208. 1990-2015 Terugblik NK jeugdveldrijden bij Het Snelle Wiel

2015-01-16 Hapert 2015 NK jeugdveldrijden Reusel 1993 Bart Dirkx Nederlands jeugdkampioen categorie 3 Bart Dirkx (Reusel) verovert in het shirt van TWC Het Snelle Wiel in 1993 voor de derde opeenvolgende keer het nationale kampioenstricot in zijn leeftijdsklasse vóór Mari van Boven (Helmond, links) en Evert Janssen (Veenendaal)

De Stichting Wielerevenementen Het Snelle Wiel organiseert op zaterdag 17 januari 2015 het NK veldrijden voor alle jeugdcategorieën van de KNWU. De nationale titelstrijd voor jeugdrenners- en -rensters wordt verreden op een fraai nieuw parcours dat Het Snelle Wiel met vrijwilligers uit eigen vereniging heeft aangelegd bij haar clubhuis op sportpark De Lemelvelden in Hapert. Het is de tweede keer dat de mensen van Het Snelle Wiel de organisatie van het NK jeugdveldrijden krijgen toegewezen. In 1997 was het bosparcours bij hotel-restaurant De Tipmast de plaats van handeling. Pas vanaf 1990 strijdt de veldritjeugd jaarlijks om de nationale titels. Van het begin af aan hebben rennertjes van Het Snelle Wiel een vooraanstaande rol in de titelstrijd gespeeld. Al in 1991 verovert Bart Dirkx (Reusel) de nationale kampioenstrui in de jongste wedstrijdcategorie. De training onder leiding van Henk Dirkx en Ad van Rooij, hoe speels ook, blijkt dan zijn vruchten af te werpen. Want de kleine Reuselse coureur slaagt er ook in de jaren die volgen nog drie opeenvolgende keren in de nationale titel te veroveren. Zijn een jaar oudere broer Jan legt in dezelfde periode tweemaal beslag op het zilver. Het leidt ertoe dat Het Snelle Wiel in 1997 bij het 50-jarig bestaansfeest van de vereniging de nationale kampioenschappen jeugdveldrijden door de KNWU krijgt toegewezen. En opnieuw scoort de Bladelse vereniging uitstekend op haar thuisparcours. Weer is daar een familie-resultaat bij. Nu zijn het drie broers van het gezin Senders uit Hapert die zich in de medaillestrijd bij de besten tonen: Tijs en Bart veroveren naast de nationale kampioenstrui ook het goud; voor broer Rik is de bronzen medaille weggelegd. In de jaren daarvoor zijn de drie telgen uit het Dalemse gezin ook al herhaaldelijk met de kampioenstruien aan de haal gegaan. Op het thuisparcours van haar vereniging moet Linda Dirkx (Reusel), de jongere zus van Jan en Bart die eerder ook al eens een nationale titel heeft veroverd, zich in 1997 met zilver tevreden stellen. Ton Lauwers, eveneens uit Reusel, verovert dat jaar brons in de oudste jeugdcategorie.

2015-01-16 Hapert 2015 Huub Artz  2001 sept. Eersel IMG_2658 Huub Artz (Wintelre) als winnaar van een wedstrijd met naast zich huidig Nederlands jeugdkampioen veldrijden Salvaro Alvarado (Rotterdam) en als nummer 3 Wout Poets (Lommel)

De resultaten uit de jaren negentig hebben de jeugdrennertjes van Het Snelle Wiel nadien niet meer weten te evenaren. Al heeft Huub Artz (Wintelre) een paar jaar achtereen op het NK jeugdveldrijden met zilver en goud, en de daaraan verbonden kampioenstrui, zijn vereniging opnieuw in de kijker geplaatst. Nu hebben de mensen van Het Snelle Wiel op hun fraaie accommodatie op sportpark De Lemelvelden in Hapert een prachtig crossparcours uitgezet. Daar kan de Nederlandse veldritjeugd zich een dag lang met elkaar meten voor de podiumplaatsen in dertien wedstrijden voor jongens en meisjes apart. Dertien keer ook moet het een prachtig gezicht zijn om de jeugdige coureurs met goud, zilver en brons omhangen op het huldigingpodium te zien staan terwijl zij het Wilhelmus beluisteren (en wellicht wel meezingen zoals hun grote voorbeeld Marianne Vos).

 

Zie ook:

Website:         www.veldrijdenbladel.nl  of   www.hetsnellewiel.nl
facebook:        KNWU NK Jeugdveldrijden 17 januari 2015
Twitter:           @veldritbladel                       Liveverslag tijdens het NK

 

Over pgijsbers

Wielersportliefhebber
Dit bericht werd geplaatst in 1 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.