1969. 2023 Luyksgestel Regiokampioenschappen tijdrijden Zuid-Nederland druk bezet

Twintig jaar geleden werd Maarten den Bakker Nederlands kampioen tijdrijden op het Pielis parcours vóór Bart Voskamp en Servais Knaven (Foto Theo van Sambeek)

Al meer dan 50 jaar lang worden de wegen van de Pielis rondom Luyksgestel en Bergeijk-Weebosch onofficieel door wielrenners als trainingsparcours gebruikt. Op dinsdag- en donderdagavonden is de Pielis altijd plaats van samenkomst geweest van Nederlandse en Belgische renners uit de grensstreek. In 2003 en 2004 maakten de wegen in de Pielis, de Witrijt en de Bokseheide zelfs een paar jaar deel uit van het NK parcours waarop vanuit Bergeijk werd gestreden om de nationale individuele tijdrittitels. Maarten den Bakker en Thomas Dekker kroonden zich daar tot Nederlands kampioen. Morgen, donderdag 1 juni, wordt er opnieuw strijd geleverd in de race tegen de klok.  Meer dan honderd renners en rensters nemen deel aan de GP De Pielis die doorgaat als het Regiokampioenschap individuele tijdrit voor Brabant Zuid-West, Brabant Zuid-Oost en Limburg.

De buurtschap De Pielis grenst in het Westen en Zuiden aan België. De naam verwijst naar de vroegere grootste grondeigenaar in dit gebied, baron Gillès de Pelichy die in de volksmond ‘Gielis de Pielis’ werd genoemd. In de loop der tijd is het de officiële benaming voor het ontginningsgebied geworden. Daar, ten zuid-westen van Weebosch en west-zuid-west van Luyksgestel, hebben de renners op de kaarsrechte wegen de kans om hun hoogste snelheden te ontwikkelen. Ze komen er dan ook zowel uit Nederland als uit België om te trainen. Zoals vorig jaar vlak voor de Tour de Féminin de Belgische profrenster Valerie Demey uit Mol er haar rondjes draaide. Ook onder meer Mathieu van der Poel en Wout van Aert worden er af en toe gesignaleerd.

In 2003 greep Maarten den Bakker de nationale tijdrittitel op het Bergeijkse parcours. De prof uit Heenvliet kreeg toen (zie foto) Bart Voskamp en Servais Knaven naast zich op het podium. Knaven met oudste dochtertje Britt op de arm die nu zelf wielrenster is en de Belgische nationaliteit heeft aangenomen. De nationale tijdritkampioen Den Bakker was destijds vol lof over het parcours en het enthousiaste publiek. “Voor mij is dit een grandioze dag,” liet hij bij de huldiging in Bergeijk weten. Een jaar later klopte Thomas Dekker op hetzelfde parcours Joost Posthuma en Bart Voskamp voor de nationale titel. De toen pas 19-jarige Dekker reed al zijn tegenstanders, professionals incluis, naar huis. Het supertalent uit de Rabobankploeg liet iedereen versteld staan van zijn kwaliteiten in het tijdrijden. Als neo-amateur ging hij, met dispensatie, de uitdaging aan om zich op het NK met de professionals te meten. Na een man-tegen-man strijd met de klok liet hij de teller na 55 kilometer stilstaan op een gemiddelde van 47,3 kilometer per uur. Het was in 2004 de apotheose van een schitterende wedstrijddag, vakkundig in elkaar gezet en begeleid door de mensen van de Stichting Wielercomité Bergeijk.

In 2004 won Thomas Dekker in Bergeijk de nationale tijdrittitel vóór Joost Posthuma en Bart Voskamp (foto Theo van Sambeek)

Morgen, donderdag 1 juni, wordt er vanaf 16.00 uur in 7 wedstrijdcategorieën om de regiotitels Zuid-Nederland gestreden in de GP De Pielis. Achtereenvolgens komen elite mannen (16.00 u.), beloften mannen (16.05 u.), elite en beloften vrouwen (16.25 u.), junioren mannen  (17.10 u.), junioren vrouwen (17.45 u.), nieuwelingen meisjes (18.45 u.) en nieuwelingen jongens (19.00 u.) aan het vertrek. Opmerkelijk is het dat na vader Servais van twintig jaar eerder nu jongste dochter Fee Knaven een van de deelneemsters is bij de junior vrouwen.  Regionale renners zijn bij de beloften mannen Jordy Vermeulen (Luyksgestel), Thorben Segers (Veldhoven) en Huub Artz (Wintelre). Bij de vrouwen verdedigt Mijntje Geurts (Luyksgestel) vlakbij huis de regionale eer. Ook uit de nabije regio bij de junioren mannen Dirk de Groof (Heeze), Ramon Setz (Geldrop), Chris Kisters (Nuenen), Nordin van Mierlo en Mika Vijfvinkel (Beiden Budel), Gino Weber (Tilburg), Teun van der Linden (Moergestel) en Quint Meuwese (Eindhoven). Noï Moes (Goirle) en Bo Klappe (Hapert) komen bij de nieuweling meisjes in actie en bij de nieuwelingen jongens Thomas Panken (Bladel), Yorrick van Mierlo (Budel) en Matt Roijackers (Luyksgestel).

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.