228. 1991 Oostelbeers René Manders de sterkste amateurrenner in Omloop van Het Zuiden

 

1991 Oostelbeers Finish Omloop van Het Zuiden René Manders 150409142703_0001Tussen twee hagen van publiek snelt René Manders naar de eindwinst in de 26e Omloop van Het Zuiden (Foto Hans van Hout)

Twee wieleramateurs uit Someren drukken zaterdag 21 september 1991 hun stempel op de 26e uitgave van de Omloop van Het Zuiden. Nadat in de eerste honderd kilometer van de clubklassieker Patrick van Segge­len bij vrijwel elke ontsnappingspoging betrokken is geweest, maakt diens clubgenoot René Manders het karwei vakkundig af voor wielervereniging Buitenlust uit Helmond. Met drieën overgebleven in een zinderende finale ontdoet Manders zich in de laatste kilometers van zijn twee vluchtmak­kers David Veen­endaal uit Almelo en Veldhovenaar Peter van de Zwaan en fi­nisht met royale voorsprong in de Oostelbeerse Kerkstraat.

Patrick van Seggelen is de man van de wedstrijd in de eerste uren van de Omloop. Als hij in het gezelschap van Helmonder Jan Ben­ders voor de vijfde keer kilometers lang voorop gaat rijden, luidt dat tweetal de echte finale in. In het laatste deel van de tweede grote acht over de Kempische wegen moet het duo echter de tol betalen voor de geleverde inspanningen. Vijftien anderen nemen het initiatief over en bij die koplo­pers bevinden zich opnieuw twee renners van Buitenlust. René Manders en de kleine Peter Schepers uit Lieshout rijden voorop in het gezelschap van twee Rotterdam-Ahoy-renners Alwin van Pelt en Michael van de Wolf, de duo’s Peter Heeren en Jan Maas van Willebrord Wil Vooruit en Evert-Jan Bovenkerk en Leon van Bijnen van De Zwaluw Vlijmen, Jack Vriends uit Wernhout, Harjan van Dam uit Groningen, Peter Artz van Kolonel Cole uit Best, Hans Brugge­man van het Amsterdamse Olympia, Marcel Baak uit Montfoort, Veldhovenaar Peter van de Zwaan van Trap Met Lust Geldrop en David Veenendaal van De Zwaluwen Almelo.

Aan het slot van de wedstrijd moeten er nog enkele ronden door de Beerzen gereden worden. En daar ontmoeten zeven man uit de kopgroep de man met de hamer. Bij de acht leiders moet Peter Schepers als eerste lossen wanneer Manders, Van de Zwaan en Veenendaal een nieuwe demarrage plaatsen. Achter de leiders verbrokkelt het veld van nog zeventig in koers overgebleven renners totaal door de niet alledaagse lengte van de wedstrijd. Van Dam, Heeren, Maas en Baak worden bijgehaald door een volgend kwar­tet coureurs. En daarachter strijden met nog één ronde via Middelbeers voor de wielen een viertal groepen voor de reste­rende prijzen.

Bij de drie voorop moet Van de Zwaan alle zeilen bijzetten om het tempo te volgen. Een eerste aanval van Manders op drie kilometer van de finish wordt door Veenendaal gepareerd, maar als de Somerenaar in de smalle Hillestraat aan de achterzijde van het plaatselijke parcours opnieuw aanzet, legt ook de jonge Almeloër het hoofd in de schoot. Met ruime voor­sprong kan René Manders zich het applaus van het verzamelde publiek laten welgevallen. Voorbij de finish wacht zijn dolblije clubvoorzitter ex-profcoureur Jos van der Vleuten hem op. Voor de 28-jarige laatbloeier uit Someren is de triomf in de Omloop van Het Zuiden pas de vierde zege bij de amateurs. “Ik ben in de spurt nou eenmaal niet zo rap”, moet hij na afloop bekennen. “Was het me niet gelukt om alleen voorop te geraken, dan was ik gegarandeerd als derde geëindigd”.

1991 Oostelbeers Podium amateurs Omloop van Het Zuiden 150409142703_0002

Het podium in de amateurklassieker: van links naar rechts David Veenendaal (Almelo), René Manders (Someren) en Peter van de Zwaan (Veldhoven) (Foto Hans van Hout)

Jarenlang is de Omloop van Het Zuiden een klassieker in drievoud. Er wordt achtereenvolgens door nieuwelingen, junioren en amateurs op de jaarlijkse wielerdag in het najaar felle strijd geleverd. In 1991 zijn de uitslagen:

Nieuwelingen: 1 Wally Buurstede Sint Willebrord 70 km in 1.42.22 u., 2 Bart Weie­rink Ootmarsum, 3 Jeroen Lenting Delft, 4 Dennis Venema Maartensdijk, 5 Richard Coehorst Tilburg, 6 S. van Dijk Honselersdijk, 7 Freddy de Vries Venray, 8 Willem-Jan van de Broek Veghel, 9 Arnoud van der Heyden Eindhoven, 10 R. Prins Hank.

Junioren: 1 Max van Heeswijk Baexem 120 km in 2.48.50 u., 2 Marco de Visser Dordrecht, 3 Roger Coolen Tilburg, 4 Ronald Withag Doetinchem, 5 Jurgen van Pelt Gerwen, 6 op 20 sec. Maikel den Ouden Galder, 7 Erik Hoevenaars Gilze, 8 Jeremy van de Heuvel Lobith, 9 Patrick Mouwen Tilburg, 10 Laurens Maat­huis Almelo.

Amateurs: 1 René Manders Someren, 2 David Veenendaal Almelo, 3 Peter van de Zwaan Veldhoven, 4 Hans Timmers Kaatsheuvel, 5 Martin Maton Oisterwijk, 6 Harjan van Dam Groningen, 7 Toby Newton Rotterdam, 8 Tino Cuipers Susteren, 9 Jan Dorissen Beuningen, 10 Jan Maas Huybergen.

 

 

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.