250. 2015 Bergeijk Baby-Dump Kempenklassement komt in beslissende fase

2015-07-11 Bergeijk 2014 finish dames Nina Kessler, Maaike Polspeol, Vera Koedooder (Jo Nederkoorn) IMG_3624-001 In een spannende eindsprint weet Baby-Dump Kempenklassementleidster Nina Kessler haar rivalen Maaike Polspoel, Vera Koedooder, Sandra van Veghel en Margriet de Beus in 2014 in Bergeijk achter zich te houden (Foto Jo Nederkoorn)

Bij de regionale kermiskoersen neemt de Bergeijkse wielerronde een plaats in bij de top drie naast traditionele publiekstrekkers als Duizel en Luyksgestel. De wielersport leeft altijd nog in het dorp van het welbekende hermenieke. Dat bewijzen de bezoekersaantallen. Mooi weer of regen, de Bergeijkse kermisronde kan niet kapot. Waar in 2011 nationaal kampioen Dennis Smit (elite zonder contract) in stromende regen naar de overwinning rijdt, blijven de fervente wielersportliefhebbers het slechte weer trotseren om de huldiging van de winnaar uit Zwanenburg niet te hoeven missen. In 2014 beklimt Koos Jeroen Kers (Amstelveen) op een mooie zomerdag het hoogste trapje van het erepodium na afloop van de kermisronde. Een paar uur eerder heeft Nina Kessler zich in een felle eindsprint met de Belgische Maaike Polspoel en met Vera Koedooder, de winnares van 2013 in Bergeijk, de snelste van de kopgroep getoond. Een tijdlang tijdens de vrouwenkoers heeft een sensatie in de maak geleken. Margriet de Beus, woonachtig in Bergeijk als vrouwenarts in opleiding, rijdt lang aan kop, maar wordt in de finale van de wedstrijd terug gepakt door enkele toprensters die vrijwel rechtstreeks uit de Italiaanse Giro Rosa zijn gekomen. Sandra van Veghel (Esch) en Margriet de Beus moeten in de eindsprint tegen de eerder genoemde drie rensters het onderspit delven.

Het Wieler Comité Bergeijk organiseert op dinsdag 14 juli opnieuw de traditionele kermisronde door het centrum van het dorp. Naast de wedstrijden voor vrouwen en mannen elite en beloften die meetellen voor het Baby-Dump Kempenklassement is er in het voorprogramma plaats voor een wedstrijd in de competitie voor recreanten van Groot Bergeijk. In de wedstrijden in Westerhoven, Riethoven en Luyksgestel ging de winst respectievelijk naar Ralf Verhoeven (Bergeijk), Jan Hoeks (Westerhoven) en Jan Burgmans (Bergeijk). Met ook nog kapers op de kust als Harm Rombouts, Francois Damen, Ruud van Ballegooij, Frank Dirx, Niels van der Zanden en Hans Westerveld blijft de strijd om de groene leiderstrui spannend. Die zit in de wedstrijd in Bergeijk nog om de schouders van Jan Hoeks. Ook is er een Dikke Banden Race voor de schooljeugd waarin mee doen belangrijker is dan winnen, maar waarin voor de jeugd mooie bekers door de organisatie ter beschikking worden gesteld. Het parcours is alweer een paar jaar terug gebracht naar de klassieke Bergeijkse ‘Acht’. Stuk voor stuk ingrediënten die de wielermiddag en –avond aantrekkelijker maken voor het publiek dat gratis toegang heeft.

Bergeijk is van oudsher het trefpunt van wielrennend Nederland geweest. Al voor de oorlog is er een prachtige houten wielerbaan en in 1949 wordt er zelfs een betonbaan aangelegd waarop coureurs uit een ver verleden als Wim van Est en andere Tourrenners aan de start komen. In 1982 haalt een nieuw organisatiecomité de gouden WK tijdritploeg van ons land naar het Kempendorp. In de jaren daarna volgt het kruim van de nationale amateurtop en is onder meer Jeroen Blijlevens in zijn beste amateurjaren een van de winnaars. Ook Bergeijk zelf heeft thuiswinnaars in de personen van Jan Peels, Jan Burgmans en Anthony Theus. Dit jaar zal het niet anders zijn. Een sterk rennersveld zal zich zowel in de vrouwenkoers als in die van de mannen presenteren. De wedstrijden tellen mee voor het Baby-Dump Kempenklassement waarin de tussenstanden worden aangevoerd door Evy Kuijpers (Lierop) en Koos Jeroen Kers (Amstelveen). Bij de elite vrouwen nemen de regiorensters Maud Kaptheijns (Westerhoven), Ingeborg Bremmers (Valkenswaard), Sabine Rijkers (Hapert) en de junior thuisrenster Julie Burgmans (onlangs nog derde in Zwanenburg en tweede in Kruiningen bij de junior-vrouwen) het op tegen sterke rensters als roze truidraagster Evy Kuijpers, Kelly Markus (Hoofddorp) en Sandra van Veghel (Esch). De wedstrijd is bijzonder internationaal gekleurd met aan het vertrek Gabrielle Arnolds (Bermuda), Ivie Crawford en Amelia Tanner (USA), Cecilie Uttrup Ludwig (Denemarken), Solymar Rivera (Puerto Rico) en uit België Maaike Polspoel (Vilvoorde) die vorig jaar in het Kempenland de sterkste was in Hapert en Luyksgestel, Annelies van Doorslaer, Celine van Severen en Kaat van der Meulen.

Bij de elite mannen en beloften is het Kempenland flink vertegenwoordigt met de coureurs Chris van Bussel (Veldhoven), Jorrit de Haas (Eersel), uit Eindhoven Jan-Willem Kamphof, Tim Kleinloog, Tom Marcelis en Robin Verbeek, Ruud Kooijmans (Maarheeze), Jasper de Laat (Moergestel), Pieter van Oirschot (Best), Mark Olieman (Leende), Gijs Vierling (Veldhoven) en de twee blikvangers Twan Castelijns (Hapert) en Geert van der Weijst (Reusel), beiden dit jaar al goed voor enkele zeges. Bij de deelnemers ook de verrassende winnaar van 2013 in Bergeijk Ferdi Frijters (Berkel-Enschot) die onlangs in Bladel weer eens zegevierde. Andere kandidaten voor de overwinning zijn Coen Vermeltfoort (Vlijmen), Ronan van Zandbeek (Schijndel), de leider in het Baby-Dump Kempenklassement Koos Jeroen Kers (Amstelveen) en zijn ploeggenoot Lars van de Vall (Ouderkerk aan de Amstel), Ferdi van Katwijk (Wanroy), de Duitse broers Robert en Benjamin Sydlik (Wassenberg) en Robin Wennekes (Dodewaard). Stuk voor stuk coureurs die dit seizoen van het Baby-Dump Kempenklassement hun doel hebben gemaakt.

Het programma:

15.00 u. Recreanten Groot Bergeijk 40 km

16.00 u. Rabobank Dikke Banden Race met schooljeugd 25 km

16.45 u. Dames elite Baby-Dump Kempenklassement 60 km (28 ronden)

19.00 u. Heren Elite en beloften Baby-Dump Kempenklassement 90 km (40 ronden)

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.