650. 2019 Kempen Weer tien recreantenkoersen in Kempencup klassement

Het podium van de ouverture 2017 van de Kempencup in Veldhoven: winnaar Wout Verbeek met naast zich Mike Verhoeven en Sem Elders (Foto Christian Timmers-Cyclingfanatics)

Dit wegseizoen zijn er weer tien wedstrijden opgenomen in het klassement voor de Kempencup. Daarin strijden recreanten in de Funklasse voor de hoogste eer in een serie criteriums in Kempenland.

Door de stijgende populariteit van wielerwedstrijden voor recreanten pakten in 2015 enkele wielerorganisaties in de Kempen het idee op om een Kempencup klassement op te maken. Deze recreanten wedstrijden waren bedoeld voor elke fanatieke wielrenner. Voorwaarde voor deelname was dat men niet in het bezit was van een officiële wedstrijdlicentie. Minimale leeftijd voor deelname was 18 jaar. Sindsdien is het aantal recreantenkoersen in de Kempencup gestaag uitgebouwd. Toen een paar jaar geleden de organisaties in Groot Bergeijk besloten met hun recreantenwedstrijden aan te sluiten bij het initiatief van de Kempencup kwam het tot een tiental wedstrijden waarin punten konden worden verzameld.

In de dorpen Veldhoven, Bladel, Hapert en Duizel werden in 2015 de wedstrijden voor recreanten als eerste in het Kempencup klassement opgenomen. De renner die over deze wedstrijden de meeste punten behaalde werd winnaar van het klassement uitgeroepen. De prijsrijders in het klassement konden na de laatste wedstrijd in Duizel bij de huldiging hun prijzen in ontvangst nemen.

Wisseling van de wacht

Nu, in 2019 heeft de Bergeijkse organisatie zich uit de samenwerking terug getrokken. Vorig jaar al spraken de mensen in Bergeijk hun ongenoegen uit over de gang van zaken in de wedstrijden. Het prijzengeld moest eraan geloven, want dat zou de zogenaamde ‘broodrenners’ die het wedstrijdbeeld bepaalden wel weghouden bij de ‘echte’ recreanten. Het idee van een wielerwedstrijd voor recreanten werd vorig seizoen geweld aangedaan. ,,We zagen gaandeweg steeds meer licentiehouders aan de start verschijnen. Het niveau werd daardoor te hoog voor de recreant, terwijl de wedstrijd juist voor hen bedoeld is. We kregen steeds meer commentaar van de renners en het publiek”, zegt Frans Poppeliers van TWC De Grensrijders uit Luyksgestel. Na enkele vergaderingen van de organisatoren lag er een nieuwe opzet van de competitie. Het reglement is aangescherpt. Wielrenners die de afgelopen vijf jaar een wedstrijdlicentie in bezit hadden, mogen niet meer meedoen.

Poppeliers: ,,Tevens is in het reglement opgenomen dat de eerste drie in het klassement promoveren naar een hogere categorie. Zij krijgen van ons een amateurlicentie voor het komende jaar aangeboden.” Ook René van der Velden uit Veldhoven geeft de noodzaak tot actie aan. “We willen het Kempencup klassement niet langzaam kapot laten gaan.” Samen met Poppeliers, Niels Hoeks (Duizel) en Sep van de Borne (Weebosch) vormt hij het dagelijks bestuur van de Kempen Cup. De negen overgebleven Kempendorpen waar gefietst wordt in het Kempencup klassement krijgen dit jaar gezelschap van het criterium op de High Tech Campus in Eindhoven. De wielerrondes in Veldhoven, Westerhoven, Riethoven, Luyksgestel, Hapert, Bladel, Duizel, Steensel en Weebosch blijven deel uit maken van het Kempencup klassement. De competitie voor recreanten begint op 19 mei tijdens de Omloop der Kempen.

Sem Elders is een groepslid van het Eindhovense ONYVA, een groep van 1200 mensen die op woensdagavond vrijblijvend in verschillende snelheidsgroepen fietsen. Als recreant reed hij het afgelopen seizoen mee in de Kempendorpen. ,,Soms was een wedstrijd na de eerste bocht al beslist”, zag hij. Tot drie wedstrijden voor het einde van de Kempencup serie voerde hij zelfs het klassement aan. ONYVA had vorig jaar voor het eerst een eigen koers tijdens het High Tech Crit Festival op de High Tech Campus. Elders zag daar dezelfde grote niveauverschillen als bij de Kempen Cup. “Ik denk dat we elkaar daar gevonden hebben,” verklaart hij de opname van Eindhoven op zaterdag 22 juni in het klassement om de Kempen Cup. Lieke de Cock van ONYVA heeft er al zin in. “We gingen altijd mee naar de dorpen om te supporteren. Het heeft iets. Iedereen zit in de voortuin met barbecue en bier. Die wedstrijden hebben superveel sfeer en charme.”

Programma Kempencup recreanten 2019:

Zondag 19 mei Veldhoven

Zaterdag 25 mei Westerhoven

Maandag 17 juni Riethoven

Zaterdag 22 juni Eindhoven

Maandag 24 juni Luyksgestel

Dinsdag 25 juni Hapert

Zaterdag 29 juni Bladel

Maandag 29 juli Duizel

Maandag 12 augustus Steensel

Zaterdag 31 augustus Weebosch

(Bron: ED)

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.