506. 2018 Duizel Gele Trui weer inzet van spannende wedstrijden

Gert-Jan Bosman (Nijverdal) veroverde in 2017 zijn derde gele trui in Duizel. Op het podium wordt hij geflankeerd door Oscar van Wijk (Wormer)en Robbert de Greef (Geldrop) (Foto Jo Nederkoorn)

In Duizel wordt op kermismaandag 30 juli traditiegetrouw ‘Om de Gele Trui’ gestreden. Tal van bekende wielrenners lieten in het verleden dat felbegeerde kleinood om de schouders glijden en reden daarmee de ereronde. De eerstkomende editie van het wielerevenement is al de 61ste in een lange rij. Een keur van Nederlandse wielrensters en amateurs rijden een paar avondcriteriums die meetellen voor het Belisol Eindhoven Kempenpers Klassement. Het publiek heeft gratis toegang.

Ergens op een namiddag in 1957 ontstond bij een aantal Duizelnaren het idee dat er dat jaar iets moest gebeuren om de kleine gemeenschap meer te laten genieten van Duizel kermis. De kermis was klein van opzet en bood nauwelijks vertier in het sigarenmakerdorp. Het idee van een wielerronde werd geboren. Aanvankelijk klein van opzet en omvang, want in de beginjaren gingen alleen Duizelse mannen de strijd met elkaar aan op gewone fietsen. Niet meer dan een veredelde dikke banden race eigenlijk, maar dat maakte voor de competitie niet uit: gefíetst werd er en hard ook. In navolging van de Tour de France werd er gestreden om De Gele Trui. Na het fietsen een pintje in het dorpscafé, samen proosten op de sportieve prestaties. De Duizelse kermiskoers groeide in de loop der jaren van dikke banden wedstrijd met Kempense dorpsploegen uit tot een overal in het land welbekende wedstrijd waarin de beste wieleramateurs aan de startlijn kwamen. Bij de winnaars in de afgelopen 60 jaren dan ook tot de verbeelding sprekende namen als Limburger Harrie Steevens, Joop Zoetemelk, Leo van Vliet en Zeeuwse Johnny Hoogerland. Soms kregen regionale coureurs als Hein Senders, de thuisrijder die zelfs tweemaal won, de drie Bergeijkenaren Jan Burgmans, Dave Das en Anthony Theus de gele trui om de schouders. Twan Castelijns (Hapert) is voorlopig de laatste streekrenner geweest die de Duizelse kermisronde op zijn naam schreef. Gert-Jan Bosman presteerde het om driemaal als eerste de finishlijn te passeren. De renner uit Nijverdal won in 2012, 2016 en stond ook vorig jaar als winnaar op het podium.

Belisol Eindhoven Kempenklassement

Ook dit jaar zal het er op kermismaandag 30 juli in Duizel weer om gaan spannen wie zich in het geel rijdt. Zowel de koers van de elite en beloften mannen als die van de vrouwen heeft als extra dimensie de strijd om de punten voor het Belisol Eindhoven Kempenklassement. Bij de vrouwen (16.30 uur) voert nationaal kampioene Evy Kuijpers het klassement aan. De 23-jarige renster uit Lierop maakte de afgelopen weken indruk. Na in de kermisronde van Hapert al dichtbij de zege te zijn geweest gaf zij met een solozege in Eindhoven aan dat zij helemaal klaar was voor de nationale titelstrijd in Hoogerheide. Daar trotseerde zij de overmacht van de Nederlandse rensters die momenteel in het internationale vrouwenprofpeloton de dienst uitmaken. Tussen alle gevestigde namen greep zij de nationale titel bij de elite zonder contract. In Duizel is zij in de rood-wit-blauwe kampioenstrui dan ook een van de opvallende namen in het peloton. In het Kempenklassement verdedigt zij haar voorsprong van twaalf punten op Nina Kessler (Velserbroek) die na haar zeges in Riethoven en Bergeijk op het vinkentouw zit om toe te slaan. Kuijpers hoopt nog altijd de overstap te kunnen maken naar een profteam. “Het zou mooi zijn als die kans zich voordoet. De komende tijd rijd ik onder andere nog de Holland Ladies Tour. Hopelijk kan ik daar ook nog een goede prestatie neerzetten. En uiteraard ga ik proberen om mijn leiderspositie in het Belisol Eindhoven Kempenklassement te verdedigen.”

Vorig jaar werd het podium in bij de vrouwen in Duizel bezet door (van links naar rechts) Charlotte Kool (Kortenhoef), winnares Ymke Stegink (Heusden), Lizzy Witlox (Eindhoven) en de rondemissen Judie en Pleun (Foto Jo Nederkoorn)

Niet alleen Nina Kessler maar ook de vorige klassementleidster Roos Hoogeboom (Zeist) die in Bergeijk noodgedwongen afwezig was, Britt Teunissen (Ysselsteyn), Sandra van Veghel (Esch), Kelly Markus (Hoofddorp), Tessa Neefjes (Wervershoof), Esther van Veen (Uitgeest), de winnares in Hapert Lorena Wiebes (Uitgeest) en Belle de Gast (Utrecht) die een Zuid-Limburgse klassieker won maken als favorieten hun opwachting. De regionalen Patricia Nuyens (Eersel) en de Eindhovense rensters Teuntje Beekhuis en Lizzy Witlox kunnen zich schrap zetten. Met ook nog een tiental rensters uit Engeland, Canada, Australië, de Verenigde Staten en Duitsland mag van een echte internationale vrouwenkoers gesproken worden.

Bij de mannen (18.30 uur) voert oud-Eindhovenaar Hans Dekkers die al jarenlang in het Zeeuwse IJzendijke woont het Kempenklassement aan. De ex-prof behaalde dit jaar al een tiental zeges. Hij noemt het wielrennen nog altijd ‘het spelletje koers’. Op dat spelletje is hij op zijn 36e nog even verliefd als toen hij heel jong was. “Je wilt dat spel zo goed mogelijk blijven spelen. Maar ook als ik niet win en een goeie koers heb gereden, kan ik er na afloop toch volop van genieten.” Een van zijn grootste concurrenten voor de zege in Duizel wordt Groninger Rick Ottema. De 26-jarige coureur van het blauwe Alecto team heeft zich dit seizoen tot een van Nederlands beste eliterenners zonder contract ontwikkeld. Hij won onder meer de klassieke Ronde van Limburg en legde beslag op de eindzege in de prestigieuze Topcompetitie, een klassement over acht zware klassieke eendagskoersen. Voorheen leverde die eindzege een gegarandeerd profcontract op bij Roompot Nederlandse Loterij. “Jammer dat die garantie er nu niet meer is. De plaatsen in de profteams zijn dun gezaaid,” aldus Ottema die in Duizel steun krijgt van Folkert Oostra (Duivendrecht) en Daan van Sintmaartensdijk (Zuidland) die dit jaar de Simac Omloop der Kempen won. Naast Alecto is ook Destil-Parkhotel Valkenburg goed vertegenwoordigd met oud-Omloop der Kempen winnaar Tim Kerkhof (Nistelrode) en Helmonder Twan Brusselman. Nederlands studentenkampioen Coen van Kleef (Schipluiden) is erbij en Luuc Bugter (Arnhem) van Delta Cycling Rotterdam die een Ierse etappekoers op zijn naam schreef. Jelmer Asjes (Assendelft) won de Omloop der Zevenheuvelen. Robbie van Bakel (Deurne) en David Dekker (Hedel) vertegenwoordigen Metec-TKH. De naaste belager van Hans Dekkers in het Belisol Eindhoven Kempenklassement is Koos Jeroen Kers (Amstelveen). De eindwinnaar van het klassement in 2016 en 2017 heeft dit seizoen een stapje terug gedaan naar het clubteam Groot Amsterdam waarin ook Jelmer Asjes en Jasper Bugter (Elden). Peter Schulting (Lemele) in het shirt van Monkey Town was dit jaar al herhaaldelijk succesvol met drie zeges en tal van ereplaatsen. De eer van de eigen regio wordt hoog gehouden door Jorrit de Haas (Eersel), de winnaar van de Ronde van Riethoven Jos Koop (Eindhoven), Max Hendrikx (Hapert) en Pieter van Oirschot (Best). Nog wat namen van kanshebbers op de 61e gele trui: Ivar Slik (Bergen, Noord-Holland), Dennis Smit (Zwanenburg), Benjamin Sydlik (Wassenberg, Duitsland), Jordi Talen (Spijlenisse), Tom Vermeer (Merksplas, België), Robin Wennekes (Arnhem) en Ronan van Zandbeek (Schijndel).

Programma:

12.45 u. Decathlon Dikke Banden Race schooljeugd

13.45 u. Ploegenkoers recreanten

15.00 u. Kempencup Recreanten

16.30 u. Vrouwen Elite en Beloften Belisol Eindhoven Kempenklassement

18.30 u. Mannen Elite en Beloften Belisol Eindhoven Kempenklassement

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.