958. 2020 Luyksgestel-Lunteren Jaap de Jong zet er een punt achter

Jaap de Jong voorin het peloton in de Ronde van Luyksgestel 2017 (Foto Theo van Sambeek)

Jaap de Jong uit Lunteren, een renner die enkele jaren in Frankrijk woonde, heeft besloten met de wielersport te stoppen. De 24-jarige coureur reed in juni 2017 onder meer de kermisronde van Luyksgestel. Daar trof hij toen sterke renners als Nederlands beloftekampioen Fabio Jakobsen en de nationale titelhouder bij de elite zonder contract Hans Dekkers in het peloton.

Al bij de junioren stak De Jong zijn neus aan het venster. Zo werd hij in 2012 al 3e in zijn eigen woonomgeving op het nationaal baankampioenschap achtervolging in Apeldoorn. Een jaar later eindigde hij ook als 3e op de individuele tijdrit op het NK tijdrijden in het Drentse Schoonebeek. De renner van de Veluwe reed een jaar later in de ploeg van TWC Maaslandster in Zuid-Limburg voordat hij zijn debuut maakte in de Franse opleidingsploeg AG2R La Mondiale. In Chambéry verbleef hij drie-en-een-half jaar in een prachtige omgeving om te trainen in de Franse Alpen. “Een fantastische periode waarin het sportief misschien niet altijd ging zoals ik wilde, maar over het algemeen ben ik enorm blij met de ervaring die ik daar heb mogen beleven,” kijkt hij nu terug op Wielerverhaal.com. “Het geeft voor 99,9 procent een positief gevoel. Dat komt onder meer door de kennis van de Franse taal, die ik de rest van mijn leven kan gebruiken. Als sporter op hoog niveau leer je ook discipline en onder hoge druk presteren. Langs de andere kant ben ik natuurlijk niet naar een Franse opleidingsploeg getrokken zonder het doel om prof te worden. Nu ik geen prof ben, is er geen man overboord, maar het is natuurlijk wel jammer.”

Bijna drie jaar geleden keken sommige Kempense wielervolgers in Luyksgestel verrast op bij het zien van de renner in de outfit van de Franse ploeg. Was hier werkelijk een Franse profcoureur aan het werk? De lange Gelderlander liet zich herhaaldelijk mee vooraan in koers zien in het sterke deelnemersveld. Uiteindelijk zou hij achter de Australiër Michael Freiberg en de andere renners op het podium, onze landgenoten Dylan Bouwmans en Lars van de Vall, en renners als Fabio Jakobsen (5e), Arvid de Kleijn (6e) en Hans Dekkers (7e) de 15e plaats aan de eindstreep innemen. Toen De Jong er niet in slaagde een profcontract af te dwingen bij AG2R La Mondiale, deed hij een stapje terug en werd opgenomen in het Nederlandse Alecto Cyclingteam. In die ploeg, de voortzetting van wat ooit onder de vlag van TWC De Kempen Valkenswaard begon als Baby Dump Cyclingteam, reed hij in 2019 maar een paar maanden zijn wedstrijden. “Ik ben teruggekomen uit Frankrijk en was heel blij dat Alecto Cycling Team mij de kans gaf om op continentaal niveau nog een jaar te gaan voor een profcontract. Toen ik vorig jaar al na de Dorpenomloop Rucphen stopte, kon ik echt even geen fiets meer zien. Nu kan ik het allemaal wat meer relativeren.”

Ook op die korte tijd bij Alecto kijkt hij dankbaar terug. “Alecto was absoluut een goede en interessante omgeving om voor zo een kans te gaan, kijk maar naar de renners die via Alecto nog prof geworden zijn. Persoonlijk zat ik er in die periode doorheen, heb ik achteraf vastgesteld. Mijn motivatie was niet meer optimaal, ik begon langzaam mijn aandacht en interesses te verzetten naar een maatschappelijke carrière. Ik ben die winter met Alecto op ploegstage geweest naar Mallorca en ik denk dat mijn ploeggenoten van destijds het ook al wel doorhadden dat er geen schwung meer in te krijgen was. Ik probeerde het wel, maar de motivatie verdween steeds meer.” Nu is De Jong IT Account manager op zelfstandige basis en fietst nog wat op de mountainbike.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.