2361. 2024 Kempen Regiojeugd weert zich uitstekend

MTB’ster Jill Schmitz wint haar eerste 3Nations Cup wedstrijd in Saalhousen-Winterberg bij de nieuweling dames

Ook afgelopen week liet de wielerjeugd uit de regio Kempenland weer mooie resultaten zien, zowel in wegwedstrijden als op de mountainbike. Jill Schmitz uit Aalst-Waalre boekte haar eerste zege bij de nieuwelingen meisjes in Duitsland. De dochter van oud-profrenner Bram Schmitz en voormalig wielrenster Priscilla van Katwijk toonde daarmee aan de wielergenen van haar ouders te hebben overgeërfd. Opa Jan van Katwijk, de oudste van de drie fietsende broers die in de vorige eeuw zeer verdienstelijk als beroepsrenner acteerde, kan dan ook met gepaste trots de zege van zijn kleindochter op Facebook melden. Om daar meteen aan toe te voegen dat niet alleen kleindochter Jill goed bergop rijdt, maar dat ook haar tweelingbroer Quinn Schmitz weinig voor zus Jill onder doet. “Maar die rijdt in een heel sterke lichting. Ze hebben allebei de genen van hun vader Bram,” aldus opa Jan wiens wielerleven en dat van zijn broers Piet en Fons prachtig wordt beschreven in het boek ‘De jongens van Van Katwijk’ (John van Ierland en Henk Baltussen, uitgeverij Woordmagie, ISBN 978-90-825163-1-9).

Ook voor Quinn Schmitz was er een top tien positie in Saalhousen

Het bleef in de 3 Nations Cup van Saalhousen niet alleen bij de overwinning van Snelle Wiel Bestronic renster Jill Schmitz. Ook broer Quinn kwam bij de nieuwelingen mannen met zijn 9e eindpositie goed voor de dag. Nog beter deden het hun wat oudere clubgenoten Kas van Geest (Eersel) en Annemijn van Limpt (Lage Mierde) die bij de beloften mannen en de beloften vrouwen allebei op het derde trapje van het huldigingspodium stonden. En Zjuul Moeskops (Hulsel) eindigde bij de nieuwelingen mannen als 7e in de stevige afvaardiging van de Snelle Wiel Bestronics mountainbikers. Woensdagavond was het Zuid-Hollandse Nieuwpoort aan de Lek vlakbij de grens met Utrecht het decor van een MTB-streetrace. Daar eindigde SWB’ster Malin Rongen (Tilburg) bij de 11- tot 15-jarige jeugd achter Imke van Houweling (Hardinxveld-Giessendam) als tweede meisje. Voor haar broer Otto Rongen was plek 4 weggelegd bij de jongens tot en met 10 jaar. En dan was er zaterdag voor de jonge mountainbikers nog de wedstrijd in de Landelijke Jeugd Competitie in het Drentse Emmen. Ook daar mooie resultaten van enkele Snelle Wielers. Travis van der Aa (Berlicum) 3e in categorie 6, in categorie 7 drie man mee van voren: Beer van Beurden 7e, Joes Klamerek 8e en Linus La Grand 12e, alle drie uit Eindhoven.

(1) Facebook

Voor een hele serie SWB’ers stond zaterdag de Jeugdwielerronde van Sint Willebrord in Rucphen op het programma. Ook daar werden mooie resultaten neergezet met overwinningen bij de meisjes van Malin Rongen (cat. 4) en Jules vanden Hoogen (Eindhoven, cat. 5). In categorie een 2e plek voor Lova La Grand (Eindhoven) en een 3e plek voor Thijs Dolmans (Eersel) in de jongste cat. 1. Niek Noten (Hapert) werd 6e in cat. 5 en in cat. 6 kwam Ruben Heesemans (Luyksgestel) als 7e over de eindstreep.

Op het NK in Arnhem was er gisteren geen echte eer weggelegd voor de Kempische beloften in hun titelstrijd. Al reed Huub Artz (Wintelre) een aanvallende wedstrijd. Bij het ingaan van de laatste dertig kilometer hij met een paar andere kleppers in de aanval. De favorieten Artz, Mouris en Del Grosso sloegen de handen ineen in een poging om een sprint te ontlopen en kregen daarbij het gezelschap van wegrenner annex crosser David Haverdings. Op iets meer dan vijftien kilometer van het einde werden de koplopers toch weer bijgehaald.

Huub Artz aan de leiding in Arnhem op het NK (Foto Cor Vos)

Er bleven uiteindelijk nog maar goed dertig renners over met uitzicht op de rood-wit-blauwe kampioenstrui. Zo werd het NK voor beloften een sprint en daarin stond geen maat op Tibor Del Grosso. De 20-jarige coureur, die vandaag in Luyksgestel als nieuwe Nederlandse beloftenkampioen wordt gehuldigd, beschikte duidelijk over de snelste benen. Mike Bronswijk was goed voor zilver, Elmar Abma veroverde de bronzen medaille, Jesse Kramer (Eersel) werd 12e, Danny van Lierop (Wilvo-De Kempen) 20e en Huub Artz moest na een lange inspanning om vluchters in de eindfase terug te halen met plek 24 genoegen nemen.

Bij de vrouwen kwam de titel terecht bij moeder Chantal van den Broek-Blaak die na haar zwangerschap weer een rood-wit-blauwe trui aan haar verzameling toe kon voegen. Mischa Bredewold en Nina Kessler namen zilver en brons voor hun rekening. Mijntje Geurts (Luyksgestel) en Aniek van Alphen (Hapert) eindigden als 43e en 46e in het grote peloton.

Dylan Groenewegen voegde ook een nieuwe titel bij de mannen aan zijn palmares toe. Op zijn eindsprint stond geen maat. Olav Kooij en de dit jaar afscheid nemende Ramon Sinkeldam namen zilver en brons mee naar huis. Kempenaar Corné van Kessel sprintte naar plek 7, Mees Hendrikx eindigde als 46e in een achtervolgende groep.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.