276. Reusel 2015 Kerstveldrit een begrip in Nederland

2015-12-22 Reusel 2015 Boxtel winnaar Mike Teunissen IMG_4028-001 (Jo Nederkoorn)Mike Teunissen, hier in winnende positie in de veldrit van Boxtel afgelopen zondag, rijdt de Reuselse kerstveldrit als voorbereiding op het NK veldrijden (Foto Jo Nederkoorn)

Voor de 35e keer organiseren de mensen van RWC Reusel op tweede kerstdag hun veldrit. In een tijd dat de prestaties van de Nederlandse veldrijders door toedoen van Hennie Stamsnijder en Reinier Groenendaal op Europees niveau toonaangevend zijn, besluit het bestuur van de Reuselse wielerclub als eerste in het Kempenland een veldrit op poten te zetten. Vanaf 1981 wordt de veldrit bij de oude brandtoren jaarlijks verreden met uitzondering van 1994 als er vanwege tè winterse omstandigheden niet gestart kan worden. Zuid-Nederland is in dat jaar op tweede kerstdag onder een dikke laag ijzel bedekt, zodat het onverantwoord is om de renners op pad te sturen. Een dikke laag sneeuw is daarentegen in de loop der jaren geen beletsel om de veldrit toch door te laten gaan.

In de hoogtijdagen van de nationale veldritcoryfeeën Hennie Stamsnijder en Rein Groenendaal, lanceert RWC-secretaris Cees Moeskops het idee om in Reusel een veldrit te organiseren. Diessenaar Toon Donkers, in die tijd zelf nog actief als crosser en als inspirator van de wielersport in Kempenland, wordt gevraagd om een waardig parcours mee te helpen uitzetten. De bossen bij de trimbaan en de omgeving van de Kleine Cirkel blijken een geschikt terrein om de veldrijders aan het werk te zetten. De toppers Groenendaal en Stamsnijder ontbreken op het appèl, omdat de organisatie van begin af aan het principe hanteert dat er niet diep in de beurs wordt getast bij het aantrekken van de deelnemers. Het prijzenschema zorgt ervoor dat toch genoeg coureurs graag naar Reusel afreizen. Een veertigtal echte amateurs bindt de strijd met elkaar aan en Henk Baars wordt de eerste winnaar. De Diessenaar opent daarmee de rij van beloftevolle crossers die aan het begin van een succesvolle sportcarrière de Reuselse veldrit op hun naam schrijven. Baars zelf zal ruim acht jaar later in het Spaanse Getxo de wereldtitel bij de beroepscrossers veroveren. Frank van Bakel uit Deurne is in die tijd een van zijn wekelijkse tegenstanders. De crosser uit Deurne schrijft de tweede editie van de Reuselse kerstveldrit op zijn naam na een lange zij-aan-zij-sprint met Baars op het verharde weggedeelte tussen de Kleine Cirkel en de trimbaan. Van Bakel zal in de jaren die volgen enkele mooie zeges in Super Prestige crossen boeken. Een jaar later is Baars in Reusel voor de tweede keer de sterkste van de dag. In 1984 moeten de renners vanaf de trimbaan een heel eind over de velden rijden. Dat jaar vriest het stevig in de dagen rond kerstmis. Nico Verhoeven die als wegrenner in de wintermaanden zijn conditie met crossen op peil houdt, heeft baat bij die vorst in de grond, zodat hij de wedstrijd glansrijk op zijn naam schrijft.

Na Baars, Van Bakel en Verhoeven hebben andere welbekende crossers eveneens in Reusel getriomfeerd. Jo Martens uit Deurne (1985 en 1990), Huub Kools uit Baarle-Nassau (1986), Wim de Vos uit Oosterhout (1987) en Tilburger Edward Kuyper (driemaal zelfs: 1988, 1989 en 1995) schrijven de inmiddels landelijke bekende Reuselse veldrit op hun naam. Na hen volgen Gerben de Knegt uit Tilburg (1997), de Schijndelnaren Johan van de Ven (1998) en Wilant van Gils (1999) en Freek de Jonge uit Deil (2000). Bert Vervecken uit Herentals komt als eerste buitenlander de erelijst van de kerstveldrit sieren. Bart Dirkx, coureur van eigen bodem, zegeviert in 2002. Dan kloppen een jonge Marianne Vos en Lars Boom eveneens aan de deur met zeges bij de dames en de junioren. Drie dagen voor zijn 20e verjaardag stelt Bart Dirkx alles in het werk stellen om voor eigen publiek opnieuw sterk voor de dag te komen, maar hij moet uiteindelijk het onderspit delven tegen Jean-Pierre Leijten, die dan vanuit Udenhout in Bladel is komen wonen. Vervolgens is de eer aan de Belgen Kris Wouters en Nico Berckmans. In 2006 boekt Bart Dirkx zijn tweede thuiszege. Van recentere datum zijn de overwinningen van Eddy van IJzendoorn (Tiel), Roy van Heeswijk (Sint-Oedenrode) en Patrick van Leeuwen (Hilvarenbeek) in 2011. Koen Weijers (Ede) sluit voorlopig de rij in Reusel.

Vanaf 2000 is Taverne D’n Ouwe Brandtoren op de wedstrijddag een uiterst geschikte locatie als permanence waar renners en rensters terecht kunnen voor inschrijving en rugnummers afhalen. Uit het Kempenland behoren de Nieuwelingen Luuk van Gestel (Moergestel), Mees Hendrikx (Valkenswaard) en Bart Artz (Wintelre) bij de in het oog te houden jonge coureurs. In het rennersveld van de al wat oudere Masters valt de naam van oud-prof Erik Dekker (Hedel) op. In die categorie komt ook RWC-lid Ton van Korven (Diessen) aan het vertrek, evenals good-old Ties Verhagen (68). De renner uit Eerde heeft vrijwel alle kerstveldritten in Reusel vanaf 1981 gereden. En vaak behoorde hij nog bij de besten ook, zodat hij herhaaldelijk het regelmatigheidsklassement over alle Nederlandse veldritten won. Alle kans dat ook oud-nationaal wegkampioene Annemiek van Vleuten bij de vrouwen aan het vertrek komt na haar zege in Boxtel. De winnaar bij de elite en beloften heren Mike Teunissen (Ysselsteyn) heeft zijn oude liefde in het veld deze winter weer opgepakt. De 23-jarige coureur van Team LottoNL-Jumbo kiest de wedstrijd in Reusel uit als voorbereiding op het NK veldrijden op 10 januari in het Overijsselse Hellendoorn. Teunissen behoort met Bjorn van der Heijden (Schayk) en Ingmar Uytdewilligen (Zandvliet) bij de absolute zegekandidaten in de cross Om d’n Ouwe Brandtoren. Ook Snelle Wieler Koen van Dijke (Baarle-Nassau) dingt als belofterenner mee naar de volle winst.

Programma:

10.30 uur             Amateurs/Sportklasse                                                40 minuten

11.25 uur             Vrouwen/Junior-vrouwen/Nieuweling-meisjes    40 minuten

12.20 uur             Masters                                                                           40 minuten

13.15 uur             Nieuwelingen                                                                  30 minuten

14.00 uur             Junioren                                                                          40 minuten

15.00 uur             Elite/Beloften                                                                 60 minuten

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.