868. 2019 Mol Mathieu van der Poel zegefavoriet in Zilvermeercross

Als junior won Mathieu van der Poel in 2012 de driedaagse internationale Acht van Bladel. De zegebloemen waren voor zijn moeder Corinne Poulidor (Foto Theo van Sambeek)

Zondag 1 december wordt de Zilvermeercross in Mol voor de 6e keer verreden. Na twee zeges van Wout van Aert in 2014 en 2015, zegevierden achtereenvolgens ook Mathieu van der Poel, David van der Poel en Corné van Kessel. In de 6e editie van komende zondag is Mathieu van der Poel de grote zegefavoriet.

Het is een van de weinige mogelijkheden om Mathieu van der Poel in de Kempen aan het werk te zien. Nadat hij in 2014 in Mol net buiten het podium belandde en een jaar later alleen Wout van Aert moest laten voor gaan, was hij in 2016 de beste op het Zilvermeerstrand. Vervolgens sloeg VDP een paar edities over, maar nu doet hij weer volop mee.

Welke organisator is er niet trots op om hem op de erelijst te hebben. Alweer enkele jaren geleden – hij reed nog bij de junioren – stond hij twee seizoenen achtereen in Bladel aan de startlijn voor de internationale Acht. In 2012 schreef hij twee van de vier etappes en de eindzege op zijn naam. Een jaar later weerhield een val hem van een hogere klassering dan de vijfde eindpositie. Sindsdien kwam hij alleen in Mol nog een paar keer in de directe Kempense omgeving aan de start in de Zilvermeercross.

Al 33 keer achtereen was VDP tot nu toe in twee seizoenen de beste in een veldrit waaraan hij deelnam. Dit seizoen startte hij wat later in crosswedstrijden, maar toen hij er eenmaal mee begon was er ook geen houden meer aan. Vanaf Ruddervoorde begin november sloeg hij zevenmaal op rij toe met klinkende zeges. In zijn derde wedstrijd liet de wereldkampioen zich in Italië (al voor de derde keer) met de Europese titel kronen. Het lijkt er evenals vorig seizoen ook nu weer op dat hij zowat onklopbaar is. Sterker zelfs. Zoals hij nu de concurrentie afmat lijkt het wel of hij zonder probleem lek kan rijden en dan nog voorop blijft. Het sterkste staaltje van zijn overmacht leverde hij afgelopen zondag in de Vlaamse Duinencross van Koksijde. Een uitwijkmanoeuvre bij een val van een stel tegenstanders in de allereerste bocht bezorgde hem meteen al een plaats achterin het veld. Het belette Van der Poel niet om in een halve ronde tijd alsnog veel achterstand op de leiders in koers goed te maken. In de tweede ronde nam hij zelfs de koppositie in en werd vervolgens door niemand meer voorbij gereden. Het gevecht voor de podiumplaatsen bestaat zoals het er nu naar uitziet enkel en alleen nog maar om het bezetten van plaats twee en drie door de concurrentie. Vriend en vijand is het er over eens dat er tegen het geweld van Van der Poel niet op te tornen valt. Vader Adrie van der Poel kan niet aangeven waar en wanneer de overmacht van zijn jongste zoon ophoudt. Concurrent ploegleider Bart Wellens weet niet genoeg superlatieven en Belgisch kampioen Toon Aerts komt woorden te kort om de grote klasse van de wereldkampioen te beschrijven. En wat zegt de veelwinnaar er zelf van: “Vandaag kwam ik al in de buurt van mijn niveau in mijn beste wedstrijden van de vorige winter,” meldde VDP na afloop van de cross in Koksijde. “Ik zal heus nog wel een keer verliezen voordat het seizoen is afgelopen.” Die uitspraak van hem is voorlopig een schrale troost voor zijn tegenstanders.

Lees verder onder de foto

Een teder moment van Mathieu van der Poel met zijn opa Raymond Poulidor (Foto AFP)

Dat Mathieu ook maar een mens is, kwam een paar weken geleden aan het licht. Opa Raymond Poulidor blies zijn laatste adem uit en dat zou menig ander coureur helemaal van zijn stuk brengen. Mathieu wist zich bij alle leed tegen de emoties te wapenen. Poulidor was tijdens de loopbaan van zijn twee kleinzonen altijd bijzonder trots op hun prestaties. Vooral in Mathieu, die hij ‘mijn klein fenomeen’ noemde, zag hij nog eens een Tourwinnaar. De twee jonge Van der Poels beschouwden hun opa als hun held en hun grootste supporter. De mentale kracht van Mathieu van der Poel bleek in die dagen uit de zeges die hij behaalde in het weekend dat zijn grootvader, die hij liefkozend ‘Papi’ noemde, nog boven aarde stond. In de wereldbekercross van Tabor moest de wereldkampioen cyclocross alle zeilen bij zetten om de zege te pakken. Het kostte hem veel kruim om te winnen, maar toen het toch zo ver kwam eerde hij zijn overleden opa met de uitspraak: “Ik wou dat ik hoog genoeg kon opstijgen om hallo te zeggen. Ik hoop dat je van daarboven genoten hebt van de wedstrijd. Deze was voor jou.” Een dag later zegevierde hij in een bijzonder emotionele week ook in Hamme. Het tekent zowel zijn fysieke als zijn mentale sterkte.

Nu is vandaag de cross in Kortrijk en morgen, zondag 1 december die in Mol aan de beurt in het winterprogramma van Mathieu van der Poel die op zoek gaat naar zijn 169e zege in zijn carrière. Hij treft er vandaag in de Caps Urban cross van Kortrijk de verzamelde Belgische concurrentie onder aanvoering van Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Ook de Nederlanders Corné van Kessel, Lars van der Haar, David van der Poel, Sieben Wouters en – heel opvallend – Klaas Groenen uit Sint Michielsgestel die vorig jaar nog op een amateurlicentie aan wedstrijden deelnam.

De cyclocross van Kortrijk wordt vandaag, zaterdag 30 november live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en door Eurosport. De live tv-uitzending van Sporza begint om 13.30 uur op de zender VRT één, met een voorbeschouwing op de dameswedstrijd. De start van die dameswedstrijd is om 13.45 uur live te zien. De start van de herenwedstrijd ziet men live om 15.00 uur. Bij Eurosport begint de live tv-uitzending van de Caps Urban Cross Kortrijk vandaag om 13.50 uur op de zender Eurosport 1. Net als bij de VRT is ook bij Eurosport zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd bij deze veldrit live op tv te zien.

Infot: https://sport.infonu.nl/overige-sport/197506-veldrit-kortrijk-urban-cross-2019-live-op-tv-en-livestream.html

Morgen, zondag 1 december, staat een sterk veld, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, in de Zilvermeercross van Mol aan de startlijn. Bij de vrouwen neemt runner up Aniek van Alphen (Hapert) het onder meer op tegen Eva Lechner, Inge van der Heijden, Laura Verdonschot en Loes Sels.

Programma Zilvermeercross: 9.30 uur: Nieuwelingen, 11.00 uur: Junioren, 13.30 uur: Dames, 15.00 uur: Elite heren en beloften.

De Zilvermeercross van Mol wordt door de publieke omroep Sporza (VRT) niet live op tv of via een livestream uitgezonden. Wel zendt Sporza in de namiddag van zondag 1 december een uitgebreide samenvatting van de veldrit van Mol uit op de publieke tv-zender VRT één. Deze samenvatting van de veldrit is te zien in een gecombineerde uitzending waarin ook diverse andere sporten te zien zijn op Sporza.

Info: https://sport.infonu.nl/overige-sport/164874-veldrit-mol-zilvermeercross-2019-live-op-tv-en-livestream.html

 

 

 

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.