531. 2018 Kempen Veldrijden en strandrace in zomerse herfstsfeer

Zelden kon halfweg oktober in mooiere weersomstandigheden sport worden bedreven dan afgelopen weekend. Onder een stralende zon bij temperaturen boven de 25 graden Celsius waren toerfietsers, veldrijders, mountainbikers en strandracers aan de slag. Het zomerse herfstweekend trok vooral in Eindhoven bij wielercafé De Velosoof veel deelnemers aan de Oktoberfest Ride. Maar liefst 1400 toerfietsers namen er de start. Daar stak het aantal deelnemers aan de nieuwe toertocht op zaterdag vanaf het Eerselse E3 strand schril bij af. Amper tien toerrijders vonden de weg naar het zomerse strand. MTB club Esbeek had zondag met honderden deelnemers duidelijk meer aantrekkingskracht voor haar Najaarstocht door de bossen in herfsttooi van Landgoed De Utrecht.

Tijdens de Brabant Beach Battle op het E3 strand in Eersel werd het podium bij de mannen elite strandracers bezet door van links naar rechts Richard Jansen, Jasper Ockeloen en Robbie van Bakel (Foto Jo Nederkoorn)

Zaterdagmiddag had de organisatie van de Brabant Beach Battle met haar E3-100 wedstrijd rondom de Eerselse E3 plas duidelijk meer succes dan met haar ochtendtoertocht. In een soort koppelwedstrijd waaraan niet alleen door duo’s maar ook solo of in viertallen kon worden deelgenomen reed het gelegenheidskoppel Robbert de Greef-Bas Nieuwkoop naar de overwinning. De Greef en Nieuwkoop haalden het na een spannende strijd voor Robbie Gevers- Angelo van Melis en Ronan van Zandbeek-Henri van Zandbeek. Bij de individuele renners toonde Robin Huijben zich de snelste voor Tijn Seuntjens en Erwin Griekspoor.

Zondag was het op het E3 strand de beurt aan de KNWU strandracers op het bijzonder aantrekkelijke parcours. Een prachtige omloop van 5 kilometer was zowel voor de strandracers als het publiek attractief. Het was er heerlijk toeven. Jammer was het daarom dat er zo weinig toeschouwers de moeite namen om de wedstrijden te bezoeken. Vanaf het zonnige terras van het strandpaviljoen waren de renners op het grootste deel van de omloop goed te volgen. De Brabant Beach Battle verdient een veel grotere deelname en publieke belangstelling dan in de tot nu toe twee verreden edities.

Het podium bij de vrouwen elite en KNWU basisleden met onder meer Europees Kampioene Kelly Markus en Nederlands Kampioene Pauliena Rooijakkers als winnares (Foto Jo Nederkoorn)

Zeges voor Europees- en Nederlands kampioen

Nu gingen de zeges in de Brabant Beach Battle naar Europees kampioen strandrace Jasper Ockeloen uit De Zwarte Kat (Amstelveen) die al vroeg in de wedstrijd voorsprong nam met Richard Jansen (Assendelft) en Robbie van Bakel (Deurne). In die volgorde finishten zij ook na 75 minuten plus een ronde door het mulle zand op het E3 strand. Ook de Franse kampioen Marvyn Delvart, een aantal Belgen en de Roompot-professionals Coen Vermeltfoort en Sjoerd van Ginneken alsmede profcoureur Michel Kreder mengden zich in de strijd waarin ook David Dekker (Hedel) en mede-organisator Ronan van Zandbeek (Schijndel) voorin de uitslag eindigden. Bij de vrouwen toonde Nederlands kampioene strandrace Pauliena Rooijakkers uit Asten-Heusden zich oppermachtig. De renster van Waowdeals Procycling had aan de finish een royale voorsprong op Europees kampioene Riejanne Markus en Minke Slingerland. Céline van Houtum (Den Dungen) eindigde als vierde. Ines Klok won de wedstrijd voor KNWU-basisleden bij de vrouwen, voor Patricia Doorn en Anne van der Swaluw. Bij de mannen basisleden ging  de winst naar Ron Boendemaker die Danny van Zoggel en Jelle Jumelet voor bleef. Gert-Jan van Kessel was de sterkste bij de cyclo-mannen. Hij kreeg Heinz van der Schouw en Nicolas Pascual mee op het podium. Sjors van Zandbeek schreef de wedstrijd bij de 14-18 jarigen op zijn naam. Hij bleef Jens Beerepoot en Jarno Vorstenbosch voor.

Wessel Coppelmans aan de leiding in de Helmcross als onderdeel van de Toma Cycles Cup

Veldrijden

In de Super Prestige cross van Gieten toonde Maud Kaptheijns (Westerhoven) zondag aan dat ze na haar imponerende optreden in het voorseizoen van vorig jaar, dat door een ernstige val werd verstoord, ook nu weer bij de top heeft aangesloten. Achter de superieure Annemarie Worst, Marianne Vos de Italiaanse Arzuffi en Loes Sels uit België reed de renster van Crelan-Charles zich bij de beste vijf in de uitslag. De Kempische belofte Aniek van Alphen (Hapert) finishte in het sterke veld op een verdienstelijke 21e plaats. Op lager niveau waren er zeges voor de Snelle Wiel veldrijders Wessel Coppelmans (Hapert) in de Helmcross van Helmond (Toma Cycles Cup) en nieuweling Yanick de Vos (Valkenswaard) in het Zuid-Hollandse Albrandswaard.

Voor de wereldbekerwedstrijd in het Zwitserse Bern komende zondag 21 oktober heeft bondscoach Gerben de Knegt onder meer Snelle Wieler Corné van Kessel, de profcoureur van Telenet-Fidea, Maud Kaptheijns van TWC De Kempen, Milwaukee belofte Mees Hendrikx (Valkenswaard) van Het Snelle Wiel en junior Noah Vreeswijk (TWC De Kempen) geselecteerd.

Komende zaterdag 20 oktober organiseert een groep vrijwilligers in Eindhoven de avondtocht ‘ALS het licht uit gaat’ waarvan de opbrengst bestemd wordt ter bestrijding van de ziekte ALS. Info: http://www.alshetlichtuitgaat.nl.

Zondag 21 oktober kunnen de mountainbikers en toerveldrijders in Hapert terecht voor de Appelflappentocht van Het Snelle Wiel. Bovendien is er een clinic voor jeugdrenners als voorbereiding op de Mini-Classic die een week later vanuit Weebosch onder begeleiding wordt verreden. Daarover meer in een volgende aflevering van Wielerspiegel van de Kempen.

 

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.