545. 2018 Kempen Samenwerking van clubs als nieuwe uitdaging

Drie junioren van TWC De Kempen eind juni vlak voor de start van de tweede etappe in de Acht van Bladel samen onder moeders paraplu (Foto Theo van Sambeek)

Er is in de Nederlandse Kempen door enkele wielerverenigingen een nieuw initiatief in gang gezet. Voor het seizoen 2019 gaat TWC De Kempen Valkenswaard voor de categorieën U19 en heren Junioren een samenwerkingsverband aan met TML Dommelstreek (Eindhoven-Geldrop) en De Bergklimmers (Rob Ruijgh Development Team) uit Limburg. Voor de categorie Elite/Beloften is een samenwerking overeen gekomen tussen TWC De Kempen en Wcl Bergklimmers. Door deze overeenkomst kunnen de junioren niet alleen deelnemen aan diverse Nederlandse een- of meerdaagse wedstrijden en klassiekers, maar ook aan grotere wedstrijden in België, Duitsland en Luxemburg. De elite en belofterenners krijgen dankzij de samenwerking een interessant en uitdagend programma voorgeschoteld. Zo nemen zij deel aan de Clubcompetitie in eigen land en beschikken ze over drie wildcards voor de Topcompetitie. De Omloop van Valkenswaard zal in het programma worden opgenomen, er kan mogelijk een wildcard voor de Omloop der Kempen worden bemachtigd en deelname aan Olympia’s Tour wordt overwogen. De renner die zich komend seizoen weet te onderscheiden maakt bovendien kans op een stageplaats bij het Alecto Cycling Team, waarvan een aantal jaren geleden TWC De Kempen aan de basis stond. Via deze samenwerking bieden de deelnemende wielerverenigingen hun renners de kans om op nationaal en internationaal vlak ervaring op te doen. Op de lange termijn willen ze daarmee de toekomst van hun clubrenners veilig stellen.

In Veldhoven stonden in mei 2018 van links naar rechts de junioren Kelvin Kanen (Bergeijk), Kars ten Boske (Wintelre) en Jurgen Seelen (Dreumel) op het podium (Foto Jo Nederkoorn)

Peter Zijerveld, ex-beroepsrenner en nu talentcoach van de KNWU, vindt de samenwerking tussen de verenigingen een goede ontwikkeling. “Samenwerken is toch eigenlijk altijd beter dan renners bij andere verenigingen weghalen. Een mooie volgende uitdaging is als meer verenigingen in bepaalde regio’s ook gaan samenwerken op het gebied van trainen, aanbod van informatie en kennis met elkaar gaan delen.”

Toch is de samenwerking in de Nederlandse Kempen zeker nog niet optimaal. Al decennia lang hebben in een vrij beperkt gebied een aantal wielerclubs hun eigen heilige huisjes opgebouwd. Oorspronkelijk waren er in de regio Tilburg – Eindhoven – Belgische grens 10 verenigingen met wedstrijdrenners: TWC Pijnenburg Tilburg, R en TC De Pedaleur Oirschot, WV Kolonel Cole Best, WC Het Zuiden Eindhoven, TWC Wilhelmina Eindhoven, Trap Met Lust Geldrop, TWC Tempo Veldhoven, TWC De Kempen Valkenswaard, TWC Het Snelle Wiel Bladel en RWC Reusel. In de loop der jaren hebben enkele verenigingen zich meer toegespitst op het toerfietsen (De Pedaleur en RWC Reusel). Enkele andere clubs zijn gefuseerd: Kolonel Cole, Het Zuiden, Wilhelmina en Trap Met Lust gaan nu als TML Dommelstreek door het leven.

Regio junioren voor de start van de 1e etappe in de Acht van Bladel in juni 2018 met kersvers nationaal kampioen Max Kroonen (Diepenheim): van links naar rechts Jurgen Seelen, Kars ten Boske, Luuk van Gestel (Moergestel), Bart Artz (Wintelre) en Rick Wouters (Bergeijk) (Foto Theo van Sambeek)

Renners zijn duidelijk niet meer honkvast, zoals nu blijkt uit de overstap van enkele junioren van de ene zustervereniging naar de andere. De Snelle Wiel coureurs Kars ten Boske (Wintelre) en Niels Bierens (Eersel) verruilen samen met de TWC De Kempen renners Roy Dirven en Kelvin Kanen (beiden uit Bergeijk) hun vereniging voor die van TWC Tempo. Het lijkt veel op het elkaar de vliegen afvangen in plaats van de kans op samenwerking te vergroten. En dat allemaal onder het mom van een mogelijke doorgroei van jonge renners naar een continentaal of nog hoger niveau. De toekomst zal moeten uitwijzen of die doelstelling wordt gehaald. Maar èchte samenwerking lijkt nog ver te zoeken! Al is het nieuwe initiatief vanuit Eindhoven en Valkenswaard een mooie eerste stap.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.