543. 2018 Bladel NOS-gastcommentator Danny Nelissen even terug in de Kempen

Presentator Rien van Horik interviewt Danny Nelissen tijdens de eindprijsuitreiking van het Belisol Eindhoven Kempenklassement in Bladel (Foto Peter van Rooij-Kempenfoto)

Zaterdagavond 3 november werden in Bladel de eindprijzen uitgereikt van het Belisol Eindhoven Kempenklassement. In een druk bezochte bijeenkomst van renners, rensters, organisatoren en overige wielersportliefhebbers werden de eindwinnaars in het zonnetje gezet. Als gast van de avond was Danny Nelissen aanwezig. Rien van Horik, voorzitter van de Stichting Kempenklassement en tevens gastheer van de avond, lichtte het doopceel van de Limburgse oud-wereldkampioen bij de amateurs die weer even terug was in de regio waar hij als jeugdrenner veel wedstrijdjes reed.

Met een opa en een vader die als wielrenner actief waren kon het haast niet anders dat Danny Nelissen, hoewel wonend vlakbij het Fortuna voetbalstadion in Sittard, ook voor de wielersport koos. Als 10-jarig jochie reed hij zijn eerste wedstrijdjes, maar het duurde enkele jaren voordat hij winnend over de eindstreep kwam. Als lid van wielerclub De Ster uit Geleen waren de jeugdwedstrijden in Limburg en het Zuid-Oost Brabantse district het domein van de jongste rennertjes. In de Kempen betrof dat in de beginjaren tachtig de jeugdronden van plaatsen als Valkenswaard, Veldhoven, Best, Riethoven, Hapert, Bladel en Reusel. Nelissen herinnerde zich nog een voorval uit de jeugdronde van Reusel waar hij voorop reed met de bijna onoverwinnelijke Leontien van Moorsel, maar vlak voor de eindstreep ten val kwam omdat Leontien en hij met de fietssturen in elkaar haakten. Later zou hij op 18-jarige leeftijd zijn eerste profcontract tekenen bij de PDM-ploeg, waarmee hij de jongste professional van het internationale peloton werd. Een contract dat werd getekend op het kantoor van ploegmanager Manfred Krikke in Valkenswaard in het bijzijn van ploegleider Jan Gisbers.

Na ook nog een paar seizoenen in een TVM shirt kreeg Nelissen last van hartritmestoornissen, stond een tijdje aan de kant en kreeg geen verlenging van zijn profcontract. Zijn terugkeer bij de amateurs was overweldigend. De eindzege in Olympia’s Tour en de nationale amateurtitel op de weg werden gevolgd door het behalen van de wereldtitel in Duitama (Colombia). Hij werd opnieuw professional, reed een paar seizoenen bij Rabobank en een jaar in de ploeg van Bjarne Riss, maar moest vanwege hartproblemen voortijdig met de actieve wielersport stoppen. Manfred Krikke bezorgde hem een baan in de verzekeringen en hypotheken. Niet slecht voor een jongen met alleen maar een opleiding als elektricien! Via interne opleidingen werd hij voor zijn nieuwe beroep klaargestoomd. Later slaagde hij voor MBA Sportmarketing en Commerciële Economie, deed de opleiding journalistiek in Tilburg waar hij zijn vriendin leerde kennen en werkte als productie manager bij Eurosport. Bij de tv-zender RTL was hij een paar jaar vaste gast in Tour du Jour tijdens de Tour de France en de NOS vroeg hem bij gelegenheid als gastcommentator. Momenteel is Nelissen Commercieel Manager bij de firma Destil, een onderneming in de bouw en de industrie die onder meer sponsor is in de wielersport en het ijshockey.

Aan het einde van het vraaggesprek beklemtoont de oud-coureur de grote waarde van het rijden van criteriums als die van het Kempenklassement voor jonge renners. Met name de bochtentechniek is een onderdeel dat aan de basis ligt van de wedstrijdsport.

De top drie van het Belisol Eindhoven Kempenklassement met de sponsor in hun midden: van links naar rechts Johim Ariesen, Hans Dekkers, sponsor Dirk Bellemakers, Koos Jeroen Kers, Evy Kuijpers, Britt Teunissen en Nina Kessler (Foto Theo van Sambeek)

Later zal Dirk Bellemakers, directeur van Belisol Eindhoven, zich bij de uitspraak van Danny Nelissen aansluiten. Ook hij kan als oud-beroepsrenner uit eigen ervaring spreken en weet hoe belangrijk de criteriums kunnen zijn als basis bij het wielrennen. Op de geanimeerde avond werden de twintig prijswinnaars bij de elite en beloften mannen en bij de elite en beloften vrouwen naar voren gehaald om terug te kijken op hun prestaties in het afgelopen wegseizoen en alvast vooruit te kijken naar hun toekomstplannen. De vetste prijzen in de 23e editie van het Belisol Eindhoven Kempenklassement gingen bij de mannen naar Hans Dekkers (IJzendijke), Koos Jeroen Kers (Amstelveen) en Johim Ariesen (Rhenen). Bij de vrouwen was Nederlands kampioene bij de elite zonder contract (amateurs) Evy Kuijpers (Lierop) de beste vóór Nina Kessler (Velserbroek) en Britt Teunissen (Ysselsteyn).

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.