764. 2019 Weebosch Vrouwenkoers verdient veel meer belangstelling

Vorig jaar won Eva Buurman de vijfde editie van de vrouwenwedstrijd in Weebosch (Foto Theo van Sambeek)

Op kermiszaterdag 31 augustus wordt voor de 6e keer de wielerronde van Weebosch verreden. Als het althans aan de organisatoren van de stichting Wielerevenementen Luyksgestel en het plaatselijke wielercomité ligt. Die begonnen in 2014 met een wedstrijd voor recreanten in het kader van het Groot Bergeijk Klassement. D’n ‘Op en Neer’, in vroegere tijden een wielerspektakel dat zich afspeelde langs een touw dat overlangs midden over de hoofdstraat van het dorp werd gespannen bij gebrek aan een plaatselijke ronde, werd vijf jaar geleden ingeruild voor jaarlijkse wedstrijden op een echt parcours. In 2015 werd een dameskoers aan de kermisronde toegevoegd. Tessa Neefjes uit Wervershoof werd de eerste winnares door Iris Slappendel en de Duitse Melanie Hessling achter zich te houden. In de jaren die volgden stonden Vera Koedooder, Roos Hoogeboom en Eva Buurman op het hoogste trapje van het podium. Voordat er volgende week zaterdag in Weebosch weer door de vrouwen om de hoogste eer gestreden kan worden, moet er eerst een aanzienlijk deelneemstersveld komen. Tot nu toe heeft nog maar een tiental rensters hun deelname kenbaar gemaakt. En dat terwijl de wedstrijd in Weebosch de finalekoers moet worden voor het Belisol Eindhoven Kempenklassement 2019.

Het podium in 2018: van links naar rechts Charlotte Kool (Blaricum), Eva Buurman (Wervershoof) en Lizzy Witlox (Eindhoven) (Foto Theo van Sambeek)

In het klassement valt een aanzienlijk geldbedrag aan prijzen voor de deelnemende rensters te verdienen. Vorig jaar al werden de prijzenschema’s van de mannen en de vrouwen in het Belisol Eindhoven Kempenklassement gelijk getrokken. Dat betekent voor de eindwinnares een bonus van maar liefst 1.000 euro. De nummers 2 tot en met 10 ontvangen respectievelijk 750, 500, 300, 250, 200, 175, 150, 130 en 110 euro, zo aflopend tot de 20e eindprijs met in totaal het respectabele bedrag van 4.295 euro. Een niet te versmaden bedrag zou je zeggen. Daarom des te opmerkelijker dat er tot nu toe zo weinig rensters hebben ingeschreven voor de finalekoers!

In voorgaande jaren viel de kermisronde van Weebosch samen met het finaleweekend van de Boels Rental Ladies Tour. Uitgerekend nu die etappekoers pas een week later wordt verreden, ontbreekt het in het kleine grensdorp aan voldoende deelneemsters om een wedstrijd te kunnen laten verrijden. En juist nu het Nederlandse vrouwenwielrennen zo floreert laten de rensters het af weten! Het kan toch niet dat zij de organisatoren in Weebosch in de steek laten! Vandaar deze oproep: ‘Rensters maak aan het eind van het langzaam aflopende wegseizoen met velen een mooie finale van het Belisol Eindhoven Kempenklassement!’

Monique van de Ree (Etten-Leur) voert na acht wedstrijden het tussenklassement aan. Evy Kuijpers (Lierop) staat op plaats twee, maar kan door een in Engeland opgelopen rugblessure haar toppositie niet komen verdedigen. Nummer drie Hanneke de Goeje (Leiden) is evenals de leidster in het klassement wel present. Ook Céline van Houtum (nummer 7 uit Den Dungen) heeft zich al aangemeld. Tessa Neefjes (Wervershoof) en Britt Teunissen (Ysselsteyn) zijn er eveneens bij om hun klassering te verbeteren. En waarom zouden niet tal van rensters uit België de moeite nemen om op zaterdag 31 augustus om 15.00 uur in het grensdorp Weebosch voor een aardige prijzen- en premiebuit hun beste beentje voor te komen zetten?

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.