1251. 2021 Kempen Nieuw vrouwenteam in Classic Brugge-De Panne

Vorig jaar reden veldrijdsters uit de teams van de broers Roodhooft een aantal wegwedstrijden in een ploeg onder de naam Ciclismo Mundial. Rensters uit de ploegen IKO-Crelan, Creashop-Fristads, Alpecin-Fenix en Team 777 werden gecombineerd in één vrouwenteam op de weg. Zo won Inge van der Heijden in september de Trophée des Grimpeuses, een klimkoers in de Belgische Ardennen. En eerder al in 2020 won Yara Kastelijn het bergklassement in de Franse Tour Cycliste Féminin International de l’Ardèche. Nu

Vandaag, donderdag 25 maart, staat het nieuwe team Plantur-Pura in een marineblauw met roze outfit aan de start in de Oxyclean Classic Brugge-De Panne. “Het belangrijkste doel blijft een mooi wegprogramma afwerken richting het veldrijden. Maar bij de mannen weten we intussen dat een doordachte combinatie tussen weg en veld mogelijk is. Daarom maken de dames deze lente ook kennis met enkele voorjaarswedstrijden”, aldus Philip Roodhooft. Na de Oxyclean Classic Brugge-De Panne volgen de vier wedstrijden van Flanders Classics. De afsluiter is Parijs-Roubaix, al staat die voorlopig wel nog ter discussie. Na een pauze komen dan ook nog de Baloise Ladies Tour en de Ladies Tour of Norway in het wegprogramma van de nieuwe ploeg voor. “Deze koersen worden een ontdekkingstocht, resultaten staan niet voorop”, zegt Roodhooft. “Maar we starten niet onvoorbereid of zonder ambitie. Het team heeft een stage en twee verkenningen achter de rug en met Heidi Van De Vijver hebben we een ervaren ploegleidster in huis. Als de kennismaking bevalt, dan breiden we in 2022 de kern uit met een aantal specifieke wegrensters. Zo kunnen we een uitgebreider programma afwerken, de crossdames gerichter inzetten en op termijn het multidisicplinaire concept van Alpecin-Fenix kopiëren naar het vrouwenwielrennen. Met Alvarado, Eibl en Pieterse zit er ook mountainbiketalent in de kern.”

Teammanager Philip Roodhooft zocht naar een ploegleider met ervaring in het vrouwenwielrennen om zijn team te begeleiden. Hij vond die in oud-Belgisch wegkampioene (1994 en 1998) Heidi van de Vijver. Hij denkt in haar een ideale sportdirecteur gevonden te hebben.“We hebben bewust gezocht naar iemand met ervaring in het peloton, specifiek in het vrouwenwielrennen. Met het uitgebreider wegprogramma dat we met Plantur-Pura dit jaar rijden, was er nood aan zo’n profiel binnen de ploeg. Of die persoon een vrouw of een man was, deed er voor ons niet toe, het ging om de juiste persoon. Heidi kan terugblikken op heel wat ervaring als renster en ploegleidster. Zij weet hoe de wielerwereld werkt en kent de specifieke aard van het vrouwenwielrennen. Die is toch net iets anders dan bij de mannen. Met haar halen we heel wat kennis in huis.”

De bekendste rensters in de nieuwe ploeg zijn de twee oud-wereldkampioenen veldrijden Ceylin del Carmen Alvarado en Sanne Cant, Annemarie Worst, Manon Bakker, Yara Kastelijn, Marthe Truyen, Inge van der Heijden en Karen Verhestraeten. Uit de Nederlandse Kempen is Aniek van Alphen een van de rensters in het team. De renster uit Hapert is er vandaag nog niet bij, maar rekent op een startplaats in de Flanders Classics in de komende weken.

Ploegleidster Heidi Van de Vijver ziet het helemaal zitten met haar nieuwe team. “Ik ben erg gelukkig met deze uitdaging”, zegt ze. “Het is ook echt een uitdaging. Ik heb al teams van verschillende niveaus gehad en ben er echt wel van overtuigd dat de kwaliteit hier aanwezig is. Bovendien zijn we hier goed omringd door veel mensen waar we op kunnen terugvallen. We gaan proberen zo ver mogelijk te komen met de groep en met de rensters. Het wordt zaak om ieders kwaliteiten samen te brengen en dan gaan we als team ver kunnen geraken. We hebben rensters die al veel op de weg gekoerst hebben, anderen heel weinig, zoals onze jongere rensters. Het veldrijden is individueler. Op de weg kan je niet alleen winnen en heb je elkaar nodig. Dat is het eerste wat ik van hen verwacht. Fysiek zijn ze sterk genoeg en een eventueel gebrek aan parcourskennis zal worden opgevangen met verkenningen.”

Vanmiddag in de Oxyclean Classic Brugge-De Panne kan het wielerpubliek een afvaardiging van de nieuwe ploeg Plantur-Pura op televisie aan het werk zien. De wedstrijd wordt live in beeld gebracht bij Sporza op Een vanaf 15.00 uur.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.