369. 1999 Steensel-Hapert Evelien Basten laat zich opmerken

2017-02-23-img875-evelien-basten-in-de-tijdrit-hlt-bergeijk-tvsEvelien Basten in het oranje tricot van de nationale ploeg in de tijdrit van de Holland Ladies Tour in Bergeijk (Foto Theo van Sambeek)

In Steensel rijden eind jaren negentig de junioren-dames op kermismaandag steevast hun rondjes door het dorp. Evelien Basten laat zich als nationaal kampioene in die wedstrijdcategorie twee jaar achter elkaar tijdens de kermisronde in de voorste linies zien. Toch is het in die jaren niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de 19-jarige renster uit Hapert die drie seizoenen achtereen in nationale titels grossiert. Het verhaal van Evelien Basten wordt bijna drie jaar gekenmerkt door de worsteling met een rugblessure. In de zomer van 1997 ziet het er allemaal nog bijzonder rooskleurig voor haar uit. Zij veroverde een rood-wit-blauw kampioenstricot tijdens de nationale baankampioenschappen in Alkmaar. Daar zet zij op het onderdeel achtervolging in de finale de beste tijd neer bij de nieuweling-meisjes. Enkele maanden later slaat voor haar het noodlot toe. Na een val in een veldrit waarbij twee lendenwervels zwaar worden beschadigd, krijgt zij een gipscorset aangemeten. Met de mentaliteit van een ware sportvrouw klimt zij een tijd later weer op de racefiets om aan te tonen dat in de sport met een grote portie wilskracht veel bereikt kan worden. In de zomer van 1998 toont Basten zich de beste junior-dame van het land wat haar de nationale titels zowel in de individuele wegrace als in het tijdrijden oplevert. Vervolgens klasseert zij zich in Valkenburg in het tijdrijden ook nog even bij de vier beste vrouwen-junioren van de wereld. Haar tweede seizoen bij de junioren wordt van begin af aan een strijd tegen de ongemakken in haar rug. Fysiotherapeutische behandelingen wisselen maandenlang rustige trainingsritten af. Urenlang zit ze op de fiets in de periodes dat ze geen wedstrijden kon rijden. Op de eerste dag van september kan ze haar benen eindelijk weer eens naar wens laten spreken tijdens het Nederlands kampioenschap tijdrijden in Markelo waar ze haar nationale titel prolongeert. Een plaats in de WK-selectie heeft ze eerder al afgedwongen in een sterk bezette internationale tijdrit. In het Italiaanse Verona is het in oktober 1999 wel even balen als een medaille tijdens het WK-tijdrijden haar voor de tweede keer op rij net ontglipt. Opnieuw moet Hapertse Evelien zich met de ondankbare vierde plaats tevreden stellen.

2017-02-23-hapert-steensel-1999-evelien-basten-tvsEvelien Basten in augustus 1999 in het clubshirt van Het Snelle Wiel aan de leiding (Foto Theo van Sambeek)

In Steensel laat Basten zich een paar jaar achtereen bij de junior-dames opmerken in de strijd om de ereplaatsen. Een overwinning zit er in 1998 en 1999 niet in, maar tweemaal achtereen weet ze zich bij de besten te klasseren. De eerste keer hoeft ze aan de eindstreep alleen het hoofd te buigen voor Eindhovense Sabrina Raaijmakers en flankeert ze samen met Minke van Dongen de winnares op het podium. Haar tweede plaats in 1998 laat ze in 1999 volgen door plaats vier aan de finish in Steensel. De uitslag is dan:1 Marlon Beekman (Nijverdal), 2 Elisabeth Folkerts (Wijckel), 3 Abke Francissen (Rosmalen), 4 Evelien Basten Hapert, 5 Sharon van Essen (Veenendaal), 6 Pleuni Möhlmann (Apeldoorn), 7 Vera Koedooder (Bovenkarspel), 8 Suzanne de Goede (Zoeterwoude), 9 Anneke Bloks (Stiphout), 10 Sandra Duin (Alkmaar).

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.