376. 2017 Kempen De laatste klassieker van Tom Boonen

Naast de E3 Prijs Harelbeke, de Scheldeprijs, Gent Wevelgem en de slotrit van de Tour in Parijs zegeviert Tom Boonen in 2004 onder meer in de proloog van de Ster Elektrotoer in Veldhoven (Foto Theo van Sambeek)

Voor Tom Boonen wordt zondag 9 april een kantelpunt in zijn leven. Beginjaren negentig als scholier met de wielersport begonnen en nog voordat hij nieuweling werd zowel op de weg als in het veld Belgisch kampioen, wordt nu Parijs-Roubaix zijn laatste grote klassieker. Met Roger de Vlaeminck is Boonen (2005, 2008, 2009 en 2012) recordhouder wat het aantal zeges in de kasseienklassieker betreft. Beiden wonnen P-R viermaal. Evenals Fabian Cancellara is het Boonen gelukt in één week tijd zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix op zijn naam te schrijven. Beiden deden dat zelfs tweemaal. Nu is Tom Boonen, nadat hij vorig jaar net naast zijn vijfde overwinning op de Noord-Franse wegen greep, opnieuw een van de topfavorieten. Ook al beschikt hij in zijn team Quick-Step Floors over een bijzonder sterk collectief, hij zal de zege bij zijn afscheid van de actieve wielersport zeker niet cadeau krijgen. Eerst zal hij om te winnen alle concurrerende World Tour teams dienen te verslaan.

Al een week lang staat heel België in het teken van het afscheid van de wielervedette. In televisieprogramma’s wordt op zijn rijk gevulde carrière teruggeblikt. Bij de start van de 101e Ronde van Vlaanderen op de Grote Markt in Antwerpen viel hem afgelopen zondag een massaal applaus van het publiek ten deel. De grootste klassieker in Vlaanderen eindigde voor hemzelf na materiaalpech op zijn favoriete Patersberg in een deceptie. Hij kon zich niettemin laven aan de overwinning van teamgenoot Philippe Gilbert voor wie hij op de Muur van Geraardsbergen het vuur uit de stenen reed. Een worst in de studio van Sporza was voor Boonen een karige beloning. Woensdag liep een massa volk voor hem uit bij de start van de Grote Scheldeprijs in zijn eigen woonplaats Mol. Als eerbetoon aan de plaatselijke vedette begon het peloton die semi-klassieker met de blauwe brigade van Boonen in voorste lijn aan zijn laatste wedstrijd op eigen Vlaamse bodem.

 In zijn meest succesvolle seizoen 2005 (zeges in Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en WK) deelt Tom Boonen in Maarheeze handtekeningen uit tijdens de Mijl van Mares (Foto Theo van Sambeek)

Voor Tom Boonen werd de Scheldeprijs, Belgisch oudste klassieker die hij in 2004 en 2006 op zijn naam schreef, een onvergetelijke dag. Vooral het parcours dat door zijn eigen trainingsgebied voerde gaf hem een fijn gevoel. Het was voor hem een mooie gelegenheid om zich met het oog op zijn naderend afscheid in Parijs-Roubaix nog eens flink uit te leven in de Broekstraat, een kasseistrook van 1700 meter die in de finale van de Scheldeprijs vier keer moest worden genomen. Daar leidde Boonen in hoog tempo de dans in de achtervolging op de laatste vluchters van de dag bij wie Pim Ligthart (Bergeijk) het zwaarste werk opknapte. Toen een peloton van de allersterksten overbleef, bleef Boonen het tempo hoog en zijn ploeggenoot Marcel Kittel uit de wind houden. De Duitse sprinter van Quick-Step maakte met zijn vijfde zege in Schoten, na in 2012,2013,2014 en 2016 daar ook al te hebben gezegevierd, het feestje van de Belgische Kempenaar compleet in diens afscheidskoers op eigen bodem. Of Boonen liever zelf had gewonnen? “Voor mijzelf was de wedstrijd een goede training. Ik zet alles op zondag.” Marcel Kittel genoot niet alleen van zijn zege maar ook van de manier waarop die tot stand kwam met veel respect voor zijn afscheid nemende ploeggenoot. “Hij is de grote Boonen, maar helpt mij als zijn teammakker. Dat toont de sportman in hem.”

Terug kijkend op het palmares van Tom Boonen mag worden gesteld dat hij bij de beste Belgische coureurs aller tijden mag worden gerekend. Met drie zeges in de Ronde van Vlaanderen (2005, 2006 en 2012), viermaal de kassei voor de winnaar in Parijs-Roubaix, de wereldtitel bij de profs in Madrid (2005), de groene trui in de Tour van 2007 en zes etappezeges in de Ronde van Frankrijk heeft hij glans gegeven aan een carrière die in 1995 officieel begon met één luttele zege bij de nieuwelingen.

 

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.