464. 2018 Gerwen Grote Ronde van Gerwen opent Belisol Eindhoven Kempenklassement

Vorig jaar ging de zege in Gerwen naar Robbert de Greef (Geldrop) die later zijn eindzege in het Kempenklassement beloond zag met een profcontract bij Roompot Nederlandse Loterij. Jasper de Laat (Moergestel) en Pieter van Oirschot (Best) flankeerden de winnaar op het podium (Foto Theo van Sambeek)

Op Tweede Paasdag, maandag 2 april wordt de 52ste editie van de Grote Ronde van Gerwen verreden. Organisator Toon Bouw en zijn mensen van de plaatselijke wielerstichting hebben traditiegetrouw een deelnemersveld aan de startlijn waarvan de wielersportliefhebbers kunnen smullen. Het programma bevat vier wedstrijden met als hoofdschotel de criteriums voor eliterenners en beloften, zowel vrouwen als mannen, die meetellen voor het Belisol Eindhoven Kempenklassement. De Grote Ronde van Gerwen staat van oudsher te boek als de ‘klassieker onder de criteriums’. Het open parcours met een lengte van 3,5 kilometer is bij de renners altijd bijzonder in trek geweest. Vroeg in het jaar genieten zij er meer dan ooit van als zij een parcours met lange rechte stukken en weinig bochten krijgen voorgeschoteld. Onafhankelijk van de weersomstandigheden staat het parcours in Gerwen als een zware ronde bekend. In een alweer ver verleden kende het dorp met het welbekende trekpaard op het plein bij de kerk deelnemers als Gerrie Knetemann, Adrie van der Poel en Bert Oosterbosch. Laatstgenoemde was er zelfs tweemaal winnaar (in 1977 en 1978). Wie Gerwen op zijn naam heeft geschreven mag trots zijn op die overwinning.

Olympisch en Europees kampioene Anna van der Breggen is een van de topfavorieten bij de vrouwen in de Grote Ronde van Gerwen

Nadat een zeventigtal nieuwelingen (start 11.00 uur, 40 km) en een juniorenpeloton van 60 renners (12.15 uur, 60 km) de start hebben genomen, wordt de strijd in het Belisol Kempenklassement in Gerwen geopend met de Grote Ronde voor UCI elite- en beloften vrouwen. Olympisch en Europees kampioene Anna van der Breggen (Zwolle) en wereldkampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten (Wageningen) voeren het veld aan. Daarin ook onder meer Judith Bloem (Apeldoorn), Céline van Houtum (Den Dungen), Evy Kuijpers (Lierop), de zusjes Susanne en Maaike Meistrok (Elshout), Lotto-Soudal renster Puck Moonen (Liempde), Arianna Pruisscher (Nieuw-Dordrecht), Ymke Stegink (Berlicum), Britt Teunissen (Ysselsteyn) en Sandra van Veghel (Esch). In het vrouwenpeloton ook de regionale rensters Teuntje Beekhuis (Eindhoven), Nielske Bremmers (Geldrop), Patricia Nuyens (Eersel) en Anouk Reen (Eindhoven). Met vier Tsjechische rensters, twee uit Duitsland, een uit Finland en een uit Schotland krijgt de wedstrijd een internationaal tintje. Om 14.00 uur klinkt het startschot voor de vrouwen voor hun wedstrijd over een afstand van 70 kilometer.

Het wordt in Gerwen weer bikkelen voor de coureurs op de grote omloop (Foto Theo van Sambeek

Tot slot van de wielerdag gaat een omvangrijk peloton van zowat honderd elite en beloften de eerste punten verzamelen in het Belisol Eindhoven Kempenklassement. Ook in die wedstrijd dingen een tiental buitenlandse coureurs uit de USA, Rusland, Zweden en Duitsland mee naar de ereplaatsen. Bij de renners die de zege in eigen land willen houden behoren Robbie van Bakel (Deurne), de broers Bryan en Dylan Bouwmans (Gemert), Twan Brusselman (Helmond), Luuc Bugter (Arnhem), Abe Celi (Oosterhout), David Dekker (Hedel), Hans Dekkers (IJzendijke), Roy Eefting (Apeldoorn), Eddy van IJzendoorn (Veenendaal), Timo de Jong (Goes), Tim Kerkhof (Nistelrode), Koos Jeroen Kers (Amstelveen), Jasper de Laat (Moergestel), Folkert Oostra (Duivendrecht), Maarten van Trijp (Essen) en Ronan van Zandbeek (Schijndel). Maar ook regionale renners als thuiscoureur Paul Dekkers (Gerwen), Wessel Coppelmans (Hapert), Jan-Willem Kamphof en Jos Koop (Eindhoven), Pieter van Oirschot en Guus Pril (Best) en Veldhovenaar Geert Smits gaan zich bij voorbaat niet gewonnen geven. Zij komen in actie in het criterium dat vanaf 16.00 uur over een afstand van 80 kilometer op de zware omloop van 3,5 kilometer wordt verreden.

Programma:
11.00 uur: Nieuwelingen 40 km
12.15 uur: Junioren 60 km
14.00 uur: Vrouwen elite en beloften 70 km
16.00 uur: Mannen elite en beloften 80 km

Zie ook: http://www.groterondevangerwen.nl

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.