294. 1967-2016 Gerwen Gouden jubileumronde in Baby-Dump Kempenklassement

2015 Gerwen Podium tijdritIn 2015 is de eerste leiderstrui van het Baby-Dump Kempenklassement voor Luuc Bugter (Arnhem) die in de proloog in Gerwen een snellere tijd klokt dan Coen Vermeltfoort (Vlijmen) en Koos Jeroen Kers (Amstelveen) (Foto Theo van Sambeek)

Op Tweede Paasdag, maandag 28 maart wordt de 50ste editie van de Grote Ronde van Gerwen verreden. Organisator Toon Bouw en zijn mensen van de plaatselijke wielerstichting hebben traditiegetrouw een deelnemersveld aan de startlijn waarvan de wielersportliefhebbers kunnen likkebaarden. Het programma bevat vijf wedstrijden met als hoofdschotel het criterium voor eliterenners en beloften dat meetelt voor het Baby-Dump Kempenklassement. De Grote Ronde van Gerwen staat van oudsher te boek als de ‘klassieker onder de criteriums’. Het open parcours met een lengte van 3,5 kilometer is bij de renners altijd bijzonder in trek geweest. Vroeg in het jaar genieten zij er meer dan ooit van als zij een parcours met lange rechte stukken en weinig bochten krijgen voorgeschoteld. Onafhankelijk van de weersomstandigheden staat het parcours in Gerwen als een zware ronde bekend. In een alweer ver verleden kende het dorp met het welbekende trekpaard op het plein bij de kerk deelnemers als Gerrie Knetemann, Adrie van der Poel en Bert Oosterbosch. Laatstgenoemde was er zelfs tweemaal winnaar (in 1977 en 1978). Wie Gerwen op zijn naam heeft geschreven mag trots zijn op die overwinning.

Een gouden jubileum voor de ronde met ook een gouden jubilaris: Toon Bouw. Gerwenaar Toon Bouw is vanaf het begin bestuurlijk betrokken bij de wielerronde en ruim de helft van die vijftig jaar is hij voorzitter van het bestuur. Bij het gouden jubileum van de Grote Ronde heeft de organisatie als extra intermezzo een wedstrijd voor oud-professionals in het programma opgenomen. Nadat een honderdtal nieuwelingen (start 10.30 uur, 40 km) en een juniorenpeloton (11.45 uur, 60 km) van start zijn gegaan, wordt de strijd in het Baby-Dump Kempenklassement geopend met een individuele tijdrit van elite en beloften. Vanaf 13.30 uur gaan zowat 70 vooringeschreven coureurs proberen de eerste groene leiderstrui van 2016 te bemachtigen. Een greep uit de kanshebbers op dat geviseerde habijt: Robbie van Bakel (Deurne), Koos Jeroen Kers (Amstelveen), Jasper de Laat (Moergestel), Harrie Sweering (Sneek), de Duitse broers Robert en Benjamin Sydlik, de eindwinnaar van 2015 Lars van de Vall (Ouderkerk a/d Amstel), Arno van der Zwet (Roelofarendsveen) en zeker ook het De Rijke duo Coen Vermeltfoort (Vlijmen) en Ronan van Zandbeek (Schijndel). Ook jonge en regionale deelnemers als Dylan Bouwmans (Gemert), Jorrit de Haas (Eersel), Stef de Louwere (Bladel), Tom Marcelis en Robin Verbeek (Eindhoven) en Francis Vos (Best) zetten zich schrap in de tijdrit over één ronde (3,5 km).

Om 15.00 uur rijdt een aantal oud-beroepsrenners een wedstrijd van 45 minuten op een ingekort parcours van 1,3 km dat zij 25 à 30 keer afleggen. Veel van de oud-coureurs hebben als jonge renner ooit in Gerwen op het podium gestaan. Dat geldt voor Jos van Aert, John van de Akker, Eddy Bouwmans,  Tom Cordes, Leon van Bon, Erik Breukink, Nico Verhoeven, Jan van Katwijk, Piet van Katwijk, Fons van Katwijk, Louis de Koning, Max van Heeswijk, Erik Dekker, Gert Jakobs, Jelle Nijdam, Maarten den Bakker, Theo Eltink, de plaatselijke man Piet Rooijakkers, Job Vissers, Wim van de Meulenhof, Twan Poels, Menno Vink en John Vos. De oud-coureurs worden in een shirt waarin zij destijds excelleerden aan de startlijn verwacht. Frank Kersten zal de coureurs op de motor begeleiden.

Tot slot van de wielerdag gaat een omvangrijk peloton van elite en beloften opnieuw punten verzamelen in het Baby-Dump Kempenklassement. Thomas Rabou (Loosbroek), Luuk Nissen en Pieter van Oirschot (Best), Jarno Gmelich Meijling (Almere), Jan-Willem Kamphof (Eindhoven), Gijs Vierling (Veldhoven) en thuisrijder Paul Dekkers voegen zich met een aantal andere coureurs bij de deelnemers aan het criterium dat vanaf 16.00 uur over een afstand van 80 kilometer op de zware omloop van 3,5 kilometer wordt verreden.

Zie ook: http://www.groterondevangerwen.nl

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.