686. 2019 Veldhoven Grote Prijs Groenen Groep kweekvijver van talent

Vorig jaar schreef Winanda Spoor de Grote Prijs Groenen op haar naam door in de eindsprint medevluchtster Annet Pit achter zich te houden (Foto Theo van Sambeek) 

Voor de 23e keer start zaterdag 18 mei een groot vrouwenpeloton in Veldhoven. In de Grote Prijs Groenen Groep wordt na 120 kilometer beslist wie de opvolgster wordt van Leontien van Moorsel (4x winnares), Marianne Vos (2x winst), Annemiek van Vleuten en de meest recente winnares Winanda Spoor uit Apeldoorn. Zeven omlopen van om en nabij de 17 kilometer krijgen de rensters vanaf 18.00 uur voor de wielen. Zoals in alle voorgaande jaren komt ook nu ongetwijfeld weer nieuw talent boven drijven in de GP Groenen Groep. 

Het podium in 2011 met winnares Marianne Vos in het midden, links Suzanne de Goede en rechts Vera Koedooder (Foto Theo van Sambeek)

De Veldhovense klassieker heeft in de loop der jaren diverse parcoursen gekend waarop rensters van naam hun stempel drukten. Vijftien jaar geleden zegevierde Leontien van Moorsel, toen als wereldkampioene voor de vierde keer in de Veldhovense Dorpstraat. Nadat zij vooraf met wereldkampioene schaatsen Renate Groenewold en Nederlands wegkampioene Suzanne de Goede uitgebreid in de bloemetjes was gezet, reed zij solerend naar de overwinning. Op haar beurt zou Suzanne de Goede dat later tweemaal als winnares over doen. Ook Marianne Vos liet zich tweemaal als winnares van de Veldhovense vrouwenklassieker huldigen. In 2010 won zij in het nationale kampioenshirt door Chantal Blaak en Suzanne de Goede achter zich te houden, een jaar later deed de meervoudig wereldkampioene dat nog eens over in een rood-wit-blauwe trui. Annemiek van Vleuten is anno 2019 uitgegroeid tot een van de sterren van het internationale vrouwenpeloton. Zes jaar geleden, toen de renster uit Wageningen pas in opkomst was, liet zij in de Grote Prijs Groenen Groep al duidelijk haar talent zien met de overwinning op haar landgenoten Amy Pieters en Thalita de Jong. Sindsdien hebben de jonge rensters Maaike Polspoel (uit België), Ashlyn van Baarle, Esther van Veen, Marjolein van ’t Geloof en Winanda Spoor in Veldhoven getriomfeerd.

Winanda Spoor staat op het hoogste podiumtrapje na de vrouwenkoers in de GP Groenen 2018. Annet Pit en Monique van de Ree flankeren haar (Foto Theo van Sambeek)

De winnares van vorig jaar maakte na haar zege in Veldhoven de overstap naar het Britse UCI Team WNT Rotor. Die ploeg staat nu niet aan de startlijn, reden voor Winanda Spoor om deel te nemen in het Merida Adelaar Ladies Team waarin ook Europees kampioene veldrijden Annemarie Worst. Een aantal clubteams, maar ook de sponsorploegen Biehler Pro Cycling, Parkhotel Valkenburg, Doltcini-Van Eyck Sport, Jos Feron Ladies en Mexx-Waterslei staan op de startlijst. Jonge rensters willen hun talent tonen en waar kan dit beter dan in een wedstrijd als de Grote Prijs Groenen Groep op een open parcours. Roos Hoogeboom, vorig jaar in Veldhoven gehuldigd als leidster in het Belisol Eindhoven Kempenklassement, is erbij. Nu is de GP Groenen Groep de openingswedstrijd in dat klassement waarin gestreden wordt om leuke geldprijzen en de eer van het dragen van de blauwe trui. Jonge rensters die alles in het werk stellen om in een vrouwenprofteam opgenomen te worden en meer ervaren vrouwen zetten in Veldhoven op 18 mei hun beste beentje voor. Roos Hoogeboom is er ook nu weer bij met onder andere Melanie Klement en Natalie van Gog in het team Biehler. Belle de Gast en Fleur Nagengast van Parkhotel Valkenburg, de drie Belgische zusjes Druyts en Kelly Markus van Doltcini, de zusjes Meistrok van het clubteam Jan van Arckel en de ex-Belgisch kampioene Kaat Hannes als aanvoerster van de Jos Feron Ladies zijn er bij. Bij Mexx-Watersley onder meer regiorenster Femke Geeris, de Nieuw Zeelandse Amanda Jamieson en de jonge Drentse Arianna Pruisscher. TWC De Kempen Valkenswaard brengt Sharon Domanschet, Denise Grimberg, Marielle Rockland, Lisette Schoon, Britt Teunissen, en Hanne van Klinken in de strijd. Bij de individuele deelneemsters behoort de 23-jarige Suzanne Verhoeven, dochter van uit Oud-Turnhout. De talenten van de toekomst doen er alles aan om in de Grote Prijs Groenen Groep op het podium te komen.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.