393. 2017 Eindhoven Eerbetoon aan wielerkampioen Bert Oosterbosch

Een redactionele bijdrage aan Wielerspiegel van de Kempen door oud-coureur Geert Oosterbosch.

Oud-Raleigh coureurs en leden van de Raleigh fanclub bijeen. Rechts de oud-coureurs (Foto Henk van Esch)

Zaterdag 10 juni zou een speciale en unieke dag worden, geboren uit een spontane actie van oud-Raleigh coureur Piet van Katwijk en van Erwin Oosterbosch, neef van de oud-wereldkampioen. Van Katwijk wilde met zijn ex-collega’s en Raleigh renners een toertocht fietsen om vooral elkaar weer eens te zien en om gezellig bij te kletsen over vroeger en nu. Erwin heeft regelmatig contact met de Engelse fanclub van Raleigh, die tevens een vintagetoerclub vormt in geheel originele Raleigh kleding en dito fietsen. Spontaan was er bij hun beiden het idee opgekomen om samen een speciale dag te organiseren. Zo werd er dus op 10 juni een toertocht gepland met oud-Raleigh renners uit de ploeg van wijlen Peter Post en de fervente aanhangers van de destijds ongenaakbare wielerformatie.

Het doel van de tocht was ook al meteen duidelijk, namelijk het wielermuseum van Bert Oosterbosch in wielercafé De Velosoof in Eindhoven. Een mooi gegeven was ook dat onze Engelse vrienden onder leiding van Laurence Morgan enkele weken geleden in hun clubblad nog een groot artikel met foto’s aan Bert Oosterbosch hadden gewijd. Wat was er dan nog mooier voor hun om samen met hun vroegere idolen gezamenlijk naar het museum van Bertje te fietsen. Piet en Erwin hadden heel wat te regelen zoals het ‘contracteren’ van de coureurs, benaderen van sponsoren, bespreken van wielercafé De Velosoof, en als klap op de vuurpijl werd ook de originele Mercedes volgauto van Peter Post geregeld. Die is puntgaaf in het bezit van John van Ierland en zorgde met enkele van zijn heuse Raleigh fietsen op het dak voor een heel bijzondere aankleding. Ook mijn beste vriend en oud topmicrofonist Jan Peeters was natuurlijk bereid om bij onze aankomst bij De Velosoof alles van deskundig en gedetailleerd commentaar te voorzien. ’n Makkie voor hem, want zijn kennis van de wielersport is haast oneindig.

De oud-Raleigh profs bijeen in Den Bosch: van links naar rechts Jacques Hanegraaf, Co Hoogendoorn, gastheer Geert Oosterbosch, Theo de Rooij, Aad van den Hoek, Piet van Katwijk, hurkend Franky de Gendt (Foto Henk van Esch)

Om 10 uur was het verzamelen in Den Bosch bij Piet van Katwijk en een voor een druppelden de ex-vedetten binnen: Aad van den Hoek, Theo de Rooy, Jacques Hanegraaf, Co Hoogendoorn en onze plezante Belgische vriend Franky de Gendt. Mannen die allemaal belangeloos meewerkten, geweldig. Jammer genoeg waren er enkele verhinderd zoals Jan van Katwijk, Didi Thurau en Cees Priem, die het overigens een geweldig idee vonden.

Vervolgens arriveerde de Britse Armada met 8 heren en een dame, die ook nog eens verantwoordelijk is voor het in de juiste Raleigh kleuren spuiten van hun fietsen. De Raleigh formatie had ook hierin voor tegenstand gezorgd, want Tanja van der Vleuten, weduwe van oud-prof Jos van der Vleuten en vriendin van Franky de Gendt, zorgde voor het evenwicht. We werden zeer gastvrij ontvangen door Piet en Harriët die  gezorgd hadden voor echte Bossche bollen, die zelfs gespoten waren in de echte Raleighkleuren geel, zwart en rood !!

Het was tijd om ons rennerstenue aan te trekken, waarbij meteen ook de tactiek werd besproken onder de Raleighcoureurs. Het was zaak om in de vroege vlucht mee te zijn om vervolgens rustig het koersverloop af te wachten. Mocht het bijeen geraken, dan was er altijd nog Franky de Gendt om de Engelsen aan de rekker te leggen!!! Vervolgens werd de koers op gang getrokken door de driedubbele claxon van de ploegleidersauto van John van Ierland die duidelijk maakte dat er vandaag gewonnen moest worden. Ja, ja, de reputatie moest waar gemaakt worden.

 

De Raleigh groep onderweg van ‘s-Hertogenbosch naar Eindhoven

Na diverse pogingen van de Raleighs, waarbij de Engelsen steeds weer de plooien gladstreken, arriveerde het ganse ‘peloton’  in Eindhoven. Daar verwelkomde aankomstrechter Jan Peeters ons namens de aanwezige familie, vrienden en bekenden heel hartelijk. Dat de Raleigh formatie nog lang niet is vergeten bleek uit de aanwezigheid van sportjournalist Rik Elfrink met een fotograaf van het Eindhovens Dagblad. Na de koffie, Kwaremont en de heerlijke pasta van Madelon en Rutger, de uitbaters van De Velosoof, was het tijd voor het doel van onze tocht: het museum van Bert bezoeken, wat voor velen het hoogtepunt betekende.

Jan Peeters geeft uitleg in De Velosoof, bijgestaan door Erwin Oosterbosch (Foto Rutger van der Zanden)

Eenmaal boven vielen er woorden als “Wat heeft die ‘rooie’ toch veel gewonnen” en “Wat een koersen van naam” en “Hoeveel profs kunnen zeggen dat ze bijna 90 koersen gewonnen hebben?” Woorden die genoeg zeggen over de imposante loopbaan van Bert Oosterbosch. Franky de Gendt en Theo de Rooy typeerden hem nog het meest. Franky: “Ik heb nog nooit een coureur meegemaakt die zo hard met de fiets kon rijden,” en Theo zei kort maar krachtig: “Bert was een heel uitzonderlijk talent en een speciale coureur waar ik vanaf de junioren mee gekoerst heb.” Ook onze Engelse vrienden waren zeer onder de indruk getuige hun uitlatingen. Zij staken hun respect en waardering niet onder stoelen of banken, met hun mooie typisch Engelse uitdrukkingen.

Na nog een heel gezellig en fijn samenzijn, met vooral Kwaremont als dorstlesser, moest er terug gefietst worden naar Den Bosch. Daar werd ’s avonds nog gezellig samen gedineerd met ook een bijdrage van Cees Priem.

Het was een zeer speciale dag, vooral voor de familie van Bert. Het respect en de bewondering van zijn vroegere ploegmaten sprak boekdelen. Niet alleen als coureur maar ook als mens en collega spraken zij met enorm veel warmte over Bert. Terecht krijgt deze echte Eindhovense jongen dan ook de waardering die hij verdient:  Bertje Oosterbosch, een sieraad voor de wielersport!!!

Tot slot wil ik namens de familie iedereen die op wat voor manier ook heeft meegewerkt aan deze bijzondere dag heel hartelijk bedanken voor hun medewerking, speciaal Piet en Erwin.

Geert Oosterbosch

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.