2365. 2024 Bladel Eigen volk en buitenlanders bij de favorieten in de Bestronics Acht

De keiwegen rond Bladel blijven voor de jonge renners een uitdaging (Kempenfoto-Peter van Rooij)

Terwijl Tourrenners als Mathieu van der Poel, Tom Pidcock, Geraint Thomas, Wilco Kelderman, Danny van Poppel, Mike Teunissen en Bram Welten gespannen uitkijken naar de start van de Tour de France in Florence, worden vandaag, vrijdag 28 juni, om 16.00 uur de deelnemers aan de 73e editie van de Internationale Bestronics Acht van Bladel aan het publiek voorgesteld. Plaats van handeling: het gemeentehuis van Bladel aan de Markt. De topteams uit binnen- en buitenland, 33 in getal, maken daar hun opwachting. De renners tekenen de presentielijst voordat om 18.00 uur het startsein voor de eerste van vier etappes wordt gegeven. De strijd om de opvolging van renners als Geraint Thomas, Danny van Poppel, Mathieu van der Poel, Tom Pidcock, Mike Teunissen en Bram Welten kan dan beginnen.

Bij de jonge coureurs van 17 en 18 jaar die in de 73e editie mee gaan doen voor de hoofdprijs behoort om te beginnen zeker de Tsjech Pavel Sumpik van de Roman Kreuziger Cycling Academy, genoemd naar de Tsjechische beroepsrenner die in zijn 15 profseizoenen onder meer de Amstel Gold Race 2013 op zijn naam schreef. De 17-jarige Sumpik is vooral als tijdrijder een geducht coureur. In etappekoersen als de Ster van Zuid-Limburg, de GP West-Bohemia en de Zwitserse Tour du Vaud won hij de rit tegen het uurwerk en reeg in de overige etappes de ereplaatsen aaneen. Ook in de Vredeskoers voor junioren stond hij op het eindpodium. De Deen Carl Emil Just Pedersen is een jaartje ouder dan Sumpik en zeker ook een gegadigde voor de eindwinst in Bladel. In de Ster van Zuid-Limburg, in de Vredeskoers en in de Tour de Himmelfart in zijn eigen land gaf Pedersen zijn visitekaartje af. De Duitse driedaagse van Cottbus schreef de renner van de Herning Cykle Klub zelfs op zijn naam door vier Polen van één team achter zich te houden. De Denen hebben in de 17-jarige Albert Withen Philipsen nog een groot talent. De renner van de Tscherning Cycling Academy zette met tijdritwinst na vijf etappes de Vredeskoers in Oost-Europa op zijn naam.

De eindwinst ging vorig jaar naar de Deen Peter Øxenberg Hansen (Kempenfoto-Peter van Rooij)

Het internationale karakter van de driedaagse Acht komt tot uiting in de deelname van juniorenteams uit tien landen. Naast de al genoemde twee ploegen zijn ook Team Zealand Cykling en Team Kvickly Odder uit Denemarken in de Acht van de partij. Ierland stuurt Skoda Munster Team, uit Tsjechië komt ook Team Rexonix Kovo uit Praag, het Lee Valley Junior Team uit Londen heeft al een paar jaar een sterk team in de Acht, Zuid- en Midden-Amerika is vertegenwoordigd door het Start Junior Team uit Mexico en UKS Copernicus CCC Torun verdedigt de eer van Polen. Er starten maar liefst acht teams van onze zuider- en oosterburen. Rob Ruygh, zelf winnaar van de Acht in 2004, komt met zijn TigeRR Cycling Team uit België. Noord-Limburger Max Rijvers toonde zijn kwaliteiten al met zeges in Belgische wedstrijden. Ook uit België komen de teams Starbikes-Bert Containers en The Lead Out Cycling Academy uit Vlaanderen. Duitsland vaardigt zelfs vijf teams af: een nationale ploeg en vertegenwoordigende teams uit Westfalen, Niedersachsen, Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen.

Vorig jaar ging de winst in de tweede etappe naar Nederlands junioren wegkampioen Julian Vergouw (Kempenfoto-Peter van Rooij)

Uiteraard is ook Nederland zelf goed vertegenwoordigd. Hugo Paats van De Adelaar Apeldoorn begon het seizoen 2024 uitstekend met winst in de Kasseienomloop van het Drentse Exloo. Hij hield daar Collin Westbroek (WPGA) en Thomas Huitema (Willebrord Wil Vooruit) van de volle winst. De individuele tijdrit voor de KNWU Toekomstcup in Biddinghuizen was eveneens een goede graadmeter. Sven Joosten (Goudenbod-Parkhotel Development Team) ging daar na ruim 20 kilometer met de zege aan de haal. Weer was Hugo Paats als goede tweede op het appèl, Denley van Wijnbergen (JEGG-DJR Academy werd 3e, vlak vóór zijn clubgenoot Dominik Kryzyskow. Die Poolse coureur zag ook zijn landgenoot, de 17-jarige Ksawery Adaszak (Watersley R+D) in die tijdrit in de voorste rangen eindigen. Adaszak reed naar de 3e eindpositie in de Driedaagse van Axel, een plek die hij ook in de Bergomloop van Simpelveld bezette. Naast Collin Westbroek die de Arno Wallaard Memorial met een solozege bekroonde, heeft WPGA ook in Michiel Mouris (3e in Bretagne) een ijzer in het vuur. Andere namen om te onthouden zijn die van Ruud Nagengast junior (Peddelaars U19), Jente Derksen (Adelaar Apeldoorn), de winnaar van de Omloop van Borsele en de Kleeberg Challenge Jelle Weierink (Parkhotel DT) en Danijel Agricola (Willebrord WV). Waarmee meteen enkele van de sterkste Nederlandse teams genoemd zijn die meedingen naar de 73e eindzege in de Bestronics Acht van Bladel. Op de vlakke Kempische wegen zijn zij zeker niet kansloos. Voor de jonge coureurs is het doel ooit evenals Mathieu van der Poel, Tom Pidcock, Geraint Thomas, Wilco Kelderman, Danny van Poppel, Mike Teunissen en Bram Welten aan de Tour de France deel te kunnen nemen.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.