588. 2015 Eindhoven-Veldhoven Max Gulickx stopt noodgedwongen

In de modder van het Witven parcours in Veldhoven vecht Max Gulickx (Eindhoven) zich naar de nationale titel veldrijden bij de junioren (Foto Theo van Sambeek)

Bij de Brabantse wielertalenten die ervan dromen uit te groeien tot een volwaardig professional behoorde jarenlang de jonge Eindhovense coureur Max Gulickx. Op 9-jarige leeftijd met wielrennen begonnen verovert hij in de jongerenrangen zowel in het veldrijden als op de weg zilver op het NK. Het levert de renner van het Tilburgse Pijnenburg bij de junioren een plaats op in de Belgische Young Telenet-Fidea ploeg. “Het zou mooi zijn als ik ooit prof word, maar daarnaast wil ik ook mijn studie niet verwaarlozen. Het is altijd goed een opleiding achter de hand te hebben,” is zijn credo. Na een aantal overwinningen en podiumplaatsen in de jeugdcategorieën ontpopt Gulickx zich bij de nieuwelingen vooral als een begenadigd veldrijder. Maar in Chaam weet hij ook op het weg NK zilver te veroveren. Als tweedejaars junior legt hij in januari 2015 vlakbij huis op het Witven parcours in Veldhoven op de nationale titel veldrijden beslag door na een slopend en spannend duel in de modder Limburger Roel van der Stegen achter zich te houden.

Een dolblije Max Gulickx als nationaal juniorenkampioen veldrijden 2014-2015 met naast zich nummer drie Jens Dekker (Fluitenberg) (Foto Theo van Sambeek)

Drie weken later staat de Eindhovenaar opnieuw op het podium met de allerbeste junioren van de wereld. In het Tsjechische Tabor verovert hij achter de Deen Simon Andreassen en Eli Iserbyt uit België brons op het WK. Maar eerder al, tijdens een paar crossen in België, heeft Gulickx met hartritmestoornissen te maken gekregen. Onderzoeken hebben geen duidelijke oorzaak aan het licht gebracht. Als hij in de Ster van de Vlaamse Ardennen, een etappekoers op de weg, opnieuw last krijgt en moet opgeven, besluit hij in overleg met zijn ouders, zijn doktoren en het management van zijn ploeg Telenet-Fidea in de zomer van 2015 een punt achter zijn veelbelovende carrière te zetten. “Er werd me voorgesteld om via een operatie een implantaat in te brengen dat op termijn constateert wat er met mijn hart aan de hand is. Dat deed me beseffen dat ik niet goed bezig was. Ik wil die risico’s niet meer. Voor het gewone dagelijkse leven is alles in orde, maar topsport is een ander verhaal.” Na het behalen van zijn middelbare school diploma concentreert Gulickx zich verder op zijn studie om op termijn dokter proberen te worden. Daarvoor studeert hij geneeskunde aan de Universiteit Utrecht.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.