1285. 2021 Kempen Danny van Poppel dichtbij winst in de Algarve

In de openingsetappe van de Ronde van de Algarve was er slechts een banddikte verschil tussen de Ier Sam Bennett en onze landgenoot Danny van Poppel (Foto Cor Vos)

Een weekend vol wielrennen was het weer. Op maar liefst vijf plaatsen werden internationale wedstrijden verreden. Naast het openingsweekend van de Giro d’Italia was er het afsluitende weekend in de Ronde van de Portugese Algarve, in Spanje dat van de Setmana Ciclista Valenciana, in Frankrijk de tweedaagse Tour du Gévaudan voor vrouwen, in Afrika was de etappekoers Tour de Rwanda en in België de tweede editie van de GP Eco-Struct voor vrouwen in Wichelen. Nederlandse renners en rensters lieten zich her en der van voren zien.

In de Algarve scheelde het maar weinig of Danny van Poppel boekte er zijn eerste seizoenzege. In de laatste honderden meters van de eerste etappe maakte hij meer dan vijf fietslengten goed, reed ver uit de snelste eindsprint maar moest de Ier Sean Bennett met banddikte voor laten. Twee dagen later was de Ier opnieuw, toen duidelijk, sterker dan onze landgenoot. Jammer genoeg kwam Van Poppel op de voorlaatste dag in de individuele tijdrit ten val. Hij bereikte nog wel de aankomst maar ging uit voorzorg niet meer van start in de slotrit van zondag.

Annemiek van Vleuten boekte een zege in de eerste etappe van de Setmana Ciclista Valenciana en bleef vervolgens tot en met de vierde dag aan de leiding in het algemeen klassement. Na sprintzeges van de Spaanse Sandra Alonso en de Britse Alice Barnes won Urska Zigart, de vriendin van Tourwinnaar Tadej Pogacar, de slotetappe waarin Annemiek van Vleuten haar leiderspositie in de algemene rangschikking met succes verdedigde.

Wesley Kreder in de Giro d’Italia

In de Giro waren de eerste overwinningen voor wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna in de proloog en voor sprintwinnaar Tim Merlier uit België. Die maakte met zijn duimen tegen elkaar en de wijsvingers omhoog het W-teken ter ere van zijn landgenoot Wouter Weylandt die tien jaar geleden bij een val in de Giro jammerlijk om het leven kwam. De enige deelnemer uit de Nederlandse Kempen Wesley Kreder eindigde in de eerste helft van het peloton na voorbereidend werk voor de beschermde man van zijn team Riccardo Minali. Die eindigde in de hectische slotsprint teleurgesteld als vijftiende. “Hij was voor eigen Italiaans publiek te nerveus. Goed te begrijpen in zijn thuisronde,” aldus Wesley Kreder. “Over een paar dagen mag hij het opnieuw proberen.”

In de GP Eco-Struct in België sprintte Lorena Wiebes evenals vorig jaar naar de volle winst voor haar DSM-teamgenote Susanne Andersen uit Noorwegen en met onze landgenote Amber van der Hulst (Parkhotel Valkenburg) als derde op het podium. In die wedstrijd debuteerde het veldrijdsters combiteam Bert Containers- Pauwels Sauzen in een wegkoers. De Kempische rensters Maud Kaptheijns en Suzanne Verhoeven uit dat team finishten als 53e en 54e.

In de Tour du Gévaudan ging de eerste winst naar de Duitse Linda Riedmann vóór Francesca Barale uit Italië en onze landgenote Anna van der Meijden. Mijntje Geurts uit Luyksgestel finishte als vijfde. Riedmann en Barale stonden ook als nummer 1 en 2 op het podium in de tweede etappe met Mijntje Geurts op de 9e plaats in de uitslag. Uiteraard namen de twee eerstgenoemden ook de topposities in het eindklassement in met Mijntje Geurts daar in Zuid-Frankrijk op plaats 7 in het veld van 108 rensters.

En dan was er nog de Tour de Rwanda in Afrika waar de Spanjaard Christian Rodriguez de eindzege greep nadat onze landgenoot Adne van Engelen van de Duitse continentale ploeg Bike Aid in een etappe als derde eindigde.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.