241. 1952-2015 Oirschot Torenronde met sterk deelnemersveld op de kasseien

2015-06-05 Oirschot 2010 Eindpodium Steensel Kempersklas1 vlnr Geert van der Weijst, Marco Brus en Roy de Waal Marco Brus (Schijndel), hier als eindwinnaar van het Kempenklassement in 2010 met naast zich de nummers twee en drie Geert van der Weijst (Reusel) en Roy de Waal (Westerhoven), legde toen de basis voor zijn eindzege met de zege in de Oirschotse Torenronde (Foto Theo van Sambeek)

De Torenronde van Oirschot van Ren- en Toerclub De Pedaleur staat als een huis. Al in de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt er onder de 60 meter hoge toren van de Sint Petruskerk volop gekoerst. In 1952 organiseert Oirschot wedstrijden, aanvankelijk onder meer op een parcours aan de Oude Grintweg. Amateurwinnaar wordt Helmonder Martien Deelen die voor 10.000 toeschouwers met een ronde voorsprong finisht. Ook Matthieu Sonnemans (Geldrop), de ’s Gravelander Meier en Hagenaar Joop van der Putten trekken in Oirschot in de jaren vijftig bij de amateurs aan het langste eind. En om precies te zijn op 18 mei 1964, tweede pinksterdag in dat jaar, strijden zelfs 50 profwielrenners en onafhankelijken om een rijke prijzen- en premiebuit. De Torenronde voor professionals en onafhankelijken van 1964 wordt letterlijk een wedstrijd onder de Sint Pieter van Oirschot. Een aantal van Nederlands beste wielrenners in die jaren met onder meer Wim van Est staat aan de start. Wereldkampioen baanachtervolging Henk Nijdam (Zundert) gaat met de zege aan de haal. De amateurwinnaar Sjaak Koevermans uit Vlaardingen wordt in de uitslag van 1964 gevolgd door Toon Vlassak (Best), Piet Buuts (Keldonk), Theo Rutten (Leende) en Jos van der Vleuten (Mierlo-Hout). Een paar jaar later komen de beroepsrenners nogmaals in Oirschot aan bod en triomfeert de Belgische professional Rik Luyten in de Torenronde vóór Cees van Espen en Bart Zoet.

Na die eerste Torenronde duurt het tot 1975 vooraleer er opnieuw in het centrum van Oirschot wordt gekoerst. In de tussenliggende jaren wordt de amateurronde weer op een parcours bij de Oude Grintweg gehouden. In 1975 en 1976 wordt zelfs startgelegenheid aan een damespeloton gegeven met de eerste keer Keetie Hage, die dan al eens wereldkampioene en zelfs zes keer Nederlands wegkampioene is geweest, op het hoogste trapje van het podium.

In de loop der jaren zijn de renners graag naar Oirschot gekomen om zich met elkaar te meten op het lastige parcours met de kinderkopjes in de start- en finishstraat. De Torenronde is nu al meer dan 50 jaren een wedstrijd voor amateurs, tegenwoordig betiteld als elite zonder contract en beloften. Tot de winnaars in Oirschot behoren Rotterdammer Jan Hordijk, Henk van Vught (Boxtel), Tilburger Wil van Helvoirt, Herman Snoeyink (Denekamp), de Drentse Brabander Jannes Slendebroek, Stan Strijbosch (Best), Limburger Matthieu Dohmen, de Bergeijkenaars Jan Burgmans en Toine van Veldhoven, Arno van Hattem (Best) en Paul van Schalen (Bakel). Een paar coureurs staan tweemaal op de erelijst van de wedstrijd. Herold Dat (Lierop) toont zich zowel in 1996 als in 1997 de sterkste van het veld. In 1996 staat ook thuisrenner Marc Gerritsen op het ereschavot. De dan 20-jarige coureur wordt dat jaar derde. Voor eigen publiek toont de Oirschotse coureur zich in 2000 de beste van de avond.

Al in 1992 boekt Jurgen van Pelt (Gerwen) op 18-jarige leeftijd zijn eerste zege bij de amateurs in de Torenronde. Om dat tien jaar later nog eens te herhalen door schaatser/wielrenner Arnold Stam uit Sprang-Capelle, ook een vaste klant in Oirschot, en thuisrijder Marc Gerritsen achter zich te houden. In 2004 boekt Van Pelt zelfs zijn derde zege in de Torenronde door Beerzenaar Theo Eltink op de eindstreep te kloppen. Ook Marco Brus (Schijndel) is al driemaal winnaar geweest onder de Oirschotse toren. De vijfvoudig winnaar van het Kempenklassement heeft zijn naam in 2007, 2010 en 2012 op de erelijst laten bijschrijven. De derde Oirschotse zege boekt hij door de Australiërs Adam Phelan en Darren Lapthorne, die inmiddels deel uit maken van het profpeloton, achter zich te houden. De laatste twee winnaars tot nu toe in de Torenronde zijn Floris Goesinnen (Opperdoes) en Ronan van Zandbeek (Schijndel).

Van Zandbeek behoort ook nu om 19.30 uur in een wedstrijd van 80 kilometer bij de zegefavorieten met zijn De Rijke Join’s ploeggenoot Coen Vermeltfoort (Vlijmen). Marco Brus, de drievoudig winnaar in Oirschot, heeft afgelopen zondag in ’t Ginneken (Breda) weer eens van de zege geproefd. Andere kanshebbers op de Oirschotse kasseien in de dorpskom zijn Kobus Hereijgers (Hedel), Mitchell Huenders (Maarn), Thomas Rabou (Loosbroek), Lars van de Vall (Ouderkerk a/d Amstel) en Robin Wennekes (Dodewaard). Indien voldoende hersteld van de klassieke Ronde van Limburg mag ook Topcompetitieleider Twan Castelijns (Hapert) na zijn zege in de Hel van Voerendaal aan de startlijn verwacht worden. In een voorwedstrijd om 18.30 uur neemt de regionale schooljeugd het tegen elkaar op in een Rabo dikke bandenrace.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.