23 overwinningen als junior in 1987, onder meer in de Ronde van Steensel, was het geen wonder dat hij in de nationale selectie werd opgenomen. Met de Nederlandse juniorenploeg pakte hij brons in de ploegentijdrit op de weg in Bergamo. Een jaar daarvoor was hij al 3e geworden op het NK in Munstergeleen en eindigde hij als 10e op het WK van de junioren in Casablanca. In zijn debuutjaar bij de amateurs zegevierde hij onder meer in de klassieke Omloop van de Baronie vóór zijn clubgenoot Anthony Theus uit Bergeijk en finishte als 2e in de Ronde van Overijssel. Meteen ook maakte hij deel uit van de nationale AMEV selectieploeg. In dat shirt won Van de Vin in 1989 twee etappes in Olympia’s Tour. Ook in het internationale werk liet de Budel-Schotenaar zich dat jaar gelden met etappewinst in de Franse Ruban Granitier Breton en in 1990 met een etappezege en een tweede plaats in de Vredeskoers. Datzelfde seizoen won hij de klassieke Ronde van Midden-Nederland en liet met een zege in de Grote Rivierenprijs in Kerkdriel zien dat hij ook als tijdrijder zijn mannetje stond. In 1991 werd Van de Vin door Peter Post ingelijfd in de Panasonic-Sportlife profploeg. Twee seizoenen maakte hij deel uit van dat team met als beste resultaten podiumplaatsen in de Belgische Omloop van de Westkust in De Panne, de Mijl van Mares in Maarheeze, de Grote Lenteprijs in Hannut en de Omloop van Helchteren. Zijn laatste jaar als professional reed hij in 1993 bij de Belgische ploeg Willy Naessens. In dit jaar behaalde hij twee overwinningen, te weten in het wegcriterium van Affligem en in de Memorial Thijssen (Strombeek-Bever). Na zijn snel afgebroken wielercarrière startte Van de Vin een goed lopende antiekzaak op in Achel aan de Hamonterweg onder de naam Achel Antiques.

Foto 142. 1992 Riethoven Patrick van Seggelen wint de eerste editie van de amateurronde

Het is alweer lange tijd geleden dat Patrick van Seggelen van het amateurpeloton deel uitmaakte. Na een seizoen als jeugdrenner, via vader en oud-coureur Henk van Seggelen uit Lierop in de wielersport beland, was hij twee seizoenen nieuweling en veroverde in het tweede jaar al de nationale titel op de weg. Ook bij de junioren was de rappe man uit Someren geregeld aan de winst. In 1990 maakte de altijd goedlachse coureur de overstap naar de amateurs. “Ik had bij grotere ploegen kunnen gaan rijden, maar dat zag ik niet zo zitten. Ik reed liever criteriums. In wedstrijden van tweehonderd kilometer had ik niet zo’n zin.” De entree van Van Seggelen in het amateurpeloton ging niet opopgemerkt voorbij. In de tijd dat de mannen van Baby Dump met renners als Dave Das, Wim Daams, Twan van Velthoven en Jannes Slendebroek de criteriums beheersten, was daar ineens de piepjonge Van Seggelen die mee de dienst uit kwam maken. “Ja, daar kwam ik tussen en won in mijn eerste jaar meteen wat wedstrijden,” kijkt Van Seggelen in een interview met Dennis Kroonen in een rondekrant van de Riethovense kermisronde terug. Samen met jongens als René Manders en de gebroeders Jos en Peter Schepens vormde hij namens Buitenlust een sterk blok en dat ging er dan wel eens flink op. Zo ongeveer vijftig wedstrijden schreef Van Seggelen op zijn naam, waaronder als eerstejaars het districtskampioenschap in Valkenswaard, meerdere keren de Peelland Toer, vier keer de Ronde van de Besterd in Tilburg en vele criteriums in de regio, waarbij dus in 1992 de kermisronde van Riethoven. Zoals vaak in een sprint met een kleine groep was hij daar de sterkste van de dag in de eerste amateurronde die het plaatselijke wielercomité in samenwerking met TWC De Kempen organiseerde. Bert Kuyten uit Waspik, toch ook nooit traag aan de eindstreep, en Martien Maton uit Bladel moesten daar voor Van Seggelen het hoofd buigen.

Foto 141. 1993 Reusel Derde nationale titel voor Bart Dirkx

Een trotse kampioen Bart Dirkx (Het Snelle Wiel Bladel) met naast hem nummer 2 Mari van Boven (Buitenlust Helmond) en Evert Janssen (Valleirenners Veenendaal) 

Tijdens de nationale jeugdkampioenschappen veldrijden in Eerde rijdt de afvaardiging van Tour- en Wielerclub Het Snelle Wiel uit Bladel zich op 18 december 1993 meer dan ooit in de kijker. Bart Dirkx uit Reusel maakt zijn favorietenrol waar en grijpt met grote overmacht voor de derde opeenvolgende keer de nationale titel in zijn leeftijdscategorie. Bij de allerjongsten staat Tijs Senders (Hapert) op het hoogste trapje van het podium. Met daarnaast nog een zilveren (Jan Dirkx, Reusel, 11-jarigen) en twee bronzen medailles (Linda Dirkx, Reusel, categorie 1 en Ad Rijkers, Hapert, categorie 7) doet Het Snelle Wiel een forse greep uit de verzameling eremetaal die voor de jeugd in Eerde klaar ligt. Ook Niek Basten (Hapert, 9 jaar) en Theo Eltink (Westelbeers, categorie 5) zijn op plaats 4 en 5 in hun leeftijdsklassen dichtbij het podium.

Wanneer er naast de rood-wit-blauwe tricots en het eremetaal ook een prijs voor de strijdlust was toegekend, dan zou Bart Dirkx daar ongetwijfeld voor in aanmerking zijn gekomen. Van start af nam hij de leiding bij de 10-jarigen. Toen zijn voorsprong op de concurrenten al royaal genoeg was om te winnen, bleef Reuselse Bart in een hels tempo onverdroten doorgaan. Hij finishte met ruim anderhalve minuut voorsprong op zijn traditionele naaste concurrent Mari van Boven van Buitenlust Helmond. In de wedstrijd die zestien minuten duurde zette de winnaar de helft van het deelnemersveld op een volle ronde, oftewel drie minuten of meer achterstand.

Foto 140. 1950-1962 Duik in het verleden: wielerbaantalent Jan Plantaz

(Foto collectie Gerard Wolfs)

Het is deze maand alweer 45 jaar geleden dat Jan Plantaz (9-12-1930) overleed. De talentvolle Eindhovenaar veroverde al op 20-jarige leeftijd de bronzen medaille op het WK wegwielrennen en reed als amateur op de wielerbanen van de ene naar de andere overwinning. In 1952 werd Plantaz gekozen in het kwartet dat Nederland op de Olympische Spelen van Helsinki vertegenwoordigde. In het gezelschap van streekgenoot Jules Maenen uit Valkenswaard, Arend van ’t Hof uit Sassenheim en Adri Voorting uit Haarlem reed hij de ploegachtervolging op de baan. In de kwartfinale werden de Nederlanders uitgeschakeld om tenslotte als 5e te eindigen. In de periode 1948 tot 1953 behaalde Plantaz meer dan 100 overwinningen, waarvan er 31 alleen al in 1951 op zijn conto kwamen: 21 op de weg en 10 op de baan. Zijn grote klasse bewees hij in de uit zes ritten bestaande Ronde van West-Vlaanderen. Na in de eerste etappe kort na de start met een lekke band te worden geconfronteerd, keerde hij terug in het peloton, kreeg nog twee keer bandbreuk en verloor die dag 23 minuten. Het vervolg: Jan Plantaz won de tweede, derde, vierde, vijfde rit en schreef ook de zesde etappe, een individuele tijdrit, op zijn naam. Met die glansprestaties verwierf de Eindhovenaar meer aandacht dan eindwinnaar Rik van Looy. De spectaculaire coureur maakte zijn profdebuut op de wielerbaan van Kopenhagen aan de zijde van zijn oudere en meer gerijpte landgenoot Jan Derksen. Tijdens zijn profloopbaan ontwikkelde Plantaz zich meer en meer als een baanwielrenner met als specialiteit de individuele achtervolging. In deze discipline werd hij eenmaal tweede en driemaal derde bij de nationale kampioenschappen. Hij nam deel aan 27 zesdaagsen en behaalde in 1959 tweede plaatsen in Cleveland met Piet Haan en in New York met Wout Wagtmans. Ondanks het feit dat hij na het uiteenvallen van het koppel Haan-Plantaz nooit meer over een vaste ploegmakker mocht beschikken, wist de soepele coureur Plantaz zich in de top te handhaven. Zo won hij, ook in ’59, met de dan nog jonge Jo de Roo op de wielerbaan van Brussel een koppelrit. In 1960 wist hij de Zesdaagse van Antwerpen aan de zijde van zijn landgenoten Peter Post en Gerrit Schulte winnend af te sluiten. In 1962 besloot hij zijn wielercarrière bij de beroepsrenners. Hij fietste vervolgens nog maar alleen voor zijn plezier en nam een licentie als veteraan. Tijdens een trainingsrit op de legerplaats PIROC te Veldhoven, vroeg in het seizoen op 10 februari 1974, overleed Jan Plantaz op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand.

Foto 139. 1984 Steensel Kempische profwielerploeg presenteert zich

In 1984 opereert een Kempisch getinte profwielerploeg op bescheiden basis in voornamelijk Nederlandse wedstrijden. De profkalender is dat jaar goed gevuld met criteriums na de hausse aan resultaten van de Raleigh- en de Panasonic-ploeg en die van Kwantum Hallen in voorgaande jaren. Een vijftal Kempische bedrijven voorziet de nieuwe profploeg van financiële en materiële steun. Hoofdsponsor Henk Wintermans van Hollands Fruit uit Steensel reed zelf enkele jaren evenals papierhandelaar Henk van Steensel uit Bladel in de wielerpelotons. Wintermans was even individuele sponsor van profcoureur Jan Aling (Bladel) en heeft nu de handen ineen geslagen met enkele medesponsors. Op de foto het nieuwe profteam. Achterste rij van links naar rechts Jos Wintermans (Steensel), Jos Weber (Best), Jan Aling (Bladel), Twan Verstappen (Neerkant), Arnold van Hooft (Kerkdriel), Johan van der Linden (Tilburg), voorste rij medesponsor Henk van Steensel (HVS Bladel), Henk Wintermans (Steensel), Annie Wintermans (Steensel), André Roest (Verzendhuis Limburg) en ploegleider Toon Adams Eersel (foto Henk van Dorenmalen)

Foto 138. 1965 Bladel Piet Deenen in goede vorm

Piet Deenen, nu al jarenlang in Bladel wonend, is in de jaren ’60 een amateur die geregeld op het hoogste trapje van het podium staat. Op 17-jarige leeftijd in 1957 bij de nieuwelingen begonnen slaagt hij er in zich na het vervullen van zijn militaire dienstplicht goed in de kijker te rijden. Hij maakt deel uit van de Polynorm ploeg en van het Schapers-De Bont team. ’s Zomers werkt hij 18 uren in de week voor zijn baas in Bunschoten-Spakenburg en in de winter maakt hij volle werkweken. Hij rijdt gewoonlijk ’s maandags op de fiets vanuit zijn woonplaats Oploo en later vanuit Vlijmen naar zijn werk aan het IJsselmeer, een goeie trainingsrit van bijna 90 kilometer. In totaal boekt hij als nieuweling en amateur 25 overwinningen. De mooiste zeges uit zijn wielerloopbaan zijn voor hem de etappezege in Olympia’s Tour 1965 in Beverwijk (vóór Hans den Hartog en Gerard Vianen) en zijn solozege in Berlijn-Warschau-Praag in datzelfde jaar waarin hij onder meer de Denen Ole Ritter en Willy Skibby en de Oost-Duitser Klaus Ampler achter zich houdt. Deenen wint zowat nooit in de spurt, maar moet het van een demarrage in de slotfase hebben. Of hij moet met een klein groepje aan komen. In 1965 zegeviert hij ook in het Duitse Braunschweig vóór de Belg Steegman en Peter Kisner uit Amersfoort. Op de foto wordt winnaar Piet Deenen (links) in die Duitse stad door zijn naaste rivalen vergezeld.

Foto 137. 1977 Luyksgestel Negen keer van Parijs naar Luyksgestel

Toerwielerclub De Grensrijders heeft haar toertocht Parijs-Luyksgestel vanaf 1977 al negen keer op het programma gehad. Halverwege de jaren ’70 werd het steeds populairder om grote afstanden af te leggen door toerfietsers. Dit was voor enkele leden van de Grensrijders het moment om een bijzondere tocht te gaan organiseren. Parijs–Luyksgestel, de eerste grote toertocht van 400 km, werd op zaterdag 30 juli 1977 door zes Grensrijders verreden. Toen werd ook het plan opgepakt om Luyksgestel-Parijs heen en terug te rijden. Deze 800 km lange monsterrit werd door de goed getrainde leden Theo Manders en Kees Sengers op 11 augustus 1978 tot een goed einde gebracht. Bij de bestuurswisseling in 1986 werd bij het aantreden van de nieuwe voorzitter Frans Poppeliers, bij bestuursbesluit bepaald, dat de succesvolle tocht telkens om de vijf jaar zou worden verreden. Zo was er in 2017 weer een lustrumrit.

Op de foto vijf Grensrijders die de eerste tocht Parijs-Luyksgestel tot een goed einde brachten: van links naar rechts Kees Sengers, Peter Jansen, Harrie Verberne, Wim Rombouts en Theo Manders.

Foto 136. 1883 Hilvarenbeek Verzameling oude wielermedailles

Onlangs kreeg ik een telefoontje vanuit Hazerswoude-dorp. Vanuit die plaats vlakbij Leiden belde me Joan Tooten, met Hilvarenbeekse wortels, in een reactie op bericht nr. 92 in Wielerspiegel van de Kempen over Beekse renners in het verre verleden. In dat bericht wordt Frans Tooten (1877) vermeld als voorzitter van de Beekse vereniging die in 1922 aan de weg naar Biest-Houtakker de nieuwe wielerbaan ‘De Toekomst’ opent. De naam Tooten komt in de fietsgeschiedenis van Hilvarenbeek in die jaren al meer voor: Frans Tooten is dan eigenaar van Rijwielhandel ‘De Concurrent’. Joan Tooten, diens oud-oomzegger, kreeg ooit van een neef de medailles die diens vader Jac Tooten met de actieve wielersport bijeen reed. Een niet alledaagse verzameling die door meester Johannes Tooten (broer van Frans Tooten en vader van Jac) tot nu toe goed bewaard werd. De man uit Hazerswoude bood aan de verzameling medailles, altijd goed bewaard in een houten kistje, aan de Hilvarenbeekse Heemkundigekring Iohannes Goropius Becanus te schenken. De oudste medaille dateert uit 1883. De Beekse heemkundigen hebben in hun museum De Dorpsdokter altijd nog de vlag van de eerste plaatselijke wielerclub Velocitas, opgericht in 1886, tentoongesteld. Zij hebben er dan ook wel oren naar om de medailles te mogen verwelkomen. Op bijgaande foto zijn de oude medailles te zien alsook het kistje waarin de medailles gedurende meer dan honderd jaar werden bewaard.

Foto 135. 1968 Diessen Finish Nieuwelingen criterium

In 1968 vult een talentvolle lichting nieuwelingen het wielerpeloton. Bij die lichting de jongste renners van twee jaargangen als de Amsterdammers Gerrie Knetemann, Bennie Jurriaans en Rob Engel, Fons van Katwijk (Oploo), Cees Bal (Kwadendamme), Piet Kuys (Vlijmen) en Henk Poppe (Nijverdal), maar ook Jules Bruessing (Bovenkerk), Wil van Helvoirt (Tilburg), Piet Neeskens en Ron Bakker (Haarlem) Het Kempenland wordt dat jaar onder meer vertegenwoordigt door Jos Swinnen, Sjef van Riet en Wim Amels (Valkenswaard), Hans Koot, Geert Oosterbosch, Peter Nijssen en Gerrie Glas (Eindhoven), Rini van Lieshout (Son-Breugel) en Gerard Gijsbers (Casteren). Op de foto duelleren de twee laatstgenoemde renners om de overwinning in de Ronde van Diessen 1968. Van Lieshout blijkt die dag duidelijk de snelste met Gijsbers op plaats 2 vóór Theo Korstanje uit Blerick. De foto werd me toegespeeld door Rien van Lieshout die tegenwoordig na zijn pensionering creatief houtdraaiwerk als hobby beoefent.

Foto 134. 1968 Tilburg Amateurwielerploeg Sport ’68

Uitgeverij De Vrijbuiter stelt in Tilburg haar amateurwielerploeg voor. Het team rijdt klassiekers in Nederland en België alsook Olympia’s Tour onder de naam Sport ‘68. De ploeg bestaat in 1968 uit: zittend van links naar rechts Sjef Smulders (Tilburg), Harrie Schoofs (Bladel), Leo Bogers (Ossendrecht); staand manager J. Danklof (Tilburg), Kees Kuys (Hilvarenbeek), Kees Frijters (Zegge), ploegleider Jac Flipse (Tilburg), Bennie Cardol (Bilthoven), Rudie Liebrechts (Vlaardingen), Gerrit Velthuizen (Maasdam), Jack van Kessel (Deurne), Frits Hoogerheide (Ossendrecht) en masseur Mari Willems (Zeelst). Cees Kuijs komt in 1968 na een zware val in de laatste bocht van de laatste ronde van de laatste wedstrijd in het vorige seizoen vrijwel niet aan wedstrijden toe.

Op de tweede foto (Van Eijndhoven – collectie Gerard Wolfs) bewondert de legendarische oud-coureur Jan Pijnenburg  een van de racefietsen van de ploeg Sport ‘68 in het bijzijn van de coureurs. Rudie Liebrechts die de fiets vasthoudt denkt er het zijne van. Naast hem Jac van Kessel, ploegleider Jac Flipse en TWC Pijnenburg bestuurslid Louis Meijs (foto Van Eijndhoven – collectie Gerard Wolfs)

Foto 133. 1983 Schijndel Wielerploeg Jan van Erp (collectie Gerard Wolfs)

Een foto van de roemruchte Jan van Erp ploeg in het laatste seizoen van het bestaan van de paarse tegelbrigade 1983. Nog eenmaal met de voltallige ploeg poseren voor de zaak van Jan van Erp in Schijndel. Staande van links naar rechts Jan Gisbers, Hans Boom, Jac van der Poel, John Bogers, Twan Poels, Jos van der Horst, Jannes Slendebroek, Eric Vulders, Rob Verbaandert, Jelle Nijdam, Gerrit Solleveld, Cas Vulders, Piet Sanders en Paul Soetekouw. Zittend Frank Moons, Leon Kersten, Frans Plantaz, Jan Peels, Chris Koppert, Leo van Beusichem, Hans Daams, Hans Baudoin en Wil Bezemer

Foto 132. 1985 Duizel Frank Kersten spot met de concurrentie

 Foto 131. 1985 Valkenswaard Eerste profzege Hans Daams

Televisiekijkers die halfweg maart 1985 op zondagavond afstemden op het Belgische programma Sportweekend waren getuige van de eerste profzege van Hans Daams. Een mooie opsteker voor de jonge neo-prof (19-1-1962) van Kwantum Decosol die zijn amateurjaren doorbracht in de paarse tegelploeg van Jan van Erp en ook nog even het Jo van Aarle/Ecco shirt droeg. De sprintzege na 210 kilometer in de Omloop van de Vlaamse Gewesten koppelde de Valkenswaardse coureur aan het winnen van de bergprijs in de Vlaamse Ardennen. Met zijn overwinning werd hij in die Vlaamse omloop de opvolger van befaamde coureurs als Rik van Steenbergen, Briek Schotte, Rik van Looy, Frans Verbeeck en Eddy Planckaert. Een verdiende beloning voor de bescheiden Kempische coureur die al in 1970 als jeugdrenner zijn eerste wedstrijdjes reed. Vanaf het begin van deze eeuw wordt de Omloop der Vlaamse Gewesten als juniorenklassieker verreden met onder meer Bram Welten (Moergestel) in 2015 als winnaar. Hans Daams heeft nu al jarenlang zijn Wielershop Achel vlak over de Belgische grens bij Valkenswaard tot een succesvol bedrijf uitgebouwd.

Foto 130. 1998 Duizel Paul van Schalen klopt Remco van de Ven

(Foto Theo van Sambeek)

Met nauwelijks waarneembaar verschil klopt Paul van Schalen (Bakel), rechts op de foto, in 1998 zijn medekoploper Remco van de Ven (Nieuwegein) in een spannende eindsprint ‘Om de Gele Trui’ van Duizel. Traditiegetrouw staat er dat jaar een uitgelezen deelnemersveld aan de start van de jaarlijkse kermisronde die dan al voor de 41e keer wordt verreden. Anthony Theus (Bergeijk), de winnaar van de jubileumeditie een jaar eerder, is erbij. Ook Bart Boom, Rudie Kemna en Gerben Löwik, evenals Van Schalen en Theus deel uitmakend van de P&O/Löwik/Giant ploeg, staan aan de startlijn. Het team van Rabobank is eveneens sterk vertegenwoordigd met de eindwinnaar van Olympia’s Tour Matthé Pronk die ook in de Ronde van Limburg dat jaar de beste was, met Addy Engels, nationaal kampioen Bram de Groot die als derde zal finishen en Karsten Kroon die onder meer de Ster der Beloften met eindwinst heeft afgesloten. AXA brengt het Brabantse trio Herold Dat, Angelo van Melis en Michel Stobbelaar naar Duizel. En dan is er een sterk AGU kwintet met Ronde van Drenthe winnaar Remco van de Ven die op de drempel staat van de overstap naar de TVM profploeg met naast zich Arthur Fahrenhout, de broers Berry en Tom Hoedemakers en de jonge Alain van Katwijk uit Valkenswaard. Het is maar een greep uit het sterke deelnemersveld. De zege heeft Paul van Schalen dan ook zeker niet gestolen.

Foto 129. 2002 Maarheeze Mooi podium Mijl van Mares

(Foto Theo van Sambeek)

Het is in 2002 geen aanlokkelijke dag voor renners en publiek in de Mijl van Mares. Een zware hoosbui ontsiert het voorprogramma. Gelukkig regent het niet meer na de start van het profcriterium. Althans geen druppels, maar wel is er een premieregen voor de professionals. En het regent demarrages. Van Wim de Vos, van Roy Sentjens, van Robbie McEwen, van de goedlachse Belg Ludo Dierckxens en ook Karsten Kroon en Bram Schmitz laten zich niet onbetuigd. Max van Heeswijk bepaalt het wedstrijdbeeld mee, Robbie McEwen en Paul van Schalen gaan er van door, Karsten Kroon en Servais Knaven sluiten aan. Van Schalen komt door een lekke band op achterstand. In de eindsprint is het Robbie McEwen die de zege naar zich toetrekt. De snelle Australiër krijgt Servais Knaven en Karsten Kroon naast zich op het podium

Foto 128. 1996 Aalst-Best Twee jonge nationale kampioenen in de Kempen

(foto Harrie van Woerkum)

Een jong duo uit de Kempen plaatst zich in 1996 in de wielerkijker. Alain van Katwijk (Aalst) rijdt als eerstejaars junior een goed seizoen. Hij kan met de zegebloemen zwaaien in twee klassieke wegwedstrijden: de Omloop van Noord-West Overijssel en in eigen streek de Grote Prijs Tuincentrum Veldhoven, de juniorenuitgave van de Omloop der Kempen. Ook schrijft hij een etappe in de Canadese Tour de l’Abiti op zijn naam. Zonder specifieke voorbereiding neemt de jonge Van Katwijk deel aan de Nederlandse kampioenschappen op de baan in Alkmaar. Daar worden de nationale titels op de achtervolging en in de klassementswedstrijd zijn prooi.

Sonja van Kuik heeft een jaar eerder al de nationale wegtitel en twee baantitels veroverd. In 1996 is de 17-jarige renster uit Best op de Nederlandse baankampioenschappen de beste achtervolgster bij de junior-vrouwen. En in het kampioenschap van Nederland tijdrijden op de weg grijpt zij voor het tweede opeenvolgende jaar de nationale titel.

Foto 127. 1990 Veldhoven Patrick Strouken wint de Omloop der Kempen

Op zondag 20 mei 2018 is de 70e editie van de Simac Omloop der Kempen. Bij de winnaars uit de rijke historie van de Omloop behoort Patrick Strouken die de topklassieker in 1990 op zijn naam schreef. Hij toont in dat jaar aan dat hij terecht deel uitmaakt van de nationale amateurselectie van bondscoach Piet Kuys. In de langste klassieker van het seizoen gaat de zuid-Limburger met de zege strijken in een eindsprint met vijf koplopers. De sterkste amateurteams van dat moment zijn in de kopgroep door een renner vertegenwoordigd. Bijna vijfeneenhalf uur moet de 20-jarige coureur zich 225 kilometer lang over de wegen van het Kempenland manoeuvreren om tenslotte in Veldhoven zijn sterkste wapen, de sprint, in stelling te brengen. Met de Noord-Limburger Rob Mulders uit Well die tot dan toe in dat seizoen al vier keer op het podium van een Nederlandse klassieker heeft gestaan en daarmee leider is in het Gazelle klassement van de topklassiekers, komt Strouken voorop. Op 300 meter voor de finish gaat Mulders de sprint aan. Strouken passeert hem vijftig meter voor de eindstreep en blijft hem uiteindelijk een paar lengten voor.

Foto 126. 1982 Valkenswaard Rein Groenendaal wint Stella Artois cross

Rein Groenendaal (Sint Michielsgestel) wint maar liefst vijf keer de veldrit in Valkenswaard. In 1978, 1980, 1982, 1985 en 1987 is hij er de sterkste van de dag. In 1982 krijgt hij de Duitser Klaus-Peter Tahler (links) en Hennie Stamsnijder (Enter) naast zich op het podium (Foto Peter Smulders)

In 1980 wordt de organisatie van de Valkenswaardse veldrit toevertrouwd aan de Stichting Wielerevenementen Valkenswaard. Dat is een schot in de roos. De internationaal sterk bezette cross in november 1980 wordt meteen een voltreffer met Rein Groenendaal als winnaar. De Duitser Klaus-Peter Thaler wint in 1981. Een jaar later zorgt de organisatie voor een stunt door de renners dwars door een feesttent te laten rijden. Iets nieuws in de cyclocross. Bovendien is er in dat jaar 1982 een sterk deelnemersveld. Een confrontatie tussen de drie groten van dat moment: Klaus-Peter Thaler, ex-wereldkampioen Hennie Stamsnijder en overwinningenfabrikant op eigen bodem Rein Groenendaal. De stucadoor uit Sint Michielsgestel moet tot op de bodem van zijn krachtenarsenaal gaan om zijn twee grootste concurrenten op de knieën te krijgen. Pas in de laatste ronde weet hij voldoende voorsprong te nemen voor de eindzege. Als dat jaar vier Belgische organisatoren de Super Prestige Veldrijden in het leven roepen is het Valkenswaardse stichtingsbestuur onder aanvoering van Wim Amels er als de kippen bij om zich bij die organisatie aan te sluiten. Vanaf dan is de groei niet meer te stuiten. De televisie toont interesse en de media is talrijk present als de Belg Roland Liboton in 1983 de eerste Super Prestige cross op Valkenswaardse bodem wint. De organisatie op de sfeervolle Schaapsloop groeit uit zijn jasje en er wordt een nieuw parcours op het Eurocircuit gevonden.

 

Foto 125. 1952-2017 Bladel Winnaar Acht Pieter de Jong nog topfit

Dat een profwielrenner tot op hoge leeftijd topfit kan blijven bewijst Pieter de Jong. De oud Tour de France renner uit de jaren vijftig klaart nog gemakkelijk het klusje met zijn kleindochter om vanuit Valkenburg drie dagen lang Zuid-Limburg en de omgeving van Luik op de racefiets te doorkruisen. Dat is te lezen in het blad ONS van KBO Brabant. Waarom deze West-Brabander in de Wielerspiegel van de Kempen voor het voetlicht wordt gezet? Nou, dat komt zo. Op 17-jarige leeftijd wint de dan nog jonge coureur uit Made op 3 augustus 1952 de vierde editie van de Acht van Bladel. De Jong heeft zich in de wedstrijd waarin nieuwelingen zich kunnen testen voor de overstap naar het amateurpeloton in zijn eentje voorop gewerkt. Vier ronden van bijna 26 kilometer moeten de renners in stromende regen afleggen van Bladel over Netersel, Casteren, Hoogeloon en Hapert weer naar Bladel. In de derde ronde gaat Pieter de Jong alleen voorop rijden. Zijn tegenstanders zien hem niet meer terug voor na de finish en moeten anderhalve minuut toegeven op de winnaar. Later zal hij in 1957 beroepswielrenner bij Magneet worden. Hij wordt direct 7e in de Dauphiné Libéré en wordt geselecteerd voor de Tour de France. Ondanks een ernstige valpartij in de 10e etappe als gevolg van een klapband komt hij als 33e in Parijs aan. In de twee daaropvolgende Touredities maakte hij deel uit van de NeLux-ploeg met als kopman de Luxemburger Charley Gaul die hij in 1958 mee aan de overwinning helpt. In 1959 verdwijnt hij van het toneel wegens teruglopende inkomsten en ongenoegen over het toenemende amfetaminegebruik in de wielersport. Nu, op 83-jarige leeftijd, is hij blijkens bijgaande foto nog geregeld op de racefiets actief.

Foto 124. 1975 Brabant Presentatie wielerploeg Jan van Erp-Saicis

Na meer dan 70 overwinningen in 1974, met zeges in diverse klassiekers, etappes in Olympia’s Ronde van Nederland, ritzeges in buitenlandse etappekoersen en als klap op de vuurpijl het nationaal kampioenschap op de weg door Jan Raas gaat de ploeg Jan van Erp-Saicis met vertrouwen het nieuwe seizoen 1975 in. Dat vertrouwen zal niet worden beschaamd, getuige de wereldtitel op de weg die André Gevers dat jaar in het Belgische Mettet verovert. Jan Raas is professional geworden. In zijn plaats is Mathieu Dohmen de ploeg komen versterken. Piet van Leeuwen is over gekomen van het Delbana team nu hij in Hilvarenbeek is komen wonen en Ben Lambo verruilt de juniorencategorie voor die van de amateurs in het paarse shirt van de Schijndelse sponsor. Al voordat het wegseizoen start is Gerrie van Gerwen op de baan omniumkampioen van Nederland geworden en bovendien tot Renner van de Toekomst uitgeroepen.

Op de foto bij de ploegpresentatie van links naar rechts Cees Spaans, Jan Claessens, Mathieu Dohmen, Harrie Lunenburg, Gerrie van Gerwen, Henk Lubberding, Henk Botterhuis, André Gevers, Henk Mutsaars, Hans Koot, Piet van der Kruijs, Ben Lambo, Alex Bongers en Broer Geldens

Foto 123. 2017 Eindhoven Lizzy Witlox Eindzege wereldbeker MTB Eliminator

Lizzy Witlox heeft een nieuwe titel aan haar palmares toegevoegd. De 22-jarige Eindhovense mountainbikester laat er in het laatste weekend van september in Antwerpen geen twijfel over bestaan wie dit jaar de beste is in de discipline Eliminator. In de snelle afvalrace waarin zij het moet opnemen tegen drie concurrenten verovert zij de wereldbeker. Op acht plaatsen wordt in heats gestreden, waarna telkens de beste twee rensters naar de volgende ronde doorgaan. In het Italiaanse Volterra, in Columbus (USA), Waregem (België), Bangkok (Thailand), het Duitse Winterberg, Apeldoorn (een thuiswedstrijd), Antwerpen (België) en Beiroet (Libanon) zijn de wereldbekerwedstrijden. In Waregem toont Lizzy Witlox zich de beste door achtereenvolgens landgenote Didi de Vries in haar heat en in de finale de Noorse Ingrid Boe Jakobsen voor te blijven. In Winterberg wordt ze in finale 2e achter de sterke Noorse Jakobsen. Ze klopt er wel de Zwitserse Aline Seitz en de Francaise Coline Clauzure. Al in de voorlaatste wedstrijd van de serie verzekert de mountainbikester uit Eindhoven zich van de eindzege in de wereldbeker. Zij geeft die eindzege in Antwerpen extra glans door zowel de tijdrit, de halve finale als de grote finale op haar naam te schrijven.

Foto 122. La Courtine De Vleut: Wilskracht en courage

 

Oud-Eindhovenaar Theo Buiting, van geboorte uit Gestel maar al lang woonachtig in Baarlo, beschrijft de wielercarrière van wijlen Jos van der Vleuten op prachtige wijze in ‘Helden, Wielersport in Brabant’ (voorjaar 2011). Zijn schitterende verhaal over ‘De Vleut’ werd vorige week online gepubliceerd op ‘HetisKoers!’. De profcoureur uit Mierlo-Hout vertelt onder meer bij zijn belevenissen in de Tour de France over zijn doorkomst in La Courtine, oefengebied van de Nederlandse landmacht in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Al jaren voordat Van der Vleuten daar passeerde was Piet Beerens uit Hoogeloon er gelegerd en schoot een paar plaatjes van de individuele tijdrit op de Puy de Dôme. Federico Bahamontes won deze klimtijdrit in 1959 als voorportaal naar zijn eindzege. Op de foto’s de doorkomsten van de Luxemburger Charly Gaul en onze landgenoot Jaap Kersten uit het Noord-Limburgse Siebengewald tegen de flanken van de gevreesde Puy de Dôme. Hier een uitsnede uit het verhaal van Jos van der Vleuten, in een terugblik veel jaren later. “In de Tour moesten we eens een monsteretappe van ruim 350 kilometer doen. Van Clermont naar Fontaineblau, dacht ik. ‘s Nachts om vier uur op, ontbijt om vijf met biefstuk en rijst. Krijgt dae dan mar us deur oewe strot. Om zes uur was de start. Een helletocht door een kokend landschap. Komen we door La Courtine, staan al die Nederlandse soldaten met bier, limonade en staven ijs langs de weg. Een hele emmer vol heb ik op de bovenbuis gezet en ben zo op de dertien teruggereden. Krijgen we daar plots een colleke voorgeschoteld. En ik kon niet schakelen vanwege die emmer vol heerlijks. Met twee man hebben ze me omhoog gesleurd. En dan mauwen Dijkstra en Ducrot op de televisie dat de Tour nu zo onmenselijk zwaar is geworden. Flikkert toch op!!”

Foto 121. 2017 Weebosch Dion Koch in Street of Fame

Hollywood mag dan al veel jaren lang bekend zijn om zijn Walk of Fame, in Weebosch doen ze daar sinds enkele jaren niet voor onder. Na Harm Rombouts (Bergeijk) en Ruud van Ballegooy (Luyksgestel) is Dion Koch (Neerpelt) de derde coureur die vereeuwigd wordt met een tegel in de Street of Fame van Weebosch. De winnaar van de recreantenkoers die in 2016 meetelde voor het kampioenschap van Groot Bergeijk is lid van TWC De Grensrijders uit Luyksgestel. In het Eindhovens Dagblad van enkele weken terug gaf Koch, die al op 8-jarige leeftijd bij TWC De Kempen in Valkenswaard met de wedstrijdsport begon, te kennen dat hij nu vooral een premiejager bij de recreanten is. Dit jaar is de wedstrijd in Weebosch de finale van de tiendelige serie om de Kempencup waarin het duo Wout Verbeek (Neerpelt) en Dirk Jansen (Borkel en Schaft) oppermachtig is. Dion Koch is al lang blij als hij op gevorderde leeftijd een prijsje rijdt tegen jonge coureurs die weliswaar recreatief bezig zijn, maar toch een maatje te groot voor hem zijn geworden. Op de foto poseert hij met rondemiss Dorieke Kwinten bij de herinneringstegel in het centrum van Weebosch (Foto Adrie Smolders)

Foto 120. 2011-2013 Sengers Ladies Cycling Team als opleidingsploeg

Van 2011 tot en met 2013 heeft Sengers Metaal BV uit Luyksgestel een eigen profploeg in het vrouwenwielrennen. Op 1 januari 2011 wordt Sengers Ladies Cycling Team opgericht. Het team staat onder leiding van de Belg Marc Bracke. Voornamelijk Belgische en Nederlandse wielrensters maken deel uit van de wielerploeg. De meest bekende hiervan is Anna van der Breggen, misschien wel de beste wielrenster van dit moment en waar binnen Sengers Metaal BV nog uitermate goed contact mee is. Daarnaast rijden ook onze landgenote Vera Koedooder, Christine Majerus (Luxemburg), Emma Silversides (Groot-Brittaannië), Maaike Polspoel (België) en Sofie De Vuyst (België) in het team.

Het Sengers Ladies Cycling Team beleeft tal van hoogtepunten. Een kleine greep hieruit: in het eerste jaar wordt Evelyn Arys Belgisch kampioen, rensters uit de ploeg nemen deel aan het WK ploegentijdrit in Valkenburg, later dat jaar in Florence en Anna van der Breggen die rijdend bij de ploeg Europees Kampioen tijdrijden wordt.

Eind 2013 verdwijnt Sengers Ladies Cycling Team na het bedanken van alle sponsoren uit het damespeloton. Het besluit wordt genomen omdat men wil stoppen op het hoogtepunt: successen voor de ploeg en naamsbekendheid voor de sponsoren.

Zie voor meer mooie herinneringen de facebookpagina van: Sengers Ladies Cycling Team!

Foto 119. 2006 Leende Kristin Armstrong winnares tijdrit Euregio Ladies Tour

 Foto Theo van Sambeek

In 2006 wordt een nieuwe internationale etappekoers aan de vrouwenkalender toegevoegd. In Leende zijn ze er als de kippen bij om dit nieuwe evenement te ontvangen. De proloog van de vierdaagse is een individuele tijdrit over een afstand van 12,2 kilometer. Na in voorgaande jaren driemaal een etappe in de Holland Ladies Tour te hebben georganiseerd, maakt Leende zich nu op voor de proloog van de nieuwe etappekoers. De Amerikaanse Kristin Armstrong – geen familie van – legt in de rit tegen het uurwerk de basis voor haar eindzege na etappes in Leende, Zuid-Limburg, België en Duitsland. In een sterk internationaal renstersveld legt zij het parcours rond de Lindse Blaos het snelste af.

De uitslag: 1. Kirsten Armstrong (USA) 12,2 km in 16.12 min., 2. Loes Gunnewijk (Rekken) op 0.27, 3. Nathalie Bates (Australië) op 0.32, 4. Emma Johansson (Zweden) op 0.37, 5 Sandra Rombouts (Rijsbergen) op 0.39, 6 Katherine Bates (Australië) op 0.40, 7 Mirjam Melchers (Oisterwijk) op 0.43, 8 Vera Koedooder (Wervershoof) op 0.50, 9 An van Rie (België) op 1.04, 10 Luise Keller (Duitsland) op 1.17.

 

Foto 118. 1996 Bergeijk Martijn Lust aan de winnende hand

Maandag 15 juli 1996 staat in Bergeijk een sterk rennersveld aan de start voor de jaarlijkse kermisronde. Bennie Gosink (Coevorden), dat jaar winnaar van de Omloop der Kempen, is erbij. Herold Dat (Lierop), de winnaar van het jaar daarvoor in Bergeijk, eveneens. Ook de winnaar van 1994 Allard Engels (Gieten), de nationale kampioen 1994 Pascal Appeldoorn (Velden), en uiteraard de leider in het Rabobank Kempenpers Klassement Anthony Theus uit eigen Bergeijk. Alle merkenploegen bij de amateurs zijn met een sterke afvaardiging present: Babydump/Europolis, Giant, Foreldorado, Piels/’t Luchtschip, Vredestein/Batavus, Erotic en Dextro, ze zijn er allemaal bij in het selecte veld. Uiteindelijk trekt Martijn Lust (Tuitjehorn) aan het langste eind en krijgt Sandro Bijnen (Budel) en Wilfried Bastiaanse (Hoogerheide) naast zich op het podium (Foto Harrie van Woerkum)

Foto 117. 2010 Duizel Herhaalde zebra zege in Duizel

Voor het tweede opeenvolgende jaar gaat de zege in de kermisronde van Duizel naar een renner van de zwart-wit gestreepte West-Nederlandse brigade Odwin.net. Nadat Malaya van Ruitenbeek (Delft) in 2009 na een tweemansvlucht zijn meerdere heeft moeten erkennen in ploeggenoot Rob Disseldorp (Lisse), is hij nu op zijn beurt Rudy Vriend (Schagen) aan de finish te snel af. Nadat zowat halfweg koers Rudy Vriend, de nationale kampioen van het jaar daarvoor, met een paar anderen voorop is gaan rijden, komt de achtervolging in het peloton goed op gang. Onder aanvoering van de zebra’s Disseldorp en Van Ruitenbeek gaat de zweep erover en verbrokkelt de grote groep. Ook Dennis Smit (Zwanenburg), nationaal kampioen Peter van Agtmaal (Huijbergen), Mitchell Boet uit het Belgische Brecht, Robbert de Greef (Geldrop) en Jesse de Haan (Heerde) maken zich los van het peloton. Uiteindelijk gaan Van Ruitenbeek en Vriend er nogmaals van door en finishen met voorsprong. Van Ruitenbeek verzekert zich van de gele trui, de leidersprijs en het vijf ronden klassement (Foto Ad Jacobs)

Foto 116. 1977 Best Wielerdorp met jarenlange wegseizoenopening

Jos Weber uit Best eind jaren zeventig tijdens een trainingsrit in de buurtschap Aarle

Een nieuw wegwielerseizoen is in volle gang gezet. In vroegere tijden is Best met tussenpozen het decor geweest van de regionale openingswedstrijden. Zo wordt vanaf 1955 het openingscriterium van het wegseizoen een aantal jaren achtereen in Wilhelminadorp verreden. Renners uit Brabant en vooral ook van boven de grote rivieren nemen er jaarlijks in maart de start. De wedstrijden worden zeven jaar op rij door wielerclub Het Zuiden uit Eindhoven ingericht voor een liefdadig doel. Pastoor Dufhaus van Wilhelminadorp sticht in zijn parochie een Sociaal Charitatief Centrum als gemeenschapsgebouw. Duizenden toeschouwers wonen de wedstrijden bij. Jaarlijks kan het voor die tijd aanzienlijke bedrag van duizend gulden voor het goede doel worden bijgeschreven. De eerste winnaars in Wilhelminadorp zijn Leo van den Brand (Schijndel), Amsterdammer Joop Capteijn en Piet Steenvoorden uit Heemstede. De latere Tourwinnaar Jan Janssen rijdt in zijn jonge jaren in Wilhelminadorp mee voorop. Die wieleractiviteiten leiden in 1960 tot de oprichting van de eigen vereniging Kolonel Cole met de plaatselijke coryfeeën Toon Vlassak, Willy Jacobs, Wim (Sam) van der Maden, Tiny van Aarle en Hennie Peels. In de jaren zestig en zeventig organiseert Kolonel Cole jarenlang de voorjaarstrainingsritten voor het Zuid-Oost Brabantse district in Aarle. De wielersport leeft volop. De Jan van Erp ploeg wordt opgericht met aanvankelijk vrijwel uitsluitend leden van de wielerclub uit Best. Het valt allemaal te lezen in het boek Wielerspiegel van de Kempen waarin onder meer de wielerhistorie van Best naar voren wordt gehaald. Een aantal exemplaren is nog verkrijgbaar in de boekhandel, bij VVV kantoren en rijwielzaken in de Kempen dan wel rechtstreeks bij auteur Piet Gijsbers, tel. 06-22595026.

Zie ook: http://www.wielerspiegel.nl

Foto 115. 1996 Netersel-Bladel-Bergeijk Internationale Ster van Brabant

In 1996 keert de Internationale Ster van Brabant als tweedaagse klassieker terug in de Topklasse van de Nederlandse amateurcompetitie. In het selecte rijtje van tien klassiekers dat door de NOS op televisie in beeld wordt gebracht komt een sterk deelnemersveld in actie. Op zondagmorgen is er een individuele tijdrit (4,7 km) voor de topcoureurs in Netersel, gevolgd door de etappe Bladel-Bergeijk (173 km) en op maandag de klassieke Ster Bladel-Bladel (181 km). De overwinningen gaan achtereenvolgens naar Patrick van Dijken (Dodewaard), Pascal Appeldoorn (Velden) en Peter van de Velden (Rijsbergen). Een van de kleurrijkste Nederlandse renners in die tijd, Wilco Zuijderwijk (Poeldijk) blijft in het eindklassement Anthony Theus (Bergeijk), Michael van der Wolf (Rotterdam), Louis de Koning (Hoogvliet) en de Australiër Dean Jones voor. Op de foto van Theo van Sambeek staat Dennis Kroonen (Bladel) van de organiserende vereniging Het Snelle Wiel startklaar voor de individuele tijdrit, bijgestaan door jurylid Hans Kusters (Veldhoven).

Foto 114. Valkenswaard-Dommelen Interclub veldrit wedstrijden

15338892_1363453747033059_8750162977561485624_nAl een paar zaterdagen kon op het clubparcours van TWC De Kempen aan de Mgr. Smetsstraat in Dommelen bij het Eurostrand door zowel licentiehouders als niet-licentiehouders op veldritfiets of mountainbike in een onderlinge competitie worden gestreden. Komende zaterdag 17 december en nog op twee zaterdagen in januari kunnen liefhebbers van het veldrijden daar terecht.

Foto 113. Gerwen Leon Kersten, veelwinnaar in zijn jonge jaren

2016-12-11-leon-kersten-ronde-van-gerwen

Het is alweer meer dan 40 jaar geleden dat Leon Kersten de wielerpelotons vanaf zijn jeugdjaren teisterde. Op 7-jarige leeftijd door zijn opa Jo van Hugten aangezet tot wielrennen rijdt de Geldroppenaar in 1970 bij Trap Met Lust zijn eerste interclubwedstrijdjes waarin hij zegevierend over de eindstreep komt. Meteen al vanaf zijn eerste officiële KNWU-wedstrijd op 8-jarige leeftijd blijkt de jonge Kersten een veelwinnaar te zijn. Totdat hij op 22-jarige leeftijd met de wedstrijdsport stopt maakt hij meer dan 350 keer het overwinningsgebaar. Vooral in de jeugdcategorieën maakt hij furore. Elke week brengt hij een bloementuil of beker mee naar huis. De meest zeges boekt hij bij de nieuwelingen: 40 in één seizoen. Geen wonder dat hij als junior een plekje in de nationale selectie krijgt. Jongens als Jean-Paul van Poppel, Gert-Jan Theunisse, Teun van Vliet, Jelle Nijdam en Gert Jakobs, allen leeftijdgenoten, klopt hij menigmaal in de sprint voor de eindzege. heeft Kersten meldt zich aan bij De Zwaluw in Vlijmen waar oude rotten als Piet Kuijs en Bas van Lamoen de jonge clubrenners van de nodige adviezen voorzien. Jan Gisbers lijft hem in 1982 in bij de Jan van Erp ploeg. Als de paarse amateurbrigade een jaar later wordt opgeheven, wordt Kersten wordt door Jan van Katwijk opgenomen in de nieuw opgerichte Mindex-formatie. Een jaar later kapt de Geldroppenaar met de actieve wielersport. Op de foto rijdt hij als junior in de Grote Ronde van Gerwen aan de leiding.

Foto 112. 1995 Riethoven Renners klaar voor de start in kermisronde

2016-10-08-riethoven9509-startklaar

In 1995 staan de amateurs klaar voor de start in Riethoven waar de jaarlijkse kermisronde op zaterdag wordt verreden. De renners gaan met elkaar de strijd aan in een in hoofdzaak regionaal peloton. Daarin op de voorste rijen coureurs van Trap Met Lust Geldrop, Het Zuiden Eindhoven en Het Snelle Wiel Bladel. De wedstrijd eindigt in een solozege voor Herold Dat (Lierop) in het sponsorshirt van de Europolis ploeg. De winnaar komt evenals de andere renners die de koers tot een goed einde brengen met een door modder besmeurd gezicht over de finishlijn. Dat de weersomstandigheden het parcours op de steentjes van Eind en Heiereind in een Hel zullen veranderen is bij de start nog amper denkbaar. De renners keuvelen dan nog gemoedelijk met elkaar. Op de voorste rij onder meer Erwin Rijkers (Hapert) en Dennis Kroonen (Bladel), vierde en tweede van rechts. Ook te zien Marcel van de Meulengraaf (Sint Oedenrode), Dave van Seggelen (Someren), John Peels (Leende), Martien Maton (Bladel), John Paridaans (Eersel) en Edwin Raats (Eindhoven) (Foto Theo van Sambeek)

Foto 111. 1982 Reusel Op de fiets naar Lourdes

10-1982-reusel-naar-lourdes-frans-bruininx-e-a

Drie Reuselnaren springen op 19 mei 1982 op de fiets om de tocht Reusel-Lourdes vice versa, ruim 2500 kilometer, met één dagje rust in Lourdes in 12 dagen te volbrengen. Met deze sponsortocht ondersteunen zij een actie van de plaatselijke ouderenbond die het mogelijk maakt Lourdesreizen onder de Reuselse ouderen te verloten. Twaalf bejaarden maken vervolgens de reis naar de Zuid-Franse bedevaartsplaats. Op de foto de drie Reuselnaren die de tocht op en neer naar Lourdes op de fiets volbrachten: van links naar rechts Frans Bruininx, Wim Schoenmakers en Jan Larmit met in hun midden Ouderenbond voorzitter Jan Moeskops.

Foto 110. 1993 Luyksgestel Wereldkampioene Leontien van Moorsel

1993-luyksgestel-jan-peeters-in-gesprek-met-herboren-wereldkampioene-leontien-tvs

In 1993 interviewt microfonist Jan Peeters na de vrouwenkoers in Luyksgestel Leontien van Moorsel. De wereldkampioene uit Boekel is achter Petra Grimbergen (Rijnsburg) en Elsbeth Vink (Wijk en Aalburg), die op de achtergrond mee luistert, als derde gefinisht in de kermisronde van het grensdorp. Van Moorsel heeft twee jaar eerder al, dan als wereldkampioene achtervolging, de individuele tijdrit in Luyksgestel gewonnen. Toen realiseerde ze de snelste tijd in de individuele race tegen de klok voor vrouwen. In haar nationale kampioenstricot raffelde zij het 4400 meter lange parcours in de stromende regen af in 5.51,37 en was daarmee elf seconden sneller dan Jolanda van Dongen uit Sommelsdijk. In 1992 heeft Van Moorsel opnieuw in de nationale driekleur gezegevierd in het Luyksgestelse kermiscriterium. Het is in de periode dat zij de titels aaneen rijgt (Foto Theo van Sambeek)

Foto 109. 1987 Veldhoven Finalepodium Kempenland Jeugdtoer

1987 Veldhoven. Eindpodium Kempenland Jeugdtoer 15- en 16-jarigen

Vanaf 1985 tot en met 1991 wordt de Kempenland Jeugdtoer verreden, gesponsord door Kempenpers en Rabobank met jaarlijks een serie etappes. De opzet is om in een aantal van de allerkleinste dorpen van de Kempen de wielersport op gang te brengen. Zo is de jaarlijkse kermisronde van Steensel ontsproten aan dit initiatief. Ook in Baarschot en Casteren wordt in 1985 om de punten van het klassement over drie wedstrijden gestreden. In 1986 voegen Haghorst en Oostelbeers zich op aangeven van Diessenaar Toon Donkers bij de wedstrijdenreeks aan, terwijl ook RWC Reusel zich invoegt. Weer een jaar later wordt ook nog in Hapert en in Spoordonk door aankomende renners koers geleverd. En ook in Bladel en Duizel kan de wielerjeugd in het voorprogramma van de KNWU wedstrijden aan de bak. Er wordt in twee leeftijdscategorieën om de punten en ereprijzen gestreden, 13- en 14-jarigen apart en 15- en 16 jarigen. De finalerit bij de oudste jeugd wordt in 1987 in Veldhoven gewonnen door Diessenaar Luc Reyrink. Die is daarmee ook eindwinnaar van het klassement en wordt op het podium vergezeld door Frank Wouters (Hapert) en Martijn Jacobs (Steensel)

Foto 108. 1980 Oirschot Clubteam De Pedaleur

1980 Clubteam De Pedaleur Oirschot in Dronten

In 1980 neemt een clubteam van R en TC De Pedaleur uit Oirschot in Dronten deel aan het NK tijdrijden voor clubs met links Tonnie Weber (Best), rechts Jos Weber (Best) en tussen hen in de broers Gijs en Gerard Peeters (Hilvarenbeek), N. de Bruin (Hilvarenbeek) en Toon Donkers (Moergestel)

Foto 107. 1975 Best Finish DK junioren

1975 Finish DK junioren Best

In 1975 organiseert Kolonel Cole de districtskampioenschappen van Brabant Zuid-Oost. In de wedstrijd van de junioren is Joost Welten (Moergestel) zijn rivalen Jos Weber (Best) en Bert Oosterbosch (Eindhoven) aan de eindstreep te snel af. Op de foto ook onder meer te herkennen Harrie Strik, Toon van Gils en Jan Vos op het juryverhoog en Jaap Amels (met hoed), Jan Hoevenaars en Piet van Doorn

Foto 106. 1990 Bergeijk Jan Burgmans winnaar in eigen woonplaats

2016-07-08 Bergeijk 1990 Jan Burgmans winnaar

Het is alweer zowat vijfentwintig jaar geleden dat Jan Burgmans uit Bergeijk zijn wedstrijdfiets als amateurrenner aan de kant zette. In de jaren tachtig en begin jaren negentig behoort de fanatieke coureur bij de betere Brabantse renners. Zijn overwinningen zijn legio. Vooral in criteriums is hij een veel gevierd winnaar. In de wedstrijden van zijn eigen streek het Kempenland staat hij vrijwel overal wel een of meerdere keren op het hoogste trapje van het huldigingpodium. Hij triomfeert in eigen Bergeijk, in Duizel, Luyksgestel, Eindhoven, Steensel, Eersel, Hilvarenbeek, Oostelbeers, Valkenswaard en Veldhoven. En ook in klassiekers als de Omloop der Kempen en de Omloop van Het Zuiden strijdt hij mee op het voorplan.

In 1991 stopt de carrière van Burgmans op 27-jarige leeftijd. “Achteraf gezien veel te vroeg,” moet hij zelf bekennen. Al jarenlang heeft hij het als medewerker op de afdeling verkoop bij het sportminnende bedrijf Wilvo Metaalbewerking in zijn woonplaats goed naar de zin. Zoals vaak gebeurt gaat ook bij hem op latere leeftijd het wedstrijdbloed weer kriebelen. Hij gaat recreantenkoersen rijden en staat in de competitie van Groot Bergeijk goed zijn mannetje. In zijn eigen woonplaats is er in 2014 opnieuw geen kruid tegen zijn krachten gewassen. Hij staat dan op 49-jarige leeftijd in de competitie over vier wedstrijden opnieuw op het eindpodium. De recreatieve wedstrijden zijn ook in 2016 nog altijd een leuk initiatief van de organisatoren in vijf kerkdorpen van Groot Bergeijk. Zo kunnen recreanten zich enkele keren in wedstrijdverband met elkaar meten. Na de wedstrijden in Westerhoven, Riethoven en Luyksgestel is op dinsdag 12 juli Bergeijk aan de beurt tijdens de jaarlijkse kermisronde voordat de finale van de dorpencompetitie op zaterdag 3 september in Weebosch plaats vindt. Op de foto wordt winnaar Jan Burgmans in 1990 na de amateurronde van Bergeijk gehuldigd door burgemeester Van Poppel. Links op de foto zijn toenmalige clubgenoot Toine van Veldhoven en nummer twee Frank van Veenendaal uit Sassenheim (Foto Paul van Woerkum)

Foto 105. 1983 Veldhoven/Eersel Omloop der Kempen

1983 Veldhoven. Albert Vosters uit Eersel aan de leiding in de Omloop der Kempen

In de Omloop der Kempen 1983 maakt een kopgroep meer dan 100 kilometer de dienst uit. In die kopgroep onder meer Albert Vosters (Eersel), Frank Moons (Helmond), Peter Hofland (Roosendaal) en René Donkers (Veldhoven). Van die vier op een rij van voor naar achter zijn de twee eersten al niet meer in leven. Albert Vosters overlijdt in de bloei van zijn leven op 27-jarige leeftijd onverwacht tijdens een vakantie in 1986 in Frankrijk. Frank Moons heeft twee jaar eerder de Omloop der Kempen gewonnen. Na zijn periode als wielrenner in de Jan van Erp ploeg stapt hij met succes het zakenleven in als mede-oprichter van BBB Cycling. Hij overlijdt plotseling in de zomer van 2015.

Peter Hofland wint de editie 1983 van de Omloop der Kempen. Dat hij die dag supersterk was, hoor je hem niet zeggen. Toch is Hofland, twee jaar eerder ook al op het podium van de Omloop, in 1983 de hele wedstrijd in de voorste rangen te vinden. Eerst voorin het peloton gedurende de eerste lus over Valkenswaard, daarna meer dan honderd kilometer in een kopgroep. En als die wordt achterhaald, blijkt de man uit Roosendaal nog over voldoende reserves te beschikken om in de finale de wedstrijd naar zijn hand te zetten.

Foto 104. 2004 Bladel Geraint Thomas klopt aan het venster

2016-06-02 Bladel 2004 Geraint Thomas in 2e etappe voorop in het geel IMG_2557De Brit Geraint Thomas in de gele leiderstrui in de Acht van Bladel 2004 aan de leiding (Foto Theo van Sambeek)

In 2004 wordt het internationale karakter van de Acht van Bladel aangetoond met 34 jonge coureurs uit Zweden, Groot-Brittannië, België, Denemarken en Ierland die de klassieke etappekoers van Het Snelle Wiel beëindigen. Vier dagen lang wordt er door 17- en 18-jarige beloften van de toekomst felle strijd geleverd op de wegen rondom Bladel in het Kempenland. In de eerste etappe is Geraint Thomas onze landgenoot Rob Ruygh te snel af. Thomas, de wereldkampioen puntenkoers op de baan, heeft dat voorjaar ook al de keienklassieker Parijs-Roubaix voor junioren op zijn naam geschreven. Het duo is voorop gaan rijden uit een kopgroep met de Belgische nationale kampioen Angelo Ververken, de Deen Thomas Guldhammer en de Brit Daniel Martin. Thomas en Ruijgh maken ook een dag later deel uit van een negenmans kopgroep. Dan gaat de winst naar de Belg Maxime Vantomme die zijn landgenoot Jonas Decouttere en de twee leiders van een dag eerder achter zich houdt. Klassementsleider Geraint Thomas raakt in rit drie in een grote valpartij op achterstand. Daan Rijntjes rijdt in de finale solo naar de eindstreep en laat onder meer de Brit Alistair Stoddart en de Zweden Johan Lindgren en Fredrik Johansson zijn hielen zien. Rob Ruijgh is de dans bij de valpartij ontsprongen, finisht als achtste en komt in het bezit van de gele leiderstrui. De individuele tijdrit wordt een buitenlands festival. De Belg Kristof Goddaert, die tien jaar later als professional tijdens een trainingsrit in Antwerpen om het leven komt, scoort de beste tijd vóór de Zweden Viktor Renang, Fredrik Johansson, Johan Lindgren, Belg Maxime Vantomme, Michael Christensen uit Denemarken, de Brit Ian Stannard en Patrick Kos als eerste Nederlander. Rob Ruigh, de Nederlander uit Valkenburg aan de Geul in het shirt van de Belgische vereniging Koninklijke Balen VC, blijft in het geel. Evenals enkele weken eerder in de Giro della Lunigiana, een zware Italiaanse etappekoers voor junioren, wordt hij ook in Bladel als de eerste in het eindklassement gehuldigd.

Ook in 2016 komen er naast 23 Nederlandse clubteams maar liefst negen buitenlandse ploegen aan het vertrek voor drie dagen Acht van Bladel op 24, 25 en 26 juni. Zes teams uit België, twee uit Groot-Brittannië en een Ierse nationale ploeg geven de 67e editie opnieuw een internationale uitstraling.

Foto 103. 2016 Steven Kruijswijk kanshebber in de Giro d’Italia

2015-05-26 Aprica Steven Kruijswijk bergtrui van de Giro

De Giro d’Italia is vier dagen op weg. Hoe anders dan vorig jaar staat Steven Kruijswijk er nu voor in die grote etappekoers. In 2015 verloor hij in de vierde etappe meer dan acht minuten. Door een sterk optreden in de twee laatste weken klom de kopman van LottoNL-Jumbo uiteindelijk naar de zevende plaats in de individuele rangschikking. Vooral in de bergritten liet hij zijn gezicht vooraan zien en scoorde tweemaal een bijna-ritzege. De blauwe trui van de bergkoning (foto) moest hij om zijn toptien positie veilig te stellen in de laatste bergetappe laten voor wat die was. Maar de duels met onder meer Alberto Contador toonden aan dat er meer in het vat kan zitten voor de Nuenenaar die tegenwoordig in ‘s-Hertogenbosch woont. Daarvan is hijzelf ook overtuigd. “Ik heb het gevoel dat er nog meer in zit”, zei de 28-jarige Brabander afgelopen donderdag in een vooruitblik op de Giro op Nu.nl. En warempel, na een goede proloog rijdt hij zich na de prachtige etappes door Gelderland in de vierde rit in Zuid-Italië in tegenstelling tot vorig jaar al vroeg in de kijker. In het spoor van Tom Dumoulin die de roze leiderstrui herovert finisht hij achter solo winnaar Diego Ulissi als derde. Met als resultaat de vierde plaats in de algemene rangschikking nog vóór eindzege kanshebbers als Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde. De doelstelling van Steven Kruijswijk: “Een ritzege is zeker een doel, maar ik zal er het klassement niet bewust voor laten lopen. In een kopgroep rijden is leuk, maar ik blijf liever aan het einde met de besten over.”

Foto 102. 1984 Valkenswaard Zege voor Bart van Horik

2016-05-06 Valkenswaard84_01
2016-05-06 Valkenswaard 1984_01

In de jaren tachtig boekt Bart van Horik (dan nog Engelbert genoemd) geregeld hier en daar een criteriumzege. Zelfs in de klassieke Hel van het Mergelland staat hij in 1982 op het podium. In dat jaar wint hij in het Kempenland de Torenronde van Oirschot. Een paar jaar later staat hij in Eersel op het podium naast winnaar Pierre Raas (‘s-Heerenhoek) en Richard van Hout (Helmond). Eveneens in 1984 rijdt hij in de meironde van Valkenswaard met start en finish in de Hazestraat naar de overwinning. De plaatselijke coureur Wim Daams moet zich met de tweede plaats tevreden stellen door Werner Wieme (IJzendijke) achter zich te houden in de strijd om de ereplaatsen van de achtervolgers. Van Horik wint de wedstrijd in het clubshirt van Buitenlust Helmond. In de sponsorkleding van Markthof Den Haag en R&B Glas Middelbeers maakt hij in de eerste helft van het voorlaatste decennium van de twintigste eeuw geregeld uitstapjes naar het buitenland. Vanaf 1985 richt hij zich op het begeleiden van jonge renners bij zijn vereniging Buitenlust.

Foto 101. 1975 Eindhoven Ronde van de Binnenstad

2016-04-08 Eindhoven 1975 Ronde van de Binnenstad4 (Hans van de Berg)

In 1975 strijden amateurs voor de volle winst in de Ronde van de Binnenstad. Hans van de Berg, hier voorop met Toine van de Bunder, heeft nog een serie foto’s van die wedstrijd. Vooral Toine van de Bunder imponeert dat seizoen. De coureur uit het Zeeuwse IJzendijke rijgt voor zijn sponsor Soka Snacks-Flandria de zeges aaneen. Met maar liefst 38 overwinningen is hij in 1975 veruit de Nederlandse zegekoning vóór zijn ploeggenoot Juul Bruessing (Bovenkerk) die 26 keer zegeviert. Jan van Erp renner André Gevers (Schijndel) en Ketting rijder Herman Snoeijink (Denekamp) bezetten met 22 bloementuilen de derde plaats in de zegestand aan het eind van het wegseizoen. De Ronde van de Binnenstad eindigt in 1975 in een overwinning voor Eindhovenaar Hans Koot die Peter Gödde (Koewacht) en de Belg Lode Wouters naast zich op het podium krijgt.

Foto 100. 1981 Bergeijk Jan Peels wint Omloop van de Mijnstreek

2016-04-25 Bergeijk 1981 Jan Peels winnaar Omloop van de Mijnstreek (TVS)

Jan Peels (21-06-1962) rijdt in jaren zeventig en tachtig bij de junioren en de amateurs de sterren van de hemel. De renner uit Bergeijk behoort bij een talentvolle lichting van TWC De Kempen. In de periode dat de Valkenswaardse vereniging aanhoudend nationale kampioenen af levert, rijdt ook Peels zich in het nationale rood-wit-blauw. In 1976 als adspirant begonnen bij TWC Bergeijk in NWB wedstrijden waarvan hij er vijf op zijn naam schrijft, stapt hij eind 1977 over naar de KNWU. Negen overwinningen volgen in 1978 bij de nieuwelingen waarbij de Acht van Chaam waarin hij Jean-Paul van Poppel achter zich weet te houden. Toch is de sprint niet het sterkste wapen van Peels. Hij moet het vooral hebben van zich solo of met een groepje los rijden van de rest. In 1980 boekt hij acht zeges bij de junioren. Vooral in de heuvels van Zuid-Limburg voelt de Bergeijkenaar zich blijkbaar goed thuis. In 1981 verovert hij er in Epen de nationale titel bij de junioren na eerder in de zuidelijkste provincie ook al de Hel van het Mergelland te hebben gewonnen. En alsof het niet op kan is hij vlak na de nationale titelstrijd ook nog de beste in de Omloop van de Maasvallei. Elf zeges staan daarmee tot dan toe dat jaar op zijn conto. Daar blijft het niet bij, want als debuterend amateur wint Peels vervolgens in de paarse tegelploeg van Jan van Erp onder leiding van Jan Gisbers een paar maanden na zijn 19e verjaardag de driedaagse Omloop van de Mijnstreek. Na drie dagen koers (een individuele tijdrit), een criterium in Hoensbroek, een ploegentijdrit, gevolgd door twee stevige etappes over de Zuid-Limburgse heuvels en door de uitlopers van de Duitse Eifel staat Jan Peels als eindwinnaar op het podium. Naast hem  zijn Jan van Erp ploeggenoten Steve Jones (links) en Jannes Slendebroek (Foto Theo van Sambeek)

Foto 99. 2013 Luyksgestel Anna van der Breggen maakt opstap bij Sengers Ladies Team

2013 Anna van der Breggen1 IMG_8254 (TVS)Twee seizoenen maakt Anna van der Breggen deel uit van het Sengers Ladies Cycling Team (Foto Theo van Sambeek)

Op de internationale vrouwendag 2016 is het een mooie gelegenheid om een van Nederlands meest talentvolle wielrensters in de picture te zetten. Anna van der Breggen (18 april 1990) bereidt zich momenteel voor op de Olympische Spelen van Rio. ” Spannend, want je hebt maar één kans en er kan van alles misgaan. Maar een heel mooi doel,” zo kijkt ze zelf vooruit. Als veel anderen begint ze met wielrennen op een gewone fiets in een dikke banden race en is al gauw verkocht aan de sport op de twee smalle bandjes. Ze richt al snel de kijker op zich en vindt een plaatsje in het vrouwenteam Flexpoint. In 2012 krijgt ze bij de vrouwenploeg Sengers Metaal uit Luyksgestel een mooie kans om beter te worden en ervaring op te doen. Na een winter van volledige focus op het wielrennen en hard trainen volgt er een heel mooi seizoen met als hoogtepunten het Europees kampioenschap tijdrijden bij de beloften en het WK in Valkenburg waar Marianne Vos met de hulp van Anna wereldkampioene weet te worden en zijzelf als 5e finisht. Het seizoen 2013 is vooral een jaar van ‘net niet’ met dertien keer de 4e plaats in de uitslagen. Het WK in Florence is voor haar een prachtige ervaring, met opnieuw oranje ploeggenote Marianne Vos in de regenboogtrui en voor Anna de 4e plaats net naast het podium. Het Sengers Ladies Cycling Team stopt ermee. Geen nood, want Anna wordt ingelijfd bij het Rabobank-Liv team. Na een afgeronde studie zet ze in 2014 alles op het wielrennen. Ze boekt zeven zeges waarbij overwinningen in het internationale werk in België, Luxemburg en Noorwegen. Toch eindigt dat seizoen in mineur. Tijdens de ploegentijdrit op het WK in Ponferrada komt Anna zwaar ten val en loopt een bekkenbreuk op. Ze knokt zich terug in 2015. Ze juicht al in de eerste wedstrijd van het jaar, de Omloop Het Nieuwsblad, wint de Wereldbeker Waalse Pijl, wordt Nederlands kampioen tijdrijden, boekt eindwinst in de Giro Rosa en schrijft La Course op de slotdag van de Tour in Parijs op haar naam. Met drie medailles tijdens de WK in het Amerikaanse Richmond besluit ze haar seizoen: zilver in de wegwedstrijd en de individuele tijdrit en brons in de ploegentijdrit. Aan het eind van 2015 wordt ze uitgeroepen tot ‘wielrenster van het jaar’ en ontvangt daarvoor de Keetie van Oosten-Hage trofee als erkenning voor haar prestaties. “Niet alleen een bekroning voor mijzelf, maar ook voor het team om mij heen,” zegt ze op haar eigen website.

Foto 98. 1984 Oirschot Rein Groenendaal niet te stuiten in Heras-veldrit

2015-12-02 Oirschot 1984 Reinier Groenendaal winnaar veldrit Witte Bergen (foto HvD)Reinier Groenendaal wint veldrit in de Witte Bergen (foto Henk van Dorenmalen)

“Het was de bedoeling om me hier in Oirschot duidelijk te presenteren in mijn nieuwe sponsorshirt van Skala-Gazelle. Of dat altijd lukt heb je niet voor het zeggen, maar het is me vandaag bijzonder meegevallen. Ik reed heel gemakkelijk en heb ook heel wat mazzel gehad dat Huub Kools in een van de eerste ronden een foutje maakte. Toen was ik meteen weg.” Rein Groenendaal doet zijn relaas na de door hem met riante voorsprong gewonnen wedstrijd. Geen enkele keer heeft hij in het witte zand hoeven bijten op de Oirschotse hei. Zijn spiksplinternieuwe trui ziet nog bijna net zo smetteloos wit als bij het begin van de cross. Veel meer getekend door tegenslag komt wereldkampioen Roland Liboton over de eindstreep. Na een minder voorspoedige start heeft hij, toch al op beduidende achterstand, ook nog een fikse duikeling op een van de hellingen gemaakt. Achter Groenendaal vechten de Belg Johan Ghyllebert en onze landgenoot Frank van Bakel de strijd om plaats twee uit die de amateur uit Deurne in de laatste omlopen in zijn voordeel weet te beslissen. Race- en Toerclub De Pedaleur mag zich ook bij deze derde editie van de veldrit op haar vernieuwde parcours in een grote publieke belangstelling verheugen. Bovendien zijn radio ‘Langs de Lijn’ en TV ‘Studio Sport’ met een reportageteam present, zodat De Pedaleurs met hun cross voor een geduchte brok Oirschot-Promotion zorgen.

Foto 97. 1966 Duizel Harrie Steevens oppermachtig

2015-10-21 Duizel 1965 Veldhoven. Omloop der Kempen winnaar Harrie Steevens ElslooHarrie Steevens wordt gehuldigd als winnaar van de Omloop der Kempen in het jaar dat hij Olympia’s Tour op zijn naam schrijft en ook in de kermisronde van Duizel onklopbaar is

Met groot machtsvertoon wint Harrie Steevens de Duizelse kermisronde in 1966. Het is in de periode dat de Limburgse amateur bijzonder succesvol is. De renner uit Elsloo heeft dat jaar Olympia’s Tour al op zijn naam geschreven met daarbij drie etappeoverwinningen en ook nog de zege in het puntenklassement. In Duizel zijn Eddy Beugels, Eef Dolman, Rudie Liebrechts en Gerard Vianen zijn grootste concurrenten in de wedstrijd over 100 kilometer op het bochtige parcours. Halfweg koers opent Steevens de aanval. Alleen Vianen kan zich in zijn spoor handhaven. Het duo raast zo hard over het parcours dat van de tot slot overgebleven 19 renners er maar vier in dezelfde ronde finishen. Alleen Beugels en een verrassende Kees Kuys uit Hilvarenbeek ontlopen door een uiterste krachtsinspanning in de laatste ronden het lot van de 15 anderen die gedubbeld worden. Ook Leo van Schalen zou dit lot ontlopen zijn als hij niet tien kilometer voor het einde door een val was uitgeschakeld. Na eerder ook al van fiets te hebben moeten verwisselen mag de renner uit Lierop als de grootste pechvogel van de middag beschouwd worden. In de vroeg aangezette eindsprint heeft Steevens weinig moeite met Vianen.

De uitslag bij de amateurs: 1 Harrie Steevens (Elsloo) 100 km in 2.36.23, 2 Gerard Vianen (Kockengen), 3 Eddy Beugels (Sittard) op 1 min., 4 Kees Kuijs (Hilvarenbeek) op 1.50 min., 5 Harrie Schoofs (Bladel) op 1.55 min., 6 Rudie Liebrechts (Vlaardingen), 7 Jan Hesse (Arnhem), 8 Corvers (Dordrecht), 9 Chris Hoedelmans (Deurne), 10 Bob Kroonen (Dordrecht).

De nieuwelingen die eerder op de dag evenals de amateurs om de gele trui van Duizel rijden, moeten al na 13 van de 46 af te leggen kilometers lijdzaam toezien hoe Jan Buis (Zwanenburg), Peter Derks (Knegsel) en Weertenaar Raemakers een voorsprong opbouwen die ze niet meer prijsgeven.

De uitslag bij de nieuwelingen: 1 Jan Buis (Zwanenburg), 2 Peter Derks (Knegsel), 3 Raemakers (Weert), 4 Huybers (Helmond), 5 Joop Glas (Eindhoven).

Foto 96. 2010 Veldhoven Ploegenpresentatie Tempo-Bruns

2015-10-08 Veldhoven 2010 Zie Bruns Dropbox Tempo Bruns Ploegvoorst,twcTEMPO,elit,neo 25 februari

In 2010 wil wielervereniging Tempo-Bruns uit Veldhoven zich nadrukkelijker gaan profileren. Het rennersarsenaal bestaat uit een A- en een B-selectie voor elite- en beloftenrenners en een aantal amateurs, in totaal 23 coureurs in de hoogste amateurcategorie. De A- selectie onder leiding van Valkenswaardenaar Hans Baudoin richt zich vooral op het rijden van klassiekers. Renners uit de B-groep worden in criteriums opgesteld. Met de komst van de firma Bruns uit Bergeijk als nieuwe hoofdsponsor naast een aantal nevensponsoren handhaaft de vereniging een jaarbudget van ongeveer 25.000 euro voor rennerszaken. Daarbovenop komen de sponsorinkomsten van vier trainingswedstrijden vroeg in het jaar, een veldrit en de jaarlijkse Ronde van Veldhoven om de club financieel gezond te houden. Deze coureurs en begeleiders moeten voor het mooie weer gaan zorgen bij Tempo-Bruns. Op de voorste rij van links naar rechts Rick Coolen, Tim Opdam (Liessel), Erik Verboven (Made), Jan Coolen (Geldrop), Rob Meiland (Hoogerheide), Tim Kleinloog (Eindhoven), Twan Kops (Veldhoven), Francis Vos (Best) en Jan Faasen (Veldhoven); achterste rij van links naar rechts Henk van de Voort, Peter Witlox (Eindhoven), Steven van Leijen (Ewijk), Jos van Veldhoven (Dommelen), Ferdi Frijters (Udenhout), Gijs Vierling (Veldhoven), John den Engelsman (Bakel), Jorn Knops (Meijel), Eric Hegger (Venlo), Bo Burgmans (Westerhoven), Job van Hout (Veldhoven), Hans Baudoin (Valkenswaard) en Robert Regeling (Veldhoven) (Foto Theo van Sambeek)

Foto 95. 2015 Hapert-Bladel  MTB Toerclassic Scherpenheuvel-Hapert steunt Het Snelle Wiel

2015-09-17 HSW en Classic Scherpenheuvel-Hapert

Jaarlijks verblijdt Toer en Wielerclub Hapert een organisatie of een goed doel in een gemeente waar de mountainbike toerklassieker Scherpenheuvel-Hapert doorheen komt met een geldbedrag. Dit jaar is TWC Het Snelle Wiel de gelukkige. De vereniging ontving vorige week het mooie bedrag van 750 euro om de jeugd kennis te laten maken met de wielersport in de vorm van scholenclinics. Al enkele jaren wordt door Het Snelle Wiel op haar prachtige accommodatie op sportpark De Lemelvelden in Hapert aan de betrokkenheid op het maatschappelijke vlak aandacht besteed middels clinics aan minder-validen, technieklessen op scholen en fietsclinics voor de schooljeugd. Bovendien heeft de vereniging met CLiCK na school een nieuwe loot aan de wieleractiviteiten toegevoegd. Door de bijdrage van TWC Hapert is Het Snelle Wiel in staat de (fiets)materialen te onderhouden waardoor de scholen en deelnemers geen bijdrage meer hoeven te betalen voor het gebruik van de fietsen. Op deze wijze weet de Scherpenheuvel-Hapert Classic ook bij te dragen aan een mooi sociaal project dankzij hun geweldig evenement.

Op zondag 25 oktober staat de ATB Classic over Belgisch en Nederlands grondgebied weer te gebeuren. Vanaf begin september is de inschrijving voor de 17e editie Scherpenheuvel-Hapert geopend. Dit jaar wordt de samenwerking tussen TWC Hapert en TWC Het Snelle Wiel extra gestalte gegeven met een mini-classic voor jeugdige deelnemers die wordt gecombineerd met de al bestaande jeugdclinic die Het Snelle Wiel op zondag 18 oktober organiseert tijdens haar jaarlijkse Appelflappentocht voor mountainbikers. De jeugdclinic wordt daarmee een soort van training voor de deelnemers aan de mini-classic van TWC Hapert.                                                                Zie ook http://www.appelflappentocht.nl.                   Op de foto de overhandiging van de cheque door Harry Schaars, voorzitter TWC Hapert, aan Jurgen van Limpt, voorzitter van TWC Het Snelle Wiel.

Foto 94. 1998 Valkenswaard amateurploeg TWC De Kempen

2015-09-09 Valkenswaard 1998 amateurploeg TWC De Kempen

Via enkele renners en begeleiders die op deze foto staan kreeg ik de namen doorgespeeld van de amateurploeg die TWC De Kempen uit Valkenswaard in 1998 in de wielerpelotons vertegenwoordigde.

Staande van links naar rechts Ger van Dooren, Ferry van Heeswijk, Rick van Dooren, Luc van Dooren, Martin Stevens, Bjorn Schroeten en Ruud Jansen; zittend van links naar rechts Joost Koop, Guillaume van de Nieuwenhof, Niels Hamers en Raymond van de Nieuwenhof.

Rik van Dooren herinnert zich uit die tijd onder meer een trainingskamp. “We kwamen op de fiets terug uit Valkenburg. De weersomstandigheden waren verre van ideaal, zo vroeg in het voorjaar. Meer onderkoeld kon je niet zijn. Ferry van Heeswijk zette zich de laatste 30 kilometer voor Valkenswaard op kop en ‘bracht’ ons naar huis. Ik denk niet dat we anders ooit thuis gekomen waren.”

Foto 93. 2002 Bladel Ploegenvoorstelling TWC Het Snelle Wiel

2015-08-19 Bladel 2002 HSW ploegenvoorstelling

Onder grote belangstelling presenteert zich in maart 2002 de toer- en de rennersafdeling van Het Snelle Wiel in de prachtige ambiance van de Bladelse feesttempel Ambiani aan de pers en het publiek. In totaal 76 renners, rensters, trainers en begeleiders zijn twee seizoenen lang in een schitterende nieuwe outfit op de Kempische wegen en in wedstrijden in binnen- en buitenland te bewonderen. Met daarbij gevoegd de 42 toerrijders en toerrijdsters van de Bladelse vereniging kan het haast niet anders of de twaalf hoofd-, sub- en steunsponsors kunnen met een voldaan gevoel vooruit kijken naar de verrichtingen van het toer- en wedstrijdkorps van Het Snelle Wiel. Het een jaar eerder grotendeels vernieuwde clubbestuur ziet op haar beurt de toekomst zonnig in met een rennersafdeling die voor het merendeel uit jeugdige coureurs bestaat. De Eindhovense microfonist Jan Peeters haalt de renners, de toerrijders en de sponsors in een achttal blokken naar voren. In de wedstrijden zijn namens Het Snelle Wiel een twaalftal renners in de sportklasse A en B en een veteraan actief. Zij komen samen met de elite- en neo-amateurs op het podium in de schijnwerpers te staan in het gezelschap van hun trainers en begeleiders Frans Willems, Jan Aling, Frans Bruininx en Ruud Verhagen. Ploegleider Stefan Willems is absent vanwege ziekenhuisopname. De ploegleiders Aling en Bruininx spreken hun vertrouwen uit in de jonge ploeg neo-amateurs die in het weekend voorafgaande aan de presentatie in Limburg op trainingskamp is geweest. Van de over het algemeen nog jonge amateurploeg worden enkele renners speciaal naar voren gehaald. Spraakwaterval Theo Eltink (20) uit Westelbeers, die met de Rabobank-amateurploeg in 2002 zijn derde neo-seizoen ingaat, veldrijder Roel van Houtum (22) uit Netersel en de in een shirt van Het Snelle Wiel debuterende amateurs Rik Elfrink (27) uit Nuenen, Marc Gerritsen (26) uit Oirschot en Rob van Gestel (18) uit Nuenen geven hun visie op de nabije toekomst. Op de foto: onderste rij: Frans Willems (Oostelbeers), Jean-Pierre Leijten (Bladel), Ruud Verhagen (Hamont-Achel), Mark van den Boomen (Lommel), Huub Meulenbroeks (Hapert), Rob van Gestel (Nuenen), Roel van Houtum (Netersel),Tijn Seuntjens (Bladel). Rij 2: Jan Leijten (Udenhout), Niek Basten (Hapert), Theo Eltink (Westelbeers), Joris van Dooren (Knegsel), Michiel van Dooren (Knegsel), Jos Castelijns (Eersel), Erik Verrijt (Heeze). Rij 3: Bart Faes (Hapert), Frans Bruininx (Reusel), Jan Aling (Bladel), Peter van Gils (Westelbeers), Koen Beijens (Hoogeloon), Johan van Gils (Middelbeers), Ruud Wilting (Knegsel), Marc Gerritsen (Oirschot), Joost Jacobs (Steensel), Willem Verhees (Veldhoven), Rik Elfrink (Geldrop), Rob van de Brand (Volkel), Jurgen van Limpt (Netersel)

Foto 92. 1960 Eindhoven Wilhelmina huldigt haar clubkampioenen

2015-07-03 Eindhoven 1960 Wilhelmina renners met Wim Jellema e.a.

Zaterdag 23 januari 1960 is het feest bij Ren- en Tourclub Wilhelmina in Eindhoven. De wielervereniging viert in café Palace in de Schootsestraat haar koperen jubileum. Op een gezellige avond waaraan onder meer het dansorkest De Lichtstad Melodians en het revue-gezelschp The Skyliners hun medewerking verlenen worden ook de clubkampioenen van 1959 gehuldigd. Vooraf wordt ook het bestuur onder voorzitterschap van Cor Wijdenes in het zonnetje gezet op een receptie. Tevens worden de jubilarissen Willem Faassen sr. en jr., Hans Dekkers en Harrie van de Heuvel die avond gehuldigd. Jef Coone is algemeen kampioen en titelhouder bij de profs geworden, Jan van Pelt heeft de titel bij de amateurs in de wacht gesleept en is tevens de regelmatigste renner in die categorie. Dat geldt ook voor Wim Jellema bij de nieuwelingen en voor Chris van Issum bij de adspiranten. Toon Wouters heeft zich dat jaar tot kampioen van Eindhoven laten kronen in een onderlinge wedstrijd tussen de renners van Wilhelmina en Het Zuiden. De Knegselnaar van geboorte, op dat moment in Eindhoven woonachtig, heeft daarvoor verrassend profrenner Piet Damen (Lieshout), Theo Rutten (Leende), Jef Coone (Eindhoven), Jan van Pelt (Eindhoven), Henk Jaspers (Eindhoven), Wil Oppers (Eindhoven), Gerard Nijkamp (Zwolle), Tom Brekelmans (Eindhoven) en Toon van Heertum (Sint Oedenrode) achter zich weten te houden. Op de foto van links naar rechts staand bestuurslid Willem Faassen jr., Wim Jellema, Jan van Pelt, Jef Coone, Chris van Issum, verzorger Harrie van de Heuvel; zittend Toon Wouters, Hennie Peels en Pim Smit. Hennie Peels weet nog waarom ook hij op de foto moest: “Aanleiding van de foto is de schenking van de trainingspakken door TOBOGA banden, de firma van Toon van de Boogaard uit Helmond, de werkgever van Cor Wijdenes. De man in het pak naast mij is de bekende judoka en trainer Pim Smit.” 

Foto 91. 1983 Knegsel Finale Kempenklassement recreanten

2015-06-09 Knegsel 1983 Kempenklassement prijsuitreiking

Alweer voor het 20e opeenvolgende seizoen wordt door eliterenners jaarlijks in een serie wegwedstrijden om de punten van het Kempenklassement gestreden. Waar voorheen Rabobank en Kempenpers de hoofdsponsoren van die competitie zijn geweest, is het nu de firma Baby-Dump die met een aantal medesponsoren voor het prachtige prijzenschema zorgt. Zowel de heren coureurs alsook voor het vierde jaar de wielervrouwen komen in wedstrijden voor het Baby-Dump Kempenklassement in actie.

Ook in een verder verleden is er al strijd geleverd voor een Kempenklassement. In de beginjaren tachtig hebben recreanten zich in tal van wedstrijden voor niet-licentiehouders met elkaar kunnen meten: in Wintelre, Bladel, Reusel, Knegsel, Eersel, Bergeijk, Duizel, Veldhoven, Hooge Mierde, Luyksgestel, Hilvarenbeek, Hapert, Netersel, Steensel, Diessen en Moergestel zijn organisatoren van verenigingen en wielercomité’s in de weer om de competitie te doen slagen. Knegsel is een paar jaar finaleplaats waar de laatste punten in de recreantencompetitie verdeeld worden. Op de foto reikt de Steenselse appelboer Henk Wintermans, samen met Toon Adams (Eersel) initiator van het Kempenklassement in die periode, de prijzen uit aan de beste drie van het klassement in 1983. Eindwinnaar Guus Moonen (Oisterwijk) torst de zegebokaal met naast zich nummer twee Lau Meulenbroeks (Hapert), de winnaar in Knegsel, en Peter Michiels (Netersel). Microfonist Jaap Amels (Valkenswaard) assisteert bij de prijsuitreiking van de finalewedstrijd waaraan in Knegsel wedstrijden voor KNWU nieuwelingen en junioren vooraf zijn gegaan.

De recreanten kunnen zich ook in 2015 weer volop uitleven in het Kempenland. In het nieuwe Kempencup klassement heeft Danny van Zoggel (Den Dungen) in Veldhoven de eerste winst behaald door Jan Burgmans (Bergeijk) en Sem Elders (Eindhoven) aan de eindstreep voor te blijven. In dat klassement volgen nog wedstrijden in Hapert (23 juni), Bladel (26 juni tijdens de Acht), Duizel (27 juli) en Steensel (10 augustus).

Daarnaast wordt er in de gemeente Bergeijk gestreden om het kampioenschap van Groot-Bergeijk. Ralf Verhoeven (Bergeijk) won de openingswedstrijd in Westerhoven vóór Ruud van Ballegooij (Luijksgestel) en Jan Hoeks (Westerhoven). De volgende wedstrijden in de serie zijn in Riethoven (22 juni), Luijksgestel (29 juni), Bergeijk (14 juli) en Weebosch (5 september).

Foto 90. 1993 Veldhoven Junioren- en nieuwelingenploeg TWC Tempo

2015-05-15 Veldhoven 1993 Tempo-V&V 0082 Een groep jonge coureurs van TWC Tempo-V&V in 1993. Staand van links naar rechts: Ad Bierens, Wil Jacobs, Robin van Dun, Martin van der Linden, Johan van Grootel, Ard Bierens, Tom Deiling, Henk Timmers en Piet Asveld; gehurkt van links naar rechts: Theo Timmers en Christian Timmers.

Ard Bierens en Christian Timmers zijn dat jaar Junior. Laurens van Zelst (Eersel), de 3e Junior in dat seizoen, staat niet op de foto. Behalve Martin van der Linden en de sinds kort betreurde Robin van Dun, is de rest begonnen met fietsen bij de toenmalige toerclub van het Veldhovense Anton van Duinkerkencollege onder leiding van gymleraar Henk van Dooren uit Knegsel. Geen enkele jongen heeft ooit wedstrijden gereden in de jeugdcategorieën van de KNWU. De eerste ‘wedstrijdkilometers’ werden door iedereen in de Rabobank Kempenpers Jeugdtour opgedaan met wedstrijden in Casteren, Baarschot, Steensel, Reusel, Haghorst, Oostelbeers, Bladel, Duizel en Veldhoven.

Aan de begeleiding te zien, is deze foto genomen voorafgaand aan de Jeugdtoer van Assen. De proloog dat jaar is op het TT-circuit in Assen, evenals een Omloop op een van de volgende dagen. Als tijdens die Omloop op het circuit Laurens van Zelst en Christian Timmers achterin het peloton op het gemak wat met elkaar zitten te praten, gaat de fanatieke ploegleider Piet Asveld aan de ‘zijlijn’ compleet uit zijn dak. ‘Ge zit aon de verkeerde kant!!!! Naar voren mannen!’ De Tempo-jongeren vormen een echte vriendenploeg. De meesten zitten bij elkaar op school en zelfs in de klas. Allemaal vrij laat begonnen met fietsen, maar enkelen hebben zeker in de categorieën Junioren en Nieuwelingen mooie resultaten weten te boeken. Zo hebben Ard Bierens, Theo Timmers en Johan van Grootel in de criteriums overwinningen en podiumplaatsen behaald en heeft Van Grootel nog de Kermisronde van Riethoven bij de amateurs gewonnen. Wil Jacobs uit Steensel traint de Tempo-jongeren in die tijd. Vrijwel niemand van de groep heeft langer dan drie jaar in het amateurpeloton rondgereden. Henk Timmers en Piet Asveld zijn inmiddels overleden, evenals onlangs Robin van Dun uit Hapert op 38-jarige leeftijd vanwege hartfalen. Twee renners van toen zijn ook nu nog in de wielersport actief. Ard Bierens was als PR man bij het Trek Factory profteam betrokken en volgt nu nog het wielrennen als freelance journalist. Christian Timmers beschrijft de wielersport in de Kempen op zijn website Cyclingfanatics.

Foto 89. 1957 Eindhoven Clubkampioenen R en TC Wilhelmina

2015-04-24 Eindhoven 1957 clubkampioenen Wilhelmina

Race- en Toerclub Wilhelmina heeft in 1957 haar clubkampioenschappen laten verrijden. De winnaars poseren na afloop met het dagelijks bestuur van de vereniging: van links naar rechts vooraan Tonny Brekelmans (Eindhovens kampioen bij de nieuwelingen), Jef Coone (kampioen beroepsrenners) en Chris van Issum (kampioen adspiranten). Achter de clubkampioenen staan Cor Wijdenes (voorzitter R en TC Wilhelmina), Wim Faassen (secretaris) en Jan Swinkels (penningmeester).

Foto 88. 2001 Veldhoven Eric Declercq winnaar Omloop der Kempen

2001 podium Omloop 0072 Eric Declercq uit België wordt in 2001 als winnaar van de Omloop der Kempen op het podium geflankeerd door Angelo van Melis (Oss) en Peep Mikli (Estland)

Zoals de Ronde van Vlaanderen al jarenlang in de internationale pers met de koosnaam ‘Vlaanderens Mooiste’ wordt aangeduid, zo brengt organisator Henry van den Biggelaar in de jaren 90 voor de Omloop der Kempen de troetelnaam ‘Kempens Mooiste’ te berde. De op een na oudste wielerklassieker van Nederland mag met recht zo betiteld worden. In de meimaand, wanneer de natuur zich in zijn vol ontluikende schoonheid toont, is het Kempenland sinds jaar en dag het decor van een boeiende strijd op de racefiets. Drie wielerklassiekers op één dag zijn in 2001 zelfs het doelwit van de Stichting Omloop der Kempen. Om precies te zijn 145 elite-coureurs, 140 junioren en 86 vrouwen nemen het vertrek. Hoewel de damesklassieker in een vergevorderd stadium door de organisatie moet worden omgezet in een open criterium, krijgen de wedstrijden in en rond Veldhoven behalve sterke deelnemersvelden alle drie ook heel mooie bezettingen van de erepodia. In de 53ste Omloop der Kempen gaat de overwinning naar de Belgische professional Eric Declercq vóór onze landgenoot Angelo van Melis en de voortreffelijk Nederlands sprekende Est Peep Mikli. De 5de Grote Prijs Van der Heijden Nederland eindigde in een solozege voor de Nieuw Zeelandse renster Kirsty Nicole Robb met Tanja Hennes uit Duitsland en Sharon van Essen uit Veenendaal op de volgende ereplaatsen. En in de juniorenklassieker, de 7de Grote Prijs Bouwers met Visie, is Noord-Hollander Kris Kamper negen tellen eerder aan de eindstreep dan de oosterlingen Niels de Lange en Aloys van Duinen.

De uitslagen in Veldhoven:

Omloop der Kempen: 1 Eric Declercq België 200 km in 4.36.17 u., 2 op 0.04 Angelo van Melis Oss, 3 op 0.18 Peep Mikli Estland, 4 Gert Vanderaerden België, 5 op 0.21 Daniël van Elven Rucphen, 6 Arthur Farenhout Spijkenisse, 7 Tom Hoedemakers Eerde, 8 op 0.29 John Talen Spijkenisse, 9 Rudi Kemna Deurningen, 10 Hans Dekkers Eindhoven, 11 Martijn Lust Tuitjenhorn, 12 Seth Pelusi USA, 13 Sandro Bijnen Budel, 14 Alain van Katwijk Valkenswaard, 15 Jurgen van Pelt Gerwen, 21 Ruud Verspaandonk Veldhoven, 47 Theo Eltink Westelbeers.

Grote Prijs Van der Heijden Nederland: 1 Kirsty Nicole Robb Nieuw Zeeland 60 km in 1.27.08, 2 op 0.48 Tanja Hennes Duitsland, 3 Sharon van Essen Veenendaal, 4 Fanny Wekema Peize, 5 Angela Hillenga Finsterwolde, 6 op 1.14 Madeleine Lindberg Zweden, 7 Bertine Spijkerman Sint Nicolaasga, 8 Maaria Siren Finland, 9 Sandra Rombouts Rijsbergen, 10 Yvonne Brunen Nunspeet.

Grote Prijs Bouwers met Visie: 1 Kris Kamper Alcmaria Victrix 120 km in 2.52.46, 2 op 0.09 Niels de Lange CC Nijverdal, 3 Wies van Duinen De Peddelaars Hoogeveen, 4 Arne Hassink De Stofwolk Neede, 5 op 0.13 Jasper van Heeswijk Team Brabant, 6 Berry Nagelhout RTVZ Zwolle, 7 Michel van Diessen TWC Tempo, 8 Camiel Denis ’t Luchtschip, 9 op 0.44 Tom Davids WSV Emmen, 10 op 1.07 Kees Hagen ’t Luchtschip Kerkdriel.

Foto 87. 2004  Bladel Ian Stannard beste eerstejaarsjunior in Acht van Bladel

2004 Bladel IMG_2845Op 17-jarige leeftijd toont Ian Stannard zich in de vierdaagse internationale Acht van Bladel de beste eerstejaarsjunior (Foto Theo van Sambeek)

De liefhebbers van de sport op het smalle zadel hebben afgelopen zaterdag van een staaltje onvervalste wielersport kunnen genieten. In het Eindhovens Dagblad wordt dat heel mooi beschreven: ‘De manier waarop eenling Ian Stannard (Sky) drie renners van topfavoriet Etixx in de luren legde tijdens de Omloop Het Nieuwsblad was vooral een ode aan de wielersport.’ Of zoals HP/De Tijd kopt: ‘Ian Stannard en de onovertroffen schoonheid van de koers.’ Voor de tweede opeenvolgende keer slaagt de Britse coureur erin de openingsklassieker van de Lage Landen op zijn naam te schrijven. Hij moet daarvoor na een vlucht van 40 kilometer afrekenen met onze landgenoot Niki Terpstra en de Belgen Tom Boonen en Stijn Vandenbergh. Na vorig seizoen al een paar weken na zijn zege in Gent door een zware val Gent-Wevelgem voor lange periode te zijn uitgeschakeld, lacht het geluk de stevig gebouwde coureur wellicht nu weer toe.

Dat Stannard al op jonge leeftijd een belofte voor de toekomst inhield weten ze in Bladel. De Brit is nog maar 17 jaar en heeft dan al de Junior Tour of Ireland op zijn naam geschreven als hij in de eerste etappe van de vierdaagse Acht van Bladel onvervaard de aanval kiest. Het levert hem die donderdagavond de witte trui van beste jongere op in de door zijn huidige Sky-profploegmaat Geraint Thomas gewonnen openingsrit.

Foto 86. 1979 Bladel Proloog Olympia’s Tour met koppeltijdrit

2015-02-13 Bladel 1979 Proloog Olympia's Tour met ploegentijdrit (Foto Peter Smulders)

Jarenlang is Bladel aankomstplaats in Olympia’s Tour, de grootste Nederlandse etappekoers voor amateurs. De Belg Staf van Roosbroeck, Jans Vlot, Piet van Katwijk en Klaas Balk zijn er de eerste winnaars. In 1979, bij gelegenheid van 10 jaar etappeplaats, heeft Tour- en Wielerclub Het Snelle Wiel zelfs de eer de proloog te mogen organiseren in de vorm van een koppeltijdrit, waarvoor duizenden kijkers op de been komen. Hier de Russische ploeg bij de teamvoorstelling bij het bordes voor het Bladelse gemeentehuis. De ploeg uit het Oostblok is samengesteld uit staatsamateurs die jarenlang in West-Europese etappekoersen de eerste viool mee spelen. Van links naar rechts Serge Pribyl, Nikolai Gomenjoek, Anatoli Jarkin, Witchoslov Dedenov, Vladimir Kouznetsov, Oleg Logvin die een jaar later eindwinnaar van Olympia’s Tour zal worden, en ploegleider Kapitanov. De koppeltijdrit lijkt lang op een Russisch succes uit te draaien. Uiteindelijk is het Amstel duo Jos Lammertink (Wierden) en Gerrit Möhlmann (Apeldoorn) het snelste. Lammertink, enkele jaren eerder als junior winnaar van de Acht van Bladel,  zal als eindwinnaar van Olympia’s Tour in 1979 de boeken in gaan. In Bladel zorgt Guus Bierings (Uden) min of meer voor een streeksuccesje. Hij hoeft met koppelgenoot John Broers (Maartensdijk) maar vier seconden prijs te geven op de winnaars, zodat hij met de witte trui het winnende duo in oranje en groen op het podium mag flankeren. Opa Bierings vertrekt even later glunderend met de bloemen naar Reusel

Foto 85. 1984 Eersel Amateurronde in ere hersteld

2015-02-06 Eersel 1984 Amateurronde in ere hersteld

Op kermismaandag 7 juli 1980 wordt in Eersel een traditie in ere hersteld. Na lange tijd wordt de amateurronde weer verreden. In 1968 is Peter van Doorn, de blonde pijl van Berlicum, er de laatste winnaar geweest. Nu is de organisatie in handen van de plaatselijke wielervereniging De Gele Rijders in samenwerking met de scheidsrechtersvereniging COVS Valkenswaard en wielerclub Tempo Veldhoven. Door werkzaamheden is het aloude parcours van het Dijkcriterium niet beschikbaar en liggen start en finish op de Boksheidsedijk. Daar finisht Bas van Lamoen (Rosmalen) als amateurwinnaar en gaat de volle winst bij de junioren naar Bergeijkse Jan Peels die Gert-Jan Theunisse (Berghem) op de eindstreep voor blijft. Peels wint de kermisronde in het dorp op zaterdagavond 11 juli 1981 als eerstejaars amateur, terwijl Ronald Roos (Zoetermeer) in de voorwedstrijd voor nieuwelingen aan het langste eind trekt. In het najaar wordt dan TWC De Contente opgericht die de wieleractiviteiten in het Kempendorp zal voortzetten. De amateurronde eindigt in 1982 in een zege voor Gerard Tabak (Veldhoven), in 1983 is Jac van de Toorn (Zevenbergen) het eerste aan de finish en een jaar later gaat de overwinning naar Pierre Raas. De Zeeuwse coureur uit Heinkenszand doet daarmee de reclame voor het biermerk op het spandoek achter hem eer aan. Op de foto wordt hij in 1984 geflankeerd door Richard van Hout (Helmond) en Bart (dan nog Engelbert genaamd) van Horik (Lierop) die ook in het jaar daarvoor in het Eerselse Dijkcriterium  op het derde treetje van het podium heeft gestaan.

Foto 84. 1987 Spoordonk Kempenland Jeugdtoer kennismaking met de wielersport

2015-01-27 Spoordonk 1987 vóór de start van de Jeugdtoer

Vanaf 1985 t/m 1991 wordt de Kempenland Jeugdtoer verreden,  gesponsord door Kempenpers en Rabobank met jaarlijks een serie etappes. De opzet is om in een aantal van de allerkleinste dorpen van de Kempen de wielersport op gang te brengen. Zo is de jaarlijkse kermisronde van Steensel ontsproten aan dit initiatief. Ook  in Baarschot en Casteren wordt in 1985 om de punten van het klassement over drie wedstrijden gestreden. In 1986 voegen Haghorst en Oostelbeers zich op aangeven van Diessenaar Toon Donkers bij de wedstrijdenreeks, terwijl ook RWC Reusel zich invoegt. Weer een jaar later wordt ook nog in Hapert en in Spoordonk door aankomende renners koers geleverd. En ook in Bladel, Duizel en Veldhoven kan de wielerjeugd in het voorprogramma van de KNWU wedstrijden aan de bak. De jurering bij de Jeugdtoer is in handen van regionale wielermensen onder aanvoering van good-old Gerrit Soontiëns met steun van de familie Van Rooij uit Bladel, terwijl Johan Pijnenburg (Bladel) de microfoon bedient.  De wedstrijdjes in twee leeftijdscategorieën (jeugd 13-14 jaar en 15-16 jaar) leveren tal van coureurs in spé op die later een officiële wedstrijdlicentie bij de KNWU aanvragen. Jongens als Ruud Jacobs (Steensel), Adri en Franco Rombouts  en Stefan Willems (Luyksgestel), Luc Reijrink (Diessen), Antoine Hendriks, Berry Lavijssen en Johan Peeters (Reusel), Rob Asveld, Arno Keijzer en de broers Christian en Theo Timmers (Veldhoven), Guus Verhagen (Oostelbeers), John van Rooij en Roel Dirkx (Bladel), Bart Faes, Erwin Rijkers en Frank Wouters (Hapert), Joep van de Ven en Marc Gerritsen (Oirschot), Wiljan van Kemenade (Wintelre), John Peels (Leende), Roger Coolen (Tilburg), Erwin van Gorp (Son), Frans Houbraken (Bergeijk), Ard Bierens (Steensel), Laurens van Zelst (Eersel), Alex Raymakers (Sint Oedenrode), Björn Gargorski (Elst), Marco Heikoop (Tiel) en Priscilla van Katwijk (Aalst) maken via de Jeugdtoer de opstap naar het echte wielrennen. Ook later welbekende lange afstand schaatsers als Bas van Hest (Alphen) en Joep Aerts (Riel) zijn vaste deelnemers aan de Jeugdtoer evenals de latere lange afstandsloper Greg van Hest (Tilburg). Zelfs uit België komen jongens als Gianni Rivera (Leopoldsburg), Gunther van den Bossche (Kapellen) en Nico Boussard (Hoevenen) zich met succes met onze landgenoten in de Jeugdtoer meten. Op de foto staan de jonge renners klaar voor de start in Spoordonk. Op de voorste rij van links naar rechts Jac Bullens (Spoordonk), Bart Faes (Hapert), Luc Reijrink (Diessen), NN, Bas van Hest (Alphen), Maarten van de Ven (Oirschot), Roland van Loon (Oirschot) en Frank Wouters (Hapert) (Foto Fred van Laarhoven)

Foto 83. 1974 Valkenswaard Clubteam TWC De Kempen – Eikemans Nobra

2015-01-20 Valkenswaard 1974 Clubteam TWC De Kempen Eikemans Nobra

Een plaatje van TWC De Kempen renners in de kleding van Eikemans Nobra die de Valkenswaardse vereniging van 1973 tot en met 1975 als clubsponsor steunt. Het is in de begintijd van de clubsponsoring. De foto is in 1974 gemaakt bij de uitreiking van de nieuwe kleding. In dat wegseizoen worden door Kempen coureurs vooral in eigen Brabantse regio maar ook in het buitenland tal van mooie resultaten geboekt. Zo wint Klaas Koot voor eigen publiek de Ronde van Valkenswaard door Jan Spetgens (Someren) te kloppen met Wil Bellemakers (Neerkant) als vijfde aan de finish. Bellemakers finisht in Eindhoven als tweede en Jos Swinnen wordt daar derde. Cor Tuit rijdt zich naar een derde en een vierde plaats in een etappekoers rond Oost-Berlijn. De Valkenswaarse renner moet in Hilvarenbeek in Leo Boose (Brielle) zijn meerdere erkennen en in Hapert is alleen André Gevers (Schijndel) hem te snel af. Ook in Arendonk legt Tuit achter de Belg Cuijlits op die ondankbare tweede eindpositie beslag. Laat in het seizoen krijgt de renner van TWC De Kempen – Eikemans Nobra alsnog loon naar werken met een zege in de Sluitingsprijs van Lommel.

Bovenste rij van links naar rechts: Bert Boudewijns (ploegleider), Frans van der Linden, Peter van Sambeek, Jan van Hoof (voorzitter TWC De Kempen), Walter Theuws, Jos Bellemakers, Sjaak van der Linden, Frits Brouwers, Jan Huibers, Hans Eikemans (sponsor), Peter Winnen, Wil Bellemakers, Theo Tuit, Eddy Jorissen, NN. Zittend van links naar rechts: Klaas Koot, Twan Verstappen, Toon Rutten, Jos Swinnen, Henk Pijnenburg, Erik Vrijssen, .. van Poppel en Frans van Sambeek (masseur).

Foto 82 1974-2014 Luyksgestel TWC De Grensrijders viert 40-jarig jubileum

2014-12-16 Luyksgestel 1974-2014 TWC De Grensrijders viert 40-jarig jubileum IMG_7793

Dit jaar viert Tour- en Wielerclub De Grensrijders uit Luyksgestel haar 40-jarig jubileum. Dat laat de vereniging niet ongemerkt voorbij gaan. Al op 21 februari is een speciale kledingsvond georganiseerd voor de leden en alle sponsoren met presentatie van een nieuw tenue. Een gezellige avond, aan elkaar gepraat door oud-microfonist Jan Peeters met een historisch tintje in de vorm van de clubkleding door de jaren heen. Ook heel gezellig is de feestavond in april geweest, want in Luyksgestel weten ze wat feesten is! Opnieuw is op die avond terug gekeken op 40 jaar toerfietsen op de grens van Nederland en België met onder meer een jubileumquiz. In de loop van het jaar is in een speciale krant nog eens uitdrukkelijk aandacht aan het jubileum besteed. Ook in diverse drukbezochte toertochten in samenwerking met de 100-jarige plaatselijke bakkerij Van Heeswijk is het 40-jarig jubileum op speciale wijze gevierd. Op de foto de leden van De Grensrijders in hun nieuwe tenue.

Foto 81. 1996 Bergeijk Ploegentijdrit tijdens kermisronde

2014-12-13 Bergeijk 1996 Op 15 juli klaar voor de start van de ploegentijdrit o.a. Paul van Schalen en Sandro Bijnen (foto Aloy Tenbult) (Foto Aloy Tenbult)

Op maandag 15 juli 1996 wordt door een select rennersveld om de hoogste eer gestreden in de kermisronde van Bergeijk. Het plaatselijk wielercomité schotelt in samenwerking met TWC Het Snelle Wiel uit Bladel de Kempische wielersportliefhebbers een interessant programma voor. Als noviteit is er een ploegenwedstrijd in criteriumvorm voor elite- en neo-amateurs meetellend voor het Rabobank Kempenpers Klassement. De teams rijden voorafgaand aan het kermiscriterium een ploegentijdrit op het Bergeijkse parcours. Een selectie van de sterkste Nederlandse amateurs komt aan de start. Een aantal teams uit de nationale topcompetitie is met een imposante afvaardiging vertegenwoordigd. Giant met onder meer Omloop der Kempen 1996 winnaar Bennie Gosink (Coevorden), Edwin Dunning (Hollandscheveld), Daniël van Elven (Rucphen) en Addy Engels (Zwartemeer), Babydump/Europolis met klassementsleider Anthony Theus, de thuisfavoriet in Bergeijk, overwinningenfabrikant Herold Dat (Lierop), Gerben van den Broek (Veghel), Jeroen Hermes (Liempde) en Jos Langens (Wijchen), alsook Foreldorado met Sandro Bijnen (Budel), Mark van Kuik (Best), Paul van Schalen (Helmond) en Angelo van Melis (Oss) of Dennis Heij (Veghel).

Op de foto staan twee teams startklaar. Voorop Foreldorado met de voorste coureur Mark van Kuik, en daarachter Paul van Schalen, Jan Hordijk, Rudi Kemna en Sandro Bijnen. Als tweede ploeg die van Babydump/Europolis met achtereenvolgens Herold Dat, Jos Langens, Gerben van den Broek, Anthony Theus en Jeroen Hermes. Ook op de foto (rechts) jurylid Bart Smits (Oisterwijk).

Foto 80. 2006 Oirschot Onvergetelijke driedaagse voor De Pedaleurs in Engeland

2014-12-04 Oirschot De Pedaleur naar Engeland In Canterbury gaat de grote groep toerfietsers van De Pedaleur op de foto voor een mooi plaatje bij de welbekende kathedraal

In het weekend van 16, 17 en 18 juni 2006 staat de jubileum 3-daagse naar Engeland op de kalender van R&TC de Pedaleur uit Oirschot, vanwege het 40-jarig bestaan van de vereniging. De toercommissie heeft al haar organisatietalent uit de kast gehaald om de 90 deelnemers een onvergetelijk weekend aan te bieden. Dat weekend  begint op donderdagavond 15 juni met het inleveren van de fietsen en bagage bij transportbedrijf Bemotrans van Dre van Beers, een lid van de vereniging, die het vervoer van de fietsen geheel voor zijn rekening neemt. Op vrijdagochtend in alle vroegte zijn alle deelnemers bij garage Verhoeven aanwezig en om 4.30 uur vertrekt het gehele gezelschap in wieleroutfit per touringcar en met de volgauto’s van Jan Versteden en garage Verhoeven naar Calais. Na het inchecken en  de paspoortcontrole kan de oversteek beginnen bij prachtig weer en derhalve een goed zicht op de White Cliffs of Dover. Bemotrans is keurig op tijd aanwezig in Dover en na het lossen van de fietsen wordt de eerste etappe van 100 kilometer onder de fietswielen door geschoven op weg naar Canterbury waar in een Youth Hostel zal worden overnacht. Maar eerst wordt nog genoten van de belangrijke WK-wedstrijd van Oranje tegen Ivoorkust en van een stevige maaltijd. Voor de liefhebbers volgt een bezoek aan de binnenstad van Canterbury. Van daaruit wordt de volgende dag voor een tocht van 160 kilometer door twee groepen echte kilometervreters vertrokken. Voor een derde groep staat een tocht van 130 kilometer op het programma. Een stralende dag met een temperatuur van 32 graden volgt met de nodige tussenstops. De laatste dag, zondag 18 juni, breekt voor velen veel te vroeg aan. Wellicht door de sportieve inspanningen van de voorgaande dagen, maar misschien ook omdat de Engelse pubs toch wel heel gezellig kunnen zijn! Om 6.15 uur staat iedereen klaar voor een groepsfoto met 85 man voor de kathedraal van Canterbury. De laatste etappe van 70 kilometer voert de Pedaleurs naar Dover, waarmee een eind komt aan een overgetelijke trip in het jubileumjaar. De busreis over het vasteland brengt de grote groep toerfietsers uit Oirschot en omgeving om klokslag 20.00 uur (wat een timing!) terug op het eindpunt waar nog even met een heerlijke barbeque wordt nagenoten.

Foto 79. 1946 Bergeijk Kees van de Putte als nieuweling

2014-11-21 Bergeijk 1946 Kees vd Putte en Jan Rooijakkers

Kees van de Putte (geboren in 1932) woont al lang niet meer Bergeijk. Na zijn huwelijk is hij naar Overpelt verhuisd. Daar woont hij al 61 jaar als Nederbelg. De inmiddels 82-jarige oud-Bergeijkenaar is in zijn jeugd enkele jaren als wielrenner actief geweest. Heeft als nieuweling wedstrijden gereden, onder meer op de betonbaan die Bergeijk na de oorlog bezat. Daarin nam hij het onder meer op tegen bekende renners als Cees Paijmans (Tilburg), Wim Dielissen (Beek en Donk) en de Valkenswaardse coureurs Jo Prins en Jules Maenen met wie hij op training ging. Na zijn huwelijk is Van de Putte een tijdlang als actief coureur gestopt. Maar zoals zo vaak laat het wielervirus hem niet los. Als veteraan gaat hij later weer wedstrijden rijden, wint bij de 40- tot 55-jarigen zelfs nog vijf koersen op rij bij onze zuiderburen. In 1979 boekt hij in zijn geboorteplaats een zege als tijdens de Ronde van Bergeijk op een parcours bij de molen een wedstrijd voor oud-renners wordt gereden met onder meer Gerrit Schulte, Jules Maenen en Valkenswaardenaar Frans van Sambeek. In die avondkoers komt hij solo voorop over de eindstreep. Tot op hoge leeftijd heeft Van de Putte veel aan sport gedaan. Uit zijn wielerperiode heeft hij nog alle kleding thuis in de kast liggen. Nu fietst hij nog geregeld met zijn vrouw en is trots op zijn racekarretje met carbonframe van 7000 euro. Tot hij vorig jaar met de gevreesde ziekte kanker geconfronteerd werd draaide hij jaarlijks altijd nog 10.000 tot 12.000 kilometer onder de wielen door.

Op de foto heeft Kees van de Putte als jongeling in 1946 een overwinning in eigen dorp geboekt. De foto is gemaakt bij het vroegere café De Postduif, tegenwoordig café De Snor geheten. De man die hem begeleidt is zijn dorpsgenoot Jan Rooijakkers.

Foto 78. 1968 Spoordonk Leen Poortvliet amateurwinnaar

2014-10-30 Spoordonk 1968 Huldiging winnaar Leen Poortvliet (37 foto via heemkunde Spoordonk)

Een oud plaatje uit de tijd dat de Ronde van Spoordonk een aantal jaren op de KNWU wielerkalender heeft gestaan. In Wielerspiegel, 125 jaar wielersport in de Kempen, staat op pagina 274 abusievelijk bij de finishfoto in Spoordonk dat Wim Liebrechts in de Broekstraat als winnaar over de eindstreep komt. Het betreft niet de aankomstfoto van 1969 maar die van 1968. En het is Leen Poortvliet die Henk van Vught (Boxtel) en Bart Solaro (‘s-Hertogenbosch) te snel af is. De lange zwartharige coureur uit Herkingen bij Dirksland op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee komt alle eer van de overwinning toe. Op de huldigingfoto wordt hij door pastoor H. van Gestel toegesproken in het bijzijn van jurylid en microfonist Jaap Amels (Valkenswaard), in het midden, en kapper Frans de Beer (Oirschot) op wiens licentie de wedstrijden in Spoordonk van 1965 tot en met 1970 plaatsvinden. Leen Poortvliet zal in 1969 debuteren bij de profs in de Willem II-Gazelle ploeg en dat jaar de Tour de France rijden.

De foto is mij toegespeeld door Martien Mattheeuwse van de werkgroep ‘Sporen in Spoordonk’, die onder het motto ‘We doen `t soame (de slogan voor het  leefbaarheidsplatform Spoordonk)  opereert. Parcoursbewoners van destijds weten nog te vertellen dat een lege stal bij de familie van de Poll in die jaren dienst heeft gedaan als kleed- en wasgelegenheid voor de renners.

Foto 77. 1975 Veldhoven TWC Tempo gesponsord door Mary-Holland Muziekinstrumenten

2014-10-25 Veldhoven 1975 TWC Tempo gesponsord door Muziekinstrumenten Mary Holland uit Veldhoven

Clubsponsoring in de wielersport is in 1975 over het algemeen nog een ondergeschoven kindje. Pas in 1984 kan Tour- en Wielerclub Tempo haar eerste clubsponsor Baby-Dump verwelkomen. Maar nu al weet de vereniging muziekinstrumentenzaak Mary-Holland in Veldhoven als kledingsponsor te strikken. De gelegenheidssponsor bezorgt de renners van de plaatselijke wielerclub uniforme jacks en een tas. Daarnaast doet hij een duit in de clubkas. Voor de etalage gaan de renners met hun sponsor op de foto. Staand van links naar rechts: Jos Theunissen (Dommelen), Gerard van der Meeren (Veldhoven), René Donkers (Veldhoven), Peter van Dingenen (Eindhoven),Wil van Doren (Oerle, met RIH), Bert Kreijermaat (Veldhoven), Directeur van Mary-Holland Veldhoven, Jan van den Boogaard (Veldhoven), Henry van den Biggelaar (Veldhoven), Walther Theuws (Bergeijk), Hans Bierens (Duizel, met Gazelle), Jack de Boer (Veldhoven), Gerrit Simons (Veldhoven), Henk Wintermans (d’n appelboer uit Steensel); zittend: Gerrit van Helmont (Veldhoven). Omdat de voorkant niet beletterd is, hebben de renners hun jacks achterstevoren aan! Zo te zien zit er duidelijk muziek in.

Foto 76. 1977 Diessen René Koppert klopt Nico Verhoeven bij de nieuwelingen

2014-10-18 Diessen 1977 Finishfoto nwl 0003 Leo Knops via Peter Knops foto d.d. 17-07-1977

In 1977 wordt de Ronde van Diessen in twee wedstrijdcategorieën verreden. Bij de amateurs zegeviert Harrie van Piere uit Uithoorn die Jos Nederlof (Maarssen) en Hennie van Lent (Zwanenburg) aan de finish voor blijft. In de wedstrijd van de nieuwelingen is het uiteindelijk René Koppert (Poeldijk) die Nico Verhoeven (Berkel-Enschot) te snel af is. Beide jonge renners zullen later in hun wielercarrière, de een wat langer dan de ander, bij de profs hun woordje meespreken. Koppert zal, nadat hij een van de topamateurs in de Jan van Erp ploeg is geweest, als neo-prof in 1982 enkele zeges boeken in het shirt van TI-Raleigh. Hij rijdt nog een paar seizoenen in Italiaanse dienst, gaat dan economie studeren en is nu financieel directeur bij Kingspan Unidek in Den Bosch. Iedere wielersportliefhebber zal wel op de hoogte zijn van de handel en wandel van Nico Verhoeven. De nationale nieuwelingenkampioen van 1978 wordt na een redelijk succesvolle elfjarige profcarrière ploegleider bij Rabobank en zit nu bij Belkin achter het stuur van de ploegleiderswagen. In Diessen zijn Koppert en Verhoeven op jonge leeftijd elkaars belangrijkste rivalen. De Westlander trekt zoals op de foto van Leo Knops, afkomstig van Facebookgroep Jeugdwielrennen 1970 – 1980, blijkt duidelijk aan het langste eind. Terwijl Koppert zijn beide armen triomferend in de hoogte kan steken, is van Verhoeven alleen de linkerarm in het shirt van de Tilburgse vereniging Pijnenburg zichtbaar. Met daarnaast zijn clubgenoot en veel te vroeg overleden Kees Evers. En is daar weer naast Henk Baars de thuisrijder die aan zijn gelaatsuitdrukking te zien zijn laatste krachten geeft? De uitslag: 1. René Koppert, 2. Nico. Verhoeven, 3. Hans Zuiderwijk, 4. P. v. Gessel, 5. Kees Evers, 6. H. Bierman, 7. R. v. d. Laan, 8. Henk Baars, 9. H. Blom, 10. J. van Diepen.

Foto 75. 1958 Maarheeze Cees Paijmans half wiel sneller dan Fons Steuten

2014-10-07 Maarheeze Cees Paijmans 1958 Vlijmen 1956 vlnr Piet Libregts, de Vries , Cees Paijmans, NN, Karel Paijmans

Cees Paijmans is in de derde Ronde van Maarheeze de snelste in de sprint. Het talrijke publiek ziet hoe de Tilburger bij het ingaan van de laatste ronde met Fons Steuten naar de spits van het groepje van zes man springt dat op kop rijdt. Aanvankelijk heeft de kopgroep uit tien man bestaan met nog dertig ronden voor de wielen. Als het rondebord op zestien staat blijven er nog zes vluchters over die alles op alles moeten zetten om het jagende peloton voor te blijven. Uiteindelijk ‘heeft Paijmans al zijn kracht en kunde nodig om Steuten te verslaan’, aldus het Eindhovens Dagblad. De uitslag in Maarheeze: 1 Paijmans (Tilburg) 105 km in 2.57.43, 2 Steuten (Weert), 3 Jongejans (Rotterdam), 4 Nijkamp (Zwolle), 5 Brunenberg (Weert), 6 Van Yzendoorn (Driebergen), 7 op 1.39 min. Muylwijk (Rotterdam), 8 Renders (Eindhoven), 9 Corstjens (Budel), 10 Jaspers (Eindhoven).      Cees Paymans wint in de jaren ’50 heel wat koersen. Al in 1949 is hij in de Kempen amateurwinnaar in Eersel en Reusel. Hier poseert hij in 1956 in Vlijmen als winnaar van de amateurs op een door Theo Buiting gescande foto uit een van Paijmans’ plakboeken. Van links naar rechts: Piet Libregts, Dré de Vries uit Waalwijk (winnaar bij de nieuwelingen), Cees Paijmans, NN, en helemaal rechts Karel Paijmans de jongere broer van de amateurwinnaar.

Foto 74 1985 Bladel John van der Vleuten solowinnaar bij de amateurs

2014-09-23 Bladel 1985 John van der Vleuten Foto_2 winnaar in Bladel 1985

John van der Vleuten is in de zomer van 1985 in goeden doen. Eerst wint hij op kermismaandag in Steensel. Om amper een week later ook in Bladel zegevierend over de eindstreep te komen. Nu is dat zijn tweede overwinning, maar het heeft weinig gescheeld of de Bladelse zege zou de derde in een week tijd zijn geweest. Want tussendoor op donderdag heeft hij in de spurt verloren in een wedstrijd bij onze zuiderburen waar hij met een Belg uit het peloton is ontsnapt. Sprinten is niet de sterkste kant van de 20-jarige Veldhovense HAVO-scholier. Van der Vleuten komt liever in zijn eentje over de finishlijn. In het afwachtingscriterium voor amateurs tijdens de Acht van Bladel maakt hij dat weer eens duidelijk. Hij vindt het te riskant om een eindsprint met drie vluchtmakkers af te wachten. Bij het ingaan van de laatste ronde peest hij er tussen uit. Zijn vluchtmakkers voelen zich geen van drieën tot een achtervolging geroepen. Jan Burgmans heeft een goed excuus. De Bergeijkenaar heeft in de beginfase van de koers rondenlang alleen voorop gereden om de leidersprijs te bemachtigen. Onder het oog van de duidelijk herkenbare juryleden Kusters, de Bresser, Staals, van Gils, Lammers en microfonist Bellemakers kan Van der Vleuten het overwinningsgebaar maken. Tempo-Baby Dump heeft er weer een zege bij.

De uitslag: 1 John van der Vleuten (Veldhoven), 2  op 23 sec. Jan Burgmans (Bergeijk), 3 Wil Vermeer (Goirle), 4 Harrie Geeris (Eindhoven), 5 op 58 sec. Martin Teunissen (Ysselsteyn), 6 Peter van de Laar (Eindhoven), 7 Henk de Reuver (Berghem), 8 Frans Plantaz (Son), 9 Richard van Hout (Helmond), 10 F. Kramer (Sliedrecht).

Foto 73. 1962 Best Willy Jacobs tijdens clubkampioenschappen Kolonel Cole

2014-09-09 Best 1962 Willy Jacobs aan de leiding tijdens het clubkampioenschap van RKWV Kolonel Cole

In 2014 is het 70 jaar geleden dat in Zuid-Nederland de bevrijding na vijf jaar oorlog heeft plaatsgevonden. De Operatie Market Garden wordt in september op tal van plaatsen herdacht. In Best herinneren daar nog diverse namen van sportverenigingen aan. Wandelsportvereniging Generaal Taylor, atletiekvereniging Generaal Michaelis, judoclub Colonel Chappuis en ook wielervereniging Kolonel Cole zijn daar treffende voorbeelden van. Zij zijn genoemd naar militairen die een grote rol hebben gespeeld bij de bevrijding van het klompendorp. Zoals ook het Joe Mann natuurtheater is genoemd naar een soldaat van de 101e Divisie van het Amerikaanse leger die de strijd om de bevrijding van Best met zijn leven heeft moeten bekopen.

Op 8 november 1960 wordt in Best de R.K. wielervereniging Kolonel Cole opgericht. De naam van de nieuwe vereniging is een hommage aan een in Best tijdens de oorlogsdagen gesneuvelde legerofficier van de Amerikaanse Airborne Divisie. Het eerste bestuur wordt gevormd door voorzitter Frans de Beer uit Oirschot, de leden Ad Korsten, Jo Gerstman, Hans van den Hurk en als geestelijk adviseur(want het is in de periode van het Rijke Roomsche Leven!) kapelaan Van Esch. Bij de eerste renners van Kolonel Cole behoren Toon Vlassak, de broers Ger en Wil Jacobs, Wil van de Made, Jo Gerstman, Hennie Peels, Gijs Rooyakkers, Henk Das en Tiny van Aarle. In 1961 wordt de eerste Ronde van Best georganiseerd op een parcours van 800 meter dat 100 keer moet worden afgelegd. In een gezamenlijke wedstrijd waarin zowel nieuwelingen als amateurs met een vast verzet, dus zonder derailleur, van start gaan wint Jan Pieterse (Oude Tonge) met kleine voorsprong op de twee plaatselijke coureurs Toon Vlassak en Wim (Sam) van der Made die met Cor Vriens (Helmond) en Piet Buuts (Keldonk) de kopgroep vormen. Wil Jacobs, ook uit Best, wint zijn thuiswedstrijd bij de adspiranten. Diezelfde Wil Jacobs rijdt hier op de Sonseweg voorop tijdens de clubkampioenschappen van Kolonel Cole in 1962.

Foto 72. 1986 Weebosch Oorkonde 10 jaar Op en Neer

2014-08-28 Weebosch 1986 Oorkonde 10 jaar Op en Neer

In 1976 wordt voor de eerste keer de ‘Op en Neer’ van Weebosch gereden. De wielerronde bij gelegenheid van Weebosch kermis is in het leven geroepen door Wim en Lia Kok. De initiatiefnemers zijn op dat idee gekomen, omdat zij het in Weebosch maar een dooie boel vinden tijdens de jaarlijkse kermis. Ze besluiten dat evenement te verlevendigen met een wielerwedstrijd. Maar er is een probleem: Weebosch heeft maar één doorgaande weg. De oplossing wordt gevonden met stropakken en een touw dat overlangs over de weg wordt gespannen. Daarmee is d’n Op en Neer een feit. Mensen van de Bergeijkse wielerclub zijn behulpzaam en maken van die eerste kermisronde een succes. Er wordt een wielercomité opgericht. Prijzen en premiegeld worden in de regio verzameld, de over blijvende opbrengst wordt besteed aan activiteiten voor de jeugd van Weebosch. Zo gaat dat in een Kempisch dorpje. Ook de paardjesmolen van Weebosch, welbekend in de hele Kempen, komt tot stand met geld uit de wielerronde. Bij gelegenheid van het tweede lustrum van de jaarlijkse Op en Neer worden de initiatiefnemers Wim en Lia Kok verrast met een oorkonde voor bewezen diensten aan de dorpsgemeenschap van het Bergeijkse kerkdorp.

Foto 71. 1986 Casteren Wielerdag voor groot en klein

2014-08-19 Casteren 1986 podium Recreanten 30+ Tonnie Arts wordt als winnaar van de tweede wielerronde van Casteren in 1986 op het podium geflankeerd door Willem van Gameren en Geert Gabriëls (foto Chris Corstiaans)

Piepende remmen voor de bochten, zoevende bandjes op de rechte stukken van het parcours, zwoegende mannen, vrouwen en kinderen op de fiets. Dat is allemaal te horen en zien tijdens de tweede wielerronde van Casteren op woensdag 20 augustus 1986. Zowat 350 renners en rensters komen in actie in het centrum van het kleine Kempendorp. Van ’s ochtends 10.00 uur tot 21.00 uur in de avond duren de verschillende wedstrijden, georganiseerd door de mensen van het jeugdvakantiewerk. De plaatselijke schooljeugd opent het wielerprogramma, er zijn twee wedstrijden voor de deelnemers aan de Kempenpers Jeugdtoer, Dikke Banden Races voor dames en heren apart, en tot slot komen eerst Recreanten 30+ en daarna 30-minners aan bod. Bij de dertig-plussers eindigen Tonnie Arts (Bladel) en Willem van Gameren (Zaltbommel) voor het peloton. De coureur uit Bladel wint de sprint à deux, waarna Geert Gabriëls (Bladel) de groepssprint naar zijn hand zet. Ook bij de recreanten van 29 jaar en jonger sprint een kopgroep voor de volle winst. Vijf renners trekken er zo hard aan dat het peloton op een ronde achterstand wordt gezet op het ruim een kilometer lange rondje. Marcel Verhagen (Schayk) is aan de finish duidelijk de snelste. Het begint al te schemeren als rondemiss Henriëtte Sevens de laatste winnaar van de dag in de bloemetjes zet.

De uitslagen:

Recreanten 30+: 1 Tonnie Arts (Bladel), 2 Willem van Gameren (Zaltbommel), 3 Geert Gabriëls (Bladel), 4 Peter Gramser (Geldrop), 5 Ton Wisseling (Den Bosch), 6 Tiny Hensen (Beneden-Leeuwen), 7 Giel van Rooij (Bladel), 8 Ad van de Palen (Reusel), 9 Kees Cornelissen (Rijen), 10 Johan Dirkx (Kevelaer).

Recreanten 30-: 1 Marcel Verhagen (Schayk), 2 Eduard van de Loo (Moergestel), 3  Cor Gerritsen (Middelbeers), 4 Ad Stabel (Veghel), 5 Frank van Gaalen (Veldhoven), 6 Johan van Luytelaar (Steensel), 7 Dirk-Jan de Kroon (Reusel), 8 Jeroen Vermunt (Tilburg), 9 Jac van Oers (Rijsbergen), 10 Dick Staneker (Rotterdam).

Foto 70. 1988 Bladel Poolse etappezege in Ster van Brabant

Bladel 1988 De Pool Zdsislaw Wrona wint de eerste etappe van de driedaagse Ster van Brabant (foto HvD) Zdsislaw Wrona wint in 1988 de eerste etappe van driedaagse Internationale Ster van Brabant in Bladel

Voor de vijfde keer wordt de Internationale Ster van Brabant in 1988 als driedaagse etappekoers verreden. Na de eindwinnaars Jelle Nijdam (Zundert), John Talen (Spijkenisse), Cor van Dijk (Boekel) en Corné van Rijen (Hoeven) gaan honderdvierenvijftig renners van start om te proberen de Brabants Bont leiderstrui in de wacht te slepen. Op de startlijst staan twee coureurs minder dan gepland, omdat de Poolse ploeg een paar renners aan de Duitse grens heeft moeten achter laten. Die eerste tegenslag en daarnaast het door een val uit de wedstrijd verdwijnen van nummer  vier weerhoudt de Poolse nationale kampioen Zdsislaw Wrona er niet van zich met de besten te meten als het om de zege gaat. Aan het eind van de eerste etappe over een afstand van 120 kilometer op de wegen rond Bladel zet de 26-jarige amateur uit Warschau zich aan de leiding van de zesmans kopgroep. Wrona wint overtuigend vóór de jonge Menno Vink (Schijndel) en de ook al 19-jarige Fries Henk Boorsma.

Foto 69. 1997 Bladel Ster van Brabant met Belgische etappe

2014-07-28 Bladel 1997 Ster van Brabant op kasseien Driepaalhoeve België (TVS) Op de kasseien bij de Driepaalhoeve in de omgeving van het Belgische Dilsen. Rechts vooraan Anthony Theus (Bergeijk) (Foto Theo van Sambeek)

De internationale Ster van Brabant bestaat in 1997 uit drie etappes. In het tweede weekend van april krijgen de deelnemers eerst een individuele tijdrit in Bladel voorgeschoteld. Tom Cordes (Wilnis) brengt de snelste tijd op de klokken, gevolgd door Wilco Zuijderwijk (Monster) en Anthony Theus (Bergeijk). Dezelfde zaterdagmiddag wint Matthé Pronk de etappe over 171 kilometer door de Kempen. De Noord-Hollander is in de eindfase met de Belg Rik van Slijcke ontsnapt uit een 25 mans kopgroep. Zondags voert de derde etappe de renners vanuit Bergeijk over voornamelijk Belgisch grondgebied terug naar dat Kempendorp. Pas in de plaatselijke omloop slaagt een dozijn coureurs er in zich uit de grote overgebleven groep los te maken. Bij de twaalf voorop sprint thuisrijder Anthony Theus na 184 kilometer naar de etappezege. Met een laatste krachtsexplosie haalt hij zijn achtste seizoenszege en tevens de tien seconden bonificatie binnen. Het baat de Bergeijkenaar niet. Werd hij een jaar eerder met twee seconden verschil in Bladel geklopt door Wilco Zuijderwijk, nu komt hij één tel tekort en komt de eindzege bij Matthé Pronk terecht.

Foto 68. 1985 Duizel Jan Burgmans in de gele trui

2014-07-22 Duizel 1985 podium amateurs (via Jan Burgmans) Jan Burgmans weet in 1985 op tactische wijze de kermisronde van Duizel te winnen

Het is alweer veel jaren geleden dat Jan Burgmans in Duizel de gele trui bij de amateurs veroverde. De Bergeijkenaar die nu op bijna 50-jarige leeftijd nog veel jongere coureurs in recreantenwedstrijden te sterk af is dankzij jarenlange ervaring en routine, kan het verhaal van de Duizelse kermisronde in 1985 nog smakelijk vertellen. “Ik had mijn vader op het trottoir in een scherpe bocht geposteerd. Die zorgde er voor dat ik, alleen voorop, iedere ronde in die bocht een aantal seconden tijdwinst kon boeken op de achtervolgers. Hij hield de stoep vrij van toeschouwers als ik in aantocht was, zodat ik elke keer over de stoep de bocht kon afsnijden. Louis van Wely en Ruud van Deursen verrichten goed ploegenwerk waardoor ik een behoorlijke voorsprong kon uit bouwen. Het was toen regenweer en ik weet dat ik zelfs nog ben gevallen op het gladde wegdek in de S-bocht voor de finish.” De Fries Eddy Schürer en Jac van der Poel, de broer van de welbekende beroepsrenner Adrie uit Hoogerheide, finishen als tweede en derde met royale achterstand op de winnaar.

De uitslag: 1 Jan Burgmans (Bergeijk) 100 km in 2.29.48, 2 op 45 sec. Eddy Schürer (Bakkeveen), 3 Jac van der Poel (Hoogerheide), 4 Rob van Deurzen (Budel), 5 Evert van de Pol (Wezep), 6 Eric Welten (Moergestel), 7 Adri Harks (Sint Oedenrode), 8 Stan Strijbosch (Best), 9 Louis van Wely (Vught), 10 Hans Boom (Enter).

Foto 67. 2014 Veldhoven Bo van den Akker weer in Tour du Jour

10518965_651880788213406_5644850531407822025_n Bo van den Akker vertegenwoordigt het Kempenland al voor de tweede keer in Tour du Jour van RTL7

Bij de dagelijkse rondemissen die het start- en eindsignaal geven voor de renners (sters) die een poging doen hun clubkas aan te sterken heeft Omloop der Kempen gastvrouw Bo van den Akker uit Veldhoven zich voor het tweede opeenvolgende jaar in Utrecht gemeld. Van kleins af aan heeft ze de belangstelling voor de wielersport met de paplepel ingegoten gekregen. Vader John van den Akker was in haar kleuterjaren een verdienstelijk profrenner en deelnemer aan de Tour de France. Hij is na zijn actieve rennerscarrière in zijn vrije tijd nauw bij Nederlands op een na oudste wielerklassieker betrokken als wedstrijdleider. Nu is dochter Bo ook al voor het tweede jaar achtereen als een van de rondemissen in de Omloop der Kempen actief geweest.

Foto 66. 1986 Reusel Recreantenkoers in trek

2014-07-15 Reusel 1986 start recreanten Een peloton recreanten staat in 1986 in Reusel klaar voor de start

De Pinksterronde van Reusel heeft jarenlang een vaste plaats op de wielerkalender gehad. RWC Reusel, de plaatselijke vereniging die voor de organisatie tekent, heeft vrijwel steeds in de jaren tachtig in het programma van de pinksterronde een plaats voor recreanten ingeruimd. In het Kempenland zijn in die tijd veel renners die ofwel na hun amateurtijd dan wel omdat zij vanwege hun dagtaak te weinig trainingskilometers kunnen maken de korte recreantenkoersen op zoeken. Hier staat een peloton recreanten in Reusel met vooral regionale deelnemers klaar voor de start. Op de voorste rij herkennen we Giel van Rooij (Bladel) die zich aan de jurywagen vasthoudt, Wil van Steensel, Wil Jacobs (Steensel) met baard, Kees Hoeks (Hapert (met zonnebril) en Jos Senders (Duizel). Op het juryverhoog zijn duidelijk te herkennen Gerrit Ras (Valkenswaard) die voorover hangt, met achter zich Harrie Jacobs (Zeelst), Nico Roymans (Bladel), Janus Brok (Goirle) en Ben Geerts (Gilze). In het midden staat Gerrit Antonis, voorzitter van RWC Reusel. Speaker Harrie Strik (Best) staat tussen burgemeester Walboomers, die het startschot lost, en het RWC bestuurslid Frans Larmit. De overwinning in de recreantenkoers gaat dat jaar voor de tweede opeenvolgende keer naar Ad van de Palen (Reusel) vóór Tonnie Arts en Geert Gabriëls (beiden uit Bladel).

Foto 65. 2007 Veldhoven Lars Boom solowinnaar in de Omloop der Kempen

2014-07-10 Lars Boom 2007 oml,d,Kempen,finish '07,elite2 Lars Boom komt in 2007 met royale voorsprong in Veldhoven als winnaar in de Omloop der Kempen over de eindstreep (Foto Theo van Sambeek)

Tijdens de Tour de France haal ik af en toe op mijn blog WIELERSPIEGEL VAN DE KEMPEN een profcoureur naar voren die in de afgelopen jaren in het Kempenland van zich deed spreken. Na zijn schitterende zege in de kasseienetappe naar Arenberg is het de beurt aan Lars Boom.

Lars Boom, op 21-jarige leeftijd wereldkampioen veldrijden bij de beloften, heeft in 2007 al  laten zien dat hij ook in wegwedstrijden tot de grootste talenten van ons land gerekend mag worden. Vrijwel vanaf de start van de Omloop der Kempen gaat de Vlijmenaar in de aanval, krijgt een elitegroep met zich mee en maakt naarmate de eindstreep nadert korte metten met al zijn tegenstrevers. Twee coureurs, onze landgenoot Bobbie Traksel en de Est Janek Tombak, houden hem tot in de slotfase gezelschap. Maar in de laatste 15 kilometer van de wedstrijd vindt Boom dat ook zijn twee laatste gezellen zonder hem verder moeten. Alleen voorop neemt hij in korte tijd nog een minuut voorsprong. Een zelden vertoond spektakelstuk van de boomlange (1.91 meter) Rabobankcoureur.

Lars Boom (30 december 1985) heeft zich na een hele serie nationale en internationale veldrittitels op de wegwedstrijden geconcentreerd. In 2009 wordt hij eindwinnaar van de Ronde van België en wint hij de Vuelta etappe naar Cordoba door alleen voorop te finishen. Zijn talent uit zich ook in korte tijdritten. Hij wint de prologen in Parijs-Nice (2010), de Ronde van Quatar en de Dauphiné (2011). In 2012 kroont hij zich tot eindwinnaar van de Eneco Tour. In 2013 wint hij de individuele tijdrit in de Ronde van de Middellandse Zee en een etappe in de Franse Haut-Var. In 2014 loopt hij bij een val in Parijs-Nice een elleboogbreuk waardoor zijn voorseizoen de mist in gaat.

Dat hij weer terug is op het oude niveau toont hij aan in de vijfde etappe van de Tour de France van het Belgische Ieper naar Arenberg, over de wegen van de Hel van het Noorden. In deze speciale etappe vanwege de heroïek boekt de Vlijmenaar zijn eerste seizoenszege. En wat voor een! Met ploeggenoot Sep Vanmarcke rijdt hij even voorop over de eerste kasseistroken. Als zijn Belkin makker lekker rijdt, is Boom de enige die weet aan te sluiten bij het Astana trio Lieuwe Westra, Jakob Fuglsang en gele truidrager Vincenzo Nibali. De souplesse van de Brabander op de door de gestaag neergutsende regen in een modderbad veranderde kasseien van de Hel van het Noorden spreekt tot de verbeelding van alle Tourvolgers.  In vloeiende stijl neemt hij in de finale van de rit over 152 kilometer afstand van zijn medevluchters. Met de vuisten gebald en de uitroep ‘Yes!’ komt hij solo rijdend over de finishlijn in Arenberg. En dat met het fantastische gemiddelde van 47 kilometer per uur! Ploeggenoot Vanmarcke komt 2 minuten later eveneens juichend over de eindstreep en deelt in de vreugde. Het commentaar van de winnaar: “Toen ik om keek in de laatste bocht had ik tranen en kippenvel. Het is altijd een droom van me geweest om een Touretappe te winnen en dan zeker op zo’n parcours en in dit weer!” Zijn veldritkwaliteiten zijn hem weer eens goed van pas gekomen.

Foto 64. 2000 Bladel Koen de Kort op merkwaardige wijze eindwinnaar in de Acht van Bladel

Kort,Koen,de 2001,acht,v,Bladel1 Koen de Kort passeert in 2000 lopend de eindstreep in Bladel (foto Theo van Sambeek)

Tijdens de Tour de France haal ik af en toe op mijn blog WIELERSPIEGEL VAN DE KEMPEN een profcoureur naar voren die in de afgelopen jaren in het Kempenland van zich deed spreken. Als allereerste komt Koen de Kort aan de beurt.

Een coureur die in een wielerwedstrijd lopend over de finishlijn komt is een zeldzaam verschijnsel. Helemaal wazig wordt het de niet ingewijde wielerliefhebber voor de ogen als die renner na een harde tuimeling pas als dertiende de lijn passeert, toch als elfde wordt geklasseerd en als klap op de vuurpijl even later als eindtriomfator gehuldigd wordt. Dat overkwam Koen de Kort als junior allemaal op de slotdag van de vierdaagse Acht van Bladel. Zijn val op zowat vijftig meter voor de eindstreep van de vijfde etappe kan volgens de wedstrijdreglementen geen streep meer door de eindzege van de dan achttienjarige renner uit Liempde halen. Koen de Kort is inmiddels al jarenlang beroepswielrenner en denkt nog wel eens terug aan dat merkwaardige slot van de Acht van Bladel in 2000. “Het was natuurlijk mooi om te winnen, zo vlakbij huis op wegen die ik goed ken. Ook al is het nu alweer een hele tijd geleden, ik kan me nog haarfijn voor de geest halen wat er toen gebeurde. Het is natuurlijk nooit fijn om te vallen, maar als je valt en dan toch ’n Ronde wint dan doe je ’t maar zo. Daar was op dat moment niks mee verloren. Later heb ik nog wel vervelende valpartijen meegemaakt, maar gelukkig ben ik nooit geblesseerd geraakt. Wel eens twee tot drie weken last van schaafwonden gehad, maar daar bleef het dan bij. Valpartijen horen nu eenmaal bij ’t wielrennen, maar blessures liever niet!’, aldus de coureur uit Liempde die het Spaanse Girona als vaste verblijfplaats heeft gekozen en een Australische vriendin heeft. Over internationalisering van de wielersport gesproken!

Met een elleboog en knie in het verband na een paar valpartijen op Britse grond in de zondagetappe van de Tour de France rijdt de wegkapitein van de succesvolle Giant-Shimano ploeg de maandagetappe naar Londen. Daar slaat het team met de zege van Marcel Kittel voor de tweede keer toe in een massaprint. “Het is prachtig de lead-out te kunnen doen met een heel team en de beste sprinter van onze ploeg op die manier met nog 250 meter te gaan goed af te zetten. Ik persoonlijk denk dat dit een van de beste lead-outs is die ons team ooit heeft gedaan en ik ben ongelooflijk trots om daar aan te hebben mogen bijdragen.” Een dag later, in de vierde etappe van de Tour 2014 naar Lille, slaat Kittel opnieuw toe. De derde etappezege van de Duitser in vier dagen! Koen de Kort en de andere teamgenoten hebben ditmaal tot een kilometer voor de finish hun werk gedaan. Dan loopt de lead-out trein even van de rails, maar Kittel weet zich in het spoor van een paar andere sprinters opnieuw naar de overwinning te rijden. Koen de Kort en Tom Veelers vieren voorbij de eindstreep met de andere ploeggenoten het nieuwe succes van Giant-Shimano.

Als noviteit voor de kijkers rijdt De Kort in de Tour met een cameraatje onder zijn zadel om de finale van de etappe in beeld te brengen. Zo krijgen de wielersportliefhebbers via social media een blik op de hectische slotfase van een etappe in het peloton.

Foto 63. 1996 Bergeijk Martijn Lust wint kermisronde

2014-05-09 Bergeijk 1996 Martijn Lust wint kermisronde (foto TvS) Martijn Lust toont zich in 1996 de snelste van de kopgroep in Bergeijk (Foto Harrie van Woerkum)

Op maandag 15 juli 1996 wordt door een select rennersveld om de hoogste eer gestreden in de kermisronde van Bergeijk die meetelt voor het Rabobank Kempenpers Klassement. De organisatie is in handen van het plaatselijk wielercomité in samenwerking met TWC Het Snelle Wiel uit Bladel. Als noviteit is een ploegentijdrit in criteriumvorm in het programma opgenomen.Een aantal teams uit de nationale topcompetitie is met een imposante afvaardiging vertegenwoordigd. Bennie Gosink (Coevorden), dat jaar onder meer al winnaar van de Omloop der Kempen, start met zijn Giant-ploegmakkers Edwin Dunning (Hollandscheveld), Daniël van Elven (Rucphen) en Addy Engels (Zwartemeer). Babydump/Europolis heeft de Bergeijkse thuisfavoriet Anthony Theus, Herold Dat (Lierop), Gerben van den Broek (Veghel) en Jeroen Hermes (Liempde) als kanshebbers. De Foreldorado-Golff  ploeg puilt uit van talent met Sandro Bijnen (Budel), Mark van Kuik (Best), Angelo van Melis (Oss), Paul van Schalen (Helmond), Jan Hordijk (Mijnsherenland) en Rudie Kemna (Deurningen). Voor Piels/’t Luchtschip rijden onder meer Pascal Appeldoorn (Velden), Mario Gutte (Oss) en Robert Regeling (Veldhoven), Vredestein/Batavus heeft een sterk kwartet met Johan Bruinsma (Westerbork), Joost Legtenberg , Bart Weierink  (Ootmarsum) en Jeroen Straathof (Zoeterwoude). En dan is er nog het Dextro-kwartet Wiljan van Riel (Tilburg), Julien Smink (Soest), Marc Vlijm (Hoorn) en Marcel Duijn (Heemskerk).

In de ploegentijdrit is het Foreldorado-Golff team aan de winnende hand met een winnende tijd van 5 minuten en 11 seconden over de 4 kilometer: een gemiddelde van ruim 46 km/u op het bochtige rondje door het centrum van Bergeijk. Het amateurcriterium is een levendige wedstrijd. Na een premiesprint in de derde ronde ontstaat een kopgroep van vijf renners: Rudie Kemna, Mathé Pronk (Warmenhuizen), Martijn Lust (Tuitjehorn), Bart Weierink en Tom Hoedemakers (Eerde). Anthony Theus beweegt al zijn duivels om voor eigen publiek bij de koplopers te komen. Na enkele mislukte pogingen slaagt hij in de twaalfde alsnog in het gezelschap van Sandro Bijnen, Johan Bruinsma en Wilfried Bastiaanse (Hoogerheide) bij de vijf voorop aan te sluiten. Na een aantal spannende sprints tussen Rudie Kemna en Martijn Lust, waarbij de jury een keer Kemna deklasseert vanwege onreglementair spurten, gaat de leidersprijs naar Martijn Lust. Die wint ook de eindsprint met overmacht vóór Sandro Bijnen en Wilfried Bastiaanse. Anthony Theus moet deze keer het hoofd tussen de schouders leggen en wordt vierde.

Foto 62. 2000-2005 Dommelen MTB Streetrace

2014-05-03 Dommelen 2000-2005 Streetrace 2005 MTB Dommelen Pierre van Hout uit Dommelen is een van de vaste deelnemers aan de Streetrace in zijn woonplaats. Hier is hij in actie in 2005 (Foto Theo van Sambeek)

In 2000 wordt op kermisdinsdag in Dommelen het centrum van het Kempische bierdorp omgetoverd tot een echt mountainbikeparcours. De Marc van Otten Streetrace met start en finish in de Bergstraat leidt tot een succes. Honderden toeschouwers maken rond de cafés aan het parcours een supergroot terras. Een Drive in disco voor de vrolijke noot. Gezelligheid viert hoogtij. Het parcours voert de mountainbikers gedeeltelijk over de verharde weg met kunstmatige hindernissen, een spectaculaire brug en door en over grote vrachtwagens. Het andere gedeelte van het parcours gaat  door het veld waar de natuur haar hindernissen heeft klaarliggen. In de Bergstraat komen de bikers tweemaal per ronde  voorbij de terrassen en het kermisterrein. Er is voor alle liefhebbers van het mountainbiken startgelegenheid met wedstrijden voor de jeugd van 7 t/m 12 jaar, jeugd van 13 t/m 16 jaar, wedstrijdrijders in twee series, tussendoor een recreantenwedstrijd en tot slot de finale van de wedstrijdrijders. Bij de deelnemers behoort in elk geval het plaatselijke MTB-team Marc van Otten met onder meer Marius Dona, Wil van Gestel en Jeffrey Cox. De organisatie is in de vertrouwde handen van de mountainbikevereniging Action 2000 die de streetrace met een tweeledig doel organiseert. Ten eerste om de mountainbikeliefhebbers uit de hele regio een plezier te doen. Maar ook om de clubkas van een injectie te voorzien. Jaarlijks betaalt de vereniging een fiks bedrag aan huur om van het trainingsparcours op het motorcrossterrein gebruik te kunnen maken met een vijftigtal leden bij wie 15 jeugdleden. In de jaren die volgen wordt een steile brug met een hoogte van 5 meter in het parcours gebouwd, ook de bierkratten van de plaatselijke bierbrouwer worden gebruikt om hindernissen te maken. Want Dommelen zou Dommelen niet zijn als de bierkratten tijdens de spectaculaire streetrace geen dienst zouden doen. Voor het publiek is dat spektakel van korte afstand te aanschouwen vanaf de gezellige terrassen aan de Bergstraat.

Foto 61. 1969 Reusel Districtskampioenschappen Afdeling III KNWU

1969 Reusel Districtskampioenschappen Z-O Brabant, Piet van Beurden enz. (foto Adrie van der Heijden) De amateurs Piet van Beurden (Diessen), Michel van der Heijden (Eindhoven) en Henk van Kilsdonk (Mierlo-Hout) in 1969 in volle actie op het DK in Reusel (Foto Adrie van der Heijden)

Met een fel jagend peloton in de rug sprint Piet van der Kruijs met vier medevluchters op zaterdagmiddag 8 maart 1969 in Reusel naar de eindstreep van het officieuze districtskampioenschap van Afdeling III van de KNWU in Noord-Brabant. De vluchters hebben de ruim dertig seconden voorsprong met de moed der wanhoop verdedigd. Vooral Cees Swinkels heeft alles uit de kast gereden om de na 60 van de 84 kilometer ontsnapte koplopers te achterhalen. Zijn tegenoffensief is net iets te laat ingezet. Swinkels achterhaalt nog wel Van Kilsdonk, maar de andere vluchters blijven buiten schot. Jammer dat in de laatste ronde Gerrie van Gerwen en Hans van de Berg de voornaamste slachtoffers van een valpartij worden op het parcours dat via de Voorste en Achterste Heikant loopt.

De uitslagen: Adspiranten: 1 Ad Dekkers (Pijnenburg Tilburg), 2 Leo van de Wijdeven (Kolonel Cole Best), 3 Frans Bruininx (RWC Reusel), 4 Klaas-Pieter Sterk (Pijnenburg), 5 Rob Adriaans (Kersenlanders Mierlo). Nieuwelingen: 1 Henk Verhoeven (Buitenlust Helmond), 2 Piet Hurkmans (Buitenlust), 3 Hans Kusters (Tempo Veldhoven), 4 Jacky Jansen (Wilhelmina), 5 Theo van de Boogaard (Buitenlust). Amateurs: 1 Piet van der Kruijs (Buitenlust), 2 Jack van Kessel (Kersenlanders), 3 Tonnie Gijsbers (Kersenlanders), 4 Jan Schaap (Wilhelmina), 5 Cees Swinkels (Pijnenburg).

Foto 60. 1931-1947 Eindhoven Frans van den Broek vooraan op weg en baan

2014-04-26 Eindhoven ca. 1937 Frans van den Broek en Frans Slaats (collectie Gerard Wolfs)

De Brabanders Frans Slaats (Waalwijk) en Frans van den Broek (Eindhoven) leggen elkaar in de beginjaren dertig van de vorige eeuw geregeld het vuur aan de schenen. Dat blijkt onder meer uit de uitslagen in die periode. Zo wint Slaats in 1931 de nieuwelingenwedstrijd in Chaam met Van den Broek op plaats twee. Een jaar later is Slaats amateur en schrijft opnieuw de wedstrijd in Chaam op zijn naam. Van den Broek is dan nog nieuweling en finisht in Chaam opnieuw als tweede, nu achter de Belg Van Ostar. Ook in 1932 wordt Van den Broek op het Veluweparcours met start en finish in Arnhem nieuwelingenkampioen van Nederland. Slaats laat dan opnieuw zien voor geen kleintje vervaard te zijn door op datzelfde parcours bij de amateurs op het zilver beslag te leggen achter Alfons Nijssen. Bovendien zegeviert Slaats in de wedstrijd Den Haag-Brussel. Twee jaren achtereen is ook Van den Broek vervolgens als amateur een van de toonaangevende coureurs in de Tour door Brabant. In 1933 moet hij de eer van de overwinning laten aan zijn stadgenoot Toon Duffhuis, een jaar later wordt de Eindhovenaar opnieuw tweede, nu achter Haarlemmer Gerrit Peters.

Zowel Slaats als Van den Broek nemen later een proflicentie en rijden veel wedstrijden op de piste. Vooral Slaats is erg bedreven op de wielerbanen. Van den Broek zal hem later ‘de beste koppelrijder ter wereld’ noemen. De Waalwijkenaar wint zesdaagsen in Amsterdam, Kopenhagen, Antwerpen, Gent en Brussel met befaamde coureurs als Charlier, Pijnenburg en Pellenaars. Slaats is zelfs in 1937 even werelduurrecordhouder. Maar ook Van den Broek kan er wat van. De man van Zesgehuchten (Geldrop) afkomstig leert op het wielerbaantje van Helmond Beek en Donkenaar Louis van Schijndel kennen. Het baanduo wordt een gezien koppel in de Europese Zesdaagsen. Zesentwintig zesdaagsen rijden zij samen en nog honderden baanwedstrijden meer. Als Van den Broek en Van Schijndel in het Sportpaleis van Antwerpen aantreden brengen zij bussen vol supporters mee naar de Belgische havenstad. Maar de vooroorlogse tijden worden alsmaar slechter. De crisis doet zich ook voelen in het baanwielrennen. Van Schijndel besluit met koersen te stoppen. Van den Broek krijgt van de Belgische manager Fons Versnick een contract voor de Zesdagen van Buenos Aires aangeboden. Hij vertrekt in het voorjaar van 1940 vanuit Marseille met een stel andere baancoureurs naar Zuid-Amerika. Wie zit er ook aan boord? Jawel: provinciegenoot Frans Slaats. Als de zesdaagse in Buenos Aires van start gaat zijn Nederland en België al bezet door de Duitsers. De renners zijn gedwongen hun verblijf in Argentinië voor onbepaalde tijd te verlengen. Dan krijgt Van den Broek de oproep voor militaire dienst en moet op weg naar het Nederlandse leger in Canada. Slaats wordt afgekeurd,kan in Buenos Aires blijven en wint daar in 1944 met de Italiaan Di Paco de zesdaagse. Als Van den Broek na de oorlog in Eindhoven terug keert, rijdt hij nog een paar jaar (tot 1947) wedstrijden en gaat dan op de postkamer bij Philips werken.

Op de foto rijden Frans van den Broek en Frans Slaats in de beginjaren dertig van de vorige eeuw in de Tour door Brabant (Collectie Gerard Wolfs)

Foto 59. 1986 Veldhoven TWC Tempo met clubsponsor Box

2014-04-12 Veldhoven 1986 TWC Tempo met clubsponsor Box 0601

Nadat Tour- en Wielerclub Tempo in Veldhoven twee seizoenen (1984 en 1985) achtereen gesponsord is door Baby-Dump uit Eindhoven, wordt de clubsponsoring in 1986 en 1987 waargenomen door de plaatselijke papierhandel Box, van oudsher een bekende naam in de wielersport. In 1986 rijden de renners van Tempo in de groene kleding van de nieuwe clubsponsor. Henry van de Biggelaar regelt in die tijd de rennerszaken bij de Veldhovense wielerclub. Hij is jarenlang als mede-organisator een van de grote steunpilaren van de Omloop der Kempen geweest en na een onderbreking weer terug gekeerd in het bestuur van de Stichting Omloop der Kempen. Van de Biggelaar draagt nog steeds een jack van Box (identiek als op deze foto) als werktenue, in en om huis, bij kluswerk en in de tuin. Het jack is nu 28 jaar oud. “Inmiddels is het aan de manchetten doorgesleten,” zegt hij. ” Ik word ermee voor de gek gehouden: dit jack wordt straks in mijn kist gelegd.” De renners op de foto van links naar rechts: voorste rij Erik Keeris, Bart van der Werff, Hans Verhappen en Peter Asveld, daarachter Mario Verspaandonk, Ruud Jacobs, Pieter Terpstra en Johan Das.

Foto 58. 1982 Duizel Machtsblok Jan van Erp in beeld

2014-03-25 Duizel 1982 Machtsblok Jan van Erp Foto janwijten-wielrennen 1088 (Foto Jan Wijten)

Traditiegetrouw brengt de organisatie van ‘Om de Gele Trui’ in Duizel een sterk rennersveld aan de start. Bij de deelnemers een Jan van Erp bolwerk met uit het Kempenland Hans Daams, Hans Baudoin, John van Asten (driemaal Valkenswaard) en Jan Peels (Bergeijk). Dat kwartet heeft ploeggenoten in nationaal kampioen Hans Boom (Markelo), Frank Moons (Mierlo-Hout), Jannes Slendebroek (Geldrop), Franz Plantaz (Son) en Gerrit Solleveld (De Lier). Als tegenwicht zijn een tiental andere kleppers van formaat op kermismaandag 26 juli 1982 in Duizel present. Johan Lammerts (Bergen op Zoom), dat jaar al winnaar in een Vredeskoers etappe, Peter Hofland (Roosendaal), eerste aan de meet in de Mergellandronde, Ron Snijders (Zwanenburg), winnaar in de Ronde van Zuid-Holland, Antoon van der Steen (Bruinisse), zegevierend in Nedersaksen, Henk Havik (Zaandam), onder meer etappewinnaar Olympia’s Tour in Bladel, Jos Alberts (Neede), de winnaar van de Ronde van Overijssel, diens dorpsgenoot Arie Hassink die de tijdrit in Olympia’s Tour won, nog een etappewinnaar in Nederlands grootste etappekoers in de persoon van Albert Vosters (Eersel), de gedegen Teun van Vliet (Maasland) en good-old Frits Schür (Didam). Na 100 kilometer op het bochtige rondje in de dorpskom van Duizel is Ron Snijders (Meubeldroom-Gazelle) het eerste aan de finish.

De uitslag: 1 Ron Snijders (Zwanenburg), 2 Antoon van der Steen (Bruinisse), 3 Jannes Slendebroek (Geldrop), 4 Teun van Vliet (Maasland), 5 Hans Daams (Valkenswaard), 6 Rinus Seuntiëns (Bladel), 7 Dries van Wijhe (Oosterwolde), 8 Harold Penson (Bladel), 9 Evert van de Pol (Oldebroek), 10 Henk Rintenberg (Oldebroek).

Op de foto rijdt nationaal kampioen Hans Boom voor zijn ploeggenoten Gerrit Solleveld en Frank Moons. Daarachter volgt Jos Weber (Best)

Foto 57. 1955 Luyksgestel Kees Kraayvanger winnaar Stormloop van het Zuiden

2014-03-23 Luyksgestel 1955 huldiging winnaar Kees KraayvangerDe foto waarop Kees Kraayvanger wordt gehuldigd als winnaar van de Stormloop van het Zuiden in 1955 is weliswaar niet van de allerbeste kwaliteit, maar laat wel de grote publieke belangstelling zien voor de wedstrijden in Luyksgestel

Een paar flarden uit krantenberichten getuigen van de wedstrijden in Luyksgestel in de beginjaren. Op kermismaandag 22 augustus 1955 wint Kees Kraayvanger de wedstrijd. Nadat hij in de finale met Jos Wintermans uit Steensel voorsprong neemt op een omvangrijke kopgroep toont de Bladelnaar zich aan de eindstreep de snelste. “Niet minder dan 117 deelnemers telde de colonne van de kermisronde die Maandag onder vrij gunstige weersomstandigheden met de gewone rijwielen werd verreden,” aldus het verslag in een van de Eindhovense dagbladen. “Er waren deelnemers uit vrijwel alle Kempische gemeenten maar bovendien uit Tilburg, Rotterdam, Eindhoven enz. en uit de Belgische plaatsen Mol en Lommel. De belangstelling voor de ronde was overweldigend en het aantal kijkers dat zich een plaats aan de start en finish gezocht had liep in de duizenden. De strijd was hevig en het was de Luyksgestelse renner Van Ham die de wedstrijd tot in de achtste ronde volkomen beheerste. Hierna verdween hij uit de strijd,” meldt de correspondent.

De uitslag: 1. C. J. Kraayvanger Bladel, 2. J. A. Wintermans Steensel, 3. J. P. Janssen Mol, 4. F. van Veldhoven Westerhoven, 5. J. Aarts Bergeijk, 6. J. A. Slaats Eindhoven, 7. P. v. d. Ven Geldrop, 8. v. d. Nieuwenhuyzen Dommelen, 9. Menting Veldhoven, 10. Gijrath Valkenswaard.

Foto 56. 2014 Valkenswaard Toeren bij TWC Valkenswaard

2014 TWC Valkenswaard De leden van de Valkenswaardse Toerclub zijn klaar voor een nieuw wegseizoen

Het lengen van de dagen is voor menig wielerliefhebber weer de aanleiding om de racefiets van het ontstane stoflaagje te ontdoen en het stalen ros weer startklaar te maken. De tweede zondag van maart vormt namelijk weer de start van een nieuw toerwielerseizoen voor TWC Valkenswaard en haar leden. Voor iedereen die eens kennis wil maken met toerwielersport, een uitgelezen mogelijkheid om als introducé bij een zondagochtend rit aan te sluiten. Tijdens deze geheel vrijblijvende kennismaking kunt u in sociaal verband “genieten” van het toeren op en door verkeersluwe streken. Vermaard zijn ondertussen ook de koffiestops, vanwege de vele wielertips, de sterke verhalen en voor sommigen even op adem komen. Voor informatie bekijk de website van TWC Valkenswaard of neem contact op met Theo Janssen 040-2014454/Roel Vreeken 06-45947789.

Foto 55. 1974 Valkenswaard Amateurs en junioren TWC De Kempen/Eikemans Nobra

2014-03-01 Valkenswaard 1974 Eikemans Nobra TWC De Kempen

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kent TWC De Kempen in Valkenswaard een enorme toeloop van wedstrijdlicentiehouders. Bij hen tal van renners uit het Peelgebied die vanuit de Limburgse bond overstappen naar de KNWU. Nadat Stella Artois even als clubsponsor fungeert zegt Eikemans Nobra in 1974 haar financiële steun toe. Er komt een nieuwe categorie indeling bij de KNWU. Zowel amateurs als junioren mogen in clubsponsorkleding aan wedstrijden deelnemen. Junioren vervangen de nieuwelingen categorie. De nieuwelingen komen in plaats van de adspiranten, met wel kleine verschuivingen in de leeftijdsopbouw. Cor Tuit is dat jaar de meest succesvolle amateur van TWC De Kempen met negen criteriumzeges en een aantal ereplaatsen in klassiekers. Klaas Koot haalt in zijn laatste seizoen de eerste overwinning voor TWC De Kempen/ Eikemans Nobra binnen. Jos Swinnen en de Jan van Erp-coureurs Broer Geldens en Hein Sengers zijn bij de amateurs op het erepodium te vinden. Bij de junioren is vooral Peter Tijssen met een serie overwinningen succesvol.

Op de foto staand van links naar rechts Peter v Sambeek, Walter Theuws, Gerard Pijnenburg, Thomas Staals, Jan Huijbers, Frans  van Sambeek, Wil Bellemakers, Tinus Markestijn, Klaas Koot en Bert Baudewijns. Zittend van links naar rechts Bert van Zandvoort, Peter Tijssen, Jos Swinnen, Henk Pijnenburg en Twan Verstappen.

Foto 54. 2010 Bladel Ploegenvoorstelling Het Snelle Wiel

2010 Clubpresentatie Elite en beloften HSW (foto Leo van der Weijst) De elite en beloftenploeg van Het Snelle Wiel in 2010 (Foto Leo van der Weijst)

’Een club met ambitie en realisme die gericht is op het bevorderen van de actieve beoefening van de wielersport.’ ‘We voelen ons als sponsoren geassocieerd met de wielerjeugd, de wielersport en de ambitie die de club uitstraalt.’ ‘Een club die in de jeugdafdeling gericht is op de 3 P’s: plezier, persoonlijke ontwikkeling en presteren.’ Zo maar enkele zinsneden uit de avond waarop Toer- en Wielerclub Het Snelle Wiel zich in Feesttempel Ambiani op 5 februari 2010 aan het publiek presenteert. Onder geweldige belangstelling – de grote feestzaal is gevuld met 350 belangstellenden – worden de actieve wielersport beoefenaars van de Bladelse vereniging door good old microfonist Jan Peeters uit Eindhoven voor het voetlicht gezet. Met een indrukwekkende powerpoint presentatie van de nieuwe kledinglijn voor de komende drie jaren wordt de avond ingeluid. Showdansgroep Quality uit Hapert demonstreert met een spetterende dansact hoe de wielerkleding ook zonder het gebruik van een racefiets oogstrelend kan zijn. Een van de onderdelen van het uitvoerige programma is de presentatie van de jonge elite- en beloftenploeg die naast het rijden van clubklassiekers gaat deelnemen aan de wedstrijden van het Baby-Dump Kempenpers klassement in eigen regio. Op de foto op de achterste rij van links naar rechts: ploegleider Cor Boon, Junior Hanegraaf , Rob Fleerakkers, Jos Castelijns, Robert van de Weijst, Edwin Arts, Teun van Poppel en Nick Bierens. Voorste rij van links naar rechts Evert Hoogsteen, Mike Heesters, Detlef Legrand, Richard van Loon, Jan Hoeks, Erik van Gestel, Niels Bogaars, Jorrit de Haas, Geert van de Weijst, Rik van Aaken, Rik Adriaans en ploegleider Frans Bruininx

Foto 53.1990 Diessen Leontien van Moorsel wint de 4e etappe Omloop ’t Molenheike

1990 Diessen. Leontien van Moorsel wint de 4de etappe in 't Molenheike (foto Gerard Wolfs) Leontien van Moorsel is haar naaste rivale Phyllis Hines (USA) veruit te snel af (foto Gerard Wolfs)

Nooit eerder is tot 1990 de buitenlandse deelname aan de Omloop ’t Molenheike zo groot als in de 9e editie. Met 12 buitenlandse teams aan het vertrek is de driedaagse etappekoers met start en finish in Diessen uitgegroeid tot een van de grootste Europese wedstrijden voor vrouwen. Drie dagen lang worden rensters en begeleiders gastvrij in Diessense gastgezinnen onthaald, een unicum in de vrouwenwielersport. Vooral de nationale teams van de USA, van Nederland en van Canada maken de dienst uit. Nadat de Amerikaanse ploeg op vrijdagavond 18 mei de ploegentijdrit heeft gewonnen, klopt Monique Knol haar ploeggenote Leontien van Moorsel en Petra Groen in de zaterdagochtendetappe. Daarmee neemt Knol de leiderstrui over van USA renster Bunki Bunkaitis. Petra de Bruin toont zich op zaterdagmiddag de snelste in een massasprint. De renster uit Nieuwkoop klopt Knol en Van Moorsel voor de ereplaatsen. Olympische kampioene Knol blijft de leiding in het algemene individuele klassement houden. Op zondag 20 mei stelt Leontien van Moorsel orde op zaken. Aan de finish klopt de dan pas 20-jarige Boekelse ’s ochtends de Amerikaanse Phyllis Hines met wie ze voorsprong heeft genomen (zie foto). Ook Petra de Bruin en de Canadese Sara Neil zijn mee voorop gekomen. Die vier rensters voeren na de 4e etappe in diezelfde volgorde het algemeen klassement aan. In de individuele tijdrit op zondagmiddag blijft Van Moorsel opnieuw Hines de baas. Met een gemiddelde snelheid van ruim 44 kilometer per uur overbrugt zij de chronorit over een afstand van ruim 8 kilometer. Sara Neil neemt uiteindelijk bezit van het derde podiumtrapje. Petra de Bruin krijgt door haar aanvallende rijstijl in twee van de vijf etappes de Toon Donkers-prijs voor de strijdlust toegewezen.

Foto 52. 2012 Eindhoven TML Dommelstreek voor het voetlicht (2)

2014-02-08 Eindhoven 2012 TML Dommelstreek ploegenfoto midden (2)v1 Ploegenvoorstelling TML Dommelstreek 2012

De ploegleiders Frans van Diepen en Peter Dekkers van TML Dommelstreek hebben in 2012 de beschikking over een attractieve selectie. In de bedrijfsruimte van sponsor Van Zelst Automaten presenteert Jan Peeters op de van hem bekende wijze het rennersarsenaal van de club. Job Vissers uit Erp, vier jaar eerder winnaar van de Omloop der Kempen en nationaal kampioen bij de elite zonder contract om vervolgens even van de beroepswielersport te proeven bij Skil/Shimano, rijdt weer in het clubtenue van de sponsor. En dan is er nog Hans Dekkers die na een aantal profseizoenen terug is gekeerd naar de basis. Alles bijeen beschikt TML Dommelstreek over een uitgebreid collectief aan renners en rensters. Op de foto achterste rij van links naar rechts: Robin van Dartel, Bryan van den Hoek, onbekend, Eric van Buitenen, Paul Lijten, Nieck Busser, Stef Arends, Erik van Bekkum en Brian van Goethem, derde rij van links naar rechts: Femke Geeris, Ben van Eck, Teun Teulings, Dirk van Eck, Jorn Schulting, Hans Dekkers, David Raaymakers, Paul Dekkers en Marijn Renders. Op de tweede rij van links naar rechts: Job Vissers, William Bayens, Hanne van Klinken, Zino Heerings, Joris Uittenhout, Paul Gruithuijzen, Wouter van de Bogaert, Merijn Jacobs, Dennis Haazen, Robin Verbeek en Louis Raaymakers. Voorste rij van links naar rechts Charley van Hoof, Pieter de Groof, Maarten van den Broek, Thijs van Beek, Bas de Groof en Max Rossen.

Wie is de renner op de achterste rij van wie de naam nog niet bekend is?

De presentatie van de renners van TML Dommelstreek zal voor het komende wegseizoen 2014 plaatsvinden op woensdag 26 februari, 19.30 uur bij hoofdsponsor Van Zelst, Looyenbeemd 1 Eindhoven.

Foto 51. 1960 Eindhoven Wielerploeg Louwers Sport

Eindhoven. Wielerploeg Louwers Sport (via Asveld en Schats)

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog worden in de Brabantse Kempen wielerclubs opgericht die zijn aangesloten bij de Rooms Katholieke Nederlandse Wielren Federatie (RKNWF) die inmiddels alweer jaren lang als Nederlandse Wielrenbond (NWB) te boek staat. Die zuidelijke bond ziet rond de kolenmijnen van Zuid-Limburg het levenslicht en trekt binnen korte tijd de belangstelling van sportieve knapen uit het Peelgebied en later ook uit de Kempen. De wedstrijden die gewoonlijk maximaal 50 kilometer lang zijn spreken hen meer aan dan de langere koersen in KNWU verband. Ze kunnen dan buiten hun werk- of schooltijd toch nog voldoende trainingsuren maken om met vertrouwen de competitie met hun sportmakkers aan te gaan. Geleidelijk aan doen ook in de zuidelijke bond met renners uit Limburg en Brabant de sponsorteams hun intrede. Een van  die sponsorploegen is het team Louwers Sport uit het Eindhovense stadsdeel Gestel met renners van TWC Brabantia uit Zeelst. Op de foto van links naar rechts: Henk van Glabbeek (Zeelst en alweer jarenlang woonachtig in Steensel), Frans Oosterbosch (Eindhoven, vader van profcoureur Bert Oosterbosch), Sjef van der Heijden (Netersel, later woonachtig in de Beerzen en daar al jaren geleden overleden), Gerard Raaijmakers (Eindhoven), Jan van der Vleuten (Eindhoven en na zijn huwelijk op 1 mei 1964 naar Veldhoven verhuisd) en Piet Asveld (Eindhoven, een aantal jaren geleden in zijn woonplaats Veldhoven overleden).

De retrofietsen van de coureurs zouden niet misstaan op de retro fietsbeurs die oud-Duizelnaar Hein Senders in het Parochiecentrum Witgoor, Meistraat 150 in Dessel (B) op zondag 26 januari, van 10.00 tot 16.00 uur organiseert. Zie http://www.retrofietsbeurs.be

Foto 50. 1990 Reusel Podium Kempenland Jeugdtoer 13-14 jarigen

1990 Reusel. Kempenland Jeugdtoer podium 13-14 jarigen (foto Ben) In de Kempenland Jeugdtoer 1990 is dit het podium in Reusel bij de 13-14 jarigen. Van links naar rechts Frans Houbraken (Bergeijk), Stefan Willems (Luyksgestel), rondemiss Mariëlle Willems en Franco Rombouts (Luyksgestel) (foto Ben)

Om de jeugd in minder formele weg dan via een wielerbond als KNWU of andere officiële manier de weg naar de echte wielerclubs te doen vinden wordt in 1990 voor de zesde keer de Kempenland Jeugdtoer georganiseerd in een aantal Kempense dorpen. In Reusel zijn de wedstrijden in twee leeftijdscategorieën op het parcours in ’t Holland. Bij de 15-16 jarigen heeft leider Bas van Hest (Alphen) zijn dag niet en moet het in de premiesprints en voor de dagzege afleggen tegen Frank Verhoeven (Oirschot). Als derde finisht Adriaan Houbraken (Bergeijk). Bram Knapen (Alphen) en Joep Aerts (Riel) worden vierde en vijfde. Ook leider Frans Houbraken (Bergeijk) moet in de jongste leeftijdsklasse (13-14 jaar) op deze zonovergoten augustusdag zijn meerdere in een regionale leeftijdgenoot erkennen. Stefan Willems (Luyksgestel) klopt de Bergeijkse klassementsleider zowel in de premiesprints als voor de etappezege gedecideerd en mag zich door rondemiss en zus Mariëlle in de bloemetjes laten zetten (zie foto). Achter Willems en Houbraken wordt Franco Rombouts (Luyksgestel) derde vóór Felix Kools (Baarle-Nassau) en Ard Bierens (Steensel). Dat verhinderd niet dat zowel Bas van Hest als Frans Houbraken dit jaar met de eindzege gaan strijken. De Toon Donkers prijs voor de strijdlust is voor Laurens van Zelst (Eersel).

Foto 49. 1980 Valkenswaard Tourwinnaar Joop Zoetemelk en nummer twee Hennie Kuiper in het Stella Artois Profcriterium

2014-01-18 Valkenswaard 1980,achtergrond regelt Hoevenaars alles (foto P,Smulders)Joop Zoetemelk wordt rond gereden in de gele trui van de Tour de France met zijn naaste concurrent Hennie Kuiper. Op de achtergrond leidt Jan Hoevenaars de drukte in goede banen (Foto Peter Smulders)

Joop Zoetemelk heeft in zijn tiende Tour de France in het geel Parijs bereikt. Hennie Kuiper arriveert daar als nummer twee in het eindklassement. De Nederlandse wielersport beleeft hoogtijdagen. Dat is in de na-Tour criteriums duidelijk te merken. De belangstelling van het publiek is groter dan ooit. In Valkenswaard zijn meer dan 35.000 mensen op de Grote Prijs Stella Artois afgekomen. Het is langs het parcours zo druk dat alleen zij die vroeg genoeg zijn gekomen een plaatsje aan de dranghekken kunnen bemachtigen. De tribunes bij start en finish zitten overvol. Het publiek staat rijen dik langs het parcours. Voor aanvang van de profkoers worden Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper in een open wagen rond gereden. Naast de twee Tourmatadoren staat de complete Raleigh ploeg aan de start. Jan Raas laat zijn regenboogtrui van Valkenburg bewonderen, Johan van de Velde start in de witte trui die hij als beste jongere in de Tour de France heeft veroverd. De Rijsbergenaar rijdt even voorop met regioman Gerrie van Gerwen en de Limburgers Jo Maas en Johan van der Meer. Twee zuiderburen, Michel Pollentier en Ronald de Witte, binden de kat de bel aan. Helemaal te gek wordt het als Joop Zoetemelk en Michel Pollentier de ruimte kiezen. Ook dat duo haalt het niet, evenmin als Jan Raas die een solo onderneemt. Het is al donker als Hennie Kuiper met ploegmaat Gilbert Duclos-Lasalle en met Johan van der Velde de finale inluidt. Het grootste applaus is voor winnaar Hennie Kuiper die alleen voorop finisht. Uit duizenden kelen wordt zijn naam gescandeerd. Kelen die na afloop gelaafd worden met het nat van de sponsor.

Foto 48. 1980 Bladel Kempenpers wisseltrofee voor renners van Het Snelle Wiel

1980 Bladel Renners1 HSW

De wielersport wordt gekenmerkt door het bijhouden van uitslagen en het maken van ranglijsten en klassementen. Zo wordt ook bij de Bladelse Toer- en Wielerclub Het Snelle Wiel aan het einde van elk wielerseizoen een jaarklassement opgemaakt aan de hand van de resultaten van de renners en rensters. Om hen extra te motiveren stelt drukkerij en uitgeverij De Kempen uit Hapert in de jaren tachtig een fraaie wisseltrofee beschikbaar. Met een oplage van 100.000 weekbladen in de Kempen heeft de Kempenpers in de jaren zeventig een flinke groei door gemaakt. Daarmee gelijk op is het actieve rennersbestand van TWC Het Snelle Wiel gestegen. Waren er in 1975 nog maar 8 wedstrijdlicentiehouders, in 1980 zijn het er al tweeëntwintig, bij wie drie rensters. Op bovenstaande foto ontbreken nieuweling Jos van de Berg (Lage Mierde), junior Jan-Willem Adams (Eersel) en de amateurs Gerard Gijsbers en Rinus Seuntiëns (Bladel). De overige coureurs zijn gefotografeerd op de trap voor het Bladelse gemeentehuis. Van links naar rechts: Peter van Rooij (Bladel), Tonnie Arts (Oss), Peter Roymans (Bladel), Albert Vosters (Eersel), Harrie Schoofs (Bladel), Ad Antonius (Hooge Mierde), Hans Nijhof (Casteren), Thieu van Herk (Bladel), Hans Dijkmans (Bladel), Harold Penson (Bladel), Miriam Cornelis (Bladel), Susanne Groeneveld (Bladel), Annelies Cornelis (Bladel), Hubert Bone (Bergeijk), Jos Roymans (Bladel), Hein Senders (Duizel), Ton Spooren (Hapert) en Ad Hoezen (Bladel)

Foto 47. 1984 Veldhoven Tempo nieuwelingenploeg op nationale clubkampioenschappen in Dronten

1984 Veldhoven Tempo nieuwelingenploeg 0653

Voor de achttiende keer worden de nationale clubkampioenschappen in 1984 in Dronten verreden. Daar zorgt Westland Wil Vooruit voor een unicum door zowel in de A-categorie, die van de beroepsrenners, amateurs, liefhebbers, veteranen en junioren, als in de B-categorie, waarin alleen nieuwelingen mogen starten, de kampioenstitel te veroveren. Het A-clubteam uit Naaldwijk is de sterkste ploeg van de dag met Leo van Beusichem, Jan van Dalen, Guido Ammerlaan, Jan Hogervorst, Chris Koppert en Gerrit Solleveld. Op de plaatsen twee en drie eindigen de ploegen van ’t Luchtschip Kerkdriel en Theo Middelkamp Goes. TWC De Kempen uit Valkenswaard doet het ook lang niet slecht: Wim Daams, John Bogers, Dave Das, Marc Manders, John Vrijsen en Peter Winnen worden negende. Op de elfde plaats eindigt de ploeg van Het Zuiden Eindhoven met Bert Oosterbosch, Hans Hoppenbrouwers, Peter van de Laar, Marc Niessen, Theo Bogers en Martijn van Moorsel. Op een totaal van 119 teams komt Het Snelle Wiel met Tonnie Arts, Ad Hoezen, Jos Roymans, Peter Roymans, Joost Verhoeven en Peter Michiels als 34e  niet onverdienstelijk uit de strijd op de winderige polderwegen tevoorschijn. In de B-categorie zorgen Frank van Adrichem, Eric Brückner, Jacco Hanemaayer en Leon Overgaag voor de titel van de Westlanders. Bij de 80 teams aan de start is er ook een afvaardiging van TWC Tempo Veldhoven die als 55e eindigt. Op de foto van links naar rechts: Frank van Kuringen, Hans Verhappen, Jeroen Roy en Bart van de Werff.

Foto 46 1998 Bergeijk Wielercontactavond met prominente rensters (geplaatst 21 december 2013)

1998 Bergeijk Podium HLT LoosCoenrondeboyHLT1998

Een prachtig podium in Bergeijk na de etappe in de Holland Ladies Tour 1998: van links naar rechts Leontien van Moorsel (2), rondeboy Coen Loos, winnares Ina Yoko Teutenberg en Heidi van de Vijver (3) (Foto Theo van Sambeek)

In de jaren negentig organiseert de Stichting Wielercomité Bergeijk een jaarlijkse wielercontactavond. Als hoofdgasten zijn de prominenten Henk Lubberding, Steven Rooks, Wilfried Peeters, Hans Daams en Herman Frison onder meer present. Op zaterdag 12 december 1998 wil de wielerstichting de grote sponsors van haar evenementen en allen die door hun medewerking hebben bijgedragen aan het doen slagen van de Ronde van Brabant en de etappe aankomst van Holland Ladies Tour opnieuw een gezellige avond bezorgen. Wielerspeaker Jan Peeters interviewt profcoureur Aart Vierhouten en de rensters Debby Mansveld, Janneke Vos, de winnares van de witte jongerentrui in de Ladies Tour, Angela Hillenga, de Belgische kampioene Heidi van de Vijver, tweevoudig Nederlands juniorenkampioene Evelien Basten uit Hapert en de Eerselse bankdirecteur Martien Huibers als vertegenwoordiger van het Rabobank Wielerplan. De avond bevat ook een terugblik op de Bergeijkse wielerevenementen in 1998 en tevens worden de plannen van de Bergeijkse wielerstichting voor 1999 gepresenteerd. Graag had het bestuur wereldkampioene tijdrijden Leontien van Moorsel en Holland Ladies Tour winnares Elsbeth Vink nog eens in het zonnetje gezet. Beide rensters hebben evenwel bericht van verhindering moeten sturen, omdat op dezelfde zaterdagavond het afscheid van de Opstalan vrouwenploeg plaatsvindt. Heidi van de Vijver, de welbespraakte renster uit de provincie Antwerpen, laat in het interview weten dat ze voor een Nederlandse licentie zou kiezen als ze van vooraf aan kon beginnen. “Het is spijtig, maar het is gebeurd. Als renster word je in Nederland veel sterker. Er zijn meer vrouwenploegen die met elkaar wedijveren. Ik sta nu zowat aan het eind van mijn carrière. Voor mij is er geen weg meer terug,” aldus de renster die ook in de Tour de France voor vrouwen herhaaldelijk van zich heeft doen spreken. Een uitspraak die zomaar op de huidige situatie in het vrouwenwielrennen zou kunnen slaan met de successen van Marianne Vos en haar ploeggenotes in het internationale werk.

Foto 44 en 45 2013 Meerveldhoven/Valkenswaard Gouden paar Bert en Loes van Herk (geplaatst 14 december 2013)

Bert van Herk 85 jaar AVH in 2009 IMG_1339 Bert van Herk showt trots een bord waarop tal van racefietsonderdelen en door hemzelf vorm gegeven accessoires, gemaakt bij het 85-jarige bestaansfeest van AVH sport in Meerveldhoven (foto Theo van Sambeek)

Wie kent hem niet in de Kempense en Oost-Brabantse wielerwereld en wellicht zelfs ook ver daarbuiten: Bert van Herk, de oud-rijwielhandelaar uit Meerveldhoven,  17 jaar geleden naar  Valkenswaard verhuisd. Hij is de opvolger van zijn vader Nol van Herk, de man van het welbekende kaderplaatje AVH (Arnoldus van Herk). Nog altijd is Bert trots op enkele door hem ontwikkelde vindingen in de racefietsenbranche. Zoals het criterium wedstrijdframe, door hem in 1975 in samenwerking met zijn vader Nol geïntroduceerd. Volledig met de hand gemaakt, dat wel. Het speciale aan dit frame? Een bracketpot die zich welgeteld 9 millimeter hoger van het wegdek bevindt dan het trapashuis van andere wegfietsen. Dat levert zijn voordelen op in de bochten. De hoge wendbaarheid maakt het mogelijk de bochten sneller te nemen, omdat de coureur in elke bocht langer door kan trappen. Het achterwiel staat verder naar voren door de sterk verkorte liggende achtervork met een ronding die gelijk is aan de radius van het achterwiel. De totale lengte van de racefiets is zodanig verkort dat Bert van Herk er de overwinningen van testrijder Gerard Tabak, de plaatselijke amateur, aan toedicht. Enkele jaren later ontwerpt de Meerveldhovenaar de ‘Bolide 2002’ om de trapbeweging van de coureur nog meer centraal te maken. De opengewerkte zadelpen en stuurpen, gevoegd bij een 10 centimeter korter frame moet de renner nog sneller naar de finish brengen. Zijn vindingen zijn voor Bert van Herk een aardigheidje; hij heeft het geld niet voor verdere research, voor octrooien en reclamecampagnes. “Een fietsenmaker wordt in Nederland niet rijk,” zegt hij, “dat hoeft ook niet.” Hij is nooit een commerciële man geweest. Ook niet bij de productie van de eerste ligfiets die hij ontwerpt met industrieel vormgever Aart Roelandt. Hij geniet in de werkplaats, ook nog na zijn pensionering als zoon Bas de zaak van hem aan de Provinciale Weg verder uitbouwt. Jarenlang heeft zijn vrouw Loes dan altijd de scepter gezwaaid in de fietsenwinkel. Later  pakt Bert kunstschilderen als hobby op en legt zich toe op stamboomonderzoek. Nu genieten ze van hun oude dag in Valkenswaard. Enkele weken geleden heeft hij met zijn vrouw Loes hun gouden bruiloft gevierd.

Gouden paar v Herk Het gouden paar Bert en Loes van Herk in november 2013 (Foto Theo van Sambeek)

Foto 42 en 43. 2007 Eindhoven TML Dommelstreek voor het voetlicht (geplaatst 30 november 2013)

DCF 1.0 De ploegenvoorstelling met alle renners en rensters van de nieuwe fusieclub TML Dommelstreek in 2007 (Foto Margriet Andriessen)

De regionale wielersport in Eindhoven, Best, Geldrop en omgeving krijgt met het samengaan van de verenigingen Trap Met Lust en Dommelstreek een nieuwe impuls. In de gezellige ambiance van de bedrijfsaccomodatie van hoofdsponsor Van Zelst Automaten en Horecagroothandel op industrieterrein De Hurk in Eindhoven komen renners, begeleiders en sponsoren van TML Dommelstreek voor het voetlicht.

2007 TML Dommelstreek elite en beloften '07 zonder namen erop De elite en beloften coureurs van TML Dommelstreek bij de ploegenvoorstelling in maart 2007 (Foto Terence Tengker)

Op deze foto de elite en beloften van de nieuwe fusieclub TML Dommelstreek. Staand van links naar rechts: Marc van Grinsven, Jan Rongen, Peer Bastings (achteraan met bril), Nieck Busser, Paul Dekkers, Bart Kerkdijk, Marcel Kamsma (achter), Job Vissers, Tom Marcelis, Paul van Schalen, bijna niet zichtbaar Peter Dekkers, Rob Looijmans, Erik van Bekkum, Frans van Diepen, Rob Zwekars, Antoine de Haan en Chris Kerkdijk. Vooraan geknield van links naar rechts: voorzitter Piet Hut, medesponsoren Ton van der Linden en Dino van Moorsel, hoofdsponsor Henk van Zelst en materiaalsponsor Peter Heerings.

Foto 41. 1984 Veldhoven/Eindhoven TWC Tempo met haar eerste clubsponsor Baby-Dump (geplaatst 16 november 2013)

1983 Tempo

In Veldhoven zijn de mensen van TWC Tempo er in 1984 bijzonder trots op hun eerste clubsponsor Baby-Dump te kunnen aanwerven. Voor het pand van de nieuwe sponsor aan de Boschdijk in Eindhoven wordt vroeg in het jaar deze foto gemaakt.

Van links naar rechts:  1. Theo De Lepper, 2. onbekend, 3. Frank van Gaalen, 4. Willem-Jan van de Vorst, 5. Jacq de Boer, 6. John van de Wijdeven, 7. Peter van Dam, 8. Henk Jansen, 9.(in de auto) Roger Lemmens, 10. onbekend, 11. Jeroen Roy, 12. Sonnemans, 13. Riek Keeris, 14. Bart Verspaandonk, 15. John van der Vleuten, 16. Willy Verhappen, 17. Raymond van Mol, 18. Erik Keeris, 19. Frank van Kuringen, 20. Cor Tuit, 21. Jan Willem Roy, 22. onbekend, 23. Bart van de Werff, 24. Gerard Steenbreker, 25. Hans Verhappen, 26. Mario Verspaandonk, 27. Peter Asveld, 28. Robert Naus, 29. Ted Kampen, 30. John van den Akker, 31. Johan Das, 32. Sjef Goossens. Op de voorgrond Tempo-voorzitter Jos Wintermans, Baby-Dump directeur Cees Konings met zijn vrouw en geheel rechts mede-directeur Leo Konings.

Foto 40. 2013 Veldhoven/Herenthout Prima start veldritseizoen Corné van Kessel (geplaatst 5 november 2013)

2011 Veldhoven. Corné van Kessel

Corné van Kessel is sterk van start gegaan in het nieuwe veldritseizoen. Voor de oud-Veldhovenaar, die al enige tijd in het Belgische Herenthout bij Herentals woont, is het cross-seizoen 2013/2014 zijn eerste tussen de profveldrijders. Vorig seizoen eindigde Van Kessel als belofte tweede op de NK, eveneens tweede op het EK en negende op de WK. Daarnaast won hij sterk bezette crossen in Essen en in Loenhout. Zijn ambities in zijn eerste seizoen tussen de profs mogen er zijn: “Omdat ik vorig jaar een flinke stap vooruit zette, hoop ik dat zoiets nu opnieuw gebeurt. Ik lette extra op mijn voeding en trainde voor en na wegwedstrijden veel bij. Ik ben enorm blij dat ik nu prof ben, want daar doe je het uiteindelijk allemaal voor. Ik heb er lang voor moeten werken. Ik hoop dat ik regelmatig bij de top 15 kan eindigen. Omdat ik normaal een goede starter ben, wil ik af en toe TV halen. Dat ik vijf wedstrijden zal winnen, is onrealistisch. Ik voel wél dat mijn basis breder is geworden,” zijn woorden uit zijn mond voor aanvang van het nieuwe seizoen. Tot nu toe heeft hij die ambities werkelijkheid kunnen doen worden. De 22-jarige renner van Telenet-Fidea eindigt in één van zijn eerste crossen al meteen als derde. In het Zwitserse Dielsdorf hoeft hij alleen landgenoot Lars van der Haar en de Fransman Francis Mourey voor zich te dulden. In de wereldbekerwedstrijd in het Tsjechische Tabor finisht hij als 9e en niet veel later bezet hij zelfs de 7e eindpositie in de Koppenbergcross. Daarmee levert hij een belangrijke bijdrage aan de tv exposure voor het Telenet-Fidea team. Met dank ook aan zijn twee persoonlijke mechaniciens uit Best Arnold Schoon en Gijs Jongeling. Dankzij de prima prestaties van Van Kessel, maar ook vanwege zijn constante inzet en erg professionele houding binnen het team levert dat de oud-Veldhovenaar contractverlenging op tot en met eind december 2016.

Foto 39. 1978 Best Bloeiende jeugdafdeling bij wielervereniging Kolonel Cole (geplaatst op 26 oktober 2013)

1978 Best Kolonel Cole jeugd Scan_Pic0006

Nadat in Best wielervereniging Kolonel Cole op 8 november 1960 is opgericht, wordt in 1961 de eerste Ronde van Best door de nieuw opgerichte club georganiseerd. Jan Pieterse uit Oude Tonge wordt de eerste winnaar bij de amateurs en zal die prestatie ook de volgende twee jaren in Best herhalen. Eind jaren ’70 wordt bij Kolonel Cole met nieuw elan de schouders gezet onder de jeugdafdeling. Dat resulteert in een toename van het aantal wedstrijdlicentiehouders. In 1982 rijdt een twintigtal jeugdrennertjes in rode clubshirts met gele opdruk hun wedstrijdjes in het Zuid-Oost Brabantse wielerdistrict. Op deze foto presenteert de jeugdploeg van de Bestse vereniging zich met onder meer Monique Artz, Anja van de Biggelaar, Janique van der Linden, Alex Goudriaan, Martin Weber, Hans van Nunen, Marco Leenders, Eric van Stratum, John Kluijtmans, Peter Artz, Hans van Stratum, Frank Glaudemans, John van Nunen en jeugdleider Theo Appeldoorn die de jonge renners en rensters van Kolonel  Cole traint.

Foto 38. 1993 Eindhoven Paul Herijgers wint Grote Prijs Datelnet (geplaatst op 22 oktober 2013)

1993 Eindhoven Paul Herijgers Paul Herijgers op weg naar de zege (foto Hans van Hout)

In Eindhoven komt op 17 oktober 1993 een uitgelezen deelnemersveld aan de start in een wedstrijd voor de Wereldbeker Veldrijden. De Grote Prijs Datelnet is opgenomen in een klassement van zes grote internationale wedstrijden die in het seizoen 1993-1994 in zes verschillende landen wordt betwist. Op een prachtige zonnige najaarszondag komen alle bekende namen in het professionele veldrijden op een fraai parcours aan de Karpendonkse Plas aan het vertrek. Paul Herijgers, de huidige co-commentator bij de veldritten die de Belgische VRT wekelijks uitzendt, neemt de leiding vóór de Tsjech Radomir Simunek, Danny de Bie uit België en onze landgenoten Richard Groenendaal, Frank van Bakel en Henk Baars. Laatstgenoemde rijdt lek en valt terug naar de 40e plaats, omdat hij een halve ronde met een lekke band lopend zijn weg moet vervolgen voordat hij de materiaalpost bereikt. Met een achterstand van een minuut springt de Diessenaar daar op zijn reservefiets. Richard Groenendaal komt nog ten val en keert vooraan terug. Maar dan haakt Simunek in koppositie met een pedaal achter een balk die als hindernis in het parcours is geplaatst. Groenendaal valt over hem heen, Herijgers glipt er langs, neemt 50 meter voorsprong en passeert winnend de finishlijn. Daarmee boekt de Belg na Eschenbach (Zwiterserland) zijn tweede opeenvolgende zege in de Wereldbeker. Simunek klopt Groenendaal, die nog op adem moet komen na zijn eerdere val, voor de tweede plaats.

Foto 37. 2013 Achel/Valkenswaard Jessie Daams Flandrienne van het jaar in België (geplaatst op 19 oktober 2013)

Daams,Jessie,HLT,2013 Jessie Daams (rechts) met naast zich een landgenote in de Boels Holland Ladies Tour 2013 (foto Theo van Sambeek)

Deze week een foto met extra aandacht voor Jessie Daams, geboren in Achel maar met Valkenswaardse roots, die tijdens een groot wielergala georganiseerd door ‘Het Nieuwsblad/Sportwereld’ tot Flandrienne van het jaar is uitverkozen. De dochter van oud-profcoureur Hans Daams kreeg deze eretitel in België toebedeeld vanwege haar prestaties in het nu zowat afgelopen wegseizoen. Bij haar opmerkelijkste prestaties in 2013 mag de vierde eindpositie in het Belgisch wegkampioenschap worden gerekend. Daarmee evenaarde zij bijna haar derde plaats met bronzen plak in de titelstrijd van vorig seizoen bij onze zuiderburen.  Natuurlijk zijn haar resultaten niet te vergelijken met die van onze nationale trots en alleskunner  Marianne Vos. Maar om veelvoudig Belgisch kampioene Liesbet De Vocht, ook al een renster uit het Kempenland aan de Belgische kant van de grens, voor de eretitel te verslaan moet je toch wel aardig wat in je mars hebben. Dit seizoen bewees Jessie Daams dat onder meer in de Waalse Pijl. In die wereldbekerwedstrijd met finish op de Muur van Hoey eindigde zij bij de eerste tien rensters van het internationale peloton.

Al in de jongerenrangen heeft de renster die vanaf 8-jarige leeftijd bij de jeugd van TWC De Kempen in Valkenswaard de eerste beginselen van het wielrennen kreeg bijgebracht regelmatig laten zien dat er in haar ook een redelijke tijdrijdster schuilt. In het Provinciaal Kampioenschap van Belgisch Limburg stond zij vanaf de nieuwelingencategorie bijna jaarlijks op het podium. In Italië veroverde zij in 2008 brons op het Europees wegkampioenschap bij de junioren. Al drie keer, ook dit jaar, was zij bij de elitevrouwen de beste tijdrijdster van haar provincie. Ook op de baan liet zij zich geregeld in de ploegenachtervolging met ereplaatsen gelden. Kortom: Achelse Jessie is een veelzijdig renster die de titel Flandrienne van het jaar ongetwijfeld verdient.

Vanaf 2009 heeft ze in elite wedstrijden achtereenvolgens het shirt gedragen van Topsport Vlaanderen Thomson Ladies Team (twee seizoenen), Garmin-Cervelo, AA Drink-Leontien.nl en Dolmans-Boels Cycling Team. Vorig jaar boekte ze ritwinst in de Thüringen Rundfahrt, ook niet zomaar de eerste de beste etappekoers bij de vrouwen. Dit jaar wou ze de kloof met de wereldtop verkleinen. ‘Dat zat er dit jaar niet in’, zegt de Belgische bondscoach Ludwig Willems. ‘Daams reed de Giro en alle WB-wedstrijden. Er gaapt nog altijd een kloof met de absolute top, maar wat Jessie liet zien is zeer verdienstelijk.’

‘Ik had echt niet gedacht dat ik Liesbet De Vocht zou verslaan’, zegt Daams. ‘Mijn regelmaat heeft mij waarschijnlijk deze trofee opgeleverd.’ Naar de toekomst toe zou ik graag mikken op een goed eindklassement in een etappekoers of zelfs een uitschieter in een klimklassieker.’

Foto 35 en 36. 1993 Hilvarenbeek Henk Baars Nederlands kampioen veldrijden (geplaatst op 12 oktober 2013)

1993 Hilvarenbeek Beekse Bergen Henk Baars op weg naar de nationale titel veldrijden Henk Baars op weg naar de nationale titel veldrijden 1993 bij de professionals (foto Jeroen Verhelst)

Zondag
10 januari 1993 wordt voor Henk Baars en zijn vele supporters uit het
Kempenland een historische dag. Na het behalen van de wereldtitel veldrijden in
1990 in het Spaanse Getxo gelukt het de Diessense veldrijder weer eens om zich
echt in de kijker te rijden. Vlakbij huis, op Strand- en Speelland ‘Beekse
Bergen’, slaagt Baars er in voor de eerste keer in zijn lange sportcarrière beslag
te leggen op het rood-wit-blauwe nationale kampioenstricot. Daarvoor moet hij
de gedoodverfde favoriet Adrie van der Poel achter zich zien te houden. Door de
dooi na de strenge vorstperiode is het parcours bijzonder zwaar geworden. De
veldrijders moeten zich als het ware uit de zuigende ondergrond trekken.
Viervoudig titelhouder Adrie van der Poel  moet niet alleen Baars maar ook Tilburger
Edward Kuijper voor laten gaan. “Het ging goed, heel goed. Eindelijk is
het me gelukt,” zijn de eerste woorden die de nieuwe nationale kampioen
over de lippen komen voor de microfoon van NOS-radioverslaggever Jeroen
Wielaert. “Een keer winnen tegen tegen Adri e van der Poel is natuurlijk
de kroon op het werk.”

1993 Hilvarenbeek. Adrie van der Poel (Kapellen, B) en Wim de Vos (Oosterhout) op het NK in de zandveldrit van de Beekse Bergen (foto Jeroen Verhelst) Adrie van der Poel met in zijn kielzog Edward Kuijper (foto Jeroen Verhelst)

De geklopte favoriet Adrie van der Poel aanvaardt zijn nederlaag heel sportief: “Henkie was gewoon de beste vandaag. Ik word ook graag kampioen, maar moet met deze uitslag tevreden zijn. Ik ben geklopt door de sterkste. Ik weet nu wat het is om een heel seizoen in het veldrijden mee te draaien.”

Richard Groenendaal (Sint Michielsgestel) maakt van de wedstrijd tussen tachtig elite amateurs een one-man-show. Ook de kampioenstricots bij de vrouwen (Nicole Leijten uit Udenhout) en bij de nieuwelingen (Pascal van Bussel uit Ommel) blijven op Brabantse bodem. Johan Bruinsma uit het Drentse Westerbork (junioren), Dick Ariesen uit Veenendaal (amateurs-B) en Ap Hilhorst uit Nijmegen (amateurs-C) nemen de overige titels in het Beekse zand voor hun rekening.

Foto 33 en 34 2013 Leende Ellen van Dijk winnares Grote Prijs tijdrijden (geplaatst op 5 oktober 2013)

2013 GPLeende DijkEv2 (Foto Theo van Sambeek)

Het is al weer anderhalve week geleden dat Ellen van Dijk de wereldtitel tijdrijden bij de vrouwen heeft veroverd. Na Marianne Vos en Mathieu van der Poel vorige week met foto op mijn blog Wielerspiegel te hebben geplaatst komt de 26-jarige renster uit Amsterdam (geboren in Harmelen) zeker ook die eer toe. Van origine schaatster en baanwielrenster (in 2008 de wereldtitel scratch op de wielerbaan) besluit ze na de Olympische Spelen van Londen in 2012 te stoppen met het baanwielrennen en alles op het tijdrijden op de weg te zetten. Ze wint zowat alle tijdritten waaraan ze in 2013 deelneemt. In mei al schrijft Ellen van Dijk in het Kempenland de Grote Prijs Leende op haar naam. Daar is de renster van Specialized Lululemon verreweg de snelste in de rit tegen de klok die geldt als de vijfde wedstrijd voor vrouwen in het Babydump Kempenpers Klassement.

2013 HLT Ellen van Dijk IMG_8222 (Foto TVS)

In de voorbereiding op het WK in Toscane is zij in september na vijf dagen koers in eigen land ook de sterkste in de Holland Ladies Tour. Na met haar ploeg de wereldtitel ploegentijdrijden met haar team te hebben geprolongeerd legt zij, twee dagen later in de individuele tijdrit als grote favoriete van start gegaan, de ruim 22 kilometer af in 27.48 minuten. Daarmee blijft ze de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen 24 seconden voor. Carmen Small uit de Verenigde Staten legt op 28 tellen van haar ploeggenote Van Dijk beslag op het brons.

Op de foto toont de Nederlandse wereldkampioene met de zegebloemen in de hand de grote bokaal die zij als winnares van de Holland Ladies Tour 2013 kreeg overhandigd.

Foto 31 en 32 2010-2012 WK-duo Marianne Vos en Mathieu van der Poel ook in de Kempen aan het bewind (geplaatst op 1 oktober 2013)

2010 Omloop der Kempen finish dames,3 Marianne Vos en Chantal Blaak Marianne Vos verslaat in 2010 Chantal Blaak in de GP Groenen in Veldhoven (Foto TVS)

Drie regenboogtruien bracht Nederland afgelopen week mee terug uit Italië. Na tijdritwinnares Ellen van Dijk (Harmelen) maakten Mathieu van der Poel (Kapellen,B) en Marianne Vos (Meeuwen) er zaterdag in Florence helemaal een oranje dagje van door de wegwedstrijden bij de junioren en de vrouwen op hun naam te schrijven. De drie wereldkampioenen toonden eerder ook op de wegen van het Kempenland al bij herhaling hun grote klasse. Zo won Marianne Vos in 2010 op een been de districtstitel tijdrijden in Valkenswaard en was ze in Veldhoven zowel in 2011 als 2012 de sterkste van de dag in de klassieke Grote Prijs Groenen, de tegenhanger van de Omloop der Kempen bij de vrouwen. In de kermisronde van Luyksgestel triomfeerde onze nu 11-voudige wereldkampioene zelfs driemaal achtereen in 2011, 2012 en 2013.

2012 acht etappe 2 Mathieu van der Poel (geel) en Neele van Hout Mathieu van der Poel als winnaar van de driedaagse internationale Acht van Bladel 2012 met rondemiss Neele van Hout (Foto TVS)

Mathieu van der Poel liet vorig jaar in Bladel al zien dat er met hem niet te spotten valt met een denderende zege in de klassieke internationale Acht van Bladel voor junioren. En Ellen van Dijk stond in een Kempische tijdrit op het hoogste treetje van het huldigingspodium tijdens de Grand Prix Tijdrijden 2013 in Leende.

Foto 30 2004 Valkenswaard Vaandelteam elite en neo’s TWC De Kempen (geplaatst op 1 oktober 2013)

Minolta DSC (Foto Theo van Sambeek)

Door de jaren heen, en dat zijn er in 2004 al 57, heeft Tour- en Wielerclub De Kempen zich een b(l)oeien­de vereniging getoond. De rennersafdeling die de afgelopen jaren even in een dipje is geraakt, gaat weer een zonnige toekomst tegemoet. Meer dan negentig, voor het merendeel jeugdige, cou­reurs hebben in 2004 een wed­strijdlicentie. Renners van buitenaf komen de Valkenswaardse club versterken vanwege de gezellige sfeer en de gedegen sponsoring waarvoor de vereniging bekend staat. Bij de ploegenvoorstelling in zaal Lavrijssen komen dertien elite- en beloftenrenners op het podium. Onder leiding van Ruud Jansen begeven die zich in wedstrijden van de binnen- en buitenlandse competitie. Het vaandelteam bestaat uit de navolgende coureurs: staand van links naar rechts Ralf Hamers (Schijndel), Piet Rooijakkers (Gerwen), Leon van Berlo (Beek en Donk), Leon Rooijakkers (Gerwen), Bernt Hamers (Schijndel), Ferry van Heeswijk (Schijndel), Davy Bollen (Lommel) en Rob Ypenburg (Utrecht), zittend van links naar rechts Robert van Erp (Oss), Roy de Waal (Westerhoven), Hans Vorselaars (Tilburg), Robbie Scheel (Valkenswaard) en Marcel Boudewijns (Gerwen).

Foto 28 1946 Eindhoven Bord Fakkelrally vanuit Bayeux (geplaatst op 21 september 2013)

1946 Eindhoven. Bord fakkelrallye Bayeux-Eindhoven (WdT)

Deze week is in Eindhoven op het Stadhuisplein de bevrijding van de stad herdacht. Op 18 september is het op de dag af precies 69 jaar geleden dat Eindhoven is bevrijd van de Duitse bezetters. Om de herinnering daaraan levendig te houden, ook bij de jongeren, heeft dit jaar een groep leerlingen van het Eckartcollege een driedaags bezoek gebracht aan de slagvelden in Normandië waar ze oorlogsmonumenten en oorlogsgraven hebben gezien. Een goede manier om jongeren te wijzen op het onnodige leed dat mensen elkaar aan kunnen doen.

Vanaf vlak na de oorlog wordt jaarlijks een fakkelestafette georganiseerd door de Eindhovense wielerverenigingen. Daarom vandaag twee foto’s op Wielerspiegel die daaraan herinneren. De brandende fakkel met het bevrijdingsvuur wordt in Bayeux opgehaald  om vanuit die Normandische stad naar de feestende Lichtstad in het zuiden van Nederland te brengen. De wielrenners die jaarlijks zijn uitverkozen om dat karwei te klaren zijn daar stuk voor stuk trots op. Geëscorteerd door een volgwagen maken zij de rit vanuit Noord-Frankrijk. Jan de Turck die met enkele andere coureurs in 1946 het bevrijdingsvuur in de eerste fakkelestafette naar Eindhoven brengt, heeft tot zijn dood het bord dat de volgwagen dat jaar heeft gesierd (zie foto) in het schuurtje achter zijn woning aan de Hastelweg hangen. Het is niet alleen voor hem maar ook voor al die andere renners altijd een eer geweest om de fakkel te mogen overhandigen aan Eindhovens eerste burger.

Foto 29 1954 Eindhoven Fakkel met bevrijdingsvuur (geplaatst op 21 september 2013)

1954 Eindhoven. Jan Wolfs krijgt in Bayeux de fakkel om die met een delegatie naar Eindhoven te brengen

In september 1954 wordt in Bayeux de bevrijdingsfakkel overhandigd aan Jan Wolfs, die ik eerder op mijn blog Wielerspiegel al eens voor het voetlicht heb geplaatst (zie bericht nummer 9, alsook foto 5 van de fakkelrit in 1946). Oud-Eindhovenaar Wolfs die al sinds de jaren vijftig in Canada woont weet met enkele andere renners de fakkel veilig en wel in Eindhoven te bezorgen. Wie zijn de anderen op de foto? Reacties graag op dit blog of per mail naar pietenroos@chello.nl

Foto 27 1999 Riethoven Podium elite en neo’s met winnaar Gerben van den Broek (geplaatst 14 september 2013)

Podium Riethoven 1999 (Foto Theo van Sambeek)

Gerben van den Broek uit Veghel laat aan de eindstreep van de Riethovense kermisronde zien dat er tegen zijn eindschot weinig kruid gewassen is voor clubrenners van zijn niveau. Zowat halverwege de wedstrijd heeft hij bij een van de vele premiesprints met zes anderen voorsprong genomen op het peloton. Demarrages van Martien Maton (Bladel) en Robert Klijs (Aalst) in de slotfase van de koers leveren geen succes op, zodat de zeven koplopers om de zege gaan spurten. Van den Broek werkt zich met gemak los en kan in de laatste meters rustig rechtop gaan zitten om met enkele meters voorsprong de finishlijn te passeren. De strijd om de tweede plaats eindigt in een millimeterspurt tussen Marcel Boudewijns (Gerwen) en Bart Bosmans (Lommel) waarbij de finishfoto uitkomst moet brengen. Boudewijns krijgt het voordeel van de twijfel. Bosmans kan zich daarmee verzoenen. Ook Joost van Hest (Goirle) en Marc Gerritsen (Oirschot) finishen in de kopgroep. Op de foto van links naar rechts de drie B’s: Boudewijns, Van den Broek en Bosmans. Winnaar Gerben van den Broek (26) ontvangt naast de bloemen van de rondemiss uit handen van mevrouw Bakker-Van Assen, Bergeijks eerste burger, een plaquette ter herinnering aan de Ronde van Riethoven 1999.

De winnaar van toen woont momenteel in Oisterwijk en is werkzaam als eindredacteur bij De Winter mediagroep. Om het wielrennen in Brabant te promoten zorgt hij op zijn website www.brabantcycling.nl dagelijks voor actueel nieuws over Brabantse wedstrijden en Brabantse coureurs.

Foto 26 2007 Bladel Groei licentiehouders bij Het Snelle Wiel (geplaatst 7 september 2013)

Elite en beloftenploeg snelle wiel '07 (Foto Theo van Sambeek)

Rond de eeuwwisseling vindt er bij TWC Het Snelle Wiel in Bladel zowel in kwantiteit als in kwaliteit van het rennersbestand een flinke groei plaats. Onder leiding van clubtrainer Frans Willems uit Oostelbeers is enkele jaren achtereen aan een technisch beleidsplan gewerkt en dat begint steeds meer zijn vruchten af te werpen. Omdat organisatorisch alles goed op de rails staat, kan het niet anders of ook de resultaten van de renners begeven zich in stijgende lijn. In 2007 bij de ploegenpresentatie van Het Snelle Wiel vertegenwoordigen meer dan honderd wedstrijdlicentiehouders met hun begeleiders het rood en wit van de Bladelse vereniging. Een ongekend groot aantal dat aantoont dat de vereniging op coureurs tot in de verre omgeving een nog steeds toenemende aantrekkingskracht uitoefent. Het aantal overwinningen in weg- en veldritseizoen is in februari 2007 opgelopen tot 25 met als mooiste zegepraal de nationale titel veldrijden die Frans Willems in de eerste maand van dat jaar in Woerden heeft behaald.

Op de foto links de begeleiders Jan Leijten (Udenhout) en Piet van Leeuwen (Hilvarenbeek), rechts ploegleider Frans Bruininx (Reusel). Staande achter Roel van Houtum (Netersel), Bart Damen (Reusel), Patrick van Leeuwen (Hilvarenbeek), Jos Castelijns (Eersel), Herman van Riel (Diessen), Marco Wesseling (Rosmalen) en Roy de Waal (Westerhoven); staande midden Harold van Gerven (Eersel), Norbert van Hoof (Eersel), Detlef La Grand (Eindhoven), Jan Hoeks (Westerhoven), Ton Lauwers (Reusel) en Jan Winkelmolen (Ell); zittend Jean-Pierre Leijten (Bladel), Tijn Seuntjens (Eindhoven), Roy Elias (Tilburg), Coen Sevens (Diessen), Rik Adriaans (Oostelbeers) en Niels Bogaars (Reusel).

Foto 25 1986 Reusel Winnaar Jeroen Reijrink in Kempenland Jeugdtoer

2013-09-05 Reusel Jeroen Reijrink uit Diessen gaat in 1986 zegevierend over de eindstreep bij de 15 en 16 jarigen in de Kempenpers Jeugdtoer in Reusel (foto Henk van Dorenmalen) (Foto Henk van Dorenmalen)

Op de vooravond van de start van de Tour de France in 1986 wordt in Reusel een begin gemaakt met de Kempenland Jeugdtoer. De doelstelling van de wedstrijden voor 13-14 jarigen en apart voor 15-16 jarigen is de jeugd op een prettige manier met de wielersport kennis te laten maken. Het geeft de sfeer allemaal uitstekend weer, als je de jongens en meisjes op de fiets en de ouders langs de kant ziet, vol spanning hoe hun kinderen het er vanaf zullen brengen. Voor de jeugd is het allemaal echt! Er wordt om premies gestreden en speaker Jan Pijnenburg uit Bladel doorspekt de wedstrijden met humoristisch commentaar. Thuisrijder Johan Peeters stuift bij de jongste categorie triomfantelijk als eerste over de aankomstlijn. Bij de 15-en 16-jarigen flitst Jeroen Reijrink uit Diessen (foto) als eerste over de streep.

De uitslagen in Reusel:

13-14 jarigen: 1 Johan Peeters (Reusel), 2 Rob Asveld (Veldhoven), 3 Rik Smits (Middelbeers), 4 Berry Lavrijsen (Reusel), 5 Joël Bullens (Oirschot).

15-16 jarigen: 1 Jeroen Reijrink (Diessen), 2 Luc Reijrink (Diessen), 3 Maurice Schellekens (Moergestel), 4 Frank van Elderen (Moergestel), 5 Humphrey Knapen (Eersel)

Foto 24. 1993 Veldhoven TWC Tempo met nieuwe clubsponsor ArbeidsbureauStart (geplaatst op 31 augustus 2013)

2013-08-31 Veldhoven Tempo-Arbeidsbureau Start

Met hernieuwd enthousiasme worden in 1993 bij TWC Tempo de zaken aangepakt. Tempo beschikt  in de nieuwe outfit waarop de naam van ArbeidsbureauStart prijkt over een aantal talentvolle jongeren uit het Kempenland. Op de foto staande van links naar rechts bestuurslid Henk Timmers, Franco Rombouts, Andy van de Ven, Bjorn van der Schoot, Pascal van Bussel, Robert Regeling, Theo Timmers, Ronald van de Boomen, begeleider Ted van de Boom, Erik Verberk en Tom Deiling. Zittend van links naar rechts Christian Timmers, Ard Bierens, Frans Houbraken, Martin van de Linden, Suzanne van Bussel, Johan van Grootel, Jan Dickhout en Patrick van de Ven.

Foto 23. 2010 Eersel VFG Eerselle 10 jaar in 2013 (geplaatst op 28 augustus 2013)

2010 Eersel VFG Eerselle in de Ardennen

Op zaterdag 14 september viert Vrouwen Fiets Groep Eerselle haar tienjarig bestaansfeest. Omdat VFG Eerselle een van de weinige specifieke toerclubs voor vrouwen in ons land is, willen we graag nogmaals in Wielerspiegel aandacht besteden aan dit jubileum. In bericht 32 keken we al terug op het ontstaan van deze fietsgroep met uitsluitend vrouwelijke leden uit de Kempen  van Veldhoven tot Bladel en van Vessem tot Luyksgestel en Lommel. Hier een foto van het Ardennen weekend in 2010 van de toerclub.

Foto 22. 1976 Bladel Bert Oosterbosch als junior op kop (geplaatst 17 augustus 2013)

1976 Bladel 13 aug. Bert Oosterbosch op kop (Foto Jan Smets)

Bij een wielerboek met 642 pagina’s blijkt af en toe toch nog een foutje binnen te sluipen. Eerder al heb ik in een erratum (zie de website www.wielerspiegel.nl) een aantal aanvullingen en kleine wijzigingen verwerkt. Jan Smets uit Bladel die bijgaande foto aanleverde voor mijn boek Wielerspiegel, 125 jaar wielersport in de Kempen, maakt me attent op nog een kleine vergissing. Daarom wil ik het niet nalaten om zijn reactie bij de foto op mijn weblog weer te geven. Jan mailt:

“Het is wat laat, maar proficiat met je prachtige boek. Jou kennende weet ik, dat je probeert zo nauwkeurig mogelijk te zijn. Daarom toch een correctie op de foto van Bert Oosterbosch op pag. 415. Deze foto is niet van augustus 1976 (kijk maar naar de bomen).

Het is een foto van een afwachtingswedstrijd van de Ster van Bladel. De junioren reden een criterium en ook een afvalkoers (volgens mij met de eerste 20 van het criterium). Het parcours van de afvalkoers liep via de Sniederslaan, Kloostertuin, Beatrixlaan en Markt. Deze foto is van de afvalwedstrijd.

Ik heb in de uitslagenlijst gekeken. Het zou 13 april 1975 geweest kunnen zijn. Mogelijk is het zelfs niet in de uitslagen opgenomen, omdat het een extra wedstrijd was na het criterium. In mijn herinnering won Bert Oosterbosch namelijk,  maar dat weet ik niet zeker.

Ik weet nog dat de Ster die dag eindigde met een massale valpartij, ter hoogte van de Markt. Mijn fotorolletje was vol, ander had ik er nog een spectaculaire foto van kunnen leveren.

Ik zie op je website en weblog, dat jij nog tot in lengte van jaren werk kunt hebben als wielerchroniquer. Succes daarmee en dank voor vele uren lees – en kijkplezier.”

Foto 21. 1990 Casteren Kempenland Jeugdtoer (geplaatst 15 augustus 2013)

1990 Casteren Kempenland Jeugdtoer (Foto Ben)

Bij de foto’s nu een plaatje dat ook al in het boek Wielerspiegel, 125 jaar wielersport in de Kempen, is opgenomen. Vanaf 1985 t/m 1991 wordt de Kempenpers Rabobank Jeugdtoer verreden met jaarlijks een serie etappes. De opzet is om in een aantal van de allerkleinste dorpen van de Kempen de wielersport op gang te brengen. Zo is Casteren een aantal jaren etappeplaats waar de jeugd zonder wedstrijdlicentie zich met elkaar kan meten op de racefiets. De wedstrijdjes in twee leeftijdscategorieën (13-14 jaar en 15-16 jaar) leveren tal van coureurs in spé op die later een officiële wedstrijdlicentie bij de KNWU aanvragen. Jongens als Ruud Jacobs (Steensel), Adri en Franco Rombouts  en Stefan Willems (Luyksgestel), Luc Reijrink (Diessen), Johan Peeters en Berry Lavijssen (Reusel), Rob Asveld, Arno Keijzer en de broers Christian en Theo Timmers (Veldhoven), John van Rooij en Roel Dirkx (Bladel), Bart Faes, Erwin Rijkers en Frank Wouters (Hapert), Joep van de Ven en Marc Gerritsen (Oirschot), John Peels (Leende), Roger Coolen (Tilburg), Erwin van Gorp (Son), Frans Houbraken (Bergeijk), Ard Bierens (Steensel), Laurens van Zelst (Eersel), Priscilla van Katwijk (Aalst) maken via de Jeugdtoer de opstap naar het echte wielrennen. Ook later welbekende lange afstand schaatsers als Bas van Hest (Alphen) en Joep Aerts (Riel) zijn vaste deelnemers aan de Jeugdtoer. Op de foto poseren de renners met rondemiss Leoniek van de Huygevoort in 1990 voor de start in Casteren.

Foto 20. 1933 Eindhoven Roel d’Hooghe (geplaatst 12 augustus 2013)

1933 Bergeijk Roel d'Hooghe

In de eregalerij met betrekking tot het 100 jarig bestaansfeest van PSV in 2013 wordt in het Eindhovens Dagblad dagelijks afgeteld naar het jubileum van de Eindhovense club op 31 augustus. Vandaag wordt Miel d’Hooghe als bijzondere speler uitgelicht. Hij is met Willy van der Kuijlen en Berend Scholtens recordhouder bij PSV. Zij maken ieder achttien seizoenen vol bij de rood-witten, een record dat nooit meer is geëvenaard. Miel d’Hooghe, eigenlijk Camiel, is van geboorte een Zeeuws-Vlaming. Hij is de jongste zoon in een bijzonder sportief gezin met elf kinderen dat in het begin van de vorige eeuw vanuit het Zeeuwse Sint Jansteen naar Eindhoven verhuist. Vader is timmerman en aannemer in Zeeuws-Vlaanderen, geen vetpot voor zijn gezin. In Eindhoven zorgen een baan in de Philips fabriek en een woning in Strijp voor een gegarandeerde toekomst. Zowel als voetballer als al wielrenner staan de jongens d’Hooghe hun mannetje. De wielrenners Roel en Sjef worden op de wielerbaan bij gestaan door hun broer Frans als verzorger. Zij struinen de Brabantse wielerbanen af en verdienen met de bijeen gereden prijzen meer dan dat ze met fabriekswerk kunnen vergaren. Naast het wielrennen behoren ze met hun broer Louis ook als voetballer tot de toonaangevende spelers in de jaren voordat het betaalde voetbal zijn intrede doet bij de clubs Brabantia en PSV. Frans d’Hooghe voetbalt later nog bij NAC in Breda. Camiel maakt ook de intrede van het betaalde voetbal nog mee bij PSV waar hij tot en met 1958 in de hoofdmacht speelt.

Roel d’Hooghe staat hierbij op een portretfoto in 1913 uit zijn jaren als wielrenner. De initiaal C verwijst naar zijn eerste voornaam Carolus. Dit soort foto’s met handtekening zijn bestemd voor de supporters bij baanwedstrijden in de jaren voor de oorlog. Na zijn tijd als wielrenner is d’Hooghe jarenlang voetbaltrainer, onder meer bij zaterdagclub Rust Roest (Eindhoven) en bij HMVV (Hooge Mierde).

Foto 19. 1988 Valkenswaard Stella Artois profcriterium met winnaar Jean-Paul van Poppel (geplaatst 3 augustus 2013)

1988 Valkenswaard,profs podium (TVS) (Foto Theo van Sambeek)

De na-Tour criteriums hebben dit jaar door de resultaten van de Nederlandse profploegen in La Grande Boucle weer duizenden toeschouwers op de been gebracht. Dit soort wedstrijden leven bij de gratie van Nederlandse successen. Zo is dat altijd al geweest.

Een naam opbouwen als de welbekende Acht van Chaam. Dat is in 1975 het streven van de Stichting Wielerevenementen Valkenswaard die het Stella Artois Profcriterium in samenwerking met Tour- en Wielerclub De Kempen op poten zet. Tien jaar eerder hebben ze in Valkenswaard de jaarlijkse profkoers met Willem II als hoofdsponsor geleidelijk aan zien wegkwijnen nadat die sponsor met zijn grote profploeg van het Europese wielertoneel is verdwenen. Op een nieuw parcours midden in het uitgaanscentrum van Valkenswaard komt een profwedstrijd die zijn weerga nauwelijks kent. Eddy Merckx in hoogsteigen persoon, het illustere trio Freddy Maertens, Marc Demeyer en Michel Pollentier, Hennie Kuiper in de regenboogtrui van de wereldkampioen als aanvoerder van een beloftevolle Nederlandse wielerlichting en Roger de Vlaminck voeren op woensdagavond 11 augustus 1976 het veld aan. Piet van Katwijk is Eddy Merckx aan de eindstreep net iets te snel af. In de jaren die volgen staan grote vedetten jaarlijks aan de startlijn. Francesco Moser, Bernhard Thevenet, Phil Anderson, Greg Lemond, Tourwinnaar Laurent Fignon in 1984 en Lucien van Impe, ze zijn er allemaal eenmaal of meerdere keren. En telkens eindigt het Stella Artois Profcriterium met een bekende naam als winnaar, zoals onder meer Hennie Kuiper (1980), Johan van der Velde (1981), Ludo Peeters (1982) en Eric Vanderaerden zelfs tweemaal (1984 en 1985). In 1988 wordt winnaar Jean-Paul van Poppel op het podium geflankeerd door Belgisch kampioen Etienne de Wilde en bergkoning Steven Rooks uit de Tour de France.

Foto 18. 1982 Duizel Wielercoryfeeën in jaarlijkse kermisronde (geplaatst 27 juli 2013)

Duizel janwijten-wielrennen 1090 (foto Jan Wijten)

De kermisronde van Duizel heeft van oudsher sterke wielernamen aangetrokken. De beste amateurrenners van Nederland maken er jaar na jaar hun opwachting. Zo worden voor aanvang van de hoofdwedstrijd in het programma op kermismaandag 1982 nationaal kampioen Hans Boom (Markelo) en Olympia Tour winnaar Gerrit Solleveld (De Lier) in een open oldtimer over het parcours rondgereden. Ook Theo Koomen heeft plaats genomen naast de chauffeur. De populaire wielerverslaggever komt microfonist Jan Peeters assisteren bij het verslag van de wedstrijd. De twee coureurs rijden in een shirt van Jan van Erp, de ploeg die jarenlang haast ongenaakbaar is. De zege in Duizel gaat dat jaar naar Toon van der Steen (Bruinisse) die Ron Snijders (Halfweg) en Jannes Slendebroek (Geldrop) naast zich op het podium krijgt.Maandag 29 juli wordt de kermisronde van Duizel voor de 56e keer verreden. Opnieuw staat er een bijzonder sterk rennersveld aan de start in de koers ‘Om de Gele Trui’ onder aanvoering van de kersverse nationale kampioen bij de elite zonder contract Lars Horring, de Metec coureur uit het Drentse Valthe.

Foto 17. 1984 Bladel Petje af van Nico Verhoeven voor Jelle Nijdam in Ster van Brabant (geplaatst op 18 juli 2013)

1984 Bladel. Petje af voor leider Jelle Nijdam zegt Nico Verhoeven (foto HvD) (foto Henk van Dorenmalen)

De Ster van Brabant wordt in april 1984 voor de eerste keer als meerdaagse wedstrijd verreden met Bladel drie dagen achtereen als start- en finishplaats. De amateurklassieker, die vanaf 1967 als Ster van Bladel in de vorm van een eendagswedstrijd een begrip is geweest in wielerkringen,  is niet alleen uitgebreid naar drie dagen maar heeft ook een nieuwe naam gekregen. Al in de proloog op vrijdagavond 6 april neemt Jelle Nijdam een voorschot op de eindzege. De renner uit Zundert houdt zijn Van Aarle-Ecco ploeggenoten Hans Daams (Valkenswaard) en John Talen (Spijkenisse) na ruim 22 kilometer in de individuele tijdrit respectievelijk 41 en 48 seconden achter zich. Peter Hofland (Roosendaal) wint op zaterdag de rit in lijn. De derde etappe op zondag eindigt in een sprintzege voor Jean-Paul van Poppel (Tilburg). Voor aanvang van de zondagetappe hebben drie coureurs even een onderonsje. Nico Verhoeven, anno 2013 ploegleider van het succesvolle Belkin Tourteam, neemt zijn petje af voor klassementsleider Jelle Nijdam. Amstel coureur Frank Pirard (Breda) luistert toe. Ook op de foto te herkennen Willem van Steensel, een van de nestors in de organiserende Tour- en Wielerclub Het Snelle Wiel, alsook de broers Nico en Harrie Panken, Jos Broekx, Marcel Vosters en (midden achter) vader Pirard.

Nico Verhoeven zal na zijn amateurtijd in de Gazelleploeg bij de professionals vanaf 1985 een gewaardeerd coureur worden in de teams Skala-Skil, Superconfex-Yoko, PDM-Concorde, Novemail-Histor om zijn profcarrière in 1995 te besluiten in de ploeg Palmans-Ipso. Jelle Nijdam wordt nog in het najaar van 1984 prof bij Kwantum Hallen-Yoko en rijdt later nog voor Super Confex, Buckler, Wordperfect en TVM voordat hij in 1996 als actief coureur stopt. Nijdam staat vooral bekend om zijn geweldige demarrage in de laatste kilometer. Hij zal zes etappes in de Tour de France winnen, onder meer in 1989 in Gap waar deze week ook weer een Tourrit is gefinisht.

Foto 15 en 16. 1999-2013 Veldhoven Bo van den Akker als kleuter met vader John en als rondemiss van de Omloop der Kempen

1999 John van den Akker met Bo in Steensel 1999 John van den Akker met dochtertje Bo voorop de fiets na zijn overwinning in Steensel 1999

Al twee weken achtereen is het Kempenland goed vertegenwoordigd in het RTL7 tv programma Tour du Jour. Bij de eerste teams die op de Tacx trainers een poging doen om bij het beklimmen van de Mont Ventoux in een uur lang zoveel mogelijk kilometers te rijden behoort Het Snelle Wiel uit Bladel. Vooral Pim de Beer doet zich opmerken met een wattage van 364, waarmee hij niet veel onderdoet voor een aantal profcoureurs. Ook een damesteam van TWC De Kempen uit Valkenswaard waagt zich enkele dagen later in het veel bekeken avondprogramma in de strijd. Bij de dagelijkse rondemissen die het start- en eindsignaal geven bevindt zich zondagavond Omloop der Kempen gastvrouw Bo van den Akker uit Veldhoven. Van kleins af aan heeft die de belangstelling voor de wielersport met de paplepel ingegoten gekregen. Vader John van den Akker was in haar kleuterjaren een verdienstelijk profrenner en deelnemer aan de Tour de France. De foto’s van Bo als kleuter bij papa John op de fiets en nu als 16-jarige rondemiss van de Omloop der Kempen getuigen daarvan. Bo is een druk bezette meid op haar nog jeugdige leeftijd. Naast de opleiding MBO Toerisme  en een opleiding tot danslerares heeft zij vooral dansen en uitgaan als hobby’s.

2013-05-19 Veldhoven podium Omloop vlnr Steven Lammertink, Eugenio Falaci en Rens te Stroet IMG_6336 Het podium van de Omloop der Kempen 2013 met van links naar rechts Steven Lammertink, Bo van den Akker, de Italiaanse winnaar Eugenio Alafaci, Valerie van Dijk en Rens te Stroet (foto Theo van Sambeek)

14. 1970 Tour de France Jan van Katwijk helpt Rini Wagtmans aan etappezege in Montpellier

1970 Rini Wagtmans Montpellier zege in Touretappe

Vandaag rijden de renners in de Tour de France de etappe van Aix-en-Provence naar Montpellier. Die finishplaats doet herinneren aan de aankomst in 1970 met Nederlands succes. “Na de slopende Alpenritten komt de karavaan langs de Middellandse zee op adem. Op weg vanuit Carpentras naar Montpellier worden af en toe slechts speldenprikken uitgedeeld, maar steeds volgt een hergroepering.” Zo beschrijft wijlen Wim Amels, de Valkenswaardse wielerjournalist, het in zijn boek ‘Hollands Glorie in de Tour de France’. Op de assenpiste toont Rini Wagtmans nog eens zijn niet geringe stuurmanskunsten. Willem II ploeggenoot en mede-Brabander Jan van Katwijk brengt de kopman van de Valkenswaardse sigarenploeg in stelling om de etappefinish met succes af te ronden. Jan Janssen en Walter Godefroot maken een schuiver op het gruis van de piste in Montpellier. Jan van Katwijk die voor Wagtmans het gat dicht houdt, zodat de West-Brabander enkele lengten voorsprong kan nemen, houdt aan de val van Godefroot weliswaar een bezeerde duim over, maar ziet zijn kopman triomferend over de eindstreep rijden. Wagtmans is zijn oud-ploeggenoot tot op heden toe altijd dankbaar geweest voor zijn hulp. “Dankzij Jan kon ik toen de meer ervaren sprinters te snel af zijn.”

13. 2004 Bergeijk Thomas Dekker Nederlands kampioen tijdrijden

Minolta DSC (foto Theo van Sambeek)

Twee jaar op rij organiseert het Wieler Comité Bergeijk op een fraai parcours – de lange rechte wegen in de Pilis lenen zich daarvoor uitstekend – het NK tijdrijden voor diverse wedstrijdcategorieën. Nadat Maarten den Bakker in 2003 bij de professionals met de hoogste eer gaat strijken, is die eer een jaar later op een zonovergoten dag aan Thomas Dekker toebedeeld. De dan pas 19-jarige Noord-Hollander zet – als neo-amateur met dispensatie tussen de profs gestart – al zijn tegenstanders te kijk en laat de teller na 55 kilometer stilstaan op een gemiddelde snelheid van 47,3 kilometer per uur. De beloftevolle coureur uit Dirkshorn laat zijn ploeggenoot Joost Posthuma (Hengelo) en routinier Bart Voskamp (Wageningen) achteloos respectievelijk 1.14 en 1.35 minuut achter zich.

12. 2004 Podiums Bladel en Luyksgestel in Kempenklassement

Sinds 1996 wordt er in de criteriums in de Nederlandse Kempen door elite en beloften strijd geleverd voor de eretitel en een leuk prijzenbedrag. Na drie eindzeges op rij maakt Marco Brus een goede kans op prolongatie van die titel. De Schijndelnaar heeft met de wedstrijden in Bladel en Luyksgestel in het nabije vooruitzicht al een ruime voorsprong in punten op Tim Kerkhof uit Nistelrode. Andere achtervolgers lijkt hij voorgoed van zich te hebben afgeschud. Zondag staat de etappe in Bladel op het programma, maandag gevolgd door de Luyksgestelse kermisronde.

Mocht Brus er in slagen ook in 2013 voor de vierde keer eindwinnaar te worden, dan nog blijft er één coureur de onbetwiste leider wat het aantal eindzeges betreft. In 2004 grijpt Jurgen van Pelt voor de vijfde keer achtereen de eindwinst. En dat zonder in Bladel of Luyksgestel de hoofdvogel te hebben geschoten.

Podium Bladel RaboKP '04 (foto TVS)

In Bladel finisht Van Pelt als tweede achter Robbert van de Stelt (Aalst). De derde man op het podium (rechts) is Jos van Veldhoven (Dommelen).

In Luyksgestel slaagt Dirk Bellemakers er in voor eigen publiek te zegevieren. Het is een orgelpunt op de tot dan toe steeds toenemende kracht van de Luyksgestelse belofte.

Minolta DSC (foto TVS)

Dirk Bellemakers is het stralende middelpunt tijdens de huldiging in Luyksgestel met naast zich Kurt Wouters (Bergeijk) en (rechts) de betreurde Arno Wallaard (Noordeloos) die amper twee jaar later aan een hartstilstand zal overlijden.

11. 1968 Spoordonk nieuwelingenkoers

1968 Spoordonk. Jan van Helvoirt uit Diessen (midden) mee vooraan in de nieuwelingenkoers. Geheel rechts (met drinkbus in de hand) Toon Jansen uit Reusel

Van 1965 tot en met 1970 wordt jaarlijks de Ronde van Spoordonk verreden op een voor de renners fraai open parcours aan de Boxtelse kant buiten het dorp. Ieder jaar zijn er wedstrijden voor adspiranten, nieuwelingen en amateurs. In 1966 is er in het programma een wedstrijd voor professionals opgenomen met de Belg Rik Luyten als winnaar met naast zich onze landgenoten Cees van Espen (Arnhem) en Bart Zoet (Sassenheim) op het podium. Bij de amateurs gaan de zeges naar Tini van der Lee (Drunen), Jac van Kessel (Deurne), Leen Poortvliet (Dirksland), Wim Liebrechts (Vlaardingen) en Henk van Vught (Boxtel).

Op de foto uit 1968 het nieuwelingenpeloton (17- en 18-jarige renners) in actie met voorop in het midden Jan van Helvoirt (Diessen) en geheel rechts met drinkbus in de hand Toon Jansen (Reusel). Ook duidelijk herkenbaar Hans van de Berg (Eindhoven) die boven drie voorgangers uittorent. De zege bij de nieuwelingen gaat in 1968 naar Roy Schuiten (Zandvoort) vóór Cees Vennix (Oostelbeers) en Martin Venix (Rotterdam).

10. 1949 Bladel Renners klaar voor een trainingsrit

1949 Bladel Neterselseweg 2 renners met publiek

Op de Neterselseweg zijn in de jaren na de oorlog, als diverse wielerclubs in het Kempenland worden opgericht, op zondagmorgen in het voorjaar geregeld trainingswedstrijden. Renners van Het Snelle Wiel (Bladel), Trap Met Lust (Geldrop), De Gouden Leeuw (Son), Tempo (Veldhoven) en Juliana (Aalst) treffen elkaar in twee wedstrijdcategorieën. Nieuwelingen (17- en 18-jarigen) en amateurs (vanaf 19-jarige leeftijd) komen aan de start op de keiweg naar Netersel. De start is bij de boerderij van Fiers. In Netersel is het keerpunt en rijden de renners over dezelfde weg terug naar Bladel. Het is in het jaar dat de eerste editie van de Acht van Bladel (in 2013 in het weekend van 21 t/m 23 juni, dus tel maar uit hoe vaak al) wordt verreden. In de beginjaren heet die koers voor nieuwelingen nog de Grote Ronde van Bladel.

Op de foto twee deelnemers aan de trainingsritten: Fons Roijmans en Kees Kraaijvanger (rechts), beiden uit Bladel. Over publiek hebben zij niet te klagen: van links naar rechts Henk van Hoof, op de achtergrond staat Jan Küper, daar voor Liesje Dirks en Jannie Kraaijvanger. Tussen de renners is Ad Lavrijssen zichtbaar, verder Piet Schoofs en enkele kinderen van het gezin Wouters dat later naar Australië zal emigreren.

9. 2004 Leende wielerdorp voor de vrouwen

2004 HLT '04 onder de Lindse Blaos Mirjam Melchers Foto TVS

Dat Leende de wielervrouwen een warm hart toedraagt is al langer bekend. Marten de Lange, voorzitter van de Stichting Wielersupport Leende, haalt de Holland Ladies Tour in het eerste decennium van deze eeuw naar zijn nieuwe woonplaats. Vanaf 2003 komen de rensters in de Holland Ladies Tour zes keer in het dorp van de Lindse Blaos aan de start. Vaak met Duitse winnaressen in de etappe door het Kempenland met Leende als start- en finishplaats. In 2003 gaat de zege naar de Angela Brodtka vóór Nicole Cooke uit Groot-Brittannië die het wereldbekerklassement op dat moment aanvoert en de Zweedse wereldkampioene Susanne Ljunskog.  In 2004 wordt in een pelotonssprint met veel meer dan honderd rensters om de zegebloemen gesprint. Trixi Worrack klopt haar landgenote Angela Brodtka en Chantal Beltman (geboren in Slagharen) op de eindstreep. Een jaar later eindigt de etappe van Nederlands grootste vrouwenkoers in een zege voor Regina Schleicher voor haar landgenoten Ina-Yoko Teutenberg en Tanje Hennes.

De Nederlandse rensters laten zich ook regelmatig van hun beste kant zien in de Holland Ladies Tour. Zo handhaaft Mirjam Melchers (zie foto) zich als groene truidraagster in 2004 in Leende goed voorin het algemeen klassement. De renster uit het Gelderse Gendt (26 september 1975), die inmiddels alweer jarenlang in Oisterwijk samenwoont met oud-prof Jean-Paul van Poppel, wordt dat jaar eindwinnares van de Ladies Tour.

Leende maakt zich nu op voor de tweede editie van de Grote Prijs Leende, een individuele tijdrit over een afstand van 20,8 kilometer die meetelt voor het Baby-Dump Kempenpers Klassement. In de eerste uitgave van die tijdrit is Loes Gunnewijk (Zwolle) vorig jaar de sterkste gebleken vóór Iris Slappendel (Ouderkerk aan de Amstel) en de verrassend voor de dag komende Zeeuwse renster Mathilde Matthijsse (Grijpskerke). Voordat de elite- en beloftenrensters van start gaan is er ook een  individuele tijdrit voor nieuwelingenmeisjes (8 km) met een paar zegefavorieten uit de Kempen: Jamie Bierens (Duizel) en Julie Burgmans (Bergeijk), gevolgd door een rit tegen de klok voor junior-vrouwen met Lizzy Witlox (Eindhoven) en Anouk Rijff (Valkenswaard) bij de kanshebsters op de zege. Loes Gunnewijk komt haar titel verdedigen, ook Iris Slappendel en Mathilde Matthijsse zijn er weer bij. Favoriete voor de zege is Ellen van Dijk (Amsterdam). De Franse Pauline Ferrand Prevot (Rabobank), Roxane Knetemann (Nijkerk) en Vera Koedooder (Apeldoorn) doen eveneens mee voor de overwinning. En uiteraard verdedigt Sandra van Veghel (Esch), de roze truidraagster in het Kempenklassement, haar toppositie in de GP Leende. In de vroege avond rijden regionale teams op het parcours nog een ploegentijdrit.

Het programma in Leende op woensdag 29 mei:

15.00 uur: Activiteiten voor jong en oud
15.30 uur: Nieuwelingen meisjes – 8,0 km
16.00 uur: Junioren vrouwen – 10,3 km
16.30 uur: Elite vrouwen – 20,8 km
18.00 uur: Ploegentijdrit – 12,1 km

8. 2004 Veldhoven. Vierde zege Leontien van Moorsel in vrouwenomloop

142-1999 Veldhoven. Omloop der Kempen winnares Leontien van Moorsel (TVS) Foto Theo van Sambeek

Het is alweer negen jaar geleden dat Leontien van Moorsel in Veldhoven haar vierde zege behaalde in de Omloop der Kempen voor vrouwen, destijds aangeduid als de Grote Prijs Sankomij. Met 21 nationale titels, 10 wereldtitels en 4 keer Olympisch goud mag de renster uit Boekel die intussen met haar man Michael Zijlaard Rotterdam als woonplaats heeft gekozen naast Keetie Hage en Marianne Vos als Nederlands grootste veelvraat in het vrouwenwielrennen beschouwd worden. Nadat ze in 1991 en 1992 de Tour Féminin op haar naam heeft geschreven krijgt ze even een terugslag, omdat ze te fanatiek met haar sport bezig is en anorexia krijgt. Als ze de draad weer goed oppakt blijkt ze opnieuw nauwelijks te stuiten op wereldniveau. Om nog maar niet te spreken van wedstrijden als de GP Sankomij in Veldhoven. Driemaal achtereen, in 1998, 1999 en 2000 toont ze haar superioriteit in die internationaal bezette wedstrijd. In 2004 komt ze weer eens aan het vertrek van de vrouwenomloop om met succes ‘houdoe’ te zeggen tegen haar vele fans voordat ze tijdens de Olympische Zomerspelen in Athene haar imposante carrière beëindigt.

Nu staat de vrouwenomloop alweer enkele jaren te boek als de Grote Prijs Groenen Groep. Op eerste pinksterdag, zondag 19 mei, neemt een omvangrijk vrouwenpeloton om 12.10 uur de start voor de 17e editie van de wedstrijd in en rondom Veldhoven. De voorlopige deelneemsterlijst telt maar liefst 147 namen die de strijd aangaan voor het opvolgen van de inmiddels met fietsen gestopte Suzanne de Goede. Opmerkelijk is dat in het peloton momenteel, negen jaar nadat Leontien van Moorsel haar vierde zege boekte, van de rensters van toen Edith Klep en Martine Bras (3e en 4e in 2004) nog altijd hun partijtje goed meeblazen.

Zie ook: http://www.omloopderkempen.nl/deelnemerslijst-dames

7. 1964 Veldhoven. André van Middelkoop winnaar Omloop der Kempen

1964 Veldhoven winnaar André van Middelkoop Omlopp der Kempen (via Louis Schats)André van Middelkoop met de winnaarsbloemen. Rechts naast hem op de foto (met opgeschoren kapsel) wedstrijdleider Jan Klip uit Eindhoven.

“Met een machtige coupe de pédale, op vijftien kilometer voor de finish, sloeg de 23-jarige Rotterdammer André van Middelkoop zijn succesvolle slag. Als een volleerd routinier holde hij bij zijn vijf medevluchters vandaan en stormde naar een grootse zege in de zestiende uitgave van de Omloop der Kempen, die wederom door wielerclub Tempo uit Veldhoven subliem werd georganiseerd. Negen seconden later spurtte Henk Cornelisse vóór Harrie Steevens, Evert Dolman, Frank Ouwerkerk en Eddy Beugels naar een tweede plaats.”

Zo beschrijft Jan Balder in een julinummer van het KNWU blad ‘Wielersport’ in 1964 de finale van de Omloop der Kempen van dat jaar.

Winnaar André van Middelkoop is eerder dat jaar als 3e geëindigd in de Olympia Tour etappe die in Veldhoven finisht. Blijkbaar heeft hij die dag goed opgelet en weet nu precies het moment te kiezen om een solopoging te ondernemen die prachtig slaagt. De Rotterdammer rijdt dat jaar in de Caballero ploeg. In 1965 maakt hij deel uit van het Nederlandse kwartet in de ploegentijdrit voor amateurs op het WK in Noord-Spanje. In kil regenweer wordt Italië wereldkampioen vóór Spanje en Frankrijk. De Nederlandse ploeg met Bart Zoet, Jan Pieterse, Evert Dolman en André van Middelkoop wordt vierde. Laatstgenoemde krijgt een contract bij de profploeg Televizier, maar die sponsor stopt na een jaar. Van Middelkoop, een veelbelovend amateur, heeft in 1968 geen team meer, rijdt dat jaar als ongesponsorde professional, peutert in 1969 nog een contractje los bij Aluminium Bazuin-Peycom en stopt met de wedstrijdsport, nog voordat hij de 29-jarige leeftijd bereikt. Hij wordt brugwachter. Fred van Slochteren beschrijft het op zijn Sloblog heel treffend: “Brugwachter, een baan waarin je in eenzaamheid en de bespiegeling van het water veel na kunt denken over hoe het mis ging. Het antwoord vind je niet, maar het is er wel. Ook het grootste talent kan niet zonder een flinke dosis geluk. De lijst met kampioenen in spé is vele malen langer dan de lijst met gelauwerden. Zo was het André, zo is het en zo zal het altijd blijven.”

Van Middelkoop is inmiddels 72 en kan het allemaal nog navertellen in tegenstelling tot sommige andere coureurs uit zijn tijd. Bart Zoet overleed in het voorjaar van 1992 op 49-jarige leeftijd aan een hartstilstand, Eef Dolman (47) een jaar later aan de ziekte van Parkinson. Op het laatst van zijn leven raakte hij z’n geheugen kwijt. Jan Pieterse stopte net als Van Middelkoop op jonge leeftijd met wielrennen en ging het verzekeringsvak in. Hij heeft altijd teruggetrokken in zijn geboorteplaats Oude Tonge geleefd.

1988 Reusel. Heleen Hage winnares dameskoers                                                                                     (foto Marianne van Dorenmalen)

6. 1988 Reusel. Heleen Hage klopt Monique de Bruin

Jarenlang organiseert RWC Reusel, eerst in het voorjaar en vervolgens met pinksteren, een wielerronde waarin ook voor dames een wedstrijd in het programma wordt opgenomen. In 1973 is de eerste winst voor Wil Kwantes (Zaandam). In de twee volgende jaren neemt Keetie Hage de bloemen voor de winnares mee naar het Zeeuwse Sint Maartensdijk. Aan de lijst met winnaressen worden later Corrie Verhoeven (Berkel-Enschot), Coby van de Broek (Soest), Petra de Bruin (Langeraar, in 1983 èn in 1984), Eria Oomen (Schijndel), Mieke Havik (Soest) en Gonnie van Koert (Nieuwkoop)  toegevoegd. In 1988 wordt de erelijst afgesloten met Heleen Hage (Sint Maartensdijk) die Monique de Bruin (Hoogland) voor de zege aftroeft. Heleen Hage is de jongere zus van meervoudig wereldkampioene Keetie en de eveneens goed voor de dag komende Bella. In tegenstelling tot haar zussen kan Heleen goed bergop rijden en bewijst dat onder meer met vier etappezeges in de Tour Féminine, de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. In 1984 wordt ze tweede in het eindklassement van de Tour. Ze behaalt de nationale wegtitel bij de vrouwen in 1986 en eindigt in 1987 als tweede op het wereldkampioenschap. In het jaar dat ze in Reusel zegeviert doet ze mee aan de Olympische Spelen van Seoel waar ze als 19e finisht.

1946 Eindhoven. Kees Koot en Jan de Turck met 2xNN Fakkelrit Bayeux70046

5. 1947 Eindhoven. Vier deelnemers aan de fakkelrit Bayeux-Eindhoven. Na de oorlog is het de tweede keer dat de fakkelestafette vanuit Normandië plaatsvindt. Het bevrijdingsvuur wordt vanaf de Franse invasiekust via de bevrijdingsroute van de geallieerden naar de Nederlandse Lichtstad gebracht. De renner geheel links is Kees Koot. Helemaal rechts staat Jan de Turck. De wielrenner met fakkel is Piet Ekelmans die later naast de steentjeskerk en tegenover de fietsenzaak van Gramser ‘n friteszaak runde. Frans van den Broek  sr. was de  eerste fakkeldrager in 1946 en Piet Ekelmans in 1947.

Wie is de andere  renner?

1979 Leende. Winnaar Jan Raas wordt na de profronde op het podium vergezeld door door de broers Fons (links) en Piet van Katwijk

4. 1979 Leende. Wereldkampioen Jan Raas is de broers Fons (links) en Piet van Katwijk te snel af geweest in het profcriterium. Organisator Siem Rutten snoept een beetje mee.

Leende mag al meer dan een halve eeuw bij de wielerdorpen in de Kempen genoemd worden. De eerste amateurronde wordt op 2 april 1956 door Rotterdammer Theo Sijthoff gewonnen nadat Kempenaar Piet Kennis (Hoogeloon) eerder op de dag in de wedstrijd voor nieuwelingen heeft gezegevierd. Vier jaar lang houdt de jaarlijkse Ronde van Leende stand met als amateurwinnaars ook nog Ab Sluis, Wim van Smirren en Cees Lute. Dan duurt het tot in 1969 voordat er weer rennerpelotons bij de Lindse Blaos aan de start komen met regelmatig ook een dameskoers op het programma. Keetie Hage wint in haar beste jaren vier keer de damesronde: in 1969, 1971, 1973 en 1975. Vanaf 1976 laat de organisatie onder leiding van Siem Rutten profs in de hoofdwedstrijd aantreden. De zeges gaan achtereenvolgens naar Jan van Katwijk (in 1976 en in 1978), Ko Hoogendoorn, Jan Raas, Roger de Vlaeminck, Bert Oosterbosch, Gerrie van Gerwen, Leo van Vliet, Hennie Kuiper en Eric Vanderaerden die in 1985 voorlopig als laatste winnaar in Leende de boeken in gaat. In de nieuwe eeuw worden onder impuls van Marten de Lange, wielerfanaat in hart en nieren die het Drentse land voor dat van Brabant heeft verruild, de wedstrijden in Leende nieuw leven ingeblazen. Met name het vrouwenwielrennen heeft zijn passie. De Holland Ladies Tour krijgt vanaf 2003 geregeld Leende als etappeplaats. Drie Duitse winnaressen (Angela Brodtka, Trixi Worrack en Regina Schleicher) gaan onze landgenote Martina Bras vooraf die in 2010 triomfeert. Tussendoor is er ook nog een etappeaankomst met winst voor de Amerikaanse Kristin Armstrong in de Euregio Tour, een etappekoers die maar een kort leven beschoren is. Sinds vorig jaar pakt Leende uit met een grote tijdrit. De Grand Prix Leende telt mee voor het Kempenklassement van de wielervrouwen met in het voorprogramma jongere rensters in de categorieën dames-nieuwelingen en dames-junioren. Loes Gunnewijk staat in 2012 als eerste op de erelijst van de Grand Prix. In 2013 staat de grote tijdrit op woensdag 29 mei op het programma.

1990 Veldhoven. Patrick Strouken (Munstergeleen) klopt Rob Mulders (Well) in de Omloop der Kempen

3. 1990 Veldhoven. In een sprint met een vijfmans kopgroep kan  Limburger Patrick Strouken (Munstergeleen) het overwinningsgebaar maken in de Omloop der Kempen. De rappe sprinter, zoon van wielerfotograaf Tony Strouken,  is dan 20 jaar en lijkt een veelbelovende toekomst tegemoet te gaan. Hier klopt hij in het shirt van de nationale AMEV-selectie Giant-coureur Rob Mulders. Ook Bart Voskamp, Toine Goense en Edwin Ophof moeten in de eindsprint het onderspit delven. Patrick Strouken zal in het najaar van 1990 als stagiair in de profploeg Panasonic-Sportlife voldoen aan de eisen voor een profcontract in de ploeg van Peter Post in het wegseizoen 1991. Rob Mulders (Well) revancheert zich dat jaar in Veldhoven door de Omloop der Kempen op zijn naam te schrijven en wordt ingelijfd in de Buckler profploeg. Zowel Strouken als Mulders dragen later ook nog het shirt van het Belgische Collstrop in de profpelotons. Mulders komt in 1998 om het leven bij een auto-ongeluk. Strouken woont tegenwoordig in Schinnen en vult zijn dagen als sales manager bij wielerfirma Bio Racer.

1987 Diessen. Wim de Vos uit Oosterhout is op 4 oktober veruit de sterkste in de Breti veldrit (foto HvD) (Foto Henk van Dorenmalen)

2. 1987 Diessen. Op zondag 4 oktober, een prachtige nazomerdag, organiseert de wielervereniging Diessen haar zesde veldrit. Plaats van handeling is het natuurgebied Turkaa rond de visvijver. Nadat nieuweling Richard Groenendaal (Sint Michielsgestel) in de gecombineerde wedstrijd van nieuwelingen en junioren met groot machtsvertoon heeft gezegevierd, wint Wim de Vos (Oosterhout) de elitekoers. Als junior heeft De Vos al de nationale kampioenstrui gedragen en heeft hij brons op een WK veroverd. Hier klopt hij Noël van der Ley (Mechelen, Lb) voor de zege. Na afloop overhandigt de jonge amateur zijn bloementuil aan zijn leermeester Toon Donkers als dank voor de adviezen die de Diessense wielrentrainer hem in de beginperiode van zijn veldritcarrière heeft gegeven. “Want,” zegt De Vos, “zonder de steun van Toon had ik het beslist nooit zover gebracht.” Later zal de Oosterhoutenaar zelfs bij de profs ook nog enkele jaren zijn mannetje staan.

Cor Tillieu rechts Chris Otten Tilburg 3de van links 001

1. 1947 Renners vlak na de oorlog aan de start. Mogelijk is de foto genomen bij de clubkampioenschappen van de Tilburgse vereniging TWC Pijnenburg. Helemaal rechts staat Cor Tillieu, geboren op 16 oktober 1913 in Lage Mierde. Tillieu is enkele jaren beroepsrenner. Omdat de startplaats niet bekend is, kan het ook de start van een profkoers ergens in Zuid-Nederland of België zijn. De derde renner van links is Tilburger Chris Otten.

15 reacties op Foto’s

  1. Beste maker en lezer van deze blog. Ik ben al jaren op zoek naar wieler info m.b.t. Jan van Meijl, welke in mijn geboorte straat Heilige Geeststraat in Eindhoven heeft gewoond. Hij was jaren onze buurman en fietste heel wat af. Ook richting Amsterdam etc. Kan iemand mij vertellen voor wie hij fietste. Misschien kom ik dan verder. Ook Bertje Oosterbosch was eens een straat genoot. Van hem heb ik ook geen wielerfoto’s van zijn jeugd jaren. Ik zoek dit i.v.m. aanvulling van een hoofdstuk in mijn boek. Wie -O-Wie helpt me verder elke tip/hint is meer dan welkom. Fijne dag.

  2. Pingback: Struinendeindhoven's Weblog

  3. Jan Peeters zegt:

    Leuk om alles nog is rustig te bekijken hulde Piet voor je monnikenwerk ik geniet er telkens weer van.

  4. Frans van den Broek jr. zegt:

    foto 5 1946 Eindhoven wielrenner met fakkel is Piet Ekelmans,Die later naast de
    steentjeskerk en tegenover de fietsenzaak van Gramser ’n friteszaak runde.Volgens mij is dit niet 1946 maar 1947. mijn vader was de eerste Fakkeldrager in 1946 en Piet Ekelmans in 1947.

  5. Frank van Gaalen zegt:

    Prachtig om zoveel (Kempische) wielerhistorie bij elkaar te zien en daarover te lezen. De foto van de kopgroep in de Omloop der Kempen van 1983, roept bij mij direct herinneringen op aan mijn eerste Omloop. Als 19-jarige amateur kon ik de vele toppers maar tot 3/4 van de wedstrijd volgen. Meer zat er voor mij toen helaas (nog) niet in. Dat Peter Hofland won en dat er een ploegmaat van Tempo lange tijd in de kopgroep reed, kan ik me dus ook nog goed herinneren. Daarom weet ik 100% zeker dat diegene die in de kopgroep zat, niet René Donkers maar Jacques de Boer was.

  6. Dick Schmidt zegt:

    In mijn zoektocht naar renners uit Hendrik Ido Ambacht kwam ik op deze site terecht. Geweldige informatie en prachtig opgetekend met oude foto’s Geweldig.
    Zal de andere jaargangen ook doorbladeren/lezen.

  7. G.M. Timmermans zegt:

    GE-WEL-DIG! Al die foto’s!

  8. Judith zegt:

    Ik vroeg me af of jullie ook informatie hebben van mijn vader Rinus paul. Hij was ook wielrenner en ik zie hier veel rondes waar hij ook aan heeft meegedaan. Ook aan de olympische spelen van 1960.

    H i j wordt dit jaar 80 en ik hoop dat dit aanleiding kan zijn voor een interview/ artikel. Mvrgr

    • pgijsbers zegt:

      Beste Judith,
      Graag zou ik wat schrijven over je vader Rinus Paul, bij mij welbekend evenals je zus Ingrid. Weet je misschien of je vader ooit wedstrijden in de Brabantse Kempen vlakbij de Belgische grens reed in de streek tussen de grens, Eindhoven en Tilburg?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.