216. 1996 Duizel Dubbelslag voor Herold Dat

1996 Duizel podium vlnr. Mario Gutte, Herold Dat en Paul van Schalen Het podium van het criterium Om de Gele Trui van Duizel wordt in 1996 bij de Elite bezet door van links naar rechts Mario Gute (Oss), winnaar Herold Dat (Lierop) en Paul van Schalen (Helmond)

In 1996 komt het kruim van de Nederlandse elite zonder contract in Duizel twee keer aan de startlijn. Zowel de individuele tijdrit als het criterium tellen mee voor het Rabobank Kempen Pers Klassement. Vooral de streekrenners uit de nationale top zijn er op gebrand een goede prestatie in de tijdrit neer te zetten. Herold Dat klopt niet zomaar de eersten de besten. Anthony Theus en Wilco Zuiderwijk moeten het onderspit delven tegen de Europolis coureur uit Lierop die aan een van zijn beste, zo niet zijn allerbeste seizoen bezig is. De winnaar rijdt het bochtige rondje van bijna 1400 meter in 1 minuut en 46 seconden, wat een gemiddelde snelheid betekent van 46,2 kilometer per uur.

Het criterium kent door de weersomstandigheden een grillig verloop. Door enkele korte hevige regenbuien wordt het wegdek tijdens het begin van de wedstrijd over 90 kilometer een aantal keren spekglad. Op de gladde klinkers ontstaan valpartijen en lekke banden die een aantal nationale toppers die minder bekend zijn met het Duizelse parcours fataal. Er ontstaan verschillende breuken in het peloton, zodat na 30 kilometer nog maar dertig coureurs in koers zijn. Hierop besluit de jury de wedstrijd met tien ronden in te korten.

Al in het sensationele begin van de koers ontstaat een kopgroep van zes man die dreigt alles en iedereen op een ronde achterstand te zetten. Hierdoor rijden na 45 kilometer alleen nog maar de koplopers en een zestal achtervolgers in dezelfde ronde over het parcours. De andere deelnemers proberen met een toer achterstand bij de koplopers of de achtervolgers aan te haken. De kopgroep bestaat uit Herold Dat, Mario Gutte, Paul van Schalen, Michel Stobbelaar, Gerben van den Broek en Tommy Post. Laatstgenoemde maakt een schuiver waardoor hij zijn compagnons moet laten gaan. Tegen het einde van de wedstrijd worden Michel Stobbelaar en Gerben van den Broek door de vele demarrages uit de kopgroep gelost. Dat duo wordt nog ingehaald door de eerste drie van het achtervolgende groepje dat tijdens het afsprinten van gedubbelde renners uiteen is gevallen. In de eindsprint van de kopgroep wordt duidelijk dat het over blijvende trio aan elkaar gewaagd is. Herold Dat heeft zijn zinnen op de overwinning gezet, omdat hij al twee jaar net naast de gele trui van de winnaar heeft gegrepen. Hij komt als eerste uit de laatste bocht en laat niemand meer passeren. Hiermee haalt de renner van Het Snelle Wiel zijn 6e en 7e seizoenszege op één dag binnen.

De uitslagen:

Dikke Banden Race: 1 Dirk Michiels (Reusel), 2 Ruud Wouters (Hooge Mierde), 3 Jan Hageman (Hoogeloon).

Junioren: 1 Bart Mariën (Wouw), 2 Jeroen Sengers (Den Haag), 3 Arno Wallaard (Noordeloos), 4 Tjitte den Hoedt (Ridderkerk), 5 Robbert van der Stelt (Aalst), 6 Fulco van Gulik (Rotterdam), 7 Herman Steensma (Surhuisterveen), 8 Martijn Kromdijk (Oud-Gastel), 9 Ad Rijkers (Hapert), 10 Wilant van Gils (Schijndel).

Elite tijdrit: 1 Herold Dat (Lierop), 2 Anthony Theus (Bergeijk), 3 Wilco Zuiderwijk (Poeldijk), 4 Maarten Nijland (Hengelo), 5 Joost van Hest (Goirle), 6 Sandro Bijnen (Budel), 7 Paul van Schalen (Helmond), 8 Johan van Grootel (Veldhoven), 9 Allard Engels (Gieten), 10 Rik Reninerink (Harbrinkhoek).

Elite criterium: 1 Herold Dat (Lierop), 2 Mario Gutte (Oss), Paul van Schalen (Helmond), 4 Remco van de Ven (Nieuwegein), 5 Theo Akkermans (Woensdrecht), 6 Twan van Hest (Tilburg), 7 Michel Stobbelaar (Uden), 8 Gerben van den Broek (Veghel), 9 Anthony Theus (Bergeijk), 10 Jeroen Slagter (Hoogeveen)

 

 

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.