490. 2018 Kempen Riethoven en Hapert volgende haltes in Kempencup recreanten

Het Kempencup podium in Westerhoven met van links naar rechts de recreanten Sem Elders, Dirk Jansen en Martijn Schippers (Foto Theo van Sambeek)

Twee wedstrijden zijn er tot nu toe in de Kempencup 2018 door recreanten verreden. Tweemaal ook toonde Dirk Jansen (Borkel en Schaft) zich duidelijk de sterkste. Vorig seizoen won hij al enkele wedstrijden van de 10-delige serie, nu het er op gaat lijken dat hij die zegereeks nog verder uit gaat bouwen. In het Eindhovens Dagblad werd daags voor de openingskoers van de Kempencup in Veldhoven veel ophef gemaakt over het feit dat renners als Jansen voor het prijzengeld de wedstrijdserie bij de recreanten aangrepen in plaats van een licentie bij de elite/beloften te nemen. Het prijzengeld is dit seizoen vervangen door prijzen in natura. Dat heeft Dirk Jansen en veel andere recreanten er niet van weerhouden aan de Kempencup deel te nemen. Na zijn zege in Veldhoven was het commentaar van de winnaar dat hij evenals de meeste recreanten die aan het klassement deelnemen een gewone werkweek heeft en voor zijn plezier dit soort wedstrijden rijdt. De afstand, meestal 60 kilometer, is met trainen na het werk goed te behappen, terwijl elite en beloften criteriums van gewoonlijk 100 kilometer krijgen voorgeschoteld. Ook daar heeft de winnaar in Veldhoven en Westerhoven al enkele seizoenen van geproefd. Na pas op 26-jarige leeftijd met de wedstrijdsport te zijn begonnen reed hij eerst vier jaar als amateur. De overwinning in 2012 in de kermisronde van Riethoven was de eerste zege van Jansen bij de eliterenners. Voordat hij een wedstrijdlicentie aanvroeg was hij een aantal jaren vaste deelnemer aan toerklassiekers als Diekirch-Valkenswaard. Sinds een paar jaar heeft hij nu geen officiële wedstrijdvergunning meer, maar rijdt nog wel geregeld wedstrijden over kortere afstand zoals die in de Kempencup. Het zijn koersjes waarvoor hij minder lang hoeft te trainen. “In die wedstrijdjes rond de deur wil ik graag starten,” zegt de nu 36-jarige geboren Bladelnaar. Hij is niet van plan weer een stapje hoger op naar de eliteklasse te doen. “Dan moet ik meer gaan trainen. Ik kan het fietsen eigenlijk niet meer combineren met mijn baan als vertegenwoordiger bij de Belgische firma Wolvenberg. Mijn rayon is Zuid-Nederland waar ik fietskleding en fietsaccessoires lever aan gespecialiseerde rijwielzaken op racegebied. Met mijn 50-urige werkweek heb ik net genoeg tijd over om te trainen voor de wat kortere wedstrijden als die van de Kempencup.”

In Veldhoven reed Dirk Jansen voorop met Teun van Poppel, de oud-Hilvarenbekenaar die nu in Tilburg woont en ook al enkele jaren een wedstrijdlicentie bij de elite/beloften had. Joep van den Borne, afkomstig uit Hooge Mierde en nu in Bladel woonachtig, reed zich in de slotronde nog los van de 40 gestarte recreanten en mocht als derde man mee op het podium. In Westerhoven toonde Dirk Jansen zijn meesterschap met een lange solo. Sem Elders (Eindhoven) en Martijn Schippers (Bergeijk) stonden naast hem op het podium. De Presto Pedale koers voor recreanten in Netersel telde niet mee voor de Kempencup, maar bracht wel meer dan 80 renners aan de startlijn! Geen Dirk Jansen die andere verplichtingen had. Uiteindelijk wisten zeven renners in de slotronden uit de greep van het peloton te blijven. Koen Wulterkens (Boxmeer) was duidelijk de snelste in de eindsprint vóór Dirk van Leuken (Best) en de vijfvoudige winnaar in Netersel Edwin Raats (Helmond). In alle drie tot nu toe verreden recreanten koersen in Kempenland waren het zomerse temperaturen. Voor de renners is het te hopen dat ze het ook in Riethoven (kermismaandag 18 juni) en Hapert (kermisdinsdag 19 juni) met het weer treffen. Aan animo zal het opnieuw tweemaal niet ontbreken. De wedstrijden om de Kempencup blijven voor sommige renners een mooi opstapje naar het echte wedstrijd rijden bij de beloften en elite. Want het merendeel van de deelnemers is en blijft goed aan elkaar gewaagd. Met uitzonderingen als Dirk Jansen en consorten daar gelaten.

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.