569. 1994 Veldhoven John van den Akker is klaar voor de najaarsklassiekers

John van den Akker was dit jaar een vaste klant in kermiskoer­sen en criteriums, zoals in Boxmeer (Foto Gerard Wolfs)

In het profpeloton dat bezig is aan de laatste vijf weken van het wegseizoen 1994 vecht John van den Akker voor zijn plaats. De Veldhovense beroepsrenner is dit jaar duidelijk minder in beeld geweest dan vorig jaar toen hij deelnemer was aan de Tour de France en aan het WK. Hij verruilde zijn plaats in het Italiaanse ZG Mobili-team voor die in de Belgische Collstrop-formatie, maar meent daar achteraf gezien geen goede ruil door gedaan te hebben. In enkele grote najaarsklassiekers probeert van den Akker zijn seizoen alsnog wat op te fleuren.

Vorig jaar deed Cees Priem van TVM tijdens de Tour de France de toezegging dat de Veldhovense coureur in aanmerking kwam voor een plaats in zijn team. “Maar daar is hij later niet meer op terug gekomen,” aldus een teleurgestelde John van den Akker. “Toen had ik bij ZG-Mobili mijn eigen ruiten al inge­gooid, omdat ik bij die ploeg had opgezegd. Achteraf heb ik van die beslissing altijd spijt gehad. Want met die ploeg had ik haast zeker weer de Tour kunnen rijden.”

Na een twaalfde plaats in de ‘Ster van Bessèges’, een meer­daag­se wedstrijd in Zuid-Frank­rijk als opening van het wegsei­zoen, boekte John van den Akker in maart een overwinning in eigen land. Hij reed met een kleine afvaardiging van zijn profteam de Limburgse Hel van het Mergelland. Die tweedaagse klas­sieker voor amateurs en be­roepsrenners stond aanvankelijk niet eens op zijn programma. Pas drie dagen voor de wedstrijd kreeg hij van ploegleider Willy Teirlinck te horen in Limburg te moeten starten. “Ik zou alleen de vrijdag-etappe rijden als voorbe­reiding op de Bra­bantse Pijl die de zondag erna verreden werd. In de slotfase van de eerste etappe kwam ik in het Mergelland in een kopgroep terecht en werd vierde. Op advies van hulp­ploegleider Jean-Marie Wampers bleef ik toen maar in koers. Door ook op de tweede dag vierde te worden, werd ik eindwin­naar van de Hel.”

Kermiskoersen

Het slechte weer in dat weekend van maart eiste echter zijn tol. Zondags in de Brabant­se Pijl, de wedstrijd waar hij zijn zinnen op had gezet, kwam John van den Akker er niet aan te pas. “Zo ging het dit jaar heel vaak. Ik moest op het aller­laatste moment geregeld nog ergens een wedstrijd gaan rijden die vooraf niet was gepland. En dikwijls waren dat kermiskoer­sen in België.” Geen ideaal programma voor een beroepsrenner die nog vol ambities zit. Want om zich echt te kunnen profile­ren dient een professional regelma­tig aan etappekoersen deel te nemen. “Ook mijn ploeg­leider Teirlinck ziet dat wel in, maar heeft het start­geld van die kermiskoer­sen hard nodig om zijn budget voor de ploeg rond te krijgen.”

Met te weinig UCI-punten werd vervolgens de Collstrop-Concor­de-ploeg niet uitverkoren voor deelname aan de Tour de France. Tijdens de Tour reed John van den Akker zich wel regelmatig bij de eerste tien in Belgische wedstrijden. “Maar dat zet niet veel zoden aan de dijk. Die koersen tellen niet echt mee. In het grote werk dien je er bij te zijn om je in de kijker te kunnen rijden.”

Parijs-Tours

“Deelname aan de Tour de France lijkt ook in 1995 op voorhand moeilijk voor het Collstrop-team,” zegt John van den Akker. “Er is een tekort aan geld en dus ook een tekort aan sterke renners. De tactiek om tot november of zelfs december te wachten met het contracteren van nieuwe coureurs, omdat die dan het goedkoopst zijn, zie ik niet zitten. Als er niet gauw meer co-sponsors bij de ploeg komen, zodat er meer geld be­schikbaar komt voor een groter programma met betere renners, teken ik bij een ander team. Op dezelfde basis als dit jaar wil ik niet door gaan. Dan kan ik even goed voor een individu­ele sponsor gaan rijden. Ik ben met twee ploegen in onder­handeling, maar neem vóór Pa­rijs-Tours nog geen beslissing.”

De Veldhovense coureur heeft zich in een aantal semi-klassie­kers als de Mandel-Leie-Schelde-Omloop, de Grote Prijs ‘Poes­ke’ Scherens en de Grote Prijs van Formies voorbereid op de klassieker Parijs-Brussel van donderdag 15 september. Op zater­dag 17 september volgt voor hem de Grote Prijs Raymond Impanis in Sint Niklaas en op zondag 2 oktober wil John van den Akker dan nog eens echt ‘vlammen’ tussen de grote vedetten in de wereldbekerwedstrijd Parijs-Tours.

 

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.