517. 2018 Casteren MTB Eiertocht opent het regionale veldtoerseizoen

De toerrijders op de mountainbike en de veldtoerfiets krijgen zondag 2 september hun eerste toerveldrit door de fraaie natuur van de Kempen voorgeschoteld. Het seizoen wordt geopend met de Eiertocht vanuit Casteren. De startlocatie is de aardappelschuur bij boerderij ‘De Grijze Steen’,Westelbeersedijk 8 in Casteren. Er is geen inschrijving vooraf, maar de mountainbikers kunnen hun deelname ter plekke kenbaar maken tussen 8.30 en 10.30 uur. Er kan uit drie afstanden worden gekozen. De kortste route van 20 kilometer is vooral voor de jongste jeugd bedoeld, maar het is aan de deelnemers zelf om te bepalen welke afstand ze kiezen. Er kan ook gekozen worden voor 35 kilometer of voor 45 kilometer. Het inschrijfgeld, inclusief een aantal versnaperingen onderweg en het gebakken ei na afloop, bedraagt € 5,=. Een valhelm is verplicht. Er is een bewaakte fietsenstalling bij De Grijze Steen en na afloop is er ook de mogelijkheid om de fietsen af te spuiten. De routes zijn volledig uitgepijld en zijn voor 90 procent offroad. Bij gevaarlijke oversteekpunten staan vrijwilligers om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen.

Het toerfietsen mag zich al vanaf het begin van deze eeuw verheugen in een nog steeds toenemende belangstelling. Niet alleen de racefiets maar vooral ook de mountainbike maken het mogelijk om zowel in de zomermaanden als gedurende het winterseizoen aan de conditie te werken. Zomerse toertochten op de weg worden in herfst en winter afgewisseld met toertochten door bos en veld om kracht, uithoudingsvermogen en behendigheid op de fiets te verwerven. De All Terrain Bike (ATB) is steeds populairder geworden. In de Kempense regio wordt daarop ingespeeld met vrijwel wekelijkse veldtoertochten voor recreatieve fietsers van september tot in het vroege voorjaar. Sinds vorig jaar organiseert Gilde Sint Willibrordus in Casteren als nieuwe activiteit van de vereniging de Eiertocht voor mountainbikers en deelnemers op een veldritfiets. Meteen al bij de eerste editie was er een overweldigende belangstelling met meer dan 400 deelnemers. Daar heeft ongetwijfeld het verrassend uitdagende parcours aan bijgedragen. Gildehoofdman Frans Corstiaans, zelf regelmatig op de mountainbike te vinden, weet er alles van. “ In ons gilde hebben we een aantal fanatieke mountainbikers die op zondagmorgen een rondje door de bossen fietsen. De veldtoertochten in onze omgeving rijden we vrijwel allemaal, omdat we het leuk vinden steeds andere parcoursen op te zoeken. Zo kwamen we op het idee om de jaarlijkse paardentrek van ons gilde als financiële actie te vervangen door een eigen veldtoertocht.” En met een kwinkslag vervolgt hij: “ Daarmee raken we meteen ook het imago kwijt dat het bij gildebroeders alleen maar om de pot bier gaat. Wij willen ook sportief bezig zijn.” Voor de mountainbikers van Gilde Sint Willibrordus snijdt het mes aan twee kanten. De veldtoertocht brengt voor hun vereniging geld in het laatje. En ze leveren een tegenprestatie voor het fietsplezier dat regionale wieler- en mountainbikeclubs hen regelmatig op zondagochtenden bezorgen. Want nu kan het veldtoerrijden weer los gaan met tochten tot in de verre regio. De kalender puilt uit van de zondagmorgenritten die elkaar vrijwel aanhoudend opvolgen: na Casteren kunnen de toersportliefhebbers dit jaar onder meer nog in Oirschot, Bladel, Eersel, Hapert, Valkenswaard, Luyksgestel, Netersel, Veldhoven en Reusel terecht.

Toen het in Casteren vorig jaar eenmaal zo ver was dat het besluit van een eigen mountainbiketocht was genomen, moest er nog een naam voor het nieuwe evenement worden bedacht. Corstiaans: “Omdat we de deelnemers na afloop trakteren op een gebakken kippenei op een snee brood, leek Eiertocht ons wel een mooie naam. Daarnaast krijgt iedereen onderweg de nodige bevoorrading in de vorm van drank, koek en fruit. Ook is er na afloop een tombola waarvoor iedereen bij aankomst een lot ontvangt om naar leuke prijzen mee te dingen.” 

Overleg 

Om een geschikte datum op de regionale toerfietskalender te vinden moest de organisatie in Casteren de Eiertocht al vroeg in het nieuwe seizoen plannen. Vorig jaar viel die in het tweede weekend van september samen met een gelijksoortige tocht die vanuit het Belgische Poppel werd verreden. In het prachtige bosrijke domein van Landgoed De Utrecht kruisten de twee mountainbiketochten elkaar precies in het gebied waar enkele steile zandheuvels in de route waren opgenomen. “Dat hebben we dit jaar weten te voorkomen door in goed overleg met de Belgische organisatoren een datum voor onze tocht op de eerste septemberzondag te kiezen. Zij staan nu een week later op de kalender. Zo zijn we ook met de mensen van de Toerclub uit buurdorp Netersel aan tafel gaan zitten, omdat onze route voor een deel die van hun Heide en Vennentocht later in het seizoen overlapt. De afspraak is nu dat wij volgend jaar een totaal afwijkende route gaan samenstellen.” Nu voert de route van de Eiertocht opnieuw door Landgoed De Utrecht met een variatie van smalle en brede paden, klimmetjes en water.

Meer info is te vinden op www.casteren.net en op de site MTB-You.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.