505. 2018 Kempen Recreanten strijden evenals in 1982 en 1983 om de Kempencup

Henk Thijssen (Bladel) schreef in 1982 het Kempenklassement voor recreanten op zijn naam. De eindwinnaar wordt na de slotkoers in Knegsel op de foto onder meer vergezeld door organisator Toon Adams (rechts) en Ricus Muller (links)

Dit jaar is er regelmatig discussie over de deelname van te sterke renners aan de wedstrijden voor recreanten om de Kempencup. Ze werden in het Eindhovens Dagblad al eens als ‘broodrenners’ betiteld, coureurs als Dirk Jansen (Borkel en Schaft) en Wout Verbeek (Neerpelt) die tot nu toe zes van de zeven wedstrijden op hun naam schreven. Vorig jaar waren zij ook al superieur in de koersen om de Kempencup. Om hen te demotiveren besloot de organisatie van de tien recreantenwedstrijden in het Kempenland dit jaar over te gaan op een prijzen- en premieschema in natura. Terug naar lang vervlogen tijden toen de amateurs voor een fietsband en ander racemateriaal of huishoudelijke artikelen zich de naad uit de broek reden. Dan zouden die zogenaamde ‘broodrenners’ wel uit de Kempencup koersen blijven. De werkelijkheid blijkt dit jaar anders. Ook renners als Jansen en Verbeek die een maatje te groot zijn voor de meeste concurrenten, hebben hun 40-urige werkweek en benutten hun vrije uurtjes om te trainen. “Zij zijn veel te sterk en moeten maar op een wedstrijdlicentie in de amateurcategorie of bij de elite zonder contract gaan rijden,” is een veel gehoorde ‘klacht’ langs de lijn op de parcoursen. Dat ook de renners van de blauwe ploeg plezier hebben in de deelname aan de kortere wedstrijden, vaak over een afstand van 40 kilometer en daarom goed te behappen met weinig trainingsuren, wordt daarbij over het hoofd gezien.

In 1983 was Guus Moonen (Oisterwijk) veruit de sterkste recreant in het Kempenklassement (Foto Henk van Dorenmalen)

Wellicht is het goed daarom maar eens een vergelijking te maken met de jaren tachtig toen er ook al een Kempenklassement voor recreanten was. Ook toen staken enkele renners met kop en schouders boven de rest uit. Henk Thijssen (Bladel) en Guus Moonen (Oisterwijk) waren vrijwel onklopbaar. En toch stond er in de Kempendorpen overal een grote groep recreanten aan de startlijn. Dat er nu een niveauverschil is zal dan ook op de koop toe moeten worden genomen. Voor alle deelnemers blijft het een leuke competitie. Enkele renners zijn van apart niveau, achter hen wordt in kleine gelijkwaardige groepen gestreden. De deelname van in totaal meer dan 110 recreanten in de diverse koersen van de Kempencup wijst er op dat de competitie aan de verwachtingen blijft voldoen. Na de wedstrijd in Bergeijk heeft Sem Elders (Eindhoven) dankzij diverse ereplaatsen nog altijd de leiding in het tussenklassement met nog drie wedstrijden te gaan: Duizel op kermismaandag 30 juli, Steensel op kermismaandag 13 augustus en Weebosch op kermiszaterdag 1 september. Mochten de ‘heersers van nu’ niet meer deelnemen, dan staan er ongetwijfeld anderen op die een trapje harder dan de overige deelnemers kunnen fietsen. Voor allen die aan de Kempencup deelnemen gaat het altijd nog om de fun. Daarvoor zijn zij recreatief op de racefiets bezig. Het initiatief verdient dan ook zeker een vervolg in komende jaren.

In Westerhoven boekte Dirk Jansen dit jaar een van zijn vier zeges in de Kempencup. Hij kreeg er Sem Elders en Martijn Schippers naast zich op het podium (Foto Theo van Sambeek) 

Zie ook: https://www.weekbladdekempenaer.nl/pagina/dekrant week 29 pagina 19

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.