438. 1975-1980 Hilvarenbeek Piet van Leeuwen gouden kracht bij Jan van Erp

In 1976 verovert Piet van Leeuwen met de profs Joop Zoetemelk en Gerben Karstens en mede-amateur Ton van Duuren in Dronten voor hun vereniging Swift Leiden de titel algemeen clubkampioen van Nederland (Foto Cor Vos)

Vijfseizoenen lang maakt Piet van Leeuwen deel uit van de Jan van Erp ploeg. Nadat hij in 1972 op zijn verjaardag in augustus in de Delbana ploeg wordt opgenomen, maakt hij in 1975 de overstap naar de paarse brigade van Jan van Erp. Al vroeg in dat seizoen breekt hij een sleutelbeen bij een val in de Grote Ronde van Gerwen. In de klassieke Kersenronde van Mierlo staat hij op trapje drie van het podium. Van Leeuwen moet het niet van zijn sprintcapaciteiten hebben, ook al is hij een renner van de lange adem. In 1976 wordt hij tweede in het eindklassement van de Driedaagse van Noord-Holland, een klassieker waar hij met de ploeg goede herinneringen aan heeft. Datzelfde jaar rijdt hij mee voorop in de Ronde van Limburg. “Die had ik toen met een beetje geluk kunnen winnen. Ik reed in de finale in de kopgroep lek. Had ik toen gewonnen, dan had er misschien een profcontract ingezeten. Maar goed beschouwd was mijn motor daarvoor wat te klein,” aldus de nuchtere Zuid-Hollander uit Zoeterwoude die na zijn huwelijk naar Hilvarenbeek verhuist waar Jan van Erp een filiaal heeft. Na het stoppen van Piet van der Kruijs wordt Van Leeuwen wegcaptain in de paarse ploeg. Hij brengt zijn ervaring over op jongens als Bart van Est en Gerrit Vixseboxse. Zonder zichzelf op de borst te willen kloppen vindt Van Leeuwen dat zij zijn tips goed oppakken. In de Ronde van Midden-Nederland boekt hijzelf in 1977 zijn eerste klassieke overwinning, een jaar later gevolgd door een etappezege in de Noord-Hollandse driedaagse. Ooit als beloftevol wielrenner begonnen heeft Van Leeuwen na zijn wielercarrière jarenlang de Ronde van Hilvarenbeek georganiseerd, hij haalde de triathlon naar zijn dorp en begeleidt zijn zoon Patrick die er nog een winterseizoen aan heeft vastgeplakt bij de veldritploeg ZZPR.nl-HanClean-Orange Babies. Piet senior kan het zoals veel oud-collega’s niet laten om zelf ook nog regelmatig op het stalen ros te klimmen.

Samen met Piet van der Kruijs brengt Piet van Leeuwen hun jonge Jan van Erp-ploeggenoot Bert Oosterbosch (tweede van links) na materiaalpech in Olympia’s Tour 1977 terug naar de voorste linies van het peloton (Foto Cor Vos)

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.