231. 2015 Hilvarenbeek-Haghorst Ronde van Hilvarenbeek terug naar Haghorst

IMG_7599-225x300 Lauren Kitchen uit Australië, hier op het hoogste trapje van het podium, behoort met nummer 2 Sandra van Veghel ook in Hilvarenbeek-Haghorst bij de kandidaten voor de overwinning (Foto Theo van Sambeek)

Zaterdag 2 mei wordt de 45e Ronde van Hilvarenbeek op een voor het publiek bijzonder overzichtelijk parcours in Haghorst verreden. De organisatoren van WSC Hilvarenbeek keren daarmee na een jaar op het Esbeek parcours terug naar het dorp aan het Wilhelminakanaal. Ze hebben er weer alles aan gedaan om de wedstrijden voor publiek en renners interessant te maken. Met medewerking van het Hilvarenbeekse bedrijfsleven en de middenstand kan er zowel door de heren als door de vrouwen elite en beloften voor een aantrekkelijk prijzen- en premieschema gestreden worden. Beide wedstrijden tellen mee voor het Baby-Dump Kempenklassement. De wedstrijden in Haghorst zijn voor het publiek gratis toegankelijk. Om 13.30 uur starten de wielervrouwen, om 15.30 uur is het de beurt aan de heren eliterenners en beloften. Bovendien is er voor de mountainbikers om 17.45 uur een open wedstrijd in de Funklasse aan het programma toegevoegd vanwege het negende lustrum van de Ronde van Hilvarenbeek.

Na een uitstapje naar het industrieterrein van Esbeek in 2014 heeft de organisatie moeten besluiten de Ronde van Hilvarenbeek terug te laten keren naar Haghorst waar in de jaren daarvoor ook al gereden werd. Het parcours heeft een lengte van twee en een halve kilometer en is daardoor voor veel renners heel aanlokkelijk. Het publiek kan goed op de hoogte blijven van het wedstrijdverloop, omdat de coureurs op afstand toch binnen het gezichtsveld blijven.

Bij de renners die vooraf hun inschrijving kenbaar maakten bevinden zich een paar renners die de afgelopen weken hebben aangetoond bij de besten van het land te behoren. Marco Brus, de vijfvoudig winnaar van het Kempenklassement, komt na een korte onderbreking langzaamaan weer op stoom. De Schijndelnaar stond in de Ronde van ’t Maaskantje in Den Dungen alweer op het podium. Ook Robin Wennekes (Dodewaard), dit jaar in het shirt van Tempo-Bruns Veldhoven, is een regelmatige podiumklant. Zo greep hij onder meer in de ouverture van het Kempenklassement op tweede paasdag in Gerwen de volle winst in het criterium. Uiteraard mogen ook de twee Hilvarenbeekse renners Patrick van Leeuwen en Teun van Poppel aan de start worden verwacht. Een man van de streek is ook Jasper de Laat uit Moergestel die geleidelijk aan steeds betere resultaten voor de dag brengt. Vorig seizoen was hij een van de revelaties in het Kempenklassement dat hij op de vierde plaats afsloot. Ambities om hogerop te komen in het wielrennen heeft de renner van TWC Pijnenburg niet. ‘Ik vind fietsen een mooie hobby en doe het ook graag. Maar ik wil ook wel eens op stap kunnen gaan met mijn vrienden. Daarom richt ik mij bewust op het rijden van criteriums zoals dat van Hilvarenbeek/Haghorst, waarin ik met minder training toch aardig mee kan doen voor de prijzen,” liet hij vorig jaar al weten. Bij de renners die om de hoofdprijs meedoen behoren zeker ook de twee Brabantse Ferdies: Ferdi Frijters uit Berkel-Enschot en Ferdi van Katwijk uit Wanroy. En Duitser Dirk Finders uit Herzogenrath liet enkele jaren geleden in Haghorst met plaats twee op het podium al blijken dat de omloop hem goed ligt. De heren elite-beloften krijgen in Haghorst 80 kilometer voor de wielen. Vroeg in het seizoen en op de mooie open omloop moet dat voor veel coureurs te behappen zijn.

2015-04-29 Hilvarenbeek-Haghorst 2012 sfeerplaatje vrouwenpeloton w24,HIL,TDK,R,v,Haghorst,dames,04 Het vrouwenpeloton in Haghorst tijdens een eerdere editie van de Ronde van Hilvarenbeek (Foto Theo van Sambeek)

Baby-Dump Kempenklassement

De wedstrijden in Haghorst leveren zowel bij de heren als bij de dames een leiderstrui in de tussenstand van het Baby-Dump Kempenklassement op. Voor de mannen is er het groene leidershirt, de vrouwen strijden om de punten van de roze trui. Die kwam vorig jaar in het bezit van Nina Kessler. De renster uit Velserbroek rijdt dit jaar in een shirt van de Belgische formatie Lensworld-Zannata, maar wil ongetwijfeld indien mogelijk ook Haghorst in haar wedstrijdprogramma opnemen. Sandra van Veghel (Esch) moest vorig jaar met de tweede plaats in de eindstand genoegen nemen. Zij behoort nu bij de eerste rensters die voor de Hilvarenbeekse ronde hebben ingeschreven om orde op zaken proberen te stellen. Ook Kelly Markus (Hoofddorp) mag bij de favorieten gerekend worden. De schaatsende wielrenster Danielle Lissenberg-Bekkering uit het noordelijke Den Ham blijft een kandidate voor een ereplaats. Uit het eigen Brabantse land moet onder meer gerekend worden op Femke Geeris (Geldrop) en Lana Verberne (Lierop). Voor het internationale aspect zorgen drie buitenlandse rensters. Uit Australië komen Lauren Kitchen en Mitchell Mulhern, uit Japan staat Yukiyo Hori aan de startlijn. Lauren Kitchen is al meer jaren in de zomerperiode in Nederland actief geweest. Na haar zege van afgelopen zondag in Geldrop mag zij ook in Haghorst bij de zegefavorieten gerekend worden. Omdat het Kempenklassement toe is aan de 20e editie, kunnen de renners en rensters dit jaar extra punten behalen in de jubileum sprintcup die toegevoegd is aan het fraaie eindprijzenbedrag na 26 wedstrijden in totaal.

WSC Hilvarenbeek doet daar nog een schepje bovenop door bij het 45-jarig jubileum van haar Ronde de regionale mountainbikers een speciale gelegenheid te bieden om zich met elkaar te meten in de Funklasse. De wedstrijd over een uur heeft start en finish aan de Emmerseweg en gaat over een parcours door het aangrenzende bosgebied. Er kan op een daglicentie worden ingeschreven in de tent aan het parcours. De daglicentie kost € 5,= inclusief verzekering, zodat niemand zich daarover een bult hoeft te vallen.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.