483. 2018 Veldhoven Grote Prijs Groenen Groep in Belisol Eindhoven Kempenklassement

Roos Hoogeboom verdedigt in Veldhoven haar leiderspositie in het Belisol Eindhoven Kempenklassement (Foto Theo van Sambeek)

Het vrouwenwielrennen komt steeds meer in de belangstelling staan. Nederlandse rensters hebben daar in de loop der jaren een grote bijdrage aan geleverd. In 1997 werd aan de Omloop der Kempen een vrouwenklassieker toegevoegd. Leontien van Moorsel en Marianne Vos, beiden meervoudig wereldkampioen, waren sindsdien met tal van anderen in Veldhoven succesvol. Viermaal zelfs was Van Moorsel er de beste, tweemaal stond Marianne Vos op het hoogste trapje van het huldigingpodium. Ook rensters als Olympisch- en Europees kampioene Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten, onsterfelijk na haar dramatische val op de Olympische spelen van Rio en momenteel wereldkampioene tijdrijden, hebben de vrouwenwielersport op een hoger plan gebracht.

Inge Velthuis (Wageningen) werd in 1997 de eerste renster die in Veldhoven met de bloemen voor de winnares mocht zwaaien. Zij hield niemand minder dan Leontien van Moorsel in die eerste uitgave van de vrouwenomloop, toen nog de GP Van der Heijden Nederland genaamd, achter zich. Nicole Vermast (Amstelveen) mocht op het derde trapje van het podium plaats nemen. Leontien van Moorsel zou dat een jaar later recht zetten met haar eerste zege in Veldhoven vóór Martine Bras (Schoonrewoerd) en Angela van Smoorenburg (Langeraar). De na haar huwelijk met Michael Zijlaard in 1995 naar Rotterdam verhuisde renster uit Boekel duldde ook in 1999 niemand voor zich. Ze ging met Edith Klep voorop rijden en klopte de toen 23-jarige renster uit Steenbergen. Achter dat duo was Debby Mansveld (Gasselternijveen) de snelste van het peloton op de dag dat de Omloop het gouden jubileum vierde. Later hebben tal van coryfeeën in de vrouwenwielersport in Veldhoven op het podium plaats kunnen nemen. In 2017 ging de zege  naar Marjolein van ’t Geloof die Lorena Wiebes en Leonie Lubbinge achter zich hield. De winnares van vorig jaar heeft intussen een plaats in het Belgische UCI Lotto Belisol Ladiesteam veroverd.

Nu is de Grote Prijs Groenen Groep op zondag 20 mei (Eerste Pinksterdag, 13.30 uur) een nationaal criterium dat open staat voor UCI Elite en Beloften vrouwen en meetelt als tweede wedstrijd in het Belisol Eindhoven Kempenklassement. Daarin verdedigt Roos Hoogeboom (Utrecht) haar leiderspositie en de daaraan verbonden blauwe leiderstrui samen met enkele ploeggenoten van Maaslandster. Het BELISOL EINDHOVEN KEMPENKLASSEMENT moet niet worden verward met een ander klassement van Kempische wedstrijden, de KEMPENCUP voor recreanten waarover in het Eindhovens Dagblad van vrijdag 18 mei nogal wat ophef werd gemaakt. De vrouwen strijden in Veldhoven voor geldprijzen die dit jaar gelijk zijn getrokken met het prijzenschema in de elite en beloftenkoersen van dit seizoen in het Belisol Eindhoven Kempenklassement.

Voor de wedstrijdkalender, zowel die van de mannen als de vrouwen, zie www.kempenklassement.nl

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.