218. 2000 Hapert Theo Eltink wint verregende Ronde van Hapert

2015-03-10 Hapert 2000 finish winnaar Theo Eltink (foto TvS) In de stromende regen finisht Theo Eltink als winnaar van de Ronde van Hapert 2000 (Foto Theo van Sambeek)

Slechter dan dinsdagavond 4 juli 2000 kon de organisatie van de wielerronde van Hapert het met de weersomstandigheden haast niet treffen. De stichting Wielercomité Hapertse Supporters Vereniging, een klein gezelschap van sportminnende mensen, heeft er alles aan gedaan om de wedstrijden voor junioren en amateurs zoals gewoonlijk volop van premies en bovendien van een prachtig prijzenschema te voorzien. Wanneer het op de uitreiking van de prijzen aankomt, zijn er maar amper genoeg renners over om daarvoor in aanmerking te komen. Vooral tijdens de juniorenkoers gaan de hemelsluizen ver open. En als de pas 18-jarige regiorenner Theo Eltink uit Westelbeers dolgelukkig zegevierend over de eindstreep rijdt, hebben ook de amateurs en de toeschouwers die de gestaag neervallende regen trotseerden hun portie nattigheid meer dan voldoende gehad.

Nadat Michel van Diessen uit Zandoerle bij de junioren achter de Gelderlanders Enrico van de Laar en Kees Hagen na een sterk gereden wedstrijd de derde prijs en een welverdiende bloementuil in ontvangst heeft mogen nemen, starten de amateurs, elite- en neo-renners, in het gezelschap van een aantal coureurs uit de sportklasse-A. Zij hebben het geluk dat het bij de start van hun wedstrijd over negentig kilometer even droog blijft in de Hapertse straten. Lang is ook hen dat fortuin niet gegund. Niet lang nadat drie renners een beslissende voorsprong nemen, dat is al na vijfentwintig kilometer koers, wordt het parcours opnieuw glad van de regen. De drie voorop, de lange Rik Elfrink uit Nuenen, diens clubgenoot Dirk van Schalen uit Bakel en neo-amateur Theo Eltink uit Westelbeers, bij deze gelegenheid in het clubshirt van Het Snelle Wiel/Profile, zijn daarmee enigszins in het voordeel. Vooral het bochtenwerk ligt het drietal beter dan de grote groep. Het peloton, alsmaar meer uitdunnend vanwege de regen, ziet de drie steeds verder van zich wegrijden. De vetste premies worden gebroederlijk door het trio op kop onder elkaar verdeeld. Elfrink doet een greep naar de leidersprijs door het vaakst als eerste de finishlijn te passeren. Ook bij de tussensprints voor het Rabobank Kempen Pers Klassement verzamelt de Nuenense coureur de meeste punten. In de sprints voor de premies die voor de achtervolgers resteren laat streekrenner Koen Beijens geregeld zijn gezicht van voren zien. In het gezelschap van renners als Pascal Hermes, Herold Dat en Bart Bosmans weert Hoogeloonse Koen zich opperbest.

Bij de drie leiders krijgt Elfrink halfweg koers malheur aan een van zijn remmen. Gewapend met een inbussleutel probeert hij al rijdend het euvel te verhelpen. Ook in het peloton verloopt de koers niet zonder problemen. Met nog dertig kilometer voor de wielen komen enkele renners in de achtervolgende groep ten val. Joost van Hest en Bart Bosmans behoren bij de slachtoffers en raken op achterstand. Bosmans blijft tot het laatst strijden voor een prijsje en voor de broodnodige punten in het regionale klassement, maar slaagt er niet meer in de achterstand ongedaan te maken. Onder impuls van Jeroen Hermes, Sandro Bijnen, Herold Dat en Jurgen van Pelt wordt de achtervolgende groep in stukken gereten. De voorsprong van de drie leiders slinkt, maar kan door een zevental achtervolgers niet meer teniet worden gedaan. Hermes rijdt nog lek, maar heeft het geluk dat die pech hem zes ronden voor de finish overkomt. Het reglement bepaalt dat een renner tot vijf ronden voor het einde van de wedstrijd zijn plaats na materiaalpech mag innemen in de groep waarin hij zich voordien bevond. Intussen heeft Van Schalen vooraan het tempo niet meer kunnen bijbenen en is gelost. De finale wordt een duel tussen Elfrink, de man met het grote verzet, en Eltink die de hele wedstrijd lang bijna het dubbele aantal omwentelingen met de trappers heeft moeten maken. Na de bel voor de laatste ronde verschalkt de slimme Eltink zijn rivaal met een demarrage in een bocht. “Ik zag dat Elfrink nog steeds problemen had met zijn ene rem. Hij durfde al een tijdlang niet voluit door de bochten te rijden. In de bochten was ik steeds wat sneller dan hij. Daarom demarreerde ik in een bocht van kop af en kon tot de finish voorop blijven. Ik had nooit van mijn leven verwacht dat ik nu al zo’n wedstrijd zou kunnen winnen. Zeker niet als je ziet welke renners er allemaal aan de start stonden. Dat waren toch niet de eersten de besten. Toen we eenmaal ontsnapt waren, voelde ik me in het begin nog niet echt goed. Elfrink deed toen veruit het meeste werk. Geleidelijk aan leek het of ik in trance raakte. Ik kon steeds beter mijn werk op kop mee doen. Het is wel jammer dat er vanwege de regen zo weinig publiek was. Maar voor mezelf is deze overwinning toch weer een nieuwe mijlpaal.”

De uitslagen in Hapert:

Junioren: 1 Enrico van de Laar Aalst (Gld), 2 Kees Hagen Ermelo, 3 Michel van Diessen Oerle, 4 Jos van Veldhoven Dommelen, 5 Jos Verbist Liessel, 6 Jan Dirkx Reusel, 7 Huub Meulenbroeks Hapert, 8 Hans Bloks Helmond, 9 Jack Winthagen Sittard, 10 Wilco Boon Nieuw Lekkerland.

Neo-en Elite-amateurs: 1 Theo Eltink Westelbeers, 2 Rik Elfrink Nuenen, 3 Eric van Leijen Ewijk, 4 Herold Dat Lierop, 5 Pascal Hermes Liempde, 6 Marc Gerritsen Oirschot, 7 Robbert van de Stelt Aalst, 8 Sandro Bijnen Budel, 9 Jurgen van Pelt Gerwen, 10 John Verhouden Eindhoven, 11 Maikel Groffen Tilburg, 12 René van Korven Reusel, 13 Koen Beijens Hoogeloon, 14 Ferdi van Katwijk Oploo, 15 Martien Maton Bladel, 16 Hans Vorselaars Tilburg, 17 Jean-Pierre Leijten Udenhout, 18 Stijn van de Boom Son, 19 Bart Bosmans Lommel, 20 Dennis Kroonen Bladel.

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.