560. 2018 Luyksgestel-Berlijn Harrie Lavreysen sprint met oranjeteam naar nieuwe Wereldbekerzege

Harrie Lavreysen (midden) met zijn teamgenoten na de gewonnen finale in de Wereldbeker Berlijn 

Al voor de derde opeenvolgende keer veroverden de Nederlandse teamsprinters Wereldbeker goud. Na winst in Frankrijk en in het Canadese Milton stond er in Berlijn opnieuw geen maat op de krachten van de Oranjeploeg met Harrie Lavreysen in hun midden. De 21-jarige Luyksgestelnaar die op jeugdige leeftijd met de actieve wielersport kennis maakte als BMX’er bij De Durtrappers in zijn woonplaats, is inmiddels een vaste waarde in de Nederlandse ploeg waarmee hij ook wereldkampioen in de Teamsprint werd. De overstap naar het baanwielrennen was bij Lavreysen een paar jaar geleden het gevolg van enkele zware valpartijen als BMX’er. Doktoren adviseerden hem na een paar ernstige schouderblessures met de sport op de crossfiets te stoppen. In het baanwielrennen maakt hij sindsdien furore op de onderdelen sprint en keirin.

Tijdens de Wereldbeker baanwielrennen in Berlijn heeft het sterke rijden van de Luyksgestelnaar geresulteerd in een nieuw Teamsprint succes. Na de wereldtitel (Apeldoorn 2018) en de Europese titel (Glasgow 2018) op dat onderdeel van de baansport reed de Nederlandse ploeg met Lavreysen opnieuw naar goud. In de kwalificatie zetten Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Sam Ligtlee al de snelste tijd neer. Vervolgens klopte de ploeg in het regenboogshirt die van Tsjechië, nu met Jeffrey Hoogland als vervanger van Sam Ligtlee. In de grote finale was datzelfde Nederlandse team ondanks een langzamere start sterker dan de Britten met een gemiddelde snelheid van ruim 63 kilometer per uur. Harrie Lavreysen deed een stevige duit in het zakje door als tweede man de achterstand op de Britten in een voorsprong om te zetten. In de kleine finale moest een andere Nederlandse ploeg, die van BEAT (vorige week nog Nederlands kampioen met Roy van den Berg, Theo Bos en Matthijs Büchli) het afleggen tegen de Duitse ploeg.

Toen Harrie Lavreysen na de gewonnen finale de eindtijd 42,467 op de borden zag staan, was zijn reactie: “Als je dan terug kijkt naar de Olympische spelen van Rio zitten we aardig op schema voor Tokio 2020.” In Rio won de Britse ploeg goud in 42,440 seconden. Lavreysen: “Ik was blij met mijn eigen tijden, maar merkte wel dat ik vanavond driemaal moest rijden.” Voor de Luyksgestelse krachtpatser staat vandaag de keirin op het programma. Of hij dan al voldoende hersteld is van de inspanningen van gisteravond zal dan blijken. Eurosport doet verslag van de wereldbekerwedstrijden in Berlijn; vanaf 17.55 uur via de Eurosport Player.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.