448. 2018 Kempen Regio elite veldrijders naar NK Surhuisterveen

Corné van Kessel, hier in actie in de GP Prolease in Rosmalen, is een van de gegadigden voor een ereplaats in Surhuisterveen (Foto Jo Nederkoorn)

Op zaterdag 13 januari en zondag 14 januari is in het Friese Surhuisterveen het Nederlands kampioenschap veldrijden in maar liefst 11 wedstrijdcategorieën. De elite vrouwen komen op zaterdag in actie, zondagmiddag is het de beurt aan de elite mannen met in hun midden uit het Kempenland Corné van Kessel en Patrick van Leeuwen.

Zie ook op Wielerspiegel van de Kempen bericht nr. 446 en 447.

Corné van Kessel bewees afgelopen zondag in Leuven zijn goede vorm met een duidelijke solozege. De oud-Veldhovenaar die nu al een aantal jaren in het Belgische Herentals woont mag bij de meest onderschatte profcrossers gerekend worden. Met zijn overwinning in Leuven erbij stond hij dit seizoen al elfmaal op het podium. “De zege in Hasselt was voor mij het hoogtepunt van het seizoen”, aldus de profcoureur van Het Snelle Wiel. “Zeker door de manier waarop. In de eerste bocht lag ik al tegen de grond, maar na een lange achtervolging zat ik halfweg cross al terug op koers voor het podium. Uiteindelijk streed ik met mijn ploeggenoot Toon Aerts voor de zege. Veel mooier kan het niet.” In Leuven waren de topfavorieten Mathieu van der Poel en wereldkampioen Wout van Aert er evenals in Hasselt niet bij. “Zonder enkele toppers was daar zeker niet minder spanning. Of ik als favoriet meer druk voelde? Mijn troef is dat ik altijd mijn eigen wedstrijd kan rijden,” liet hij op Facebook weten. “Als zij er bij zijn, is het heel moeilijk om te winnen,” aldus de crosser van Telenet-Fidea Lions. “Als ze er niet zijn, moet je er van profiteren. Dat heb ik nu toch al voor de tweede keer deze winter gedaan.” Op Wielerflits meldt hij als tweevoudig winnaar in Surhuisterveen 2016 en 2017: “Het is het soort omloop dat je gedurende het seizoen niet vaak tegenkomt. Door het dorp zelf en natuurlijk de velden daarrond, dat maakt het toch heel uniek. Voor zover ik gezien heb ligt het parcours er nat bij, en dan weet je dat het lastig wordt. Het is wel afwachten wat er met de omloop gebeurt nadat alle andere categorieën erover hebben gereden. Dat is altijd gevaarlijk. Zoals ik deze Centrumcross ken, is het een parcours met veel rechte stukken en stroken op de power. Daar kan ook wat loopwerk aan te pas komen. Ik ga voor een podiumplaats. Ik voelde me erg goed de afgelopen tijd en hoop dat op de kampioenschappen vast te houden.”

Op het NK in Surhuisterveen is Van Kessel kanshebber op eremetaal. Mathieu van der Poel mag als een maatje te groot voor hem worden beschouwd, maar voor geen van de andere toppers hoeft hij onder te doen. Zijn grootste rivalen zijn naast de huidige Nederlandse en Europees kampioen diens broer en ploeggenoot David van der Poel en Telenet ploeggenoot Lars van der Haar mits die voldoende hersteld is van een schouder uit de kom.

Vorig jaar eindigde Patrick van Leeuwen als 6e op het NK veldrijden in Sint Michielsgestel

Van Kempische zijde behoort ook Patrick van Leeuwen tot de crossers in de elite categorie. De 32-jarige Hilvarenbekenaar, semi-professioneel bezig, is bezig aan zijn laatste veldritseizoen. In het Luxemburgse Pétange reed hij zich op nieuwjaarsdag bij de beste tien in de uitslag. Na afloop meldde hij: “Eén grote bak modder en vooral heel veel water. Iets waar ik normaal heel graag in cross. Maar zo koud dat je op het einde niet meer helemaal weet wat je doet en geen controle meer hebt over je handen en je lichaam. Nou daar was de lol wel af, dat ga ik echt niet missen!” In Surhuisterveen mag hij zich achter de Nederlandse toppers een plaats toedichten tussen renners als Thijs van Amerongen, Twan van den Brand en Stan Godrie.

Het programma van het KNWU NK Veldrijden 2018:
Zaterdag 13 januari
10.00 uur: NK Masters 50+
11.00 uur: NK Masters 40+
12.30 uur: NK Nieuwelingen-Meisjes
13.30 uur: NK Vrouwen U23
13.30 uur: NK Junioren-vrouwen
15.00 uur: NK Elite-vrouwen

Zondag 14 januari
11.00 uur: NK Nieuwelingen-mannen
12.00 uur: NK Amateurs
13.30 uur: NK Junioren-mannen
15.00 uur: NK Beloften U23
15.00 uur: NK Elite-mannen

TV beelden

NOS Studio Sport maakt ruime samenvattingen van zowel de wedstrijd van de vrouwen op zaterdag en de elite-mannen en beloften op zondag.

Live zijn beide wedstrijden – vrouwen en elitemannen/beloften – op beide dagen vanaf 14.30 uur ook te volgen op de livestream van www.lc.nl en www.dvhn.nl Ook zijn de beelden te zien op Podium TV. Co-commentatoren bij de wedstrijden op de livestream en Podium TV zijn Sanne van Paassen (vrouwen) en Richard Groenendaal (elite-mannen en beloften).

Zowel de elite-ritten van de dames op zaterdag, als die van de heren op zondag, zijn live te volgen op internet via de website van de Leeuwarder Courant (lc.nl) en die van Podium.TV. De live uitzendingen van de beide wedstrijden zijn te volgen via het televisiestation PodiumTV. Journaliste en voormalig profwielrenster Marijn de Vries ontvangt in de live-studio op beide dagen diverse gasten, zoals oud renners. De uitzending van de elite-vrouwen start op zaterdagmiddag rond 14.30 uur, een half uur voor aanvang van de hoofdrit van de dames. De uitzending voor aanvang van de elite-mannen start zondag om 14.30 uur.

De wedstrijd van de elite-mannen en beloften van het KNWU NK Veldrijden 2018 in Surhuisterveen wordt zondagmiddag ook live uitgezonden op Ziggo Sport. De uitzending begint om 14.55 uur en is te zien op Ziggo kanaal 14.

Zie ook: https://sport.infonu.nl/kampioenschappen/165791-nk-veldrijden-2018-surhuisterveen-live-op-tv-en-livestream.html

Mathieu van der Poel soleert naar winst op NK veldrijden

Door Ties Wijntjes, zondag 14 januari 2018 om 16:03 (Wielerflits)

In Surhuisterveen heeft Mathieu van der Poel zijn status als topfavoriet in het Nederlands kampioenschap waar weten te maken. Ondanks een slechte start wist hij onbedreigd naar zijn vierde nationale titel op rij te rijden, ver voor Lars van der Haar en David van der Poel.

Pech van der Poel bij start
Bij de start was het Corné van Kessel die de leiding greep. Van der Poel zakte terug tot de laatste vijftien deelnemers in het veld doordat hij uit zijn pedaal schoot en zijn ketting eraf vloog. Bij de materiaalpost, na amper drie minuten in de wedstrijd, reed hij echter alweer aan de leiding met Van Kessel. Bij de eerste passage over de streep sloten David van der Poel en Van der Haar aan, waardoor de vier favorieten voor het podium samen het veld weer indoken.

Met een indrukwekkende versnelling wist de jongste van de broertjes Van der Poel zijn tegenstanders binnen een paar minuten op een achterstand van ruim tien seconden te zetten. De leiding zou hij niet meer afstaan. In de achtergrond leek Van Kessel moeite te hebben om het tempo van ploeggenoot Van der Haar te volgen.

Van Kessel valt
Terwijl Van der Poel zijn voorsprong verdubbelde leek Van Kessel beter in de wedstrijd te komen. Door een versnelling van de Veldhovenaar moest David van der Poel lossen in de strijd om een podiumplek. Niet veel later was het echter Van Kessel die door een valpartij zijn kansen op een podiumplek in rook op zag gaan. De coureur van Telenet-Fidea kwam met zijn hand vast te zitten in een touw waarmee het parcours was afgezet. Zo reed David van der Poel weer in derde positie, achter Van der Haar en Mathieu van der Poel.

Vier op een rij
Wat volgde was een overzichtelijk doch saai koersverloop. Voormalig wereldkampioen Van der Poel bleef zijn leiding vergroten en haalde ondertussen de laatste renners in koers zelfs in. Na negen ronden over het modderige parcours in Friesland kwam Van der Poel, zoals vaker dit seizoen, solo over de finish. Op meer dan een minuut achterstand reed Van der Haar naar de tweede plek. David van der Poel behaalde, ver achter zijn broertje en Van der Haar, een bronzen plak. Van Kessel moest uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plek.

Uitslag Elite en Beloften:

1 Mathieu van der Poel
2 Lars van der Haar
3 David van der Poel
4 Corne van Kessel
5 Stan Godrie
6 Patrick van Leeuwen
7 Gert-Jan Bosman
8 Thijs van Amerongen
9 Eddy van IJzendoorn
10 Bart Barkhuis

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.