1960. 2023 Kempen Danny, Demi en Dylan stelen de show

Het werd aan de finish van Rundum Köln millimeterwerk maar Danny van Poppel (rechts) kon weer eens winnend uithalen (PhotoNews)

In een wielerweekend dat bol stond van de wedstrijden voor de professionals sloeg Nederland op drie plaatsen toe. Niet in de Giro d’Italia. Daar moest Nederland het stellen met oud gediende Bauke Mollema. Twee dagen achtereen reed de 36-jarige Groninger van Trek-Segafredo mee in de vluchtgroep van de dag. Hij toonde zijn stijgende vormpeil in de kletsnatte Italiaanse rondrit aan met respectievelijk de 11e en de 4e plek in de daguitslagen. De Nederlandse triomfen kwamen op naam van Dylan Groenewegen in Veenendaal-Veenendaal, van Demi Vollering in de Spaanse Ronde van Burgos, en van Danny van Poppel die Rundum Köln op zijn naam schreef.

Van Poppel stond al vanaf het najaar 2021 droog. Sinds hij is overgestapt naar het team Bora- hansgrohe is het vooral zijn taak om de topsprinters van zijn ploeg in stelling te brengen. Gisteren lukte het hem eindelijk weer eens zelf met een zege uit te pakken. Wellicht geïnspireerd door de tweevoudige zege van ploegmaat Nico Denz vorige week in de Giro maakte Van Poppel het voorbereidende werk van zijn medestrijders Schachmann en Politt af. In de ruim 200 kilometer lange koers over de heuvels van de Eifel maakte hij in de slotfase deel uit van een veertienmans kopgroep. Op de streep werd het millimeterwerk. Met nauwelijks waarneembaar verschil was de renner uit Poppel de twee Lotto Dstny coureurs Milan Menten en Jasper de Buyst te snel af. “Ik had kramp in de laatste kilometers. Vlak na de finish was ik nog niet zeker of ik wel gewonnen had,” aldus de winnaar.

Dylan Groenewegen liet zijn snelle sprintersbenen in Veenendaal weer eens gelden (Foto Cor Vos)

Wie wel zeker zijn overwinning was, dat was Dylan Groenewegen. Aan de finish in Veenendaal sprintte de Amsterdammer weer eens overtuigend naar winst. Landgenoot Arvid de Kleijn (Tudor) moest duidelijk zijn meerdere erkennen in de renner van Jayco-AlUla. Voor Groenewegen was het al de vijfde keer dat hij de wedstrijd in Veenendaal, na de Amstel Gold Race de grootste overgebleven Nederlandse eendagskoers, op zijn naam schreef. “Het deed me goed om nog een keer te winnen voor de Tour de France. Het is altijd een chaotische periode in het seizoen. Ploeggenoten zijn op verschillende momenten op hoogtestage, maar ik heb ervoor gekozen om hier te starten,” liet de winnaar op WielerFlits weten.

In de Vierdaagse van Duinkerke moest Nederland het zonder eindwinst stellen. Daar zorgde Olav Kooij met twee ritzeges voor Jumbo-Visma wel voor het nodige succes. Achter de Franse eindwinnaar Romain Grégoire (Groupama-FDJ) legde Kooij op plek 4 in het eindklassement beslag, vlak achter zijn landgenoot Cees Bol (Astana). Er viel wel een eindzege voor Nederland in de Flêche du Sud op te tekenen. Veldrijder Pim Ronhaar (Baloise-Trek Lions) was er na vier dagen de beste in het eindklassement.

Tweede ritwinst en eindzege voor Demi Vollering in Ronde van Burgos (Foto ANP)

Ook Demi Vollering liet er weer eens geen twijfel over bestaan hoe sterk zij dit seizoen is. In Burgos boekte de renster van SD Worx gisteren haar tweede etappezege waarmee zij duidelijk ook de eindwinst voor zich op kon eisen. Op de slotklim van 11 kilometer nam zij de leiding over van land- en ploeggenote Lorena Wiebes die ook al een ritzege had kunnen boeken. Ook onze landgenote Shirin van Anrooij liet zich in Burgos na een opmerkelijk veldritseizoen in de slotrit van de etappekoers goed opmerken. Op de slotklim kon zij even het spoor van Vollering volgen om vervolgens als vierde te eindigen. In het eindklassement bezette de Zeeuwse renster plek 2 achter Demi Vollering. Voor de eindwinnares Vollering betekent het dat zij dit wegseizoen 22 koersdagen achter haar naam heeft staan en daarin 10 zeges boekte – en bovendien nog de nodige ereplaatsen, een eindklassement en een bergklassement op haar naam schreef. Haar zelfvertrouwen voor de komende Tour de France Femmes heeft daarmee een nieuwe boost gekregen.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.