924. 2020 Kempen Oranje boven op het WK veldrijden met Mees Hendrikx erbij

Mees Hendrikx zorgde in Dübendorf voor een puike prestatie met brons bij de beloften mannen

Wat een weelde voor de Oranjeploeg in Dübendorf! Het is zoals supporter Johan van Hamont, een van de toeschouwers uit de Kempen, vanuit Zwitserland liet weten: “Wat een dag vandaag! Een Nederlandse pessimist zegt: ‘Dju, we hebben vandaag twee medailles gemist!” Het kon inderdaad haast niet op: goud en zilver bij de junioren meisjes, goud en brons bij de beloften mannen en zelfs het hele podium door Nederlandse rensters bezet bij de elite vrouwen. Een van de gelukkigen, of beter gezegd: een van de verdiende medaillewinnaars was Mees Hendrikx uit Valkenswaard met het brons bij de mannen U23.

Vanochtend al veroverde Shirin van Anrooij met een indrukwekkende solo de wereldtitel bij de meisjes junioren. Om het feest voor de Nederlandse ploeg compleet te maken voegde Puck Pieterse daar ook nog een zilveren plak aan toe. Volgende week pas mag Van Anrooij haar 18e verjaardag vieren. Het Zeeuwse talent werd al met overmacht Nederlands kampioene en voegde daar nu de wereldtitel aan toe. Nog jonger is Puck Pieterse uit Amersfoort. Die wordt pas in mei 18 jaar. Het Nederlandse veldrijden bij de vrouwen lijkt voorlopig gebeiteld te zitten. Zoals het dat nu al bij de elite vrouwen is. Vanuit het vertrek waren de Nederlandse meiden dominerend. Met drie oranje vrouwen ver voorop bleef het tot aan de finish spannend wie goud en zilver gingen veroveren. Lucinda Brand had al een paar keer, onder meer door een zadelbreuk, het uiterste van haar krachten moeten geven om nog aan te pikken bij het duo Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst. Uiteindelijk maakten de twee laatstgenoemden er een spannende finale van met Alvarado als winnares. De Rotterdamse had eigenlijk morgen pas aan de bak gehoeven in de wedstrijd van de beloften vrouwen. Haar talrijke seizoenzeges met onder meer de Europese en de nationale titel in die wedstrijdcategorie brachten haar tot het besluit mee te doen voor de wereldtitel bij de elite rensters. „Bij de beloften kan ik alleen maar verliezen, bij de elite alleen maar winnen”, zei ze. „Als ik win bij de beloften, weet niemand dat over een paar jaar nog. Dat is bij de elite wel anders.” En nu is het dan al zo ver voor het 21-jarig talent! Voor Annemarie Worst draaide de titelstrijd daarmee op een teleurstelling uit. Waar de renster uit Nunspeet dit seizoen bij herhaling de sprint won van Alvarado, zag ze de Rotterdamse nu voorbij komen in de laatste honderden meters. ,,Ik had vandaag simpelweg de benen niet. Het was zwaar geweest om telkens de kop te veroveren. Ik wilde ook als eerste de laatste brug op. Ik zat op zich ideaal voor de sprint. Maar terwijl we bezig waren, voelde ik dat ik kracht verloor. En toen kwam Ceylin voorbij. Ze was sneller.”

Kempens tintje

Tussen de twee titelwedstrijden van de meiden door reden de beloften mannen U 23 hun strijd om de regenboogtrui. Ryan Kamp uit Raamsdonksveer bevestigde zijn status als titelfavoriet. Lang wedijverde hij met de Zwitser Kuhn en de Fransman Benoiste nadat ook oranjerijder Pim Ronhaar een tijdje met de besten meestreed. Langzaam maar zeker naderde uit de achtergrond een derde oranjeman in de persoon van Mees Hendrikx. De coureur uit Valkenswaard moest alle krachten bijzetten om de kopgroep te achterhalen, zat af en toe ‘aan de rekker’, zoals de Belgen dat zo plastisch uitdrukken, maar vocht zich steeds manmoedig terug naar de kop. De uiteindelijke beslissing luidde hij mee in toen Ryan Kamp aanzette voor zijn beslissende aanval. Hendrikx en Ronhaar lieten de Zwitser en de Fransman betijen. Even leek Kuhn het Kamp nog lastig te gaan maken, terwijl achter die twee Hendrikx in een felle tweestrijd met Benoiste aan het langste eind trok. De bronzen plak werd zijn beloning in een seizoen waarin hij lang van zijn topconditie verwijderd bleef. Maar eind goed al goed moet de Valkenswaardenaar gedacht hebben. Petje af voor Hendrikx!

Nu op naar zondag met Corné van Kessel (28) bij de elite mannen en eerder op de middag Aniek van Alphen bij de beloften vrouwen nadat Danny van Lierop zijn talenten bij de junioren in de ochtenduren getoond heeft. Natuurlijk dromen de Kempenaren van hun kansen. “Maar je moet ook realistisch blijven, “ zegt Corné van Kessel. “Met Mathieu van der Poel aan de start kun je moeilijk anders zeggen. Dat geldt ook voor het podium. Als alles mee zit en mijn kant opvalt, is het mogelijk ja. Het enige wat ik kan doen is zelf een zo goed mogelijke wedstrijd rijden.”

 

 

 

 

 

 

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.